Internet Explorer 9 -selaimen uusin esiversio piirtää vauhdilla

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 24.6.2010 23:51 Kommentteja (12)

Internet Explorer 9 -selaimen uusin esiversio piirtää vauhdilla Selainsodan kesärauhasta ei ole tietoakaan, sillä Microsoftin tulevasta Internet Explorer 9 -selaimesta julkaistiin tällä viikolla kolmas esiversio, johon on tungettu mukaan jälleen uusia ominaisuuksia ja bugikorjauksia.
Suorituskyvyn osalta parannusta on tapahtunut mm. erinäisissä selaimen renderöintinopeutta mittaavissa testeissä ja Javascript-nopeutta mittaavassa Sunspider-testissä, jossa uusin esiversio on yli 100 ms nopeampi kuin edellinen esiversio. Javascriptin osata suorituskyky on jo lähellä Safari 5 -selaimen tasoa, joten Microsoft on todella kirinyt muiden selainten kaulaa kiinni.

Tuettujen HTML5-ominaisuuksien lista on kasvanut uudessa esiversiossa Canvas-tuella, jota monet tahot ovatkin toivoneet Microsoftilta. Canvasin avulla verkkosivuille voi luoda erilaisia piirtoalueita, joihin voidaan piirtää 2D- ja 3D-grafiikkaa. IE9:ssä myös Canvas-alueet piirretään näytönohjaimen avustuksella, joten piirto on vähintäänkin vauhdikasta, ja Download Squad -sivuston tekemän testin perusteella graafista suorituskykyä vaativa Fish Tank -testi toimii nopeiten Firefoxin 3.7 -betaversiolla ja uudella IE9:n esiversiolla, joissa molemmissa näytönohjaimen avustuksella tapahtuva piirto toimii kunnolla. Operan 10.60 -betaversio ja Chromen 6.0 -kehitysversion kanssa näytönohjainta ei hyödynnetä, jolloin piirtonopeus jää huomattavasti hitaammaksi.IE9:n viimeisin esiversio tarjoaa myös Web Open Font Format -tuen (WOFF), joka mahdollistaa omien fonttien helpon sisällyttämisen internet-sivuille. Lisäksi parantuneet Javascript-tuen myötä erilaisten pelien toteuttaminen on nyt helpompaa.

Acid3-testin osalta IE9:n kehittäjät ovat jälleen petranneet, ja nyt selain saa jo 83 pistettä, kun edellisellä esiversiolla tuloksena oli 68 pistettä.

Alla esittelyvideo IE9:n uudistuksista (sama video MP4-formaatissa) ja piirtonopeuden vertailuvideoAfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

125.6.2010 00:00
WumWum
Inactive

Aivan sama mitä Internet Explorer tekee tulevaisuudessa. En siihen koukkuun mene. Webkehittäjän painajainen, loppukäyttäjän reikäleipä.

javascript nopeus on toissijaista. Muokattavuus, varmuus, avoimuus on paljon tärkeämpää.

225.6.2010 00:36

IE9 tulee olemaan nopeampi raskailla sivuille, jotka oikeat näkyvät käyttäjille. Sama se 0.1s -> 0.2s nopeus erot JS:ssä, ku videot ja grafiikka on oikeasti ne jotka syö potkua.

Opensource sosialistien on vaan paha myöntää, että yksikään niiden selaimista ei pysty samaan.

325.6.2010 05:46
Croft
Inactive

Latasin kolmannen esiversion kahden tunnin sisällä julkaisusta, täytyy sanoa että olen edelleen tyytyväinen ja IE-tiimi jatkaa hienoa työtä! =)

Kaikki vain nauravat ja hehkuttavat kettuaan, no antaa poikien nauraa vaan... ;)

Minusta tuntuu että Internet Explorer 9 tulee olemaan kaikkien aikojen odotetuin selain ja siinäkin kategoriassa että tulee niin monia ominaisuuksia kerralla.

425.6.2010 09:54

Ihmiset on aika pinttyneitä omiin ajatuksiinsa, eikä pysty hyväksymään toisenlaista asennetta. Paras asenne on samanlainen kuin auton ostossa, ei ole tärkeää olla merkkiuskollinen, vaan parasta olisi ostaa auto, joka on itsellensä paras. Selitetään se näin, Audi on hyvä auto nytten, mutta entäs jos Audimies katuukin seuraavaa autoansa, joka on sata kertaa huonompi kuin edellinen Audinsa, mutta päähän pynttyneellä vanhalla ajattelumallilla hän ei sulata sitä tosiasiaa, että joku voisi olla parempi tai, että Audi olisikin mennyt huonompaan suuntaan. Parasta on olla aina parhaan selaimen paras kaveri ;) Oli selain sitten IE9, Firefox 4.0, Chrome 6 tai Opera 11. Ja ihan sama mitä sinä käytät, minä käytän tällä hetkellä Chromea, vaihdan takaisin Firefoxiin, kun 4.0 versio julkaistaan, mutta otan käyttöön varmasti myös IE9:n, kun se julkaistaan.

Ainiin, olen Web designer, siinä syy miksi odotan kuola valuten kaikkia uusia ominaisuuksia, joita selaimet tuo tullessaan, saan tehtyä IE9:n ansiosta niin mahtavia sivustoja, että sellaisia ei ole 2000 luvulla vielä nähty :)

525.6.2010 10:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti PJL78:

Ainiin, olen Web designer, siinä syy miksi odotan kuola valuten kaikkia uusia ominaisuuksia, joita selaimet tuo tullessaan, saan tehtyä IE9:n ansiosta niin mahtavia sivustoja, että sellaisia ei ole 2000 luvulla vielä nähty :)
heh, itse kyllä syytän juuri tuollaisen asenteen omaavia web-designereita suurimmasta osasta selainongelmia, ja internetsivustojen käyttöön liittyviästä ongelmista.
Otetaan esimerkiksi vaikkapa Afterdawn, vielä pari vuotta sitten sivusto oli hyvin toimiva ja mukava käyttää, mutta sittemmin "uusien ominaisuuksien" myötä on web-designeri päässyt toteuttamaan itseään uusilla hienoilla tekniikoilla jotka toimivat kunnolla ehkä designerin koneella, mutta loppukäyttäjät kärsivät sivuston hitaudesta ja erilaisista ongelmista.
Sama ilmiö on monilla muillakin sivustoilla, kun web-designer haluaa sivustosta näyttävän hienoine uusine efekteineen ja toimintoineen, lisää esimerkkejä löytyy mm facebook, youtube, myspace.. kaikkien ulkonäköä on yritetty kohentaa erilaisilla efekteillä ja uusilla hienouksilla, mutta unohdettu se että käyttäjä haluaa sivustojen olevan ennemminkin selkeitä, helppoja käyttää ja toimivia.

625.6.2010 11:14

Jospa mozillatiimi saisi IE9:n myötä motivaatiota tai jotain että saavat kettunsa taas yhtä toimivaksi kuin se joskus oli. Nykyään niin pullea ja hidas.

725.6.2010 11:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti PJL78:

Ainiin, olen Web designer, siinä syy miksi odotan kuola valuten kaikkia uusia ominaisuuksia, joita selaimet tuo tullessaan, saan tehtyä IE9:n ansiosta niin mahtavia sivustoja, että sellaisia ei ole 2000 luvulla vielä nähty :)
heh, itse kyllä syytän juuri tuollaisen asenteen omaavia web-designereita suurimmasta osasta selainongelmia, ja internetsivustojen käyttöön liittyviästä ongelmista.
Otetaan esimerkiksi vaikkapa Afterdawn, vielä pari vuotta sitten sivusto oli hyvin toimiva ja mukava käyttää, mutta sittemmin "uusien ominaisuuksien" myötä on web-designeri päässyt toteuttamaan itseään uusilla hienoilla tekniikoilla jotka toimivat kunnolla ehkä designerin koneella, mutta loppukäyttäjät kärsivät sivuston hitaudesta ja erilaisista ongelmista.
Sama ilmiö on monilla muillakin sivustoilla, kun web-designer haluaa sivustosta näyttävän hienoine uusine efekteineen ja toimintoineen, lisää esimerkkejä löytyy mm facebook, youtube, myspace.. kaikkien ulkonäköä on yritetty kohentaa erilaisilla efekteillä ja uusilla hienouksilla, mutta unohdettu se että käyttäjä haluaa sivustojen olevan ennemminkin selkeitä, helppoja käyttää ja toimivia.
Ei, en todellakaan käyttäisin sellaista tekniikkaa, joka ei ole standardinmukaista ja sulavaa ja toimivaa. En ole sellainen designeri, joka tekee raskaita sivustoja. Minä tarkoitin, että kun IE9 julkaistaan, niin voin tehdä sivuista ilman raskaita graafisia elementtejä nopeamman, selkeämmän, helpommin päivitettävän, saavutettavammankin ja sanoinko jo, nopeamman. Kun IE tukee RGBA-värejä, pyöristettyjä kulmia ja text-shadow ja box-shadow ominaisuuksia, niin sivuston ulkoasuun ei tarvitse enää laittaa yhtään kuvatiedostoa, ei yhtään ainutta graafista elementtiä - tarkoittaa juurikin nopeutta ja helpompaa päivitettävyyttä, myös teemojen vaihto on helpompi toteuttaa. Netistä tulee nopeampi kaikille, myös designerit saa tehtyä sivustoja hieman nopeammin ja virheiden korjausta varten ei tarvitse välttämättä avata raskasta photoshoppia tai fireworksia, tekstieditori riittää, jos kaikki grafiikka olisi tehty CSS:llä. Kiitos SVG:n, myös logot voidaan tehdä tekstieditorilla, joten niidenkin päivitys onnistuu helposti ;)


Ja tuo kommentti oli todellakin väärälle kansalle omistettu! Web developerit on niiitä, jotka tekee koodia osaamisen ilosta, tekee raskaita megatavujen sivustoja ja käyttää javascriptejä omaksi ilokseen. Minä en käytä melkein koskaan javascriptejä, enkä tunne montakaan designeria, jotka käyttäisi paljon scriptejä.

825.6.2010 11:45

Pitää vielä sanoa, että juurikaan nykyään ei enää edes firmoihin palkata nettisivujen suunnittelijoita, vaan developereita, kun firman pomot luulee, että developerit on parempia, kun osaa kaikenmaailman javaa, scriptejä ja XML:ää. Olin työhaastattelussa firmassa, joka tekee nettisivuja yrityksille, heillä ei ollut yhtään designeriä - sen kyllä huomasi ja uskoi, käytti yhtä ja samaa netistä ostettua PSD-tiedostoa ja siitä parsittiin sivusto developerin avulla, jokaisen asiakkaan sivustot näyttää samalta ja koodi on tismalleen samaa.....

925.6.2010 13:18
WumWum
Inactive

Heti vaihdan Firefoxista pois kun tulee parempi selain. Vanhan menneisyyden ja Microsoftin tulevaisuuden näkymät huomioon ottaen vaihtamisen tarvetta ei ole. Opera ainakin mobiilipuolella on hyvä ja ehkäpä pc puolelle tulevaisuudessa, kunhan käyttäisivät muitakin kriteereitä kuin nopeus.

1028.6.2010 23:07

Melko varmasti vaihtuu Firefox IE9:in kun tulee oikea versio. Alkaa riittämään tämä Firefoxin hitaus, kaatuilut ja muistinsyönti. Ainoa mitä tulee ikävä on AdBlock. Tuo rautakiihdytys ku omassa koneessa ei ainoastaan nopeuta, mutta tekee myös sivut paremman näköisiksi.

1128.6.2010 23:12
WumWum
Inactive

Ergopad kuulostaa ihan Microsoft lobbarilta. Paljon sulle maksetaan noista kommenteista?

123.6.2011 05:30
lUQJsFhDi
Vahvistamaton

YouÂ’re a real deep thinker. Thanks for sahrnig.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto