AfterDawn: IT-alan uutiset

Nostavatko Firefoxiin kyselemättä asentuvat lisukkeet verenpainettasi?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 30.11.2010 00:05 Kommentteja (12)

Nostavatko Firefoxiin kyselemättä asentuvat lisukkeet verenpainettasi? Selaimiin kyselemättä asentuvat lisukkeet olivat vuosien ajan lähinnä Internet Explorer -selaimen ongelma, mutta viime aikoina samaan ilmiöön ovat törmänneet myös Firefoxin käyttäjät Windows-koneilla. Nyt ongelman on ottanut esiin myös Mozilla-säätiön johtoportaaseen kuuluva Asa Dotzler, joka haluaa ohjelmistojättien antavan kuluttajille enemmän vaihtoehtoja asennuksien kanssa.
Ensimmäisessä asiaan liittyvässä blogikirjoituksessa Dotzler listasi kuusi Firefoxiin asentunutta plugaria, joita hän ei ole asentanut vapaaehtoisesti. Listalta löytyvät odotetusti iTunesin, Microsoft Officen, Google Earthin, Windows Live Photo Galleryn ja Virtual Earth 3D:n selaimeen asentamat lisukkeet, mutta hieman yllättäen mukana on myös RockMelt-selaimen päivitystyökalu.

Kun selaimet asentavat kilpaileviin selaimiin omia lisukkeitaan, herää kysymys millä perustein pitäisi tällaisissa tilanteissa toimia. Dotzlerin mukaan kaikki edellä mainitut ohjelmat asentavat lisukkeensa Firefoxiin lupia kyselemättä. Monet ohjelmat eivät myöskään kerro kuluttajille, että niiden asentamisen jälkeen Firefox sisältää uusia kyytiläisiä.

Dotzlerin mukaan tällainen toimintatapa muistuttaa troijalaisten toimintaa, eikä sitä voi pitää hyväksyttävänä. Dotzler pitää tärkeänä sitä, että tietokoneen käyttäjältä kysytään aina vahvistus ennen kuin selaimiin lisätään kyytiläisiä.

Oman Firefox-selaimen mahdollisia vapaamatkustajia voi etsiskellä kirjoittamalla selaimen osoiteriville about:plugins ja tarkistelemalla esiin tulevien ohjelmien nimiä.

Tägit: Firefox
Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

130.11.2010 6:45
Rambjjo
Vahvistamaton

No kauanhan se kestikin ennen kuin joku vaikutusvaltainen ihminen kyseenalaisti tämän. Itse näin punaista jo pari vuotta sitten, kun tämä mahtava trendi sai alkunsa. Oli hulvattoman hauskaa katsella, kun lisäosiin oli ilmestynyt niin uskomattoman hyödyllisiä turhakkeita kuten Microsoft .NET -lisäri tai jonkun ohjelman automaattinen päivitys-lisäosa(!).

Jotenkin niin käsittämättömän raivostuttavaa, kun käyttäjä ei saa edes nettiselaintaan pitää mahdollisimman kevyenä ilman että se ahdetaan täyteen romua. Noilla lisäosilla ei ole mitään asiaa Internet-selaimeen, joka on tarkoitettu vain yhteen asiaan: Internetin selaamista varten.

230.11.2010 7:28

Virustentorjuntaohjelmat asentavat myös aina jonkun turhan plugin mikä näyttää kuukle linkkien turvallisuuden.. Mitä hyötyä?

330.11.2010 8:49
SAAATANA
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti juuSOS:
Virustentorjuntaohjelmat asentavat myös aina jonkun turhan plugin mikä näyttää kuukle linkkien turvallisuuden.. Mitä hyötyä?
Myös WOTiksi kutsutaan.

Kyllä siitä ihan varnasti voi olla jollekkin hyötyä, kokeileppa googata, miten paljon paskaa niillä hauilla löytyy.

430.11.2010 14:09

Tämä on yksi niistä syistä miksi vältän Firefoxia.


AMD Phenom II X2 555 (X4 B55 ACC) | Sapphire Radeon HD 5770 1GB GDDR5 | AsRock 870 Extreme3 | Kingston HyperX Blu 1600MHZ DDR3 2GB x2 | HDD yht. 1.5TB | Cooler Master Centurion 5 II | Nexus Value 430 | Nexus Real Silent AXM-8200 | Windows 7 Ultimate 64-Bit | BenQ BL2400PT | HTC Desire | Canon EOS 550D | PS3 80GB | Sony MDR-V6

530.11.2010 15:20

Adoben voisi periaatteessa lukea listaan myös mukaan, se pulju haluaa kanssa syöttää väkisin omaa DLM pluginiaan jos ei jaksa adoben ftp palvelinta mennä penkomaan.

630.11.2010 16:54

Kaikki bloatwaret nostaa verenpainetta, oli se sitten selainplugari tai joku muu prosessi.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kane_k:
Adoben voisi periaatteessa lukea listaan myös mukaan, se pulju haluaa kanssa syöttää väkisin omaa DLM pluginiaan jos ei jaksa adoben ftp palvelinta mennä penkomaan.
Aivan, DLM, tuo pahin mahdollinen rutto, pitäisi lailla kieltää. Joskus tuli vahingossa joku DLM ladattua, ja ei riittänyt että se asentui jonnekkin syvinpään perse*seen, vaan sen pikku pirun piti vielä jotain shortcutteja dumpata työpöydälle!

730.11.2010 21:10

Ongelma on siis se että tehdään asioita käyttäjän seläntakana, eli ei kysytä käyttäjältä lupaa asiolle, jotka ei suoranaisesti liity siihen mitä käyttäjä asentaa tai käyttää. Tämä ei ole pelkästään selain lisukkeet ongelma, vaan monet muutkin ohjelmistot tekevät käyttäjän seläntakana asioita, joista käyttäjä ei tiedä mitään.

86.12.2010 2:21

Ei, koska käytän Operaa. BUAHHAHHAA!

96.12.2010 16:25
Croft
Inactive

"Monet ohjelmat eivät myöskään kerro kuluttajille, että niiden asentamisen jälkeen Firefox sisältää uusia kyytiläisiä."

-Eikä kyllä tarvitse, voisi se Fairy itse kertoa että nyt on asennettu lisäosa...

106.12.2010 18:16

Lainaus:
Meizuman
Ei, koska käytän Operaa. BUAHHAHHAA!

Ei tuo häirinnyt kun aina ilmoa tulee kun uusia liitännäisiä selaimeen ropisee. esim. hp:n uudemmat tulostimet asentaa suoraan kilkkeet iman mitään kyselyitä ie+ff ainakin.Saahan nuo osat pois mikäli niin häiritsee?

Opera selaimena on ruennut kiinnostamaan uudelleen( käytin joskus vuonna papu)
mutta ei siitä mihinkään pääse että ff on koukuttanut pelkillä pakollisilla lisäosilla ja filtterilistoilla jotta eipä ole tuolta osin edes pahemmin intressejä norjalaisten pariin takaisin.

eikai tätä nykyaikaisten webbisivujen valovilkkushowta mainosten suhteen kukaan katso vapaa ehtoisesti ?

1123.1.2011 14:16

Itse törmäsin vastaavaan ongelmaan, kun asensin BSplayerin. Asentaessa otan ruksin pois ask! toolbaarin kohdalta. Mokoma asennusohjelma asensi sen silti. Asentaessa piti ottaa ruksi pois myös "hyväksyn ehdot ja asennan ask! toolbarin" kohdalta. Yleensähän asennus päättyisi siihen.

Pahin kaikista on tosiaan tuo Adoben DLM, jonka tomiminen on vielä kaikenlisäksi umpisurkeaa.


i5 2500k, 16gb ram, HD 6850, 64gb samsung 830 ssd

1223.1.2011 17:17

Ei ole tullut yhtäkään ylimääräistä pluginia tai toolbaria Firefoxiin, kun on järjestelmällisesti ohjelmia asentaessa poistanut ruksin kyseisestä kohdasta.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto