HDBaseT tuo HDMI:lle kilpailijan - välineitä RJ-45-liitännät ja CAT-5e/CAT6-kaapelit

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 2.7.2010 12:06 Kommentteja (16)

HDBaseT tuo HDMI:lle kilpailijan - välineitä RJ-45-liitännät ja CAT-5e/CAT6-kaapelit Viime vuonna markkinoille on ilmaantunut useita erilaisia digitaalisia ratkaisuja videon ja äänen siirtämistä varten. Markkinaosuuden osalta ylivoimaisesti suosituin tekniikka on HDMI, joka on jälleen saamassa yhden haastajan, kun HDBaseT virallisti tällä viikolla uuden HDBaseT 1.0 -määrityksen.
HDBaseT 1.0 rakentuu kotiverkoistakin löytyvien RJ-45-liitäntöjen ja CAT-5e/CAT6-kaapeleiden päälle, joten kuluttajille ja laitevalmistajille luvassa ovat tutut asiat. HDBaseT 1.0 tarjoaa mm. 10,2 Gbps -nopeudella toimivan linkin video- ja äänidatalle, 100 Mbps -nopeuden verkkoliikenteelle ja mahdollisuuden siirtää USB-dataa.

Datan ohella HDBaseT 1.0 mahdollistaa sähköenergian (100W) siirtämisen samalla, joten parhaimmassa tapauksessa esim. näyttölaitteelle riittää yksi kaapeli. Toinen iso etu on mahdollisuus käyttää pitkiä kaapeleita, sillä tekniikan luvataan toimivan jopa 100 metrin CAT-5e/CAT6-kaapeleilla, joita voi vahvistimien avulla niputtaa yhteen kahdeksan kappaletta.HDBaseT:n lupausten mukaan videon ja audion tiedonsiirtonopeus voidaan tulevaisuudessa nostaa 20 Gbps -luokkaan ja samalla verkkoliikenteen suurin nopeus voidaan jopa kymmenkertaistaa.

Laitevalmistajista uutta standardia liputtavat mm. Sony, Samsung, LG ja Valens. Ensimmäisiä uutta standardia tukevia laitteita odotetaan markkinoille vielä tämän vuoden aikana, ja ensi vuonna laitteita pitäisi tulla myyntiin enemmänkin.

Alla vertailu eri tekniikoiden ominaisuuksista

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

12.7.2010 12:23

Olispa kyllä loistavaa jos tv:lle riittäis yksi ainoa kaapeli ja 100m maksimi pituuskin on enemmän kuin riittävä. Nyt kun vain kaikki laitevalmistajat suosisivat tuota ja se yleistyisi niin voisi päästä siitä ehkä muutaman vuoden päästä nauttimaan.

22.7.2010 14:07

Samaa mieltä, 1 ainoa piuha näytölle olisi niin mahtava keksintö, että kuola valuu jo :) Samaan pystyy periaatteessa USB3 johdolla, mutta näytölle pitäisi tuoda kaksi USB3 johtoa yhden sijasta tai sitten näytön pitää olla erittäin energiaystävällinen super-amoled ja näytön koko alle 11 tuumaa (heittää fiksuna kaiken hatusta).

Tuolla ratkaisulla voisi esim. sähköistää pienet mediakoneet ja samalla johdolla kuljettaa data.

Ihan miten vain. mutta mitä vähemmän johtoja sen vähemmän pölyä nurkissa ja siistimpi sisustus :)

32.7.2010 14:08

Sinänsä kätevä, kyllähän näitä verkkoprojektoreitaki o ollu nii miksei suoraan näytökki sopis samaan? Ei mun mielestä mitenkään huono idea. HDMI on kyl kätevä, mutta meikäläisellä ainaki menny yks piuha jo paskaksi, syytä en keksiny miksi.

Miketso: Tuohon vielä ne vahvistimet nii 800m. :D Toisin sanoen aiva älyttömän kauas saa sen näytön laitettua.42.7.2010 14:08

Jotenkin kovin epäilyttää tuo. Taas jotain tekniikkaa mitä ei tulla koskaan näkemään.

52.7.2010 14:59

Ennestään olemassa olevan tekniikan ansiosta halvahko, hyvälaatuinen (mahtuvatko ne edes samaan lauseeseen) ja helppokäyttöinen. Lisäksi vielä suuria kodinelektroniikkavalmistajia tukemassa tekniikkaa. En oikein näe muuta ongelmaa tekniikassa, kuin että mikäli henkilöt tekniikan takana failaavat markkinoinnissa täysin. Hyvälaatuinen sillä varauksella että huippuarvoja on mahdollista saavuttaa muissakin olosuhteissa kuin tarkkaan valvotussa laboratoriossa.

Muistelisin, eli saatan olla ja luultavasti olenkin väärässä, että hdmi-kaapelit olisivat noin keskimäärin aika heikkotekoisia, eli hajoavat helposti. Siinäkin olisi etu HDBaseT:lle, sillä rj-45 liitintä ja cat5e/6-kaapelia ei kovin herkästi toimintakyvyttömäksi saa.

62.7.2010 15:33

Tuo saisi yleistyä ja oikein kunnolla, jos toimii.

Mitäköhän tuo meinaa, kun taulukon mukaan HDMI ei ole "Installation Friendly" (vapaasti suomennettuna: Asentamisystävällinen)? Omasta mielestäni HDMI-liitin on maailman helpoin liitin asennettavaksi, varsinkin kun naarasliittimet ovat yleensä laitteissa helposti saatavilla olevilla paikoilla.

72.7.2010 16:18

Huono puoli tässä taitaa olla se että verkkokaapelit eivät ole sieltä kestävimmästä päästä, taittelu ja päälle astuminen rikkoo ne hyvin nopeasti.

82.7.2010 16:54

Tätähän tässä on pitkään mietitty, että miksei kaikkea kaapelointia toteuteta jo samantien toimivalla verkkokaapeloinnilla. Jos tämä toteutuu niin vihdoin päästään turhista rahastuskaapeleistakin eroon

92.7.2010 17:51

Vielä kun näytönohjainvalmistajat alkaisivat tukemaan tuota, niin tekniikka saattaisi oikeasti menestyä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2.7.2010 @ 17:51

102.7.2010 20:53

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tcav:
Mitäköhän tuo meinaa, kun taulukon mukaan HDMI ei ole "Installation Friendly" (vapaasti suomennettuna: Asentamisystävällinen)?

Turhaa PR lätinää HDBaseT myyntimiehet keksineet kalvosulkeisiin.
Komppaan muitakin johtojen vähentyminen on aina hienoa kehitystä.

112.7.2010 23:11

Ja kuinkahan tuon 100w siirtäminen samassa kaapelissa kuva ja ääni signaalin kanssa onnistuu käytännössä?
Luulisi tuota häiriötä syntyvän vaikka signaali siellä kuinka diginä liikkuis.

123.7.2010 23:20

suojatussa kaapelissa jokaiset parit eristetty muista foliolla.

137.7.2010 00:33

Kuitu, mikset sä jo tuu? Tietenkin kuidun sähkön siirto kyky voi olla aika rajoitettu.

147.7.2010 12:35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:
Kuitu, mikset sä jo tuu? Tietenkin kuidun sähkön siirto kyky voi olla aika rajoitettu.
Ja kuitu ei ole sieltä kestävimmästä päästä, käyttäjäystävällisyydestä puhumattakaan. Kallistakin on, ainakin vielä.

Sähkönsiirtokykyä kuidulla ei ole ollenkaan, tarvitsee kuparia rinnalle jotta saadaan tehoa siirtymään.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Juce:
Vielä kun näytönohjainvalmistajat alkaisivat tukemaan tuota, niin tekniikka saattaisi oikeasti menestyä.
Muistaakseni jokin näytönohjainvalmistaja, ellei peräti AMD/ATI itse, esitteli joillakin messuilla tekniikkaa, jossa videosignaali kulkee verkkokaapelia pitkin. Tämä mahdollistaisi palvelin/näyttöpääte -kokoonpanon, jolloin olisi vain palvelin, johon sitten kytketään näyttöpäätteitä eli ei omaa konetta jokaisella käyttäjällä (epäsuora lainaus myyntipuheesta). Luultavasti helposti päivitettävissä tekniikkaa tukemaan tätäkin ominaisuutta.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.7.2010 @ 12:37

157.7.2010 13:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Miqueltoz:
Huono puoli tässä taitaa olla se että verkkokaapelit eivät ole sieltä kestävimmästä päästä, taittelu ja päälle astuminen rikkoo ne hyvin nopeasti.
TäH? Löytyykö siis vielä heikompaa kaapelia kuin itse omistan? Vajaan 90 metrin UTP-pätkä on osittain kuoriutunut auki (kuparin ympärillä sentään on vielä suojaa) ja vielä kulkee bitti kuten ennenkin.

Antamani neuvot perustuvat omaan kokemukseen. Jos mielestäsi ne ovat puutaheinää, kerro toki.

168.7.2010 13:08
WumWum
Inactive

missä ne 700 miljoonaa DisplayPort liitäntää on?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Applen toimitusjohtaja on luottavainen – Kiina näyttää saaneen koronaviruksen aisoihin Applen toimitusjohtaja on luottavainen – Kiina näyttää saaneen koronaviruksen aisoihin (28.2.2020 06:14)
Koronaviruksen aiheuttama katkos iPhonien tuotannossa ei ole näillä näkymin pitkittymässä, sillä puhelimien komponenttien tuotannosta ja kokoonpanosta vastaavat tehtaat ovat ajamassa tuotantoa ....
1 kommentti
Facebook perui F8-konferenssin koronaviruksen takia Facebook perui F8-konferenssin koronaviruksen takia (27.2.2020 20:54)
Koronavirus levinnyt liki maailman joka kolkkaan ja hiljattain myös Suomessa on todettu ensimmäiset koronavirus tapaukset. Vaikkei tauti ole vielä levinnyt tavallisen flunssa-aallon mittasuhteisiin, ....
Nokian ongelmat luultua syvemmät? Yhtiön pilkkominen ja yhdistyminen mahdollisia Nokian ongelmat luultua syvemmät? Yhtiön pilkkominen ja yhdistyminen mahdollisia (27.2.2020 17:58)
Suomalainen matkapuhelinteknologiaa kehittävä Nokia on päättänyt hankkia ulkopuolisia konsultteja arvioimaan yhtiön tulevaisuuden strategisia valintoja. Pöydällä ovat yhtiön osien myyminen tai ....
Netflixin kaikki maaliskuun Originals-sarjat: Oscar-voittajan uutuussarja ja suositun realityn uusi versio Netflixin kaikki maaliskuun Originals-sarjat: Oscar-voittajan uutuussarja ja suositun realityn uusi versio (27.2.2020 14:12)
Maaliskuussa saapuu melkoisen mukava määrä katsottavaa Netflixiin. Aivan maaliskuun uutuuselokuvien määrään uusien sarjojen osalta ei päästä, mutta liki 20 uutta nimikettä on silti melkoisesti katsottavaa. ....
Uudesta Xboxista tihkuu lisää tietoa – Microsoft kehittää täysin uutta ääniteknologiaa Uudesta Xboxista tihkuu lisää tietoa – Microsoft kehittää täysin uutta ääniteknologiaa (27.2.2020 06:02)
Microsoft vahvisti hiljattain, että Xbox Series X -konsoliin on tulossa erittäin tiukkaa rautaa. Ohjelmistojätillä työskentelevä Larry Hryb eli alias Major Nelson paljastaa uudessa podcast-jaksossa ....
1 kommentti

Uutisarkisto