AfterDawn: IT-alan uutiset

Safari 5 ulkona - nopeampi, tukee laajennuksia ja enemmän ominaisuuksia

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 8.6.2010 13:27 Kommentteja (9)

Safari 5 ulkona - nopeampi, tukee laajennuksia ja enemmän ominaisuuksia Selainkisassa maltillista päivitystahtia pitävä Apple on julkaissut monien odotusten mukaisesti uuden version yrityksen Safari-selaimesta.
Safari 5 on monilta osin parempi kuin aiempi 4-versio, ja erityisesti Apple on panostanut HTML5-tukeen, joka kattaa uuden version myötä mm. paikannukseen käytettävän Geolocation-rajapinnan, verkkoliikennöintiä helpottavan web sockets -rajapinnan ja tiedostojen raahaustuen. Uusia HTML5-ominaisuuksia voi kokeilla vaikka Applen omalla HTML5-esittelysivulla.

Uuden Safarin omintakeisin lisäys on erillinen Reader-tila, joka osaa luoda monelle sivulle jaetuista nettiartikkeleista yhden sivun version. Reader poistaa tästä yhden sivun versiosta myös mainokset, joten monet mainosrahoitteiset sivustot eivät välttämättä arvosta uudistusta.

Javascript-suorituskyvyn osalta Apple lupaa 30 prosentin nopeuslisää aiempaan 4-versioon verrattuna SunSpider-testissä. Tämän nopeuslisän myötä Applen uuden selaimen pitäisi olla vakaata Chromea nopeampi noin kolmen prosentin etumatkalla. Firefoxin 3.6-versioon verrattuna eron pitäisi olla yli kaksinkertainen.

Safari 5:n myötä Apple on myös avannut oman selainlaajennusohjelman, jossa halukkaat tahot voivat kehittää Chromen tavoin selaimelleen laajennuksia HTML5:n, CSS3:n ja JavaScriptin avulla. Applen julkaisupolitiikka on kuitenkin Googlen vastaavaa tiukempia, sillä julkaistaville laajennuksille pitää anoa Applelta digitaalinen sertifikaatti, jonka tarkoituksena on estää haitallisten selainlaajennosten jakelua. Virallinen Safari Extensions Gallery -sivusto avataan myöhemmin tämän kesän aikana.

Selaimen oletushakukoneen voi tulevan iOS 4:lle julkaistavan Mobile Safari -version tavoin vaihtaa Bingiin tai Yahooseen nappia painamalla. Windows-käyttäjille mieluinen uudistus on näytönohjaimen rautakiihdytyksen tukeminen sivujen renderöinnissä, joka nopeuttaa hieman surffailuelämystä.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

18.6.2010 13:53

Tuo Reader -tila vaikuttaa hyvältä. En tosin jaksa vaihtaa selainta, mutta olisihan se mainio lisä Operaan (jossa tuota tuskin koskaan tullaan näkemään, koska tuon ehti keksiä joku muu).

28.6.2010 14:30

Missäs se safari 5 on? jakelussa on edelleen 4.

38.6.2010 14:40

Joo, löysin. En tiedä mikä välimuisti ongelma ongelma on, mutta sain sen näkyviin. Jos 5 on todella mukava, niin teen siitä oman selaimen ;)

48.6.2010 16:15

No tulipa kokeiltua nyt, yllättävän huonosti toimii. Yleensä vain ensimmäinen sivu jota kokeilen latautuu osittain, ja sitten ei enää lataudu mikään muu. CPU käy kovilla vaikkei mitään tekisikään (voisiko olla että Lukija -toiminto muokkaa taustalla sivuista versiotaan?). Kaikki muut selaimet toimivat (Opera, Firefox, IE, Chrome), mutta tämä kökkötraktori ei. En keksi arvailla muuta syytä kuin että sillä on tekemistä, että jätin Bonjourin asentamatta?

Kun vielä menin muuttamaan asetuksia Yleiset-välilehdellä, niin jumittui asetukset. Ei he***tti -> poistoon.

Edit: Lukija -toiminto on kyllä varsin hyvä, saisi yleistyä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.6.2010 @ 17:17

58.6.2010 18:08

Taidanpa vielä toistaiseksi pysyä operassa.

610.6.2010 20:47
jkstone
Inactive
710.6.2010 20:54

Mulla asennus meni pilalle kun poistin jonkun Applen sovelluksen, niin Safari ei toiminutkaan. Ulkoasu on koomisen tylsä, eikä sitä vielä voi vaihtaa. Selain oli ihan nopea, mutta mitään erityisen nopeaa en huomannut missään, tein jopa IE:n testin näytönohjainkiihdytyksen testaukseen, ei läheskään yhtä nopea kuin IE, ei missään testissä mennyt minkään selaimen ohi. Omalla kohdalla Safari jäi muistoihin (ei hyviin). Opera on hyvä, mutta en kaipaa sähköpostiohjelmaa samassa nipussa selaimen kanssa, en vain halua. Innolla odotan Firefox 4.0 selainta! Siihen asti Chrome jyrää.

824.7.2010 22:26

Mulla käy tälla lailla, että kun yrittää kirjoittaa "at" merkkiä (En tietenkään nyt itse saanut sitä tuohon) eli painaa Ctrl + Alt + 2 Safari heittää sivuhistoria sivulle ja sama mutta ykkösen kanssa niin Top Sitesiin. Onko kukaan huomannut samanlaista ongelmaa tämän Safari 5:n kanssa kuin minä?

928.7.2010 10:09

Tässä kokeilen myös mielenkiinnosta uutta Safaria, ja ihan saman huomasin kuin edellinen kirjoittaja. Sinänsähän tuo ei ole kuitenkaan ongelma, kun @-merkin saa alt gr + 2 -yhdistelmälläkin.

Muuten selain vaikuttaa ihan toimivalta näin äkkiseltään, selaimen ulkoasu vain on tylsä. Tosin mullakin jumittui kerran asetusten vaihdon yhteydessä. Lukija-toiminto on plussaa, mutta taidan käyttää jatkossakin Chromea ja Firefoxia.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.7.2010 @ 10:13

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
3 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
4 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto