AfterDawn: IT-alan uutiset

Safari 5 ulkona - nopeampi, tukee laajennuksia ja enemmän ominaisuuksia

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 8.6.2010 13:27 Kommentteja (9)

Safari 5 ulkona - nopeampi, tukee laajennuksia ja enemmän ominaisuuksia Selainkisassa maltillista päivitystahtia pitävä Apple on julkaissut monien odotusten mukaisesti uuden version yrityksen Safari-selaimesta.
Safari 5 on monilta osin parempi kuin aiempi 4-versio, ja erityisesti Apple on panostanut HTML5-tukeen, joka kattaa uuden version myötä mm. paikannukseen käytettävän Geolocation-rajapinnan, verkkoliikennöintiä helpottavan web sockets -rajapinnan ja tiedostojen raahaustuen. Uusia HTML5-ominaisuuksia voi kokeilla vaikka Applen omalla HTML5-esittelysivulla.

Uuden Safarin omintakeisin lisäys on erillinen Reader-tila, joka osaa luoda monelle sivulle jaetuista nettiartikkeleista yhden sivun version. Reader poistaa tästä yhden sivun versiosta myös mainokset, joten monet mainosrahoitteiset sivustot eivät välttämättä arvosta uudistusta.

Javascript-suorituskyvyn osalta Apple lupaa 30 prosentin nopeuslisää aiempaan 4-versioon verrattuna SunSpider-testissä. Tämän nopeuslisän myötä Applen uuden selaimen pitäisi olla vakaata Chromea nopeampi noin kolmen prosentin etumatkalla. Firefoxin 3.6-versioon verrattuna eron pitäisi olla yli kaksinkertainen.

Safari 5:n myötä Apple on myös avannut oman selainlaajennusohjelman, jossa halukkaat tahot voivat kehittää Chromen tavoin selaimelleen laajennuksia HTML5:n, CSS3:n ja JavaScriptin avulla. Applen julkaisupolitiikka on kuitenkin Googlen vastaavaa tiukempia, sillä julkaistaville laajennuksille pitää anoa Applelta digitaalinen sertifikaatti, jonka tarkoituksena on estää haitallisten selainlaajennosten jakelua. Virallinen Safari Extensions Gallery -sivusto avataan myöhemmin tämän kesän aikana.

Selaimen oletushakukoneen voi tulevan iOS 4:lle julkaistavan Mobile Safari -version tavoin vaihtaa Bingiin tai Yahooseen nappia painamalla. Windows-käyttäjille mieluinen uudistus on näytönohjaimen rautakiihdytyksen tukeminen sivujen renderöinnissä, joka nopeuttaa hieman surffailuelämystä.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

18.6.2010 13:53

Tuo Reader -tila vaikuttaa hyvältä. En tosin jaksa vaihtaa selainta, mutta olisihan se mainio lisä Operaan (jossa tuota tuskin koskaan tullaan näkemään, koska tuon ehti keksiä joku muu).

28.6.2010 14:30

Missäs se safari 5 on? jakelussa on edelleen 4.

38.6.2010 14:40

Joo, löysin. En tiedä mikä välimuisti ongelma ongelma on, mutta sain sen näkyviin. Jos 5 on todella mukava, niin teen siitä oman selaimen ;)

48.6.2010 16:15

No tulipa kokeiltua nyt, yllättävän huonosti toimii. Yleensä vain ensimmäinen sivu jota kokeilen latautuu osittain, ja sitten ei enää lataudu mikään muu. CPU käy kovilla vaikkei mitään tekisikään (voisiko olla että Lukija -toiminto muokkaa taustalla sivuista versiotaan?). Kaikki muut selaimet toimivat (Opera, Firefox, IE, Chrome), mutta tämä kökkötraktori ei. En keksi arvailla muuta syytä kuin että sillä on tekemistä, että jätin Bonjourin asentamatta?

Kun vielä menin muuttamaan asetuksia Yleiset-välilehdellä, niin jumittui asetukset. Ei he***tti -> poistoon.

Edit: Lukija -toiminto on kyllä varsin hyvä, saisi yleistyä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.6.2010 @ 17:17

58.6.2010 18:08

Taidanpa vielä toistaiseksi pysyä operassa.

610.6.2010 20:47
jkstone
Inactive
710.6.2010 20:54

Mulla asennus meni pilalle kun poistin jonkun Applen sovelluksen, niin Safari ei toiminutkaan. Ulkoasu on koomisen tylsä, eikä sitä vielä voi vaihtaa. Selain oli ihan nopea, mutta mitään erityisen nopeaa en huomannut missään, tein jopa IE:n testin näytönohjainkiihdytyksen testaukseen, ei läheskään yhtä nopea kuin IE, ei missään testissä mennyt minkään selaimen ohi. Omalla kohdalla Safari jäi muistoihin (ei hyviin). Opera on hyvä, mutta en kaipaa sähköpostiohjelmaa samassa nipussa selaimen kanssa, en vain halua. Innolla odotan Firefox 4.0 selainta! Siihen asti Chrome jyrää.

824.7.2010 22:26

Mulla käy tälla lailla, että kun yrittää kirjoittaa "at" merkkiä (En tietenkään nyt itse saanut sitä tuohon) eli painaa Ctrl + Alt + 2 Safari heittää sivuhistoria sivulle ja sama mutta ykkösen kanssa niin Top Sitesiin. Onko kukaan huomannut samanlaista ongelmaa tämän Safari 5:n kanssa kuin minä?

928.7.2010 10:09

Tässä kokeilen myös mielenkiinnosta uutta Safaria, ja ihan saman huomasin kuin edellinen kirjoittaja. Sinänsähän tuo ei ole kuitenkaan ongelma, kun @-merkin saa alt gr + 2 -yhdistelmälläkin.

Muuten selain vaikuttaa ihan toimivalta näin äkkiseltään, selaimen ulkoasu vain on tylsä. Tosin mullakin jumittui kerran asetusten vaihdon yhteydessä. Lukija-toiminto on plussaa, mutta taidan käyttää jatkossakin Chromea ja Firefoxia.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.7.2010 @ 10:13

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? (22.9.2018 15:30)
Laadukkaista audiotuotteista tunnettu Sennheiser aloittaa yhteistyön vasta ensimmäisen kaupallisen tuotteensa julkaisseen Magic Leapin kanssa. Magic Leapin tuotekehitys on painottunut laajennettua ....
Piratismi ei tappanutkaan musiikkia – Kasvaa kovaa vauhtia Piratismi ei tappanutkaan musiikkia – Kasvaa kovaa vauhtia (22.9.2018 10:29)
Yhdysvaltojen musiikkiteollisuuden etujärjestö RIAA on julkaissut tilastotietoa millaisessa jamassa ala nykyisin on. Ala on ollut suurten muutosten kourissa, mutta se on kuitenkin päässyt kiinni ....
1 kommentti
iPhone XS purettiin osiin – Sisältä löytyi pieni yllätys iPhone XS purettiin osiin – Sisältä löytyi pieni yllätys (22.9.2018 09:09)
Uusien iPhonien tullessa markkinoille, tietyistä asioista on tullut perinteitä. Puhelimet tulevat myyntiin seuraavan viikon perjantaina, sitä ennen teknologiamediat julkaisevat laitearvostelunsa ....
Keskihintainen älypuhelin hakusessa? Tällaisia ominaisuuksia saa noin 200 eurolla Keskihintainen älypuhelin hakusessa? Tällaisia ominaisuuksia saa noin 200 eurolla (22.9.2018 08:52)
Tällä viikolla Samsungilta putkahti uusi Galaxy A7 -älypuhelin, mutta keskihintaisten puhelimien anti ei jäänyt siihen. Yhtiö nimittäin paljasti uudet J-sarjan Galaxyt, jotka hintansa puolesta ....
PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan (21.9.2018 16:28)
Suoratoistopelaamiseen tarkoitettu PlayStation Now -palvelu muuttaa joiltain osin toimintastrategiaansa, sillä tulevaisuudessa valikoituja pelejä on mahdollista ladata omalle konsolille ja niitä ....

Uutisarkisto