AfterDawn: IT-alan uutiset

Chrome 7 tukee kilpailijoiden tavoin näytönohjaimen rautakiihdytystä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 28.8.2010 22:42 Kommentteja (7)

Chrome 7 tukee kilpailijoiden tavoin näytönohjaimen rautakiihdytystä Selainsodassa pelkkä vauhdikas Javascript-moottori ei enää riitä taisteluiden voittoon, sillä uusien internet-selainten pitää myös osata piirtää graafisia elementtejä nopeaan tahtiin. Tällä rintamalla Google on ollut pitkään vaitonainen, mutta tällä viikolla tulleiden tietojen mukaan Chromen 7-versio osaa hyödyntää näytönohjaimen tarjoamaa laskentatehoa.
Chromen toteutus poikkeaa esim. Internet Explorer 9 - ja Firefox 4 -selainten vastaavista toteutuksista parilla merkittävällä tavalla. Ensimmäinen on OpenGL ES 2.0:n hyödyntäminen pienimpänä yhteisenä nimittäjänä piirtämisen osalta, joten Chromen toteutus toimii Windows-, Linux- ja Mac OS X -käyttöjärjestelmien ohella mm. mobiililaitteissa. Windowseille luvassa on myös Direct3D-tuki, joten esim. Windows XP:tä ei syrjitä tällä osa-alueelle toisin kuin kilpailevien selainten Direct2D-toteutukset tekevät.

Toinen merkittävä asia on rautakiihdytyksen eriyttäminen omaan hiekkalaatikkoon, jolloin näytönohjaimen mahdolliset ajuribugit eivät kaada koko selainta, vaan ainoastaan piirtoa nopeuttavan GPU-moduulin. Selaimen lisäksi tätä GPU-moduulia voivat hyödyntää myös selainlaajennukset.

Tällä hetkellä Chromen 7-versio tukee vain muutaman toiminnon rautakiihdytystä, mutta tukea on tarkoitus laajentaa tulevissa versioissa. Toiminnallisuutta voi kokeilla 7.0.508.0 Build 57738 -version tai uudemman kanssa käynnistämällä selaimen --enable-accelerated-compositing-vipusella, ja tutustumalla sitten esim. Star Wars -tekstiin tai kuution pyörittämiseen.

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

128.8.2010 23:10

Joskus on kyllä käväissy mielessä jotta miksi google tekee yleensä aina sen muita paremmin mihin se ryhtyy.

229.8.2010 1:02

Sama käynyt itsellänikin mielessä. Innovatiivisuutensa ja ilmaisten palveluiden takia olenkin jo useesti joutunut nostamaan virtuaali-hattuani firmalle.

Googlemaps streetview ominaisuudella, Chrome, gmail (+sen documents osio) ja hakukone itse ovat lähes päivittäisessä käytössä. Innolla odottaen uusia aluevaltauksia kuten: Kaikkien maailman kirjojen muuttaminen digitaaliseksi, scannaukset tästä onkin jo aloitettu jokunen aika sitten :)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.8.2010 @ 01:03

329.8.2010 7:42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Bluejack:
Joskus on kyllä käväissy mielessä jotta miksi google tekee yleensä aina sen muita paremmin mihin se ryhtyy.
On noita hutejakin kyllä - Wave, Buzz, Google Video, jne. Moni noista on vielä sellaisia, että niistä ei juuri "kukaan" edes ole kuullut, vaikka Google on iskenyt niiden kehittelyyn todnäk satoja miljoonia. Mutta haku, AdSense, Android, GMail, Google Maps, Picasa, Google News ja Chrome ovat kyllä esimerkkejä hyvistä palveluista/softista/platformeista.

Ja Googlehan ostaa pikkufirmoja pois ihan järkyttävällä tahdilla:

http://www.scores.org/graphics/google/

..eli osa "keksinnöistä" tulee ihan yrityskauppojen kautta.

429.8.2010 9:41

Mutta näinhän sen pitää mennäkin, Google oppii virheistään ja käyttää muiden kehittämiä tekniikoita, jos ei itse ole jotain kehittänyt, tottakai =) Google kehittyy juurikin sen takia, että tietää omat rajansa ja osaamisensa, tietää minkä yrityksen ostaa, jos ei jotain osaa, mutta haluaa sen yritykseensä.

Itse käytän Chromea tällä hetkellä, käytin vuosia Firefoxia, mutta kun se alko olemaan hidas ja kaatuilemaan, niin vaihdoin Chromeen kokeilu mielessä, tässä sitä vielä ollaan. Olen kyllä o0dottanut IE9 kuolavaluen ja FF nelostakin kuin kuuta taivaalta, mutta jos Chromesta tulee parempi (uudestaan), niin påidän tämän selaimen. Käytössäni on myös Gmail, Maps, Earth, Kalenteri, Chrome, Docs ja Web Masters tools.

529.8.2010 11:12

Oi hienoa on aikaa jo kun siirryin pelkkään chromeen. Sitten poistin firefoxin kun kuulin että chromeen integroidaan java! :) Se oli viimeinen oljenkorsi minulle.

629.8.2010 12:45

Google kyllä osaa hommansa :]
Chrome ollu täälläki käytössä jo melko pitkää (siitä asti kun pluginit tuli) Firefoxia käyttäny siihen asti ties kuinka monta vuotta, mutta se rupes aina säännöllisen epäsäännöllisesti tekemään sitä, että se prosessi jäi auki joka kerta, kun sen käytön jälkeen sulki. Muutenkin tuntu olevan hitaampi ja etenkin käynnistymiseen kulu moninkertanen aika, kun Chromella. Myöhemmin FF teki samaa porukoitten läppärilläkin mikä johti siihe, että Chrome vaihtu sinnekkin.

729.8.2010 12:50

Mä kanssa vaihdoin Chromen kaikkiin koneisiin tutuilla ja tuntemattomilla, Firefoxin poistin ja Chromen asensin. Esim. vanhemmissa läppäreissä kannattaa ehdottomasti pitää Chrome, sata kertaa nopeampi ja vakaampi kuin muut selaimet (siis vanhemmissa läppäreissä ainakin). Minuakin häiritsi se Firefoxin prosessit, jotka jäi päälle ja esti samalla selaimen uudelleen käynistämisen. Tää ongelma tuli vasta mulle 64 bittisellä Windows seiskalla.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Tässä se on – Samsung paljasti Galaxy S9:n salat Tässä se on – Samsung paljasti Galaxy S9:n salat (25.2.2018 19:16)
Samsung esitteli tänään uudet Galaxy S9 ja S9+ -lippulaivapuhelimensa. Muotoilullisesti uutukaiset eivät sisällä mitään järisyttävää, mutta siitä huolimatta yhtiö lupaa puhelimien mullistavan ....
1 kommentti
Tänään esitelty Nokia 7 Plus haastaa huippusuositut OnePlus- ja Huawei-mallit Tänään esitelty Nokia 7 Plus haastaa huippusuositut OnePlus- ja Huawei-mallit (25.2.2018 18:50)
HMD Global piti juuri lehdistötilaisuutensa Mobile World Congressissa Barcelonassa, jossa se esitteli tukun uusia laitteita. Uutta Nokia 9 -laitetta ei tullut, mutta sen sijaan monta mielenkiintoista mallia. ....
Hakusessa edullinen ja tehokas älypuhelin – Uusi Nokia 6 tulee Eurooppaan Hakusessa edullinen ja tehokas älypuhelin – Uusi Nokia 6 tulee Eurooppaan (25.2.2018 18:24)
HMD Global aloitti taipaleensa älypuhelinmerkkinä viime vuonna lanseeraamalla Kiinan markkinoilla Nokia 6:n. Tämän vuoden alussa tuli ajankohtaisesti päivittää tämä kyseinen puhelinmalli ja ....
HMD esitteli uuden Nokia-huippupuhelimen: Tässä on Nokia 8 Sirocco HMD esitteli uuden Nokia-huippupuhelimen: Tässä on Nokia 8 Sirocco (25.2.2018 18:17)
HMD Global on esitellyt tänään uusia laitteita Barcelonan MWC-messuilla. Laitteista se parhaiten varusteltu on uusi Nokia 8 Sirocco. Kuten nimestä voi päätellä, niin laite on läheistä sukua ....
Edullisin Nokia-älypuhelin – Nokia 1 maksaa vain 85 dollaria Edullisin Nokia-älypuhelin – Nokia 1 maksaa vain 85 dollaria (25.2.2018 17:57)
HMD Global esitteli hetki sitten päivitetyn version legendaarisesta banaanipuhelimesta. 4G-yhteydellä varustetun peruspuhelimen rinnalle HMD Global aikoo tuoda yhtiön edullisimman älypuhelinmallin, ....

Uutisarkisto