AfterDawn: IT-alan uutiset

NMPA haastoi LimeWiren oikeuteen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 17.6.2010 23:16 Kommentteja (11)

NMPA haastoi LimeWiren oikeuteen LimeWire-ohjelmaa kehittävä Lime Wire LLC -yritys on jälleen joutunut ikävien syytösten kohteeksi, kun musiikinjulkaisijoita Yhdysvalloissa edustava National Music Publishers Association (NMPA) haastoi yrityksen eilen oikeuteen tekijänoikeusrikosten takia.
NMPA:n mukaan LimeWire-ohjelman kehittäjät ovat tietoisia ohjelman tarjoaman P2P-verkon avulla tehdyistä tekijänoikeusrikoksista, mutta eivät ole estäneet tätä toimintaa millään tavalla. Tämän takia ohjelman kehittäjiltä halutaan korvauksia kaikista niistä tekijänoikeudella suojatuista musiikkikappaleista, joita LimeWiren käyttäjät ovat vuosien saatossa jaelleet luvatta eteenpäin.

NMPA ei ole maininnut vielä kuinka suuria korvauksia se hakee, mutta summa voi nousta helposti miljardeihin dollareihin, koska NMPA:n jäseninä ovat suurten levy-yhtiöiden lisäksi mm. MPL Music Publishing, Peermusic ja Richmond Organization, joiden hallussa on yli 60 prosenttia Yhdysvalloissa tuotetusta tekijänoikeudella suojastusta musiikista.

LimeWire olisi voinut välttää ongelmat lisensoimalla kaikki tekijänoikeuden suojaamat kappaleet, joita ohjelman käyttäjät ovat vaihdelleet keskenään. Tämä onkin hieman yllättäen yrityksen uusi suuntaus, sillä tarkoitus on muuttaa LimeWire maksulliseksi musiikkipalveluksi lähiaikoina, mutta tätä varten yrityksen pitäisi saada neuvoteltua tarvittavat jakelusopimukset ja voittaa käynnissä olevat oikeustaistelut.

NMPA:n nostaman oikeusjutun lisäksi LimeWire on isoissa ongelmissa RIAA:n kanssa. RIAA on taistellut LimeWireä vastaan jo useita vuosia, mutta vasta muutama viikko sitten tekijänoikeusjärjestö sai oikeudelta halutun päätöksen, kun tuomari Kimba Wood totesi Lime Wire LLC:n syyllistyneen tekijänoikeusrikoksiin. Jos tuomiota ei kumota, joutuu yritys korvaamaan RIAA:lle aiheuttamansa vahingot.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

117.6.2010 23:23

Mielenkiintoinen uutinen. Miten mahtaa Vuze:lle (entinen Azureus), µTorrent:lle, Bitcometille ja muille vastaaville softien tekijöille tulla eteen?? Miten kummassa ohjelmiston tekijät voivat olla vastuussa käyttäjien laittomuuksista?? Tätä en kykene ymmärtämään, en sitten mitenkään. Jo pitempään näitä ja vastaavia uutisia lukeneena, en voi kuin ihmetellä. Sama pätee mm.Piratebay:hin, vaikka listaavatkin torrentteja, niin miten se voi olla laitonta. Eivät ohjelmistojen tekijät voi olla koskaan käyttäjien tekemisistä vastuussa.

Hienoa että tämmöisiä ohjelmistoja kuitenkin on. Ilman Napsteria tuskin koskaan oltaisiin edes iTunesia tehty!

218.6.2010 0:03
WumWum
Inactive

Toihan on ihan vitsi koko oikeudenkäynti. Mutta toivotaan nyt, että NMPA:lta menee paljon rahaa oikeudenkäyntiin. Ei tuollaisia tänäpäivänä tarvita.

318.6.2010 8:24

@1

Tuo nyt on vaan tuommoinen "en voi tajuta". Kyllä mun mielestä ainakin softien tekijät on vastuussa mitä siellä tapahtuu. Torrentit on mielestäni eri asia kuin Dc++, limewire ym. Toivottavasti jos levy yhtiöt ym. alkaa kaatuilemaan niin he käyttäisivät viimeiset rahansa oikeustaisteluihin. Kyllä myönnän sen että itsekkin latailen mutta vain siksi että se on mahdollista.

418.6.2010 10:55

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ibanez90:
@1

Tuo nyt on vaan tuommoinen "en voi tajuta". Kyllä mun mielestä ainakin softien tekijät on vastuussa mitä siellä tapahtuu. Torrentit on mielestäni eri asia kuin Dc++, limewire ym. Toivottavasti jos levy yhtiöt ym. alkaa kaatuilemaan niin he käyttäisivät viimeiset rahansa oikeustaisteluihin. Kyllä myönnän sen että itsekkin latailen mutta vain siksi että se on mahdollista.

Onko autojen valmistajat mielestäsi vastuussa ylinopeuksista ja autolla aiheutetuista kuolemista? Näin tässä sanot että on :)

518.6.2010 12:13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ibanez90:
Torrentit on mielestäni eri asia kuin Dc++, limewire ym.
Mutta onko esim. µTorrent eri asia? Yhtä hyvin kaikkia em. ohjelmia voi käyttää lailliseen ja laittomaan toimintaan.

618.6.2010 12:57

Onko lääkeruiskuja valmistava yritys vastuussa siitä että narkomaanit piikittävät huumeita? Ruiskuja voi myös käyttää laittomasti tai laillisesti.

718.6.2010 13:13
uTTBP1
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Gilbertt:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ibanez90:
Torrentit on mielestäni eri asia kuin Dc++, limewire ym.
Mutta onko esim. µTorrent eri asia? Yhtä hyvin kaikkia em. ohjelmia voi käyttää lailliseen ja laittomaan toimintaan.
Sama asia, mutta unohdatte yhden suuren seikan, limewire on amerikkalainen, joten amerikkalaiset TO-mafia yhtiöt voivat haastaa limewiren siellä oikeuteen
Toisin on uTorrentin laita, koska sen pää-koodaaja on ruotsalainen

PS. Vaikka uTorrent haastettaisiin oikeuteen esim. ruotsissa, voisi sen kehittäjät vuokrata servut vaikka Puolasta tai jostain muusta maasta mikä ei välitä paskaakaan TO-lainsäädännöstä ja sitä kautta levittää ohjelmistoa, eikä kukaan voisi haastaa oikeuteen varsinkin jos kehittäjät olisivat anonyymejä...

818.6.2010 21:46

Siis teidän mielestänne autot ja ylinopeudet ja huumeet ym. on siis sama asia kuin netissä tapahtuva laittomuus? Aika pielessä on teillä asiat siinä tapauksessa.

918.6.2010 23:06

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ibanez90:
Siis teidän mielestänne autot ja ylinopeudet ja huumeet ym. on siis sama asia kuin netissä tapahtuva laittomuus? Aika pielessä on teillä asiat siinä tapauksessa.
esimerkkejä lapsukainen.. esimerkkejä..

"Kyllä mun mielestä ainakin softien tekijät on vastuussa mitä siellä tapahtuu. " soitteleeko kelloja?

1019.6.2010 8:16

@9

No esim. DC++ ym. on lähes 99% tehty sitä varten että "laitonta" tavaraa jaellaan siellä. Kyllä ne tekijät sen heti ohjelman tehdessään tiesi. Toisaalta kyllä lähtisin ennemmin jakajia syyttelemään mutta käy se näinkin jos joudutaan koko ohjelma sulkemaan.

1128.6.2010 11:52

Moraa syytettäköön siis murhista/tapoista/pahoinpitelyistä Suomessakin kymmeniä (satoja kai?) kertoja vuosittain. Hehän valmistavat välineen näiden rikosten tekemistä varten, eivätkä millään tapaa estä tuotteen käyttäjiä rikosta tekemästä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.6.2010 @ 11:53

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto