AfterDawn: IT-alan uutiset

Suojaamattomien WLAN-verkkojen luvaton käytön halutaan sallia

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 14.6.2010 00:13 Kommentteja (17)

Suojaamattomien WLAN-verkkojen luvaton käytön halutaan sallia Suojaamattomien WLAN-verkkojen luvaton käyttö on herättänyt vuosien saatossa runsaasti keskustelua ja lisää on luvassa, sillä viime viikolla tulleiden tietojen mukaan maamme oikeusministeriö alkaa valmistella syksyllä lakimuutosta, jonka myötä suojaamattomien WLAN-verkkojen luvatonta käyttö ei olisi enää rangaistavaa.
Nykyisellään suojaamattoman WLAN-verkon luvattomasta käytöstä voidaan antaa oikeudessa rangaistus, mutta toistaiseksi suojaamattomien WLAN-verkkojen takia ei ole oikeustaisteluita juuri käyty. Lain selkeyttäminen on kuitenkin paikallaan, jonka takia oikeusministeriön työryhmä keräsi asian tiimoilta lausuntoja eri tahoilta. Näiden lausuntojen perusteella enemmistö ei halua rangaista ihmisiä suojaamattoman WLAN-verkon luvattomasta käytöstä.

Suojaamatonta WLAN-yhteyttä tarjoavan tahon oikeusturvaa ei kuitenkaan haluta muuttaa, joten suojaamatonta WLAN-verkkoa tarjoava taho ei joudu automaattisesti vastuuseen esim. sen avulla tehdyistä tekijänoikeusrikoksista.

Uudistus miellyttänee ainakin Mikael Jungneria, joka ehdotti aiemmin tänä vuonna maamme WLAN-verkkojen muuttamista suojaamattomiksi, jotta maahamme saataisiin ilmainen langaton internet-verkko.

Suojattujen WLAN-verkkojen luvatonta käyttöä ei nähtävästi olla kuitenkaan laillistamassa, joten Aircrack-ng-ohjelman avulla ei kannata jatkossakaan lainata naapurin tiedonsiirtokapasiteettia.

Edellinen Seuraava  

17 kommenttia

114.6.2010 0:40

Suojaamatonta WLAN-yhteyttä tarjoavan tahon oikeusturvaa ei kuitenkaan haluta muuttaa, joten suojaamatonta WLAN-verkkoa tarjoava taho ei joudu automaattisesti vastuuseen esim. sen avulla tehdyistä tekijänoikeusrikoksista.


Eli perjaatteessa tähän voi joka kerta vedota ku mafia haastaa oikeutee -> ei voida selvittää varmasti kuka vastuussa -> ei voida langettaa kellekkä tuomioo -> Ihmiset 1 - 0 Mafia..?

214.6.2010 2:23

Kuulostaa hyvältä.

314.6.2010 3:17

Pitäisi tehdä sellainen laki että jokainen wlan yhteys pitäis olla SUOJATTU, koska minkä takia naapurin pitäs saada käyttää sun maksamaa nettiyhteyttä? Jos joku haluu nettii, ni ostakoo itte netin. Tai sitte lisätää entist enemmä veroja ja hankitaa kokomaan kattava wlan yhteys (vitsi)

414.6.2010 8:14

#3, entäs sitten joidenkin kuntien ja yritysten avoimet verkot? Nämä joutuisivat lopettamaan palvelunsa sinun ehdotuksen takia ja joka haluaa surfata naapurin verkon kautta pystyy sen netistä hakemilla ohjelmilla vaikka se verkko olisi salattu.

Tämä selkeyttää nykyistä tilannetta, suojaamattomia verkkoja saa käyttää jos semmoisen jostain löytää.

514.6.2010 10:09

Paljo on ihmisiä jotka eivät tajua että pitää wlan yhteys suojata, vaan olettaa kun ostaa boxin että kyllä näillä oletuksilla mennää mutta joku käyttääki sun nettiäs... Olen monen frendin yhteydet laittanut kuntoon ja koittanut valaistaa että miksi pitää suojaa...

Mutta kuitenki kun käytät toisen yhteyttä ni olet kuitenki itse siitä vastuussa..

614.6.2010 10:10

Tämä luo kyllä myös velvollisuuksia laitekauppiaille. Olisi vain soveliasta, että laatikot tulisivat jatkossa oletuksena suojattuina, niin että laiskimmankin teknologia-evot saisivat ne suojattua. Ihan ehdotuksena vain. Muuten pidän kyllä lakimuutosta hienona. Monet laitteet ottavat automaattisesti yhteyttä suojaamattomiin WLANeihin ja homma on muutenkin ollut täysin tulkinnanvaraista räpellystä tähän asti. Vielä huvittavammaksi tilanne olisi mennyt jos joku olisi haastanut naapurinsa siitä, että kantoalue tunkeutuu hänen asuntoonsa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.6.2010 @ 10:10

714.6.2010 11:37

Minusta tämä on hyvä ja paljon parempi kuin Saksan ratkaisu.

814.6.2010 11:39

Lainaus:
Eli perjaatteessa tähän voi joka kerta vedota ku mafia haastaa oikeutee -> ei voida selvittää varmasti kuka vastuussa -> ei voida langettaa kellekkä tuomioo -> Ihmiset 1 - 0 Mafia..?

MAC osoitteiden ja kovalevyn sisällön perusteella joidaan tehdä joitain johtopäätöksiä, mutta varmasti ei voida tietää...

Lainaus:
Tämä luo kyllä myös velvollisuuksia laitekauppiaille. Olisi vain soveliasta, että laatikot tulisivat jatkossa oletuksena suojattuina, niin että laiskimmankin teknologia-evot saisivat ne suojattua.

Aika monet boxit tuleekin jo nykyään valmiiksi salattuna/suojattuina.

Itse olen aina tarpeen mukaan käyttänyt salaamattomia wlan yhteyksiä, enkä pidä itseäni minään kriminaalina.

914.6.2010 12:00

ketä kiinnostaa jos joku käy kurkkaamassa facebookissa läpät sinun yhteydelläs ? ei mua ainakaan...

1014.6.2010 13:52

tää juttu toimis siviileillä jos kukaan ei oli omaa napaa ajatteleva, tästä koituis kerrostaloissa varmaan paljon riitaa jos joku alkaa latailee päivittäin naapurin laajakaistoilla. mut jos kaikki osais olla ihmisiks eikä ahnehdi toisten laajakaistoja kokonaan ni tää tulis olemaan hyvä muutos :)

1114.6.2010 17:32

No ehdottomasti hyvä ratkaisu, ku sitä voi vahingossakin surffata suojaamattomalla wlanilla. Ja monet kuppilat yms taas haluavat tarjota asiakkailleen WLANin. :)

1214.6.2010 20:56
sfsdf
Vahvistamaton

Hehe, jos tämmönen tulee, niin sanompa naapurille että laittaa wlanin suojamaattomaks niin että se lataa mun wlanista ja mä sen, ni jos uhkakirjeitä alkaa valua postilaatiokosta voi selittää et joku muu on varmaa lataillu, ku on suojaamaton yhteys ;D
Molemmat kiistää latailleensa ja huomauttaa luvattoman käytön olevan laillista

1315.6.2010 0:06

...eikö ketään muuta ole vieläkään häirinnyt tuo otsikko??? "...käyttö..."

1418.6.2010 19:49

3: -ehkä ei suomen kattavaa Wlania, mutta tuolla tulevalla järjettömän isolla mediamaksulla (jos se nyt sellaisenaan tulee voimaan mitä olen kuullut), pitäisi kyllä jokaisen suomalaisen saada jonkinmoinen nettiyhteys ilmaiseksi.

Media = Internet (tänä päivänä).

1519.6.2010 12:26
jkstone
Inactive

Kyllähän toi hyvä muutos on, ainakin selkeyttää. Ja jos joku ei halua Wlaniaan käytettävän, niin ei sen suojaamisen ylivoimaista pitäisi olla.


1619.6.2010 12:40

ja jos kokee liian ylivoimaiseksi wlanin suojauksen ni sukulais/naapurin nörö skidi varmasti suojais sen mielellään.. mahdollisesti pientä korvausta vastaa jos olet oikein mulq naapuri :D

1719.6.2010 20:54

Itsellä ei ole suojattu, mutta eipä ole tarvettakaan, koska lähin naapuri n. 30m päässä enkä asu kovin lähellä keskustaa:). Tosin voisihan joku tulla ikkunan alle dataileen mutta en usko . . .

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto