AfterDawn: IT-alan uutiset

US Copyright Group palkkasi lisävoimia jopa kymmeniä tuhansia oikeusjuttuja varten

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 19.7.2010 11:32 Kommentteja (19)

US Copyright Group palkkasi lisävoimia jopa kymmeniä tuhansia oikeusjuttuja varten Yhdysvalloissa luvattomaan lataamiseen liittyvät oikeusjutut eivät ole ainakaan vähentymässä, sillä The Hollywood Reporter -lehden onkimien tietojen perusteella elokuvastudioiden etua maksusta puolustava US Copyright Group on palkannut avukseen 15 lakifirmaa, jotta kuluttajia saadaan haastettua oikeuteen nopeammalla aikataululla.
The Hollywood Reporterin arvioiden mukaan seuraava suuri haasteaalto ajoittuu elokuun ensimmäiselle viikolle, jolloin tuhannet kuluttajat saavat kotiin postia, jossa heitä uhataan oikeustoimilla, jos nämä eivät maksa korvauksia jonkin elokuvan luvattomasta lataamisesta. Vaaditut korvaussummat ovat tähän mennessä olleet 1 500 - 2 500 dollarin välillä ja kohteeksi ovat joutuneet BitTorrent-lataajat, joiden henkilötiedot ovat selvinneet heidän IP-osoitteidensa perusteella.

Toukokuussa ainakin 5 000 Yhdysvalloissa asuvaa ihmistä sai uhkaavan kirjeen The Hurt Locker -elokuvan tiimoilta, ja kasvaneen työntekijämäärän myötä seuraava kirjekasa voi olla moninkertainen. Jos kuluttajat haluavat painaa asian villaisella ja maksaa vaaditut korvaukset, he voivat suorittaa maksun suoraan internetin kautta luottokortin avulla.

US Copyright Groupin harrastama toiminta on säikäyttänyt luvattomien lataajien lisäksi monet kansalaisjärjestöt, jotka vaativat lisäohjeiden lähettämistä kaikille kirjeen saaneille, koska kuluttajat eivät välttämättä ole selvillä oikeuksistaan.

Edellinen Seuraava  

19 kommenttia

119.7.2010 11:51

Perus mafia touhua. Uhkailu ja kiristäminen...
Jos tämä on laillista niin aika pohjalla ollaan.

219.7.2010 12:15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:
Perus mafia touhua. Uhkailu ja kiristäminen...
Jos tämä on laillista niin aika pohjalla ollaan.
No jaa. Ihan reiluahan tuo on että annetaan vaihtoehto oikeuteen menolle. Korvaus summatkin ovat hyvin maltilliset.

319.7.2010 12:19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti friis:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:
Perus mafia touhua. Uhkailu ja kiristäminen...
Jos tämä on laillista niin aika pohjalla ollaan.
No jaa. Ihan reiluahan tuo on että annetaan vaihtoehto oikeuteen menolle. Korvaus summatkin ovat hyvin maltilliset.
Jaa-a en tiedä onko siinä mitään maltillista, jos yhden elokuvan latauksesta tulee 1500-2500 dollaria korvaussummaa.

419.7.2010 12:21

Ei noita olla viemässä oikeuteen. Tarkoitus on todellakin vain pelotella maksamaan. Muutama huonolla puolustuksella varustettu henkilö voi kumminkin joutua haasteen kohteeksi.

Englannissa tällainen toiminta vasta kiinnostavaa onkin, kun yrityken busines-malli vuosi internettiin. Yhtiö arvioi tarkkaan kenen uhkaileminen on kannattavaa ja kenen ei. Tämä tehtiin niin varallisuuden kuin elämäntilanteen avulla esim. opiskelija ei tiedä oikeuksistaan, hänellä ei ole varaa puolustukseen mutta hänellä ei ole rahaa suuriin korvauksiin...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19.7.2010 @ 12:31

519.7.2010 12:25

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti make43:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti friis:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:
Perus mafia touhua. Uhkailu ja kiristäminen...
Jos tämä on laillista niin aika pohjalla ollaan.
No jaa. Ihan reiluahan tuo on että annetaan vaihtoehto oikeuteen menolle. Korvaus summatkin ovat hyvin maltilliset.
Jaa-a en tiedä onko siinä mitään maltillista, jos yhden elokuvan latauksesta tulee 1500-2500 dollaria korvaussummaa.
Kaikki on suhteellista, monesti kun tuntuu että nuo korvaussummmat ovat lähenpänä satoja tuhansia kuin tuhansia. Siinä mielessä tuo muutaman tuhannen korvaus tuntuu maltilliselta.

619.7.2010 12:28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti friis:

Kaikki on suhteellista, monesti kun tuntuu että nuo korvaussummmat ovat lähenpänä satoja tuhansia kuin tuhansia. Siinä mielessä tuo muutaman tuhannen korvaus tuntuu maltilliselta.
Ei ole mitenkään sattumaa, että korvaukset on säädetty noin korkealle oikeudessa, mutta "sovittelumaksut" ovat niin mitättömät ;)

Sanon tämän nyt ulkomuistista, mutta RIAA:lla rummutti aikoinaan kovasti nykyisten korkeiden korvausten puolesta, ennen kuin se aloitti uhkailukirjeiden lähettämisen.

719.7.2010 13:40

Pohjana on juurikin pelottelutaktiikka. Mediassa on saatu paljon näkyvyyttä monien satojen tuhansien dollareiden korvauksilla ja nyt "tyydytään vain" 2000 dollarin kiepeille.

Tosi asia on se, ettei silti ole kohtuullista veloittaa kuluttajalta 2000 dollaria yhdestä elokuvasta, oli sen lähde mikä tahansa. Sakko + elokuvan hinta voisi olla kohtuullinen ja kun puhutaan useiden leffojen latailusta/jakamisesta se "sakko summakin" kasvaa ilkeeksi summaksi.

Mitä järkeä on pyytää monia satoja tuhansia, kun kuluttajalla ei ole edes varallisuutta maksaa tuhansien korvauksia? Laittaa se linnaan kaikkien väkivaltarikollisten kanssa?

+ Se että mennään oikeuteen näitä puimaan tapauskohtaisesti, rasittaa oikeusjärjestelmää aivan järkyttävästi. Osa tuomareistakaan ei halua käsitellä näitä "pikkujuttuja" monia viikkoja, tai jopa kuukausia.

819.7.2010 13:57

Minun mielestäni lataajien ei pitäisi saada mitään vaan pitäisi enemmän sivustojen ylläpitäjiin ja lähettäjiin keskittyä koska jos ei olisi lähettäjiä ei olisi myöskään lataajia.

Ja tosiaan tuo aika paljon rasittaa oikeusjärjestelmää jossa olisi myös "oikeita" tapauksia selvitettäväksi.

919.7.2010 14:04
... . .
Vahvistamaton

Ehkäpä ei pitäisi warettaa leffoja niin ei olisi pientä yllärilaskuakaan tulossa?

1019.7.2010 14:46

Ja taas menee lisää rahaa asianajajille, eikä edes niiden leffojen tekijöille.

1119.7.2010 23:00

Kyllä noissa oikeusjutuissa olis jtn järkeäki jos summat olisivat oikeat. Esim aina yhdestä jaetusta/ladatusta elokuvasta 20€ sakko, kappaleista aina 1-2€ per jako/lataus. Sitten tuossa touhussa olis jotain järkeäkin :)

1219.7.2010 23:59

Noista korvauksista menee 70% lakifirmoille ja loput 30% MPAA/RIAA ja tekijät eivät saa yhtään mitään. Myöskään Suomessa artistit ja tekijät eivät saa yhtään rahaa oikeudessa tuomituista korvauksista. Kaikki menee to-järjestöille ja täytyy muistaa, että suurin osa Suomessa tuomituista on ollut varattomia eli veronmaksajat maksavat to-mafialle. Köyhät/varattomat ihmiset eivät voi taloudellisen tilanteensa takia ostaa juuri mitään kulttuuria eli opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, sossun tuilla elävät. Siinä mielessä to-mafialta ovela veto haastaa varattomia oikeuteen maksamaan 20 000- yli 100 000 (+100k finreactor) korvauksia, koska niitä rahoja eivät varattomat ikinä pysty maksamaan, joten ne otetaan veronmaksajilta siten, että valtio maksaa kaikki kulut ja korvaukset. Tulee erittäin kalliiksi yhteiskunnalle kaikki to-mafian oikeudenkäynnit, koska lähes aina valtio joutuu maksamaan kaiken =veronmaksajat maksavat.

Lainaus:
Through legal action the copyright holders hope to compensate for the losses they claim piracy is causing. For the lawyers involved, the quest for settlements is also a profitable one as they get to keep 70% of the recouped money.
http://torrentfreak.com/thousands-more-b...the-u-s-100718/
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.7.2010 @ 00:01

1320.7.2010 0:13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Roncl:
Kyllä noissa oikeusjutuissa olis jtn järkeäki jos summat olisivat oikeat. Esim aina yhdestä jaetusta/ladatusta elokuvasta 20€ sakko, kappaleista aina 1-2€ per jako/lataus. Sitten tuossa touhussa olis jotain järkeäkin :)
Riippuu kenen kantilta kattoo. Korvausten on tarkoituksena toimia myös rangaistuksena. Jos imuroit elokuvia ja yhtäkkiä räpsähtää jokusen tuhannen euron lappu niin varmaan harkitset ennenkuin jatkat ...jos se olisi 20e niin se ei tuntuisi missään..

Jokainen TIETÄÄ että lataaminen on laitonta, jos sitä tekee ja kiinni jää niin on turha rutista mistään. Se että tietoisesti rikkoo lakia, riippumatta lain järkevyydestä, niin saa myös kantaa vastuun teoistaan

1420.7.2010 1:47

Lainaus:
Kyllä noissa oikeusjutuissa olis jtn järkeäki jos summat olisivat oikeat. Esim aina yhdestä jaetusta/ladatusta elokuvasta 20€ sakko, kappaleista aina 1-2€ per jako/lataus. Sitten tuossa touhussa olis jotain järkeäkin :)
Eipä taitaisi tuollaisilla sakoilla olla mitään merkitystä. Kyllä rangaistuksen pitää olla rangaistus. Missään nimessä en kannata mitään miljoona korvauksia kellekkään normi piraatille, mutta 20e kuulostaa mielestäni vitsiltä.

Lainaus:
Jokainen TIETÄÄ että lataaminen on laitonta, jos sitä tekee ja kiinni jää niin on turha rutista mistään. Se että tietoisesti rikkoo lakia, riippumatta lain järkevyydestä, niin saa myös kantaa vastuun teoistaan
Juuri näin. Ja jos lakeja haluaa muuttaa niin kannattaa hieman katsoa ketä äänestää seuraavissa eduskunta/eurovaaleissa.

Lainaus:
Myöskään Suomessa artistit ja tekijät eivät saa yhtään rahaa oikeudessa tuomituista korvauksista. Kaikki menee to-järjestöille...
Joopa joo... Teosto taisi olla suurin yksittäinen rahan saaja finreactor tuomiossa. Teosto tilittää saadut rahat takaisin artisteille. Viime vuonna teosto tilitti n.90% keräämistään rahoista artisteille.

Lainaus:
Tulee erittäin kalliiksi yhteiskunnalle kaikki to-mafian oikeudenkäynnit, koska lähes aina valtio joutuu maksamaan kaiken =veronmaksajat maksavat.

Kalliimmaksi valtiolle tulee laiton kopiointi menetettyjen verotulojen muodossa. Ehkä/toivottavasti nämä suuret tuomiot (=finreactor) toimivat pelotteena ja sitä kautta vähentävät piratismia, jolloin valtio saisi enemmän verotuloja, jolloin rahaa voisi antaa enemmän vaikkapa kirjastoille. Ehkä sitten köyhätkin saisivat hommattua kulttuurinsa laillisia reittejä.

1520.7.2010 6:50

Lainaus:
Eipä taitaisi tuollaisilla sakoilla olla mitään merkitystä. Kyllä rangaistuksen pitää olla rangaistus.
Korvaus ei nimenomaan ole rangaistus. Siinä vain korvataan menetetyt tulot. Eikä tuo teikänkään fasistilija ole latailua lopettanut vaan pilannut joidenkin ihmisten elämiä. Kyllä laista saa sitä paitsi olla eri mieltä ja rangaistukset voi kokea kohtuuttomiksi, vaikka niitä rikkoo. Jos joku yh-äiti on jenkeissä jakanut Kazaan aikoihin 24 kappaletta, niin kuka ihminen odottaisi sellaisesta satojen tuhansien korvauksia. FR:n aikoihin warettaminen oli jopa osittain laillista, joten hitto...

Lainaus:

Kalliimmaksi valtiolle tulee laiton kopiointi menetettyjen verotulojen muodossa. Ehkä/toivottavasti nämä suuret tuomiot (=finreactor) toimivat pelotteena ja sitä kautta vähentävät piratismia, jolloin valtio saisi enemmän verotuloja, jolloin rahaa voisi antaa enemmän vaikkapa kirjastoille. Ehkä sitten köyhätkin saisivat hommattua kulttuurinsa laillisia reittejä.
Tämä on jo täyttä paskaa. Jos koyhillä on nyt varaa kulttuuriin sijainnistaan ja omaisuudestaan huolimatta, se on nimenomaan piratismin ansiota. Jos meillä on nyt kehittyneet, hyvät ja edulliset lailliset palvelut, sekin on piratismin tuoman kilpailun ansiota. Tappiotkin ovat erittäin kyseenalaisia tutkimusten vaihdellessa edes takas. Etujärjestöjen itsensä tekevät tutkimukset rummuttavat tietysti miljarditappioita, mutta tämä on nyt luonnollista. Toiseksi, minne teoreettinen viihdeteollisuuden menettämä raha oikein menee? Juuri niin, muihin asioihin.

edit: typotan aamusta hurjasti
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.7.2010 @ 06:55

1620.7.2010 12:04

Mitenköhän pieneksi osiksi ton summan saa sitten jaettua kun ei varmastikkaan ihan kaikilla riitä rahaa maksaa yhdessä taikka kahdessakaan osassa.

1720.7.2010 13:35

Lainaus:
Jos koyhillä on nyt varaa kulttuuriin sijainnistaan ja omaisuudestaan huolimatta, se on nimenomaan piratismin ansiota.

Rahaa voi myös yrittää säästää siihen kulttuurin hankintaan. Niin sitä on itsekin joskus joutunut tekemään. Ei aina ollut internettiä.

Lainaus:
Kyllä laista saa sitä paitsi olla eri mieltä ja rangaistukset voi kokea kohtuuttomiksi, vaikka niitä rikkoo.

Totta, mutta jos lakeja rikkoo tietoisesti pitää olla myös valmis vastaamaan seurauksista.

Lainaus:
Jos joku yh-äiti on jenkeissä jakanut Kazaan aikoihin 24 kappaletta, niin kuka ihminen odottaisi sellaisesta satojen tuhansien korvauksia.

Ei kukaan. Ja niin kuin aikaisemmin kirjoitinkin, en missään nimessä hyväksy kohtuuttomia korvaussummimmia muutamin biisin/leffan lataamisesta/jakamisesta.

Lainaus:
FR:n aikoihin warettaminen oli jopa osittain laillista, joten hitto...

Kyllä. Mutta levittäminen/jakaminen oli silloinkin laitonta. FR oli ratio trackeri, hieman hankalaa pitää accoa siellä jos ei pitänyt ratioa kunnossa (=jakanut).

1820.7.2010 14:26

Lataaminen ei ole koskaan ollut laitonta, eikä ole edes lex karpelankaan jälkeen. Mutulla ei kannattaisi levittää väärää tietoa. En tiedä kuka on keksinyt, että lataaminen on laitonta koska Suomen lain mukaan lataaminen=warettaminen ei ole laitonta. Teosto ei maksa tekijöille niitä korvauksia mitä saadaan oikeudessa mutta muut korvaukset kuten teosto-vero yms maksetaan tekijöille 86.5% Alla linkit ja lainaukset faktoille ei mutu tiedolle.

Lainaus:
Teoston myyntituotot kotimaasta olivat 41 miljoonaa euroa, josta tilitetään toimintakulujen vähennyksen jälkeen 86,5 prosenttia eli 35,2 miljoonaa euroa säveltäjille, sanoittajille ja musiikin kustantajille
http://www.teosto.fi/teosto/websivut.nsf...us_2009_net.pdf


Lainaus:
Suomen tekijänoikeuslain mukaan laiton levittäminen on rangaistava teko, ja siitä voidaan tuomita sakkoihin tai vankeuteen sekä korvaamaan vahingot.

Laittomasta lähteestä kopiointi on sen sijaan vain moitittavaa, eikä siis rangaistavaa. Siitäkin voi seurata vahinkojen hyvitysvelvollisuus.
http://www.tietokone.fi/uutiset/ttvk_vaa...istan_katkaisua

To-mafia ei maksa veroja ja vie artistien rahat. Epämiellyttävä totuus kaikille to-mafian puolustajille. Kannattaa perehtyä alla oleviin linkkeihin sanoisin, että uskomatonta kusetusta to-mafian toimesta.

Lainaus:
RIAA Accounting: Why Even Major Label Musicians Rarely Make Money From Album Sales
from the going-behind-the-veil dept
http://www.techdirt.com/articles/20100712/23482610186.shtml
Lainaus:
'Hollywood Accounting' Losing In The Courts
from the math-is-hard dept
http://www.techdirt.com/articles/20100708/02510310122.shtml
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.7.2010 @ 14:49

1923.7.2010 0:45

Eikös nyt ole hiukan turha miettiä miten paljon joku suomalainen artisti saa korvausta, kun tilanne tässä maassa on edelleen mikä on. Olen ainakin ymmärtänyt että warettamisesta, jos siis puhutaan PerusPetterin pienimuotoisesta torrent-latailusta, ei voi jäädä kiinni koska nettiyhteyksien tarjoajat eivät anna (eivät saa antaa?) tietoja eteenpäin. Pahinta mitä silloinkin voisi tapahtua on että joku lähettää kirjeen jossa moinen piratismi pyydetään lopettamaan.

Jenkkilakimiesten pitkä koura ja hirmukorvausvaatimuksethan eivät. suomalaisiin yllä.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Päivän diili: SSD-levyjä superhalvalla - 120GB 21 eurolla, 240GB 35 eurolla, 480GB, 960GB, ... Päivän diili: SSD-levyjä superhalvalla - 120GB 21 eurolla, 240GB 35 eurolla, 480GB, 960GB, ... (19.1.2019 11:50)
Vanhemmalle läppärille tai pöytäkoneelle saa kummasti lisää käyttövuosia, kun vaihtaa tietokoneen kovalevyn tilalle SSD-levyn. Jopa hitaimmatkin SSD-levyt päivittävät käytännössä kaikki kovalevyt ....
Tässä se on – Samsungin Galaxy S10 -mallisto Tässä se on – Samsungin Galaxy S10 -mallisto (19.1.2019 11:05)
Älypuhelinmerkkien yllätyksiä jo vuosia murskannut Evan Blass (@evleaks) on iskenyt jälleen julkaisemalla lehdistökuvan Samsungin Galaxy S10 -mallistosta. Kuten on jo vähän aikaa ollut puhetta, ....
3 kommenttia
Spotify julkaisee tänä vuonna oman soittimen – Yhtiön ensimmäinen laitejulkaisu Spotify julkaisee tänä vuonna oman soittimen – Yhtiön ensimmäinen laitejulkaisu (19.1.2019 10:34)
Suoratoistopalvelu Spotify on kokeilemassa mahdollisuuksiaan laitemarkkinoilla, kertoo brittiläinen talousjulkaisu Financial Times. Myöhemmin tänä vuonna ruotsalaisyhtiö aikoo nimittäin esitellä ....
Microsoft: Windows 10 Mobile on kuollut, vaihtakaa Androidiin tai iPhoneen Microsoft: Windows 10 Mobile on kuollut, vaihtakaa Androidiin tai iPhoneen (18.1.2019 21:36)
Microsoft on virallisesti kuopannut myös Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmän ja kehottaa käyttäjiä vaihtamaan muihin käyttöjärjestelmiin ennen tuen loppumista joulukuussa 2019.
10 kommenttia
Microsoft luovutti Cortanan kanssa? Ei kilpaile Alexaa vastaan Microsoft luovutti Cortanan kanssa? Ei kilpaile Alexaa vastaan (18.1.2019 14:29)
Kerroimme aiemmin tällä viikolla Microsoftin aikomuksesta erottaa Windows 10:n hakupalkki ja Cortana toisistaan. Ohjelmistojätti näyttää uudistavan Cortanan ympärille rakennettavaa liiketoimintastrategiaa ....

Uutisarkisto