AfterDawn: IT-alan uutiset

RIAA ja IAPC julkaisivat TOP-6-listan tekijänoikeuksia rikkovista sivustoista

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 20.5.2010 13:01 Kommentteja (23)

RIAA ja IAPC julkaisivat TOP-6-listan tekijänoikeuksia rikkovista sivustoista Musiikkiteollisuuden etuja Yhdysvalloissa puolustava Recording Industry Association of America (RIAA) on jälleen lobbaamassa kovempia tekijänoikeuskäytäntöjä, ja tämän vuoksi järjestö on julkaissut yhdessä tekijänoikeuksia puolustavan International Anti-Piracy Caucusin (IAPC) kanssa kaksi listaa, joista löytyvät vähiten tekijänoikeuksia kunnioittavat maat ja internet-sivustot.
RIAA:n ja IAPC:in mukaan huonoten tekijänoikeuksia turvataan Kiinassa, Venäjällä, Meksikossa, Kanadassa ja Espanjassa. Samat maat ovat olleet aiemminkin useilla vastaavilla listoilla, joten kyseisissä maissa tekijänoikeusasiat eivät näytä muuttavan tarpeeksi.

Internet-sivustojen osalta listalta löytyvät Kiinan suosituin hakukone Baidu, Kanadassa torren-tiedostoja indeksoiva isoHunt, Ukrainassa edullista musiikkia myyvä mp3fiesta, tiedostonjakopalvelu RapidShare, Luxemburgissa toimiva RMX4U.com ja Ruotsin oma kruununjalokivi eli The Pirate Bay.

Virallisen tiedotteen mukaan eniten vahinkoa näistä sivustoista aiheuttaa Baidu, jonka avulla tehdään arvioiden mukaan puolet Kiinassa tapahtuvista luvattomista musiikkilatauksista. Tekijänoikeusjärjestöjen kovasta painostuksesta huolimatta Baidu ei ole muuttanut toimintaansa, ja myös oikeudenkäynnit hakupalvelua vastaan ovat osoittautuneet tehottomiksi.

Tekijänoikeusjärjestöjen mukaan Yhdysvallat on kärsinyt muiden maiden huonoista tekijänoikeussäädöksistä, ja tähän epäkohtaan on saatava muutos välittömästi.

Alla kuva paikalla olleista virkamiehistä ja isoHunt-sivustosta, jonka hakuominaisuuksia esiteltiin "Iron man 2" -hakusanojen avulla

Edellinen Seuraava  

23 kommenttia

120.5.2010 13:40
Jake667
Inactive

Kyynel. --> torrentz.com

220.5.2010 16:03

Luulisi että kohta alkaisi jo tapahtumaan kun koko ajan näistä valitellaan. Onhan tuo sääli että monet firmat menettävät rahaa ja PC peleihin ei jakseta panostaa. Sen myönnän etten joka jutusta ole maksanut naurettavien hintojen takia. Myös erilaiset ryöväri firmat kuten Steam sai pelien osto halun poistumaan lähes 100%. Jos kerta peleillä ei jälleenmyyntiarvoa ole niin ei niitä kyllä ole myöskään järkeä ostaa kun netistä saa ilmaiseksi. Esim ekassa kommentissa mainitusta paikasta :D

EDIT: Eikä kaikki biisit/leffat ole aina saatavilla joka on myös yksi syy ladata. Mistäs repäset joitain vanhoja leffoja ellet esim piratebaysta?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.5.2010 @ 16:04

320.5.2010 16:17

Tekijänoikeuksia kunnioittamattomat on mielestäni PALJON sopivampi ilmaisu kun tekijänoikeuksia rikkovat. Esim. mielestäni TPB yms ei niitä suoraan riko, mutta ei todellakaan kunnioita.

420.5.2010 16:21

Luulisi, että Torrentz olisi Isohuntin ja muiden hakupalveluiden tapaan listan kärjessä, koska niissä on paljon kattavampi valikoima kuin yhdessäkään bittorrent-sivustossa. DMCA-policyn käyttökään ei näytä vaikuttavan erikoisemmin. Veikkaan, että tässä on vain hienosanaisesti listatu RIAA:n lobbaus/hyökkäys-kohteet.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.5.2010 @ 16:24

520.5.2010 16:55

Piraatit on rehellisiä rikollisia umpikierossa järjestelmässä...vai miten se oli

*edit* viestien timestampit on kyl pahasti pielessä jostain syystä *edit*

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.5.2010 @ 16:59

620.5.2010 17:01

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ibanez90:
Myös erilaiset ryöväri firmat kuten Steam sai pelien osto halun poistumaan lähes 100%. Jos kerta peleillä ei jälleenmyyntiarvoa ole niin ei niitä kyllä ole myöskään järkeä ostaa kun netistä saa ilmaiseksi.
Steamista saa joskus loistopelejä muutamalla eurolla, ei sitä voi millään logiikalla väittää ryöväykseksi.. Sillä hinnalla millä pelin normaalisti myisit eteenpäin ostaisi hyvän kasan noita tarjouspelejä steamista

720.5.2010 19:48

@6

No esimerkkinä tämä. Ostin just cause 2 45e:llä. Sen activoin steamiin ja pelasin läpi. Sitten ajattelin myydä sen kun selvisikin ettei sitä voi myydä koska se on steamiin activoitu ja tästä syystä en varmasti enää koskaan steamia käyttävää peliä osta. Onneksi steamin kierto crackeja ym. on saatavilla.

820.5.2010 20:35
fgjfhj
Vahvistamaton

Minäkään en halua steamiä käyttää (En asenna paskaa koneeseeni), sen vuoksi joudun lataamaan pelit netistä, joista on steam poistettu...

PS. Olen Ibanez90:n kanssa samaa mieltä, että lataaminen tappaa pc pelaamisen esim. Red Dead Redemption:ia ei välttämättä tulla näkemään tietokoneessa (ehkä 100 vuoden päästä)

Mutta periaatteeni on kuitenkin, että lataan paska-pelit ja ostan hyvät
Joten nyt hyvät ihmiset, ostakaa esim. Rockstar Gamesin pelejä, koska ne on parhaita, ja tukekaa, jotta saataisiin vastaisuudessakin kunnon PC pelejä, eikä WoW:n kaltaisia, No-Life nörteille tarkoitettuja roska fantasia roolipelejä!

920.5.2010 20:55

Rockstarin pelit on ollu jo pitkää paskoja konsoliporttauksia.. Ihan kivoi tarinoita niis on, mut alkaa jo käymään aika vanhaksi.

Edellisessä rockstarin pelissä piti liittyä games for windows liveen, rockstar social clubiin ja taisi siinä viel noitten lisäks olla joku securomminkin. Ei kiitos.

1020.5.2010 21:07

Jep.

Aletaanpa luettelemaan sitten kuluttajan oikeuksia.

1) Ohjelman ei pidä vaatia kuluttajalta nettiyhteyttä, mikäli se ei ole tuotteen toiminnan kannalta välttämätöntä. Tämä koskee myös lähiverkkoa.
2) Jälleenmyyntiarvoa ei saa rajoittaa. Erilaiset DLC yms. vastaavat paketit pitää myös olla myytävissä eteenpäin.
3) Mikään ohjelma ei saa asentaa käyttäjän koneelle mitään, mistä ei erikseen mainita. Maininnan tulee olla huomattavissa oleva ilmoitus, ei mikään pienellä präntätty teksti. Taustalla toimiva ohjelma ei saa loukata kuluttajan yksityisyyttä, eikä se saa toimia taustalla mikäli kuluttaja ei sitä ole itse määrännyt toimimaan.
4) Kuluttajalla on oikeus varmuuskopioihin.
5) Kuluttajalla on oikeus olettaa, että ohjelma toimii kohtuullisen hyvin sen ilmoittamilla minimivaatimuksilla.
6) EULA ei saa vaatia kuluttajalta mitään, mikä on lainvastaista tai mitä laki ei häneltä vaadi.

Kuluttajalta voi vaatia:

*Alkuperäisen "emotuotteen" omistamista, mikäli myydään lisäosaa.
*Kuukausimaksua, mikäli sen olemassaolo on ilmoitettu kuluttajalle selkeästi.
*Riittävän nopeaa nettiyhteyttä, mikäli hidas nettiyhteys haittaa muiden käyttäjien kokemuksiin


Miten ois, EA, Activision/Blizzard ja Ubisoft.

1120.5.2010 21:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti eec:


Aletaanpa luettelemaan sitten kuluttajan oikeuksia.


Mutta suurin osa noista rajoituksista on juuri tullut piratismin takia.

Tuntuu siltä, että piraatit ovat suurimpia vaatimaan näitä estoja pois, ka lisäksi perustelevat niillä omaa toimintaansa...

1220.5.2010 22:38

00820,

eikä ole, se on silkkaa ahneutta saada ihmiset ostamaan sama tuote moneen kertaan. Se että ostettua tuotetta ei voi myydä eteenpäin jollekin toiselle kun se on tullut pelattua on ahneutta. Miksei peli-cd voi myydä kuin kirjaa?

1320.5.2010 22:52

No okai, ei kaikki olekaan.

Mutta siis tarkoitin lähinnä kopionsuojaukseen liittyvät kohdat.

Itsekin ole miettinyt ja käärmeissäni siitä, miksei steam-peleja tai DLC pakkauksia voisi myydä eteenpäin kuten cd:itä... Mutta kohtahan cd:idenkin myynti on rajoitettu niillä netti-aktivointi koodeilla.

1420.5.2010 23:32

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 00820:
Mutta siis tarkoitin lähinnä kopionsuojaukseen liittyvät kohdat.

Mutta mitä näillä kopionsuojaksilla on saavutettu? Mielestäni ei juuri mitään.

Itse uutisesta. Ihan mukavaa että tuolla tavalla tuovat sivuja vain julkisuuteen ja opettavat vielä käyttämään IsoHunttia.

1521.5.2010 0:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti eec:
Aletaanpa luettelemaan sitten kuluttajan oikeuksia.
Juurikin noiden kaikkien vaatimuksien taki itse lataan pelit mielummin netistä. Netistä saa juurikin sellaisen version, missä ei tule mitään ylimääräistä roskaa.

Tosin vaikuttaahan siihen myös hinta ja saatavuus. Kaikkea kun ei voi saada järkevään hintaan tai edes laikaan (suomesta).

1621.5.2010 12:21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Gaggu:
Mutta mitä näillä kopionsuojaksilla on saavutettu? Mielestäni ei juuri mitään.
Olet aivan oikeassa. Nämä edellämainitut toimet ovatkin törkeää kuluttajien oikeuksien polkemista.

Mutta toisaalta, niinkuin sanoi, ne johtuvat aivan pienen ihmisryhmän haluttomuudesta noudattaa tekijänoikeuksia... Joten mielestäni piraatit ovat ainakin osasyyllisiä siihen, miksi näitä em. rajoituksia on tullut.

Täytyy kyllä sanoa, että olemme oravanpyörässä, jota on hyvin hankala pysäittää: pelejä waretetaan koska on liikaa suojauksia ja suojauksi lisätään koska pelejä waretetaan :(

1721.5.2010 12:53

Stardockilla on vähän freesimpi suhtautuminen DRM:ään; heillä käytetyn pelin voi myydä ja peli pitää rekisteröidä netissä, mutta vain ensimmäisellä kerralla. Joskus he jättivät suojaukset pois mutta eihän siitä tullut sitten mitään. Tiedä sitten kuinka hyvin heidän systeeminsä toimii, mutta kiinnostaa minua ainakin.

En halua miettiä, kuinka moni peli ei enää toimi kun asennan uuden näytönohjaimen. En halua miettiä, kuinka monta laillista spywarea koneessani on. Haluan pystyä myymään käytetyt pelini kaikkine ominaisuuksineen, ja pystyä kopioimaan musiikkini MP3-soittimelle ilman turhia vaikeuksia. Haluan pystyä pelaamaan ilman internetyhteyttä, jos en pelaa verkossa.

En ole aktiivinen warettaja, lähinnä vain ottaa päähän steamin, ubisoftan yms. politiikka. Hyviä pelejä jotka voisin ostaa, mutta yhtiöiden politiikka kääntää pääni. Ja ei, en ole warettanut niitä pelejä jotka olen jättänyt tästä syystä ottamatta.

1821.5.2010 17:07
fgjfhj1
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti akse:
Rockstarin pelit on ollu jo pitkää paskoja konsoliporttauksia.. Ihan kivoi tarinoita niis on, mut alkaa jo käymään aika vanhaksi.

Edellisessä rockstarin pelissä piti liittyä games for windows liveen, rockstar social clubiin ja taisi siinä viel noitten lisäks olla joku securomminkin. Ei kiitos.
En itsekään pidä siitä, että PC peleihin ei enää käytetä aikaa ja noiden Games for windows liven ja social clubit onkin täyttä scheissea

Mut Rockstar on silti paras pelien tekijä mitä on, ja jos sen pelien waretus lopetettaisiin, ehkä ne keskittyis enemmän PC pelien parantamiseen, eikä yrittäis laittaa kovia kopio suojauksia...

1921.5.2010 17:14

WWW-linkit mainittuihin sivustoihin:

Baidu
isoHunt
mp3fiesta
RapidShare
RMX4U.com
The Pirate Bay

Pelkän linkin löydökseen tarjoavia hakukoneita ei voi syyttää jos joku muu on jotain nettiin yleisesti saataville kopioinnut. Muuten kyseessä onkin fasistisiin mittasuhteisiin menevä sananvapauden raiskaaminen!

Kaiken lisäksi listan Kiinassa ja Venäjällä ei kunnioiteta kunnolla edes ihmisoikeuksiakaan, joten korporaatioiden ahneuden pyhittämisen asettaminen ihmisten elämän edelle osoittaa melkoista sairasmielisyyttä.

ANTIBOIKOTTIna suosittelenkin mainostamaan listattuja linkkejä WWW-sivuilla, blogeissa, Facebookissa, jne. jne. vaikka T-paidassa...

2021.5.2010 23:53

Henk koht. ei haittaisi yhtään vaikka koko pc-pelien tuotanto lopetettaisi kokonaan. En ole pelannut pc:llä ainakaan 10vuoteen koska se tulisi ihan järettömän hintaiseksi jo pelkästään sen takia että konetta joutuisi kokoajan päivittämään uudemmilla osilla, että siinä toimisi uudet pelit. Ps3:n saa jo suunnilleen pelkän näyttiksen hinnalla, ja on paljon varmatoimisempi kuin puucee, ja peleillä on myös jälleenmyyntiarvoa.

2124.5.2010 8:27

Itse ei ole tullut enää mitään single player pelejä pelailtua edes noin vuoteen. Muutamiin peleihin on tullut sijoitettua mm. steamin kautta. Hyvin on toiminut, eikä ole mitään kopiosuojaus pskaa. Voin steamista / backup filestä asentaa vaikka 100 koneelle. Itse en osta mitään sonta pelejä mitkä tekisi mieli myydä viikon pelaamisen jälkeen. Semmosella single player pelillä mitä jaksaa pelaa pari päivää ei todellakaan ole 50€ edestä tarjottavaa nii ne voi suoraan jättää ostamatta.

Pakko vielä noista konsoleista kommentoida ku seki tuli esille. Itse en koskaan ole konsolia omistanut enkä tuskin tule omistamaankaan. Edelleen sitä mieltä että konsolit on tietokoneen vajaita versioita ihmisille jotka ei osaa käyttää tietokonetta.

2228.5.2010 1:26
fhfghhpc
Vahvistamaton

Lainaus:
Pakko vielä noista konsoleista kommentoida ku seki tuli esille. Itse en koskaan ole konsolia omistanut enkä tuskin tule omistamaankaan. Edelleen sitä mieltä että konsolit on tietokoneen vajaita versioita ihmisille jotka ei osaa käyttää tietokonetta.
Hehe veit sanat suustani =D

233.6.2011 4:31
rqGAjQsRMqvS
Vahvistamaton

IÂ’m not wotrhy to be in the same forum. ROTFL

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto