AfterDawn: IT-alan uutiset

Mozilla kaavailee uutta toimintoa seurannan estämiseksi

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 24.1.2011 15:29 Kommentteja (3)

Mozilla kaavailee uutta toimintoa seurannan estämiseksi Internetissä mainontaa voidaan monilla sivustoilla kohdentaa käyttäjien mukaan, sillä mainoksia tarjoilevat tahot voivat kerätä surffaajasta tietoja mm. evästeiden avulla ja tarjota sitten surffaajalle häntä kiinnostavia mainoksia. Monien tahojen mukaan tällainen tietojen kerääminen rikkoo kuitenkin kuluttajien yksityisyyttä, ja nyt Firefox-selainta kehittävä Mozilla-säätiö on julkaissut oman ehdotuksensa ongelman korjaamiseksi.
Mozillan ratkaisu kulkee Do Not Track -nimellä, ja siinä selain kertoo sivustoille dataa hakiessaan, ettei seuranta ole sallittua. Tällöin palvelin ei talleta surffaajan käyttäytymisestä tietoja, ja surffaajalle tarjottavat mainokset ovat geneerisiä mainoksia. Surffaajat voivat kuitenkin edelleen sallia tietojen keräämisen, joten tarkoituksena on antaa vaihtoehto niille tahoille, jotka haluavat säilyttää yksityisyytensä netissä.

Tämän suunnitelman käyttöönotto ei ole kuitenkaan aivan mutkatonta, koska selaimiin ja palvelinohjelmistoihin pitäisi lisätä tuki Do Not Track -ominaisuudelle. Lisäksi mainoksia tarjoavien tahojen pitäisi hylätä taloudellisesti kannattavaksi osoittautunut seuranta ainakin alkuun täysin vapaaehtoisesti.

Mozillan suunnitelmat saavat kuitenkin todennäköisesti pian tukea viranomaisilta, sillä ainakin Yhdysvallat ja EU ovat parhaillaan työstämässä lakimuutoksia, jotka pakottaisivat sivustot kunnioittamaan surffaajien yksityisyyttä. Nämä muutokset eivät kuitenkaan rajoitu pelkkään mainontaan, joten Do Not Trackin avulla voitaisiin estää mm. ihmisten profilointi sosiaalisissa verkkopalveluissa kuten Facebookissa.

Tägit: Mozilla
Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

124.1.2011 16:04

Hauskaa sinänsä Mozillalta, varsinkin kun se itse rikkoo hiljaisesti tuota yksityisyyttä... Esimerkiksi Firefox -selain kerää jatkuvasti tietoja vierailuista kirjainmerkeissä esiintyville sivuille, mutta tätä ominaisuutta ei vaan saa pois mistään... Tai edes tyhjennettyä mitenkään, paitsi menemällä kenties suoraan kantaan ja kikkailemalla siellä.

Kirjainmerkit -> Järjestele Kirjainmerkkejä -> Lisää sarake "Vierailukerrat".

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.1.2011 @ 16:04

224.1.2011 20:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti MaveZ:
Hauskaa sinänsä Mozillalta, varsinkin kun se itse rikkoo hiljaisesti tuota yksityisyyttä... Esimerkiksi Firefox -selain kerää jatkuvasti tietoja vierailuista kirjainmerkeissä esiintyville sivuille, mutta tätä ominaisuutta ei vaan saa pois mistään... Tai edes tyhjennettyä mitenkään, paitsi menemällä kenties suoraan kantaan ja kikkailemalla siellä.

Kirjainmerkit -> Järjestele Kirjainmerkkejä -> Lisää sarake "Vierailukerrat".
Lähettääkös selain noita tietoja jonnekin? Jos ne tallentuu vaan omalle koneelle, niin ei kai tuo kovin rankka yksityisyyden loukkaus ole?

325.1.2011 12:49

@MaveZ
Niin tarkoitat varmaan tuota visit count ominaisuutta?
Eihän niitä tietoja mihinkään lähetetä, vaan niistä luodaan Smart Bookmarks -lista käyttäjän niin halutessa. Siinä näkyvät eniten käytetyt kirjainmerkit.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.1.2011 @ 15:18

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan (21.9.2018 16:28)
Suoratoistopelaamiseen tarkoitettu PlayStation Now -palvelu muuttaa joiltain osin toimintastrategiaansa, sillä tulevaisuudessa valikoituja pelejä on mahdollista ladata omalle konsolille ja niitä ....
Amazon levittäytyy kaikkialle elämääsi – Esitteli puheohjattavan mikron Amazon levittäytyy kaikkialle elämääsi – Esitteli puheohjattavan mikron (21.9.2018 10:47)
Amazon teki eilen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa ainakin sen selväksi, että yhtiö haluaa levittää Alexa-puheavustajan aivan kaikkialle – koteihin, autoihin, työpaikoille ja kaikkiin mahdollisiin ....
Spotify avaa ovet kaikelle musiikille – Lataa ilmaiseksi sisältöä Spotifyhin Spotify avaa ovet kaikelle musiikille – Lataa ilmaiseksi sisältöä Spotifyhin (21.9.2018 10:23)
Spotify on päättänyt avata muusikoille mahdollisuuden ladata musiikkiaan suoraan suoratoistopalveluun, minkä lisäksi koko prosessi on artiseille täysin ilmaista. Tällä hetkellä työkalu on beta-asteella ....
iPhone XS ja XS Max tulivat kauppoihin – Hinta saattaa karkottaa ostajia iPhone XS ja XS Max tulivat kauppoihin – Hinta saattaa karkottaa ostajia (21.9.2018 09:59)
Applen uudet iPhone XS- ja iPhone XS Max -älypuhelimet ovat tulleet myyntiin Suomessa. Puhelimia on saatavilla kaikkien suurimpien myyntikanavien kautta, muun muassa operaattorit, elektroniikan ....
Kiinan rikkain mies pettyi Trumpiin – Luopuu lupauksesta luoda miljoona työpaikkaa Kiinan rikkain mies pettyi Trumpiin – Luopuu lupauksesta luoda miljoona työpaikkaa (20.9.2018 16:23)
Presidenttikautensa alussa Donald Trump haali ympärilleen ystäviä ja lupasi teollisuudelle hyvää verohelpotusten muodossa, mutta viimeisen vuoden aikana hänen politiikkansa on perustunut uhittelulle. ....

Uutisarkisto