AfterDawn: IT-alan uutiset

The Witcher 2:n luvattomia lataajia muistetaan kirjeellä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 23.11.2010 12:16 Kommentteja (12)

The Witcher 2:n luvattomia lataajia muistetaan kirjeellä Keskustelu DRM-suojaamattomien pelien luvattomasta lataamisesta sai eilen yllättävää lisäväriä, kun ensi vuonna julkaistavan The Witcher 2 -pelin kehittäjä CD Projekt kertoi turvautuvansa uhkailukirjeisiin luvattomien lataajien kohdalla.
CD Projektin johtoportaassa työskentelevä Marcin Iwiński kertoi Eurogamer-sivustolle yrityksen neuvottelevan sopimuksia lakifirmojen ja torrent-latauksia seuraavien tahojen kanssa, jotta suurimmissa maissa luvattomat lataajat saataisiin tilivelvollisiksi.

The Witcher 2:n luvattomille lataajille aiotaan lähettää kirje, jossa vaaditaan korvauksia tai muussa tapauksessa edessä voi olla oikeudenkäynti.

Luvattomien lataajien henkilöllisyyden selvittäminen vaatii joissain maissa mm. oikeudessa vierailua ja runsaasti asiakirjojen täyttöä, joten kyseessä ei ole yksinkertainen prosessi. Iwińskin mukaan luvattoman lataamisen suuri suosio on kuitenkin tuonut apajille useita näihin toimeksiantoihin keskittyneitä lakifirmoja ja muita toimijoita, joten luvattomien lataajien muistaminen kirjeellä ei ole nykyään vaikeaa tai edes kallista.

The Witcher 2:n julkaisu tapahtuu näillä näkymin ensi vuoden toukokuussa, ja peliä on tarkoitus myydä ensimmäisen vuoden aikana 1,3 miljoonaa kappaletta. Pelin PC-version voi ennakkotilata DRM-vapaana Good Old Games -kauppapaikan kautta.

Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

123.11.2010 12:32

Itseäni peli ei kiinnosta pätkääkään ja lisäksi, kuka tumpelo käyttää enää torrenteja?

223.11.2010 12:56

Jos ei torrenteja niin mitä sitten? Magnetic links?

323.11.2010 13:48

Eipä tämä poista vielä private trackereiden helppoutta/kummituslatailua.


www.youtube.com/user/StriatusGaming

FX-6100@4,2ghz ilmalla, 8gb ddr3 1600mhz, Zotac GTX480 amp!@860mhz/1ghz(mem)1.07v, ja Flower Power 750w

423.11.2010 13:53

Omasta mielestäni tuo uhkailukirjeiden lähettäminen on kyllä aika typerää jos niissä ei voida olla edes varmoja vastaanottajan syyllisyydestä. Ne lakifirmathan siinä vain eniten nettoavat.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ..Andy..:
Itseäni peli ei kiinnosta pätkääkään ja lisäksi, kuka tumpelo käyttää enää torrenteja?
Mitä ne muut ihmiset sitten käyttävät jos eivät torrentteja?

523.11.2010 13:59

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:
Jos ei torrenteja niin mitä sitten? Magnetic links?
1980-luvun systeemejä voi edelleen käyttää.

http://en.wikipedia.org/wiki/Usenet

623.11.2010 14:47

Lainaus:
Pelkästään TeliaSonera vastaanottaa ulkomaisilta tahoilta tällä hetkellä vuosittain yli miljoona ilmoitusta asiakkaitaan koskevista tekijänoikeuksien rikkomisepäilyistä. Nykyisen lain puitteissa ilmoituksille ei tehdä mitään, mutta lakimuutoksen myötä ne voisivat johtaa varoituskirjeisiin. HS
Torrentteja voi käyttää VPN:llä ja mitään kirjeitä ei tule ikinä saamaan ja kukaan ei saa edes henkilöllisyyttä selville, jos VPN-palveluntarjoaja ei säilytä lokeja. VPN maksaa 3-5 euroa / kk ja ilman lokeja täysin anonyymiä toimintaa. Toki VPN palveluntarjoajalle annetaan täysin keksityt yhteystiedot, jotka he voivat tarvittaessa antaa viranomaisille. Maaksi kannattaa valita, tietenkin yhteystiedoissa jokin kaukainen paikka vaikka afrikassa Somalia yms. tai venäjä :) Tämä riittää perus warettajille

Tämä riittää sceneläisille. Jos vielä maksun VPN-palveluntarjoajalle toimittaa virtual credit card tai prepaid credit card joissa ei ole oikeita henkilötietoja on jäljittäminen täysin mahdotonta. Näin tekevät warez sceneläiset. Alla muutama suosituin VPN-palveluntarjoaja.

https://www.ipredator.se/?lang=en

https://www.cryptocloud.com/

https://www.relakks.com/?cid=gb〈=en

https://btguard.com/

https://www.strongvpn.com/

https://torrentprivacy.com/?id=start

http://itshidden.com/


VPN-palvelutarjoajat lista

http://filesharefreak.com/2008/10/18/total-anonymity-a-list-of-vpn-service-providers/


Toinen vaihtoehto on käyttää seedboxia jakamiseen ja jälleen kerran täysin keksityillä tiedoilla ja maksu virtual credit card tai prepaid credit card joissa ei ole oikeita henkilötietoja.

Alla useita eri keinoja joilla välttää varoituskirjeet ja nettiyhteyden katkaisemisen.


Lainaus:
Six Ways File-Sharers Will Neutralize 3 Strikes and warning letters.

After extended legal battles, France’s President Sarkozy finally got his way. This year will see some of the most aggressive anti-piracy action against citizens which, if ministers are to be believed, will dramatically reduce online piracy. This might be possible, if the measures weren’t so easily circumvented.

After some epic legal wrangling, vote after vote, and protest upon protest, the French government finally got their way. In 2010, those caught sharing files illegally in France will be subjected to the much-touted “3 strikes” regime.

When ‘caught’ uploading copyright works for the first time, the owner of the Internet connection used for the alleged infringement will receive an email warning. On allegations of a second offense, a physical letter will drop through the door. On the the third, the account holder will be summoned to appear before a judge who will have the power to fine, or even disconnect them from the Internet.

French senator Michel Thiolliere has told the BBC that the so-called Hadopi legislation will have the desired effect, with nearly everyone warned a second time abandoning illegal file-sharing for good.

“What we think is that after the first message… about two-thirds of the people (will) stop their illegal usages of the internet,” he explained

“After the second message more than 95% will finish with that bad usage.”

It is, however, much more likely that after getting a first warning, or even before, French Internet users will try to find a way round this system. They will discover that it’s surprisingly easy.
6 Ways Savvy Internet Users Will Neutralize Hadopi

Free options

MP3 Search Engines

One of the simplest ways to find music online is to use an MP3 search engine. That won’t be difficult as there are dozens to choose from. Sites like Skreemr, Songza, beeMP3, MP3Realm and AirMP3 are very simple to use and since there is no uploading, they drive a cart and horses through Hadopi. For those who don’t mind getting their hands dirty, Google offers similar functionality with their filetype: search operator.

Direct Downloads

During 2008 and 2009, the continued rise of blogs and forums that link to music, movies, tv shows and games stored on so-called cyberlocker sites was difficult to ignore. Although links can get taken down very quickly by copyright holders, they are often replaced just as swiftly by the communities that frequent such sites. The international music industry is particularly worried about the phenomenon, as tracking those that download from sites such as Rapidshare and MegaUpload is completely impractical.

Of course there are also perfectly legal alternatives, such as the excellent Jamendo.

Streaming Music and Video

While there are dozens of sites to visit directly, for those who really can’t be bothered to look any further and don’t mind closing a couple of slightly annoying popups, OVGuide is a huge portal to thousands of movies, TV shows and general video. With the assistance of the DivX plug-in, most content can be streamed directly in compatible web-browsers.

Music fans who don’t mind to stream tracks in their web browser actually have a few dozen legal alternatives. Grooveshark is one of the most elaborate music services. It holds more content than the average download store, supports playlists and it will roll out an iPhone app.

Premium options

Overseas MP3 Sites

Just over the English Channel from France lies the UK. Research carried out there recently by the BPI indicated that usage of MP3 pay sites had increased by 47%. While users do have to hand over money to use these services, at a tiny fraction of prices they would pay in their homeland they prove attractive to those on a tight budget.

Newsgroups

Using Usenet, or newsgroups as they are commonly known, is one of the most secure ways of downloading movies, TV shows, music and video games.

While the learning curve on Usenet is considered by many to be quite steep, once an individual discovers .NZB files – the .torrent of the newsgroup world – everything is hugely simplified. Within seconds of starting a transfer, the user’s connection will be completely maxed-out.

On a practical basis, and certainly as far as Hadopi is concerned, paying a few euros each month for a decent newsgroup account means that French citizens need never fear being disconnected from the Internet. Indeed, not even the first warning email will arrive.

Anonymous VPN

While the above options require that Internet users modify their behaviors, by spending a few euros a month on an anonymous VPN account they won’t have to change any of their habits at all. They can continue to use BitTorrent, eD2K or any other P2P method of file-sharing.

Once subscribed to a service such as Netherlands-based ItsHidden (who also offer a free, but speed-limited service), Hadopi file-sharing investigators will believe that the user behind that IP address is from another country and simply move on.

As the failed and now largely abandoned campaign against file-sharers in the United States proved, scare tactics simply don’t work. There are millions of file-sharers in France and many will simply carry on their activities in the belief that the odds of being caught are extremely slim.

And they would be absolutely right.
http://torrentfreak.com/six-ways-file-sharers-will-neutralize-3-strikes-100102/

Lainaus:
Seedbox (paid)

A seedbox is BitTorrent jargon for a dedicated high-speed server, used exclusively for torrent transfers. With a seedbox users generally get very high download speeds while their IP-addresses are not shared with the public. Once a download is finished users can download the files to their PC through a fast http connection. FileShareFreak periodically reviews several good seedbox providers.
14 New Seedbox Providers to Speed Up Your Torrents

http://filesharefreak.com/2009/11/07/14-new-seedbox-providers-to-speed-up-your-torrents/

Lainaus:
5 Ways To Download Torrents Anonymously

With anti-piracy outfits and dubious law-firms policing BitTorrent swarms at an increasing rate, many Bittorrent users are looking for ways to hide their identities from the outside world. To accommodate this demand we’ll give an overview of 5 widely used privacy services.

With an increasing number of BitTorrent users seeking solutions to hide their identities from the outside world, privacy services have seen a spike in customers recently. Below we’ve listed some of the most-used services that allow BitTorrent users to hide their IP-addresses from the public.

The services discussed in this post range from totally free to costing several dollars a month. The general rule is that free services are generally slower or have other restrictions, while paid ones can get you the same speeds as your regular connection would.
VPN (paid / free)

Hundreds and thousands of BitTorrent users have already discovered that a VPN is a good way to ensure privacy while using BitTorrent. For a few dollars a month VPNs route all your traffic through their servers, hiding your IP address from the public. Some VPNs also offer a free plan, but these are significantly slower and not really suited for more demanding BitTorrent users.

Unlike the other services listed in this article, VPNs are not limited to just BitTorrent traffic, they will also conceal the source of all the other traffic on your connection too. BTGuard, StrongVPN and Itshidden are popular among BitTorrent users, but a Google search should find dozens more. It is recommended to ask beforehand if BitTorrent traffic is permitted on the service of your choice.
BTGuard (paid)

BTGuard is a proxy service that hides the IP-addresses of its users from the public. The service works on Windows, Mac, Linux and as the name already suggests, it is set up specifically with BitTorrent users in mind. Besides using the pre-configured client, users can also set up their own client to work with BTGuard. It works with all clients that support “Socks V5″ proxies including uTorrent and Vuze. In addition, BTGuard also includes encryption tunnel software for the real security purists.

After these words of praise we’re obligated to disclose that BTGuard is operated by friends of TorrentFreak, but we think that should be interpreted as a recommendation.
TorrentPrivacy (paid)

Torrentprivacy is another proxy service for BitTorrent users, very similar to that of BTGuard. It offers a modified uTorrent client that has all the necessary settings pre-configured. The downside to this approach is that it is limited to users on Windows platforms. TorrentPrivacy is operated by the TorrentReactor.net team and has been in business for more than two years.
Anomos (free)

“Anomos is a pseudonymous, encrypted multi-peer-to-peer file distribution protocol. It is based on the peer/tracker concept of BitTorrent in combination with an onion routing anonymization layer, with the added benefit of end-to-end encryption,” is how the Anomos team describes its project.

Anomos is one of the few free multi-platform solutions for BitTorrent users to hide their IP-addresses. The downside is that it’s not fully compatible with regular torrent files as Anomos uses its own atorrent format. Another drawback is that the download speeds are generally lower than regular BitTorrent transfers.

On the uTorrent Idea Bank, more than 1,600 people have asked for the Anomos protocol to be built in to a future uTorrent build, making it the second most-popular suggestion overall.
Seedbox (paid)

A seedbox is BitTorrent jargon for a dedicated high-speed server, used exclusively for torrent transfers. With a seedbox users generally get very high download speeds while their IP-addresses are not shared with the public. Once a download is finished users can download the files to their PC through a fast http connection. FileShareFreak periodically reviews several good seedbox providers.
Shhht (free / paid)

And then there’s Usenet.
http://torrentfreak.com/5-ways-to-download-torrents-anonymously-100819/

Lainaus:
How File-Sharers Will Bypass warning letters and 3 strikes.

A Simple Trick

For those who use BitTorrent to share files, there is one really simple trick to avoid being tracked by many copyright holders. Since all of the tracking software we’re aware of today use BitTorrent trackers to gather data, one can simply remove the tracker(s) before downloading and rely on DHT and PEX instead.

DHT and PEX are supported by all the major BitTorrent clients nowadays and users will be able to download just as quickly as they are used to. Instead of going through a central tracker, DHT and PEX allow BitTorrent users to get all the information they need from the swarm, and avoid the prying eyes of many anti-piracy outfits by doing so.

Although monitoring DHT is harder than using the BitTorrent trackers to gather ‘evidence’, it is not impossible. But since the leading BitTorrent tracking organization Dtecnet has no clue about DHT, we assume that it might take a while before their evidence gathering techniques are updated.
Buying Anonymity

For a few pounds a month file-sharers can circumvent the Digital Economy Act entirely with a VPN. These services offer an encrypted tunnel between your home connection and an external server and will exchange your IP-address for one in another country where UK laws don’t apply. Besides avoiding being tracked by anti-piracy outfits, a VPN will also allow access to all of the sites that may be blocked under the new legislation.

There are thousands of VPN services available on the Internet. Itshidden is a popular one among BitTorrent users, but Hidemyass and Swiss VPN have received positive reviews as well. The Pirate Bay folks offer one of the cheapest solutions, they launched their Ipredator VPN a year ago after Sweden passed their new anti-piracy law.
Ditch BitTorrent

What hasn’t been mentioned too often is that the Digital Economy Act only targets a select group of file-sharers – those who upload material. It is expected that BitTorrent and Gnutella-based applications such as Limewire will be the main targets, simply because they are the easiest to monitor.

However, there are several other ways to download copyrighted content on the Internet. Usenet providers offer premium download services that cannot be monitored easily, and as we mentioned in a previous article, there are also hundreds of MP3 search engines that allow users to download files directly on their computers without being tracked.

The bottom line is that no matter what legislation governments introduce, it is doubtful that it will have an effect on heavy file-sharers or those that can be bothered to spend 30 minutes using Google. It might deter some novice file-sharers, but the question is at what expense? As The Guardian rightfully notes today, the Act might lead to hundreds or thousands of people losing their connection based on false evidence. Is that worth it?
http://torrentfreak.com/how-file-sharers-will-bypass-uks-anti-piracy-act-100412/


Lainaus:
Kotilainen myöntää "Piratismin vastaiseen toimintaan menee enemmän rahaa kuin siitä koskaan voidaan saada"

Uusimmassa Tietokone-lehdessä on haastateltu mafiooso Antti Kotilaista. Hän myöntää suoraan, että piratismin torjuntaan menee paljon enemmän rahaa, kuin korvauksien muodossa saadaan takaisin. Siis hetkinen. Nämä järjestöthän ovat olemassa siksi, että artistit saisivat korvauksia myydyistä levyistään ym. nyt tämä järjestö sitten Kotilaisen johdolla polttaa tätä rahaa täysin turhaan. Ei ole ihme etteivät artistit saa rahaa levymyynnillä. Levyjä ehkä myydään kuten ennenkin, mutta Kotilainen haaskaa artisteille kuuluvat rahat.

Muistan armeija-ajoilta hyvän sanonnan "Ei kannata kusta omaan pakkiin"
http://www.piraattiliitto.org/forum/1785
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.11.2010 @ 15:53

723.11.2010 16:29

Tuleeko VPN:n mukana myös ilmainen foliohattu vai täytyykö se valmistaa itse?

Minusta tuntuu ettei tule peliyhtiölle kovin halvaksi alkaa jahtaamaan yksittäisiä lataajia ja yrittää niiltä periä satoja tuhansia jotta pääsisi omilleen. Harva näitä tulee maksamaan ja peliyhtiö joutuu vielä enemmän tappiolle.

823.11.2010 22:17

kylmä totuushan on se että vaik väki kuinka vouhottaa ja syytää rahaa piratismin vastasee toimintaa, ni ilmio on jo tullut jäädäkseen eikä ole lähös pois...tää o just tätä "turhaa taistelua tutkainta vastaa"...

924.11.2010 8:44

Kuten raven0ak tuossa sanoi, ei warettamisesta päästä koskaan eroon. Sama kuin 90-luvulla, jolloin koitettiin pelien kopiointia vähentää kaikenmaailman "opaskirja-koodeilla"... pelit kräkättiin ja kuka ei moiseen pystynyt kopioi ne manuaalit => pelien hinnat nousi, myynti vähemi ja kopiointi lisääntyi. Samaa noidan kehää mennään nytkin. Kymmenen vuotta eteenpäin saa yhdestä pelistä pulittaa saturaisen verran =/

1024.11.2010 17:13

Lainaus:
The Witcher 2:n luvattomille lataajille aiotaan lähettää kirje, jossa vaaditaan korvauksia tai muussa tapauksessa edessä voi olla oikeudenkäynti.
Sama on ollut Suomessa käytössä hieman eri muodossa. Eli sovitellaan nettipiraattien kanssa, jotka ovat jääneet kiinni maksa 3000 euroa tai haastetaan oikeuteen tyylillä. Toistaiseksi kaikki ovat maksaneet. Kyseisillä korvauksilla ja oikeudessa tuomituilla korvauksilla rahoitetaan uusia oikeudenkäyntejä nettipiraatteja vastaan ja tekijänoikeusjärjestöjen toimintaa. Tekijät eivät saa yhtään noista korvauksista. Ainoastaan tekijänoikeusjärjestöt sekä suuret levy - ja elokuvayhtiöt.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.11.2010 @ 17:22

1124.11.2010 18:59

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti nuppi:
Lainaus:
The Witcher 2:n luvattomille lataajille aiotaan lähettää kirje, jossa vaaditaan korvauksia tai muussa tapauksessa edessä voi olla oikeudenkäynti.
Sama on ollut Suomessa käytössä hieman eri muodossa. Eli sovitellaan nettipiraattien kanssa, jotka ovat jääneet kiinni maksa 3000 euroa tai haastetaan oikeuteen tyylillä. Toistaiseksi kaikki ovat maksaneet. Kyseisillä korvauksilla ja oikeudessa tuomituilla korvauksilla rahoitetaan uusia oikeudenkäyntejä nettipiraatteja vastaan ja tekijänoikeusjärjestöjen toimintaa. Tekijät eivät saa yhtään noista korvauksista. Ainoastaan tekijänoikeusjärjestöt sekä suuret levy - ja elokuvayhtiöt.
Suomessa minun käsitykseni mukaan pitää mennä käräjien tms. kautta että saadaan ip-osoitteen haltija selville.

Vaikka nämä tekijänoikeuksien "puolustajat" lähettävät operaattoreille parhaimmillaan 10000 sähköpostia "warettajista" jotka heidän ohjelma on huomannut.

Poikkeuksena sitten nämä uhkaukset tms. joihin operaattorilta saadaan HETI haltija ja osoite selville poliisin toimesta RIIA tai TTVK ei omaa viranomaisen valtuuksia VIELÄ.

Milloinkohan on arkipäivää että RIIA:n erikoisjoukot ITSE ratsaavat pertti perttisen koneen, koska havaitsivat P2P liikennettä, joka oikeasti oli spotify, voddler, linux distro tjsp.

TTVK laseilla: P2P protokola = laiton

Tämä tuntuu siltä että RIIAA kohta lukee postisi josko olisit vaikkapa lainannut jonkun sanoituksia emailissa tms..

1225.11.2010 23:49

Todennäköisin syy jättää DRM pois on helpottaa pelin laitonta levitystä, eli enemmän haastekirjeitä = enemmän rahaa.

Peli tullaan myös todennäköisesti vuotamaan bittorrent sivustoille ihan firman puolesta ja ennen virallista julkaisua, eli enemmän haastekirjeitä = enemmän rahaa.

Toivottavasti tämä pelleily ei mene läpi suomessa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto