AfterDawn: IT-alan uutiset

Googlen I/O tarjosi WebM-videoita, HTML5-ohjelmia ja Chrome Web Storen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 19.5.2010 20:11 Kommentteja (4)

Googlen I/O tarjosi WebM-videoita, HTML5-ohjelmia ja Chrome Web Storen Googlen I/O-tapahtuman ensimmäinen päivä käynnistyi tänään San Franciscossa ja tarjolla oli runsaasti internetiin liittyviä teknologisia ratkaisuja.
Ennen tapahtuman alkua Google avasi WebM-projektin virallisen sivuston. WebM on videotiedostojen jakeluun tarkoitettu kokonaisuus, joka pitää sisällään avoimen lähdekoodin VP8-videokoodekin, Vorbis-audiokoodekin ja Matroska-säiliöformaatin. WebM on lisensoitu BSD-tyylisellä lisenssillä, joten kaikki halukkaat tahot voivat käyttää WebM-tekniikoida omissa tuotteissaan ilman erillisiä korvauksia tai patenttimaksuja.

Selainvalmistajista WebM:ää tukevat Googlen lisäksi Mozilla ja Opera, joiden tulevissa selaimissa nähdään WebM-tuki (Firefoxin nightly-buildit löytyvät täältä ja Operan kehitysversiot täältä). YouTubeen WebM-tuki lisätään tänään, ja alkuun se koskettaa 720p ja isompien resoluutioiden videoita.

Varsinaisen tapahtuman aluksi Googlen työntekijät kehuivat kilpaa HTML5:n nopeaa kehittymistä. Lisäksi yleisölle muistutettiin HTML5:n hyvästä yhteensopivuudesta, sillä kaikki markkinaosuudeltaan suuret selaimet tukevat HTML5:n ominaisuuksia kohtuullisen hyvin vuoden loppuun mennessä.

Vierailevista firmoista paikalla olivat mm. MugTug ja Clicker, joista ensimmäinen esitteli HTML5:n päälle rakennettua Darkroom-kuvankäsittelyohjelmaa ja jälkimmäinen HTML5:n päälle rakennettua TV-opasta internetin eri videopalveluille.

Seuraavaksi lavalla kävivät Firefox- ja Opera-selainten kehittäjät, jotka kiittivät Googlea mm. VP8-koodekista. Molemmat tahot esittelivät lisäksi omien selaimiensa HTML5- ja WebM-tukea sekä kannustivat kehittäjiä tutustumaan ja käyttämään molempia tekniikoita.

Google paljasti myös, ettei WebM-tuki rajoitu ainoastaan tietokoneille, vaan yritys työstää parhaillaan eri valmistajien (TI, AMD, NVIDIA jne.) kanssa rautakiihdytystä hyödyntäviä tuotteita, jonka myötä WebM-videoita voidaan toistaa esim. mobiililaitteissa ilman akun keston nopeaa lyhentymistä.

Tämän jälkeen lavalle nousi Adoben esittelijä, joka demonstroi yleisölle Dreamweaverin tulevaa HTML5- ja CSS3-tukea. Esityksessä Dreamweaverilla luotiin erilaisia animaatioita, jotka toimivat suoraan HTML5-yhteensopivissa selaimissa ja ainakin esityksen perusteella Flashista tutut asiat toimivat hyvin HTML5:n päällä. VP8-tuki lisätään myös Flashiin.

HTML5-sovellusten myymisen osalta Google esitteli Chrome Web Store -kauppapaikkaa, josta kuluttajat voivat ostaa (tai ladata ilmaisia) esim. Native Clientin, Flashin, HTML5:n ja vastaavien tekniikoiden päälle rakennettuja sovelluksia. Lavalla esiteltiin mm. Plants vs Zombies -pelin Flash-versiota ja Lego Star Warsin Native Client -versiota.

Seuraavana lavalla nähtiin Sports Illustrated -lehden HTML5-versiota. Kuluttajille lehden sähköinen versio tarjoaa mm. videoita, reaaliaikaisia urheilutuloksia ja mahdollisuuden keskustella lehden muiden lukijoiden kanssa. Myös mainoksia voidaan parantaa, ja esim. kameramainoksen yhteydessä voidaan kertoa lähimpien paikallisten jälleenmyyjien sijainti.

Tämän jälkeen Googlen Lars Rasmussen kertoi yrityksen Wave-palvelun avautuvan kaikille, joten kutsuja palveluun ei enää tarvita.

Lopuksi Googlen ja VMwaren työntekijät esittelivät uutta Roo-työkalua, joka helpottaa pilvisovellusten luomista, jonka lisäksi Google esitteli Google App Engine for Business -ratkaisua, joka soveltuu nykyistä Google App Engineä paremmin yrityksille.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

119.5.2010 21:12

Bye bye Flash ! Tervetuloa HTMl5.

Kiitti VP8 kodekista, google.

219.5.2010 23:45

HTML5 ei videon, jne suhteen ole sinänsä autuaaksitekevä asia verrattuna Flashiin, lyhyellä aikavälillä. Mutta se iso juttu hommassa on avoimuus, joka takaa sen, että lähiaikoina skaba selainvalmistajien kesken laajenee myös videon puolelle. Kenen selain pyörittää VP8-videota pienimmällä kuormalla, nopeimmin, avaa sen nopeimmin, crashaa harvimmin, jne. Asioita, joita ei olla voitu saavuttaa, kun verkon video on ollut "lukittuna" Flashin eli yhden valmistajan lisäosan taakse.

Hienoa kehitystä. Selainten välinen kilpailu on oikeasti ihan loistava juttu ja toivon, että Microsoftikaan ei heitä hanskoja todellakaan tiskiin, vaan sparraa omalta osaltaan Chromea, Operaa ja FF:ää eteenpäin. Kaikki netin "status quo"-tilanteet, kuten IE:n dominanssi 2000-luvun alussa ja sen jälkeinen FF:n dominanssi 2000-luvun loppupuolella, ovat olleet selainten kehityksen kannalta aika toivottomia ajanjaksoja - IE6 lopetti netin kehityksen vuosiksi ja sitten kun FF nousi "isoksi" olemalla parempi, senkin suorituskyvyn ja oikeasti uusien juttujen kehitys lopahti ja selain alkoi vain turpoamaan versio versiolta. Mutta heti kun Safari ja etenkin Chrome alkoivat syömään markkinaosuutta, alkoi FF:kin taas kehittymään kevyemmäksi, nopeammaksi, jne.

320.5.2010 8:09

Olenkin odottanut 10 vuotta kohta, että koska tulee HTML 4.01:n jatkoa, ei XHTML levinnyt niin, kuin odotettiin, vaikka sitä monet tekeekin. Todellisuudessa XHTML ei tuonut mitään uutta, mutta HTML5 tuo niin paljon uutta, että oksat pois, myös CSS3 tuo ominaisuuksia, joita tulen käyttämään jo nyt.

Munkin mielestä Firefox paisui, ja kun paisuminen oli saavutettu, niin tilttaamiset tulivat (jumitti). Chrome ei ole vielä kertaakaan bugittanut, eikä hidastunut. RSS livekirjanmerkkejä odotellessa.

420.5.2010 8:55
WumWum
Inactive

Lainaus:
Microsoftikaan ei heitä hanskoja todellakaan tiskiin, vaan sparraa omalta osaltaan Chromea, Operaa ja FF:ää eteenpäin.
MS tulee ja tekee oman jutun ja on niin hemmetin vastahankaan. Kyllä se on jo nähty.

Jokaisen itseään kunnioittavan surffailijan täytyisi luopua Explorerista. Aivan hirveää sontaa webkehittäjien näkökulmasta.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto