AfterDawn: IT-alan uutiset

SGA: Luvaton lataaminen pahempaa kuin pankkiryöstöt

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 4.5.2010 10:15 Kommentteja (22)

SGA: Luvaton lataaminen pahempaa kuin pankkiryöstöt Tekijänoikeudella suojatun sisällön luvaton lataaminen näyttää olevan monille tekijänoikeusjärjestöille sydäntä lähellä oleva asia, sillä luvatonta lataamista yritetään hillitä kaikin keinoin. Yhdysvalloissa oman panoksensa asian hyväksi on antanut musiikintekijöitä edustava Songwriters Guild of America (SGA), jonka jättämän viestin (PDF) perusteella paikalliset viranomaiset eivät taistele luvatonta lataamista vastaan tarpeeksi aktiivisesti.
SGA:n mukaan tekijänoikeudella suojatun sisällön luvaton lataaminen aiheuttaa Yhdysvalloissa vuosittain suuremmat taloudelliset menetykset kuin mitä pankkiryöstöt aiheuttavat. Tästä huolimatta esim. liittovaltion poliisi eli FBI ei juuri taistele aktiivisesti luvatonta lataamista vastaan. SGA haluaakin nyt korjata tämän epäoikeudenmukaisuuden, koska tämä viranomaisten asennevamma vahingoittaa tekijänoikeuksista riippuvia aloja.

SGA:n ensimmäinen korjaava toimenpide olisi lainsäädännön muuttaminen, jonka myötä valtio voisi haastaa luvattomia lataajia helpommin oikeuteen siviilioikeuden puolella. Etujärjestön mukaan sen jäsenillä ei ole resursseja haastaa tuhansia luvattomia lataajia oikeuteen, mutta valtiolla olisi ja valtion pitäisi myös puolustaa musiikintekijöiden etuja.

SGA:n lisäksi muutkin etujärjestöt ovat lähettäneet kannanottojaan Victoria Espinelille, joka valittiin viime vuonna Yhdysvaltain hallituksen ensimmäiseksi tekijänoikeusvastaavaksi. Muiden etujärjestöjen vaatimukset eivät kuitenkaan ole olleet samankaltaisia, vaan ne ovat toivoneet enemmän tietoteknisiä ratkaisuja, kuten luvattomien latauksien seuranta- ja varoitusjärjestelmiä, joiden avulla luvatonta lataamista saataisiin hillittyä.

Edellinen Seuraava  

22 kommenttia

14.5.2010 10:36

Polkemalla kuluttajia saat kuluttajat polkemaan sinua.

Tarjoamalla kuluttajille sitä mitä he haluavat saat kuluttajat tarjoamaan sinulle sitä mitä sinä haluat.

Miksi näin helppo asia on niin pirun vaikea sisäistää?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.5.2010 @ 10:37

24.5.2010 12:12

Mikä mahtava vertaus, PANKKIRYÖSTÖT. :D Kuinka paljon niitä pankkeja Yhdysvalloissa oikein ryöstetään tänäkin päivänä. Oma käsitykseni on että ei se mitään ihan joka päiväistä hommaa ole, niin mahtava siihen verrata sitten. Ja onhan se muutenkin pahempi juttu kun istun koneelle ja laitan µtorrentin päälle, kuin että menisin väkivaltaisesti riehumaan pankkiin asetta heilutellen.

34.5.2010 12:30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Abexi:
Mikä mahtava vertaus, PANKKIRYÖSTÖT. :D Kuinka paljon niitä pankkeja Yhdysvalloissa oikein ryöstetään tänäkin päivänä. Oma käsitykseni on että ei se mitään ihan joka päiväistä hommaa ole, niin mahtava siihen verrata sitten. Ja onhan se muutenkin pahempi juttu kun istun koneelle ja laitan µtorrentin päälle, kuin että menisin väkivaltaisesti riehumaan pankkiin asetta heilutellen.
Tottakai on! Jos sinä siellä pankissa riehut, niin se ei tekijänoikeusjärjestöjä haittaa, koska heidän tulonsa pysyvät ennallaan. Jos sinä taas netistä lataat, niin voi ei, he eivät saakaan aivan niin paljon rahaa. Ei riitä tonnin setelit perseen pyyhkimiseen. Pitää tyytyä satasiin, ja kaikkihan tietävät, että satasen setelillä pyyhkiminen ei ole niin miellyttävää.

44.5.2010 12:54

Asennevammasta syytetään, kun suurin vamma on omassa ajattelussa. Missä ovat empatia ja fanien perspektiivistä ajattelu? Lataajathan ovat järjestään niitä suurimpia faneja, jotka eivät malta odottaa levyn tuloa paikalliseen myymälään tai palkkabonusta mattikukkaroisina.
Spotify saisi levitä Yhdysvaltoihin hyvin pian. Ainakaan allekirjoittanut ei ole muihin musiikkilähteisiin sen jälkeen koskenut.

54.5.2010 13:35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mRkukov:
Polkemalla kuluttajia saat kuluttajat polkemaan sinua.

Tarjoamalla kuluttajille sitä mitä he haluavat saat kuluttajat tarjoamaan sinulle sitä mitä sinä haluat.

Miksi näin helppo asia on niin pirun vaikea sisäistää?
Siksi se on vaikea sisäistää, että se todennäköisesti romuttaisi nykyisen toimintamallin kokonaan.
Internet is bad, mmkay?

Antamani neuvot perustuvat omaan kokemukseen. Jos mielestäsi ne ovat puutaheinää, kerro toki.

64.5.2010 14:06

Lainaus:
valtion pitäisi myös puolustaa musiikintekijöiden etuja

sori nyt kaverit mutta ette Te musiikintekijät niin merkittävä asia ole yhdellekään valtiolle että valtion pitäisi pistää kaikki resurssit käyttöön että juuri Teihin ei kohdistuisi yhtään vääryyttä

74.5.2010 14:11
southparkrulez123
Vahvistamaton

Lainaus:
Internet is bad, mmkay?
Hehe, hyvä repliikki South Parkista.

Jos Yhdysvalloissakin on satojatuhansia luvattomia lataajia, niin miksi valtion pitäisi kriminalisoida se? Eikös se ole demokratian vastaista.
Ja mikä oikeus on TO-mafioilla puuttua asiaan, kun he edustavat vain muutamia tuhansia artisteja?
10000 artistia vs. 200000 lataajaa, kumpi voittaa? Artistit tietenkin...money talks!

84.5.2010 14:13
fdfdf23
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Michelola:
Lainaus:
valtion pitäisi myös puolustaa musiikintekijöiden etuja

sori nyt kaverit mutta ette Te musiikintekijät niin merkittävä asia ole yhdellekään valtiolle että valtion pitäisi pistää kaikki resurssit käyttöön että juuri Teihin ei kohdistuisi yhtään vääryyttä
Samaa mieltä, homman pitäisi mennä juuri päinvastoin: Valtion pitäisi edustaa kansalaisiaan, eikä yksityisiä TO-mafia firmoja!

94.5.2010 15:17
alwaysaproblem
Inactive

Tästähän pankkiryöstäjät saavat hyvän tekosyyn rikokselleen: " Ryöstin pankin protestoidakseni luvatonta lataamista vastaan, jos sitä ei valvota niin ei pankkiryöstöjäkään saa!" ja valamiehistö päästä roiston vapaaksi :D

104.5.2010 15:51

Raiskaukset ja murhat ne vasta halvaksi tulevatkin, miksei piraatteja mielummin kannusteta niiden pariin?

114.5.2010 18:08

Pisti hymyksi tämä uutinen.

124.5.2010 21:05
olinn
Inactive

montas pankkia siellä ryöstetään? 1?

135.5.2010 0:37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti olinn:
montas pankkia siellä ryöstetään? 1?
"Bank robberies peaked in 2001 with more than 10,000 heists recorded around the nation, according to FBI figures."

http://www.usatoday.com/news/nation/2008...robberies_N.htm

145.5.2010 6:40

Lainaus:
10000 artistia vs. 200000 lataajaa, kumpi voittaa? Artistit tietenkin...money talks!
Aivan samalla tavalla yksi maanviljelijä voittaa vaikka sen ruokkimat 1000 ihmistä tahtoisikin ilmaista sapuskaa.

155.5.2010 11:31
dfdfd34
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kimmoman:
Lainaus:
10000 artistia vs. 200000 lataajaa, kumpi voittaa? Artistit tietenkin...money talks!
Aivan samalla tavalla yksi maanviljelijä voittaa vaikka sen ruokkimat 1000 ihmistä tahtoisikin ilmaista sapuskaa.
No jaa, ruuasta olen valmis maksamaan, mutta en paskasta musiikista,elokuvista tai peleistä
Sitäpaitsi koko uutinen antaa käsityksen, että ahneudella ei ole mittän rajaa: TO-mafioille mielummin rahat, kuin 10 ihmistä ampuneen pankkiryöstäjän kiinni saanti

Seuraavaksi varmaan sanovat, että piratismi on pahempaa kuin terrorismi
Mielestäni TO-mafiat voivat painua hevon v****n!

166.5.2010 17:38

Pankkiryöstöissä kuolee ja vammautuu ihmisiä, toisin kuin kotikopioinnissa tms.

Pankkiryöstetty raha on oikeasti pois joltakin, muttei epäkaupallisessa kopioinnissa. On ihan eri asia ryöstää naapurin Porsche kuin kopioida se!

http://olepiraatti.fi

176.5.2010 17:56

Valtioltahan oliskin tosi fiksua haastaa tuhansia ihmisiä oikeuteen turhan päiten. Valtio maksaisi tutkinnat ja kaikki viulut ja sitten vielä elättäisi tuhansia ihmisiä lisää sossutuilla, koska nämä ovat konkurssissa. GG.

186.5.2010 18:02

@16 avthein

Kiitos nauruista =)

"On ihan eri asia ryöstää naapurin Porsche kuin kopioida se!"

Seilakaamme ja jakakaamme saaliimme, piraatit.

197.5.2010 10:47

Lyhyesti: Ei helvetti! *Vuoden naurut*

207.5.2010 11:35

Lainaus:
On ihan eri asia ryöstää naapurin Porsche kuin kopioida se!

Olisi se, jos vain pari ihmistä saisi kopioitua sen ilmaiseksi, mutta kyllähän autotehdas äkkiä kaatuisi, jos vaikkapa puolet sen myymistä autoista saisikin kopioitua. Mutta siitähän koko tekijänoikeudessa ja sen maksuissa on kyse, että materiaalia ei näkyvissä olevalla tekniikalla voi kopioida ilmaiseksi, kun taas immateriaalisia asioita voi.

En kyllä mitenkään tarkoita puolustella otsikon naurettavaa väitettä, vaikka kommentoinkin keskustelua. Toisaalta kyllä väite pitää varmaan ihan paikkaansa, jos joku to-porukka ajattelee sitä vain omalta kannaltaan, suppeasti.

217.5.2010 14:11
TOsksf
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:
Lainaus:
On ihan eri asia ryöstää naapurin Porsche kuin kopioida se!

Olisi se, jos vain pari ihmistä saisi kopioitua sen ilmaiseksi, mutta kyllähän autotehdas äkkiä kaatuisi, jos vaikkapa puolet sen myymistä autoista saisikin kopioitua. Mutta siitähän koko tekijänoikeudessa ja sen maksuissa on kyse, että materiaalia ei näkyvissä olevalla tekniikalla voi kopioida ilmaiseksi, kun taas immateriaalisia asioita voi.

En kyllä mitenkään tarkoita puolustella otsikon naurettavaa väitettä, vaikka kommentoinkin keskustelua. Toisaalta kyllä väite pitää varmaan ihan paikkaansa, jos joku to-porukka ajattelee sitä vain omalta kannaltaan, suppeasti.
Mielestäni TO-järjestöt saisivatkin kuolla pois(toisin kuin autotehtaat), koska ne ovat vain firmoja, jotka saavat rahaa muiden työstä!
Kyllä ne artistit jatkaisivat töitään, tietenkin vasta sen jälkeen, kun ovat tajunneet, että heidän pitää odottaa Kullattua uima-allastaan peräti 2 kuukautta, kun aiemmin kesti saada sellainen vain viikon!

227.5.2010 14:39

Tarkennetaann nyt vielä sen verran, että Teosto r.y. ei ole firma, vaan yhdistys, johon tietyt musiikin tekijät voivat halutessaan liittyä. Se ei siis "kuole pois", mikäli jäsenistö vain haluaa sen hengissä pitää. Eikä se useimpien musiikintekijöiden mielestä varmaankaan ole loinen, joka saa rahaa toisten työstä, vaan taho joka melko kätevästi ja tehokkaasti hoitaa tekjänoikeuskorvausten keräämisen muusikkojen puolesta (vuosikertomuksen mukaan sentään 86,5 % tuloista palautetaan säveltäjille, sanoittajille ja musiikin kustantajille).

Se puoli josta itse en pidä, on (muidenkin) to-järjestöjen harjoittama lobbaus lakien tiukentamiseksi ja yleisen mielipiteen muokkaamiseksi. Tuntuu myös, ettei to-järjestöille oikein ole saman veroista vastapuolta, kun esim. lakeja valmistellaan tai tiedotusvälineet käsittelevät asioita. EFFI nyt on vähän päässyt kommentoimaan joitakin juttuja, Piraattipuolue tuntuu olevan useimmille lähinnä vitsi. Teoston propagandistisinkin lehdistötiedote taas leviää yleensä kaikkiin sanomalehtin, nettisivustoihin ja jopa telkkariin.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto