Testissä Nokia Booklet 3G

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 22.4.2010 14:10 Kommentteja (12)

Testissä Nokia Booklet 3G Nokia teki noin 25 vuoden tauon jälkeen paluun tietokonemarkkinoille viime syksynä. Nostalgiaintoilijoiden harmiksi paluu ei tapahtunutkaan juhlavasti 2010-luvun MikroMikkolla, vaan mobiilialan jättiläinen ryntäsi tiukasti kilpailluille miniläppäreiden markkinoille Nokia Booklet 3G -nimeä kantaen. Nokian miniläppäristä näkee jo heti kättelyssä, että kisaan on päätetty lähteä mukaan tyylillä. Nokia Booklet 3G on kaiken kaikkiaan harvinaisen tyylikäs ja viimeistelty paketti, jota ei rasita kalleitakin miniläppäreitä yleensä rienaava muovinen vaikutelma. Laitteen noin 650-800 euron haarukkaan asettuva hintalappu kuitenkin arvelluttaa - markkinoilla on tarjolla paljon edullisempiakin vaihtoehtoja ja samalla rahalla voi saada suorituskykyisemmän laitteen. Tässä artikkelissa tutkaillaan, onko tämä Nokian high-end-tuote hintansa arvoinen. Artikkelissa perehdytään Booklet 3G:n käytettävyyteen, suorituskykyyn ja yhteyksien toimivuuteen.
Sisältö:
1. Pakkaus ja sen sisältö
2. Fyysinen rakenne ja käytettävyys
3. Käyttöjärjestelmä ja esiasennetut ohjelmat
4. Suorituskyky ja ohjelmat
5. Yhteydet ja akunkesto
6. Loppuarvio

Nokia Booklet 3G:n tekniset tiedot
Kuvia Nokia Booklet 3G:stä1. Pakkaus ja sen sisältö


Jo Nokia Booklet 3G:n laatikko onnistuu luomaan vaikutelman laadusta. Laite toimitetaan tyylikkään yksinkertaisessa sinisessä laatikossa, josta kone ja kaikki tarvikkeet löytyvät siististi pakattuna. Paketista ja ensivaikutelmista on jo kirjoitettu oma artikkelinsa, joten tässä artikkelissa asiaa ei enää yhtä tarkasti käsitellä. Vankkaa pahvia oleva laatikko aukeaa vetämällä, ja sisältä paljastuu ensin kone ja sen alta loput mukana toimitettavista oheistarvikkeista. Laatikosta löytyy verkkovirta-adapteri, antistaattinen puhdistusliina, nippu aloitusoppaita, USB-laturi ja kuulokkeet varaplugeineen.


Booklet 3G toimitetaan tukevassa pahvisessa laatikossa.

Myyntipakkauksen sisältö kokonaisuudessaan:

  1. Nokia Booklet 3G
  2. Puhdistusliina
  3. Stereokuulokkeet WH-205 (ear-plug-mallia)
  4. Varaplugeja kuulokkeille (2 paria)
  5. Virtajohto (AC-200-laturi)
  6. Maakohtainen verkkokaapeli
  7. USB-latausjohto CA-126 (miniusbilla ja Nokian latauspistokkeella)
  8. Aloitusopas


Booklet 3G:n verkkovirtajohdon muuntaja toimii samalla toimitetaan kätevänä telineenä, jonka ympärille virtajohdon saa kerittyä. Itse virtajohdolla on pituutta vain n. pari metriä, joten konferenssihuoneissa Booklet 3G:n kanssa hakeutuu töpselin viereiselle paikalle - tai hakeutuisi, mikäli laitteen akun 12 tunnin kestoaika olisi jostain syystä loppumassa. Nokia luottaa kovasti ensimmäisen miniläppärinsä akun riittävyyteen, tästä kertoo myös mukana toimitettu USB-latausjohto, jolla voi antaa virtaa miniusb-liittimellä tai nokia latauspistokkeella varustetuille laitteille.Myyntipaketista löytyvä WH-205 -mikrofoni-stereokuulokeyhdistelmä on normaalien läppäkuulokkeiden sijaan korviin työnnettävää plugimallia. Kuulokkeille löytyy kaksi paria eri kokoisia vaihtotulppia, joten sekä ahtaan että suurikokoisen korvakäytävän omaaville pitäisi löytyä oma koko. Kuulokkeiden johto on pinnoitettu tavallisesti käytetyn kiiltävän ja liukkaan muovin sijaan lattanalla ja mattapintaisella muovilla. Valinta ei testissä osoittautunut parhaaksi mahdoolieksi, sillä johto tuntui menevän taskussa väkisinkin solmuun, koitti sen viikata kerälle miten siististi tahansa. Myyntipakkauksesta löytyy myös näytön puhdistukseen tarkoitettu puhdistusliina, jolle tosin löytyy käyttöä myös testissä todelliseksi sormenjälkimagneetiksi osoittautuneen kannen puhdistamisessa.

Booklet 3G:n liittimissä on keskitytty valitsemaan yksi liitin kuhunkin tarkoitukseen. Ainoastaan USB-liittimiä on useampia kappaleita. Kaikki liittimet on sijoitettu laitteen vasempaan ja oikeaan kylkeen. Vasemmasta kyljestä löytyy HDMI-liitin (1.2), kaksi USB-liitintä ja 3,5 mm:n kuulokeliitin. Oikealla kyljellä taas on virtaliitin, kolmas USB-liitin ja kannen alla piilossa paikka SD-muistikortille ja 3G-yhteyden vaatimalle SIM-kortille. Myös virtanäppäin on sijoitettu oikeaan kylkeen. Yleensä kannettavista ja miniläppäreistä löytyvät VGA-liitin ja ethernet loistavat poissaolollaan. Toki mikäli ainoastaan yksi liitin halutaan näyttöä varten valita, on HDMI tällä hetkellä se oikea valinta.


Vasemman kyljen liittimet: HDMI, 2x USB ja mikrofoni/kuulokeliitin. Koneen etureunan puolella (kuvassa oikealla) on kaiutin.


Oikean kyljen liittimet: Virtaliitin ja USB-liitin. Kannen alla piilossa paikka SD- ja SIM-korteille. Keskellä on virtanappi ja koneen etureunan puolella (kuvassa vasemmalla) kaiutin.2. Fyysinen rakenne ja käytettävyys


Laitteen ulkoasun ja rakenteen suunnittelussa Nokia on onnistunut erittäin hyvin. Mieleen eksyy vääjäämättä ajatus, että Nokian muotoilijat ovat ottaneet mallia Applen tuotteista - lähes kaikki konetta käsissään pyöritelleet totesivat koneen olevan kuin miniversio MacBookista. Fyysisiltä mitoiltaan Booklet 3G on varsin siro. Leveyttä koneella on 26,4 senttimetriä leveä ja syvyyttä etureunasta näytön saranoihin 18,5 senttimetriä. Eniten laitteen ulkoasussa kiinnittää kuitenkin huomiota sen ohuuteen: paksuutta on vaivaiset 2 senttimetriä. Painoa laitteella on ainoastaan 1,25 kilogrammaa siitäkin huolimatta, että mukaan on ängetty 12 tunnin kestoajan omaava 16-kennon ja 56,8 wattitunnin akku.

Siroudestaan huolimatta alumiinirunkoinen kone on rakenteeltaan erittäin jämäkkä. Koneesta ei löydy yhtään osaa, joka nitisee tai natisee. Passiivijäähdytteisessä Booklet 3G:ssä ei ole ainuttakaan tuuletinta, joten kone on myös erittäin hiljainen.Koneen kansi on pinnoitettu kiiltävällä muovilla. Testilaitteemme oli tyylikkään musta, saatavilla on lisäksi sininen ja valkoinen värivaihtoehto. Kansi on erittäin kiiltävä, naispuolinen käyttäjäkunta voi käyttää pintaa hyvin vaikka meikkipeilinä. Kiiltävä pinta on myös kova keräämään sormenjälkiä, joten mukana toimitetulla antistaattisella liinalla on myös muuta käyttöä kuin näytön puhdistaminen. Testijakson aikana pintaan ehti tulla muutama hiusnaarmu, vaikka laitetta kuljetettiin suojapussissa.


Booklet 3G:n kiiltävä kansi toimii hätätilassa vaikka peilin korvikkeena. Alla kokovertailun vuoksi 13-tuuman näytöllä varustettu LG E300.Booklet 3G on nimensä mukaisesti hyvin kirjamainen. Kannessa ei ole erillistä lukitusmekanismia, vaan lukituksessa luotetaan saranan jäykkyyteen. Ylös nostettu kansi pysyy kohtalaisen hyvin halutussa katselukulmassa, mutta jo kohtalainen tärähdys saa yli 90 asteen kulmaan avatun kannen valahtamaan taakse. Ongelmaksi tämä voi muodostua lähinnä silloin, kun konetta haluaa käyttää liikkuessaan, esimerkiksi bussissa matkustaessa. Testin aikana näytön sarana ei kuitenkaan osoittautunut niin löysäksi, että se olisi saanut hermot kiristymään. Sarana myös aukeaa huomattavan paljon: kansi kääntyy lähes 180 asteen kulmaan.


Näytön saa avattua lähes 180-asteen kulmaan.

Koneen pohja on sekin ulkoasultaan viimeistellyn sileä, ainoastaan neljä kumitassua, akun lukitusmekanismit ja akku erottuvat harmaasta pinnasta. Kun muistaa miten energipitoinen pakkaus koneen akku on, on pohjan pitäminen näinkin siistinä ja tasaisena hatunnoston arvoinen suoritus.Akun irroittaminen ei sekään paljasta paljoa siitä, mitä kone on syönyt. Näkyvissä ovat ainoastaan käyttöjärjestelmän ja laitteen tunnistetiedot sekä sivuilta paljastuvat pienet kaiuttimet.


Koneen pohja ilman akkua.


Koneen vasen reuna akun alta tarkasteltuna.
Koneen oikea reuna akun alta tarkasteltuna.

Kannen alta paljastuu Booklet 3G:n lasipinnoitettu 10,1-tuuman näyttö, joka on tarkkuudeltaan 1280 x 720 pikseliä - eli työpöydällä on tilaa pystysuunnassa 120 pikseliä ja vaakasuunnassa n. 160 pikseliä enemmän kuin tämän kokoisissa koneissa yleensä. Lisäpikselit eivät kuulosta paljolta, mutta tuovat mukavasti lisätilaa työpöydälle - näytön koko riittää varsin mukavasti surffailuun ja toimisto-ohjelmien käyttöön ilman, että näyttöä pitäisi jatkuvasti vierittää. Lisäksi 720p-resoluution näyttö soveltuu erinomaisesti teräväpiirtotason videomateriaalin katseluun (videotoistosta on erikseen juttua myöhemmin tässä artikkelissa). Näytön katselukulma on sen verran laaja, että näyttöä ei tarvitse jatkuvasti säätää, pitipä konetta sylissä tai pöydällä. Värit säilyvät kirkkaina kääntäessä konetta ja näyttöä niin vaaka- kuin pystysuunnassa. Näytön yläpuolelta löytyy nettipuheluissa tarpeelliset 1,3 megapikselin kamera ja mikrofoni.

Booklet 3G kansi avoinna.
1280x720-pikselin näyttö tuo 10,1":n miniläppärin työpöydälle mukavasti tilan tuntua.

Näppäimistö ja trackpad

Nokia Booklet 3G:n väritykseltään musta näppäimistö on koneen muun ulkoasun tyyliin olemukseltaan rauhallinen. Näppäinten pinta on täysin sileä ja napit tuntuvat hieman liukkailta, kun sormia liikuttelee näppäimistöllä. Kirjoittaessa tuntuma on kuitenkin yllättävän hyvä ja miellyttävä. Näppäimet ovat jämäköitä ja painalluksen tuntee selvästi. Kapean näppäimistön tuntumaa parantaa se, että nappien väliin on jätetty tilaa. Näppäimistö oli myös yllättävän hyvä työntekoon ja pidempien tekstien kirjoittamiseen, vaikka tähän tarkoitukseen miniläppäriä tuskin hankitaankaan. Paksusormille Booklet 3G:n näppäimet voivat kuitenkin tuskastuttavan pienikokoiset. Mustan näppäimistön varjopuoli on se, että konetta on vaikea käyttää hämärässä. Mustat napit imevät tehokkaasti kirkkaana hohkaavan näytön valon, ja kirjaimia joutuu tosissaan tihrustamaan virhelyönneiltä välttyäkseen. Jonkinlainen näppäimistövalo olisi erittäin tervetullut lisäys koneen kattavaan varusteluun.Pienikokoisella ja kevyellä Booklet 3G:llä kirjoittelu sujuu hyvin myös konetta sylissä pitäen. Alumiinipintainen laite tuntuu mukavalta myös paljasta ihoa vasten, eikä passiivijäähdytetty kone kuumu kovassakaan rasituksessa häiritsevän paljoa.

Funktionäppäinten yläpuolelle on sijoitettu joukko medianäppäimiä sekä pikanäppäimet kirkkauden säätöön, yhteyksien ja näyttölaitteiden hallintaa ja NOKIA-tekstillä varustettu nappi, josta käynnistyy Nokia Social Hub. Myös pikäsäätönäppäimien takaa paljastuvat säätimet ovat ulkoasuiltaan tyylikkään viimeisteltyjä. Äänenvoimakkuuden, kirkkauden ja yhteyksien hallintapaneelien valkoiset kirjaisemet ovat tyylikkäällä läpikuultavan harmaalla pohjalla, ja vaikutelma tuo jälleen kerran mieleen Applen koneiden käyttöliittymän.

Näytön ja näppäimistön väliin jäävään saranaan on upotettu rivi sinisiä merkkivaloja, jotka kertovat käytössä olevat yhteydet (GPS:ää lukuunottamatta) sekä virrankäytön tilan. GPS:n merkkivalon jättäminen pois merkkivalorivistöstä on harmillista. Hauska yksityiskohta on, että saranassa on merkkivalot myös laitteen selkäpuolella, eli laitteen tilan näkee myös kannen ollessa kiinni. Ensimmäisissä Booklet 3G:n arvioissa merkkivaloja kritisoitiin liian kirkkaiksi, mutta ainakin testilaitteemme valot olivat sopivan himmeitä. Valot eivät häirinneet edes käytettäessä laitetta täysin pimeässä.


Näppäimistön ja näytön väliin jäävään saranaan on upotettu rivi sinisiä led-merkkivaloja.

Myös näppäimistön etureunassa oleva touchpad eli kosketuslevy on tuntumaltaan kohtalaisen hyvä, joskaan ei mitenkään erityinen. Vakioasetuksin osoittimen liikuttaminen näytön yläreunasta alareunaan vaati kaksi osoitinalustan mittaista pyyhkäisyä. Säätämällä osoitinalustaa asetuksista herkemmäksi muodostui tuntuma kuitenkin huomattavasti paremmaksi. Hiiren vasemman ja oikean napin virkaa ajavat painikkeet kiertävät touchpadia aina näppäimistön alareunasta alkaen. Nappien tuntuma on yleisesti jämerä ja hyvä. Kuitenkin painettaessa napit päästävät voimakaan ja hieman halvan vaikutelman luovan napsautusäänen, joka jakaa mielipiteet puolesta ja vastaan. Toisaalta on hyvä, että painalluksen erottaa selvästi eikä jäykällä napilla tule vahinkopainalluksia. Pidemmän päälle voimakas napsuna alkaa kuitenkin nyppiä. Touchpad tukee myös monikosketusta, joka mahdollistaa esimerkiksi zoomamisen ja kiertämisen "nipistämällä" ja "levittämällä" kahta sormea kosketusalustalla. Monikeskutuksen osalta tuntuma on kaikkea muuta kuin täydellinen. Hitaasta raudasta johtuen viive liikkeen ja koneen reagoinnin välillä on niin suuri, että multitouchin käyttö ei ainakaan testaajalta onnistunut. Sen sijaan monikosketus aiheutti paljon virheellisiä toimintoja, kun esimerkiksi verkkosivun tekstiä tuli vahingossa pienennettyä ja suurennettua silloin, kun sitä ei haluttu tehdä.
Kosketusalustan tuntuma on hyvä. Valintapainikkeiden voimakas napsuna on hieman ärsyttävää ja luo halven vaikutelman.

3. Käyttöjärjestelmä ja esiasennetut ohjelmat


Käyttöjärjestelmä - Windows 7 Starter Edition

Nokia Booklet 3G:n käyttöjärjestelmä on Windows 7:n Starter-versio, joka on miniläppäreitä ja tablet-koneita varten karsittu versio Microsoftin uudesta käyttöjärjestelmästä. Käyttöjärjestelmää on kevennetty - ja rajoitettu - jättämällä pois valtaosa Windows 7:n uusista ominaisuuksista, kuten esimerkiksi Windows 7:n ilmettä piristävä Aero Glass -grafiikkauudistus (kts. vertailu Windows 7:n eri versioiden ominaisuuksista Wikipediasta). Starter Editionissa on myös erikoisesti jätetty kokonaan pois mahdollisuus vaihtaa työpöydän taustakuvaa tai muokata käyttöliittymän ulkoasua, eikä työpöytää voi laajentaa ulkoiseen monitoriin. Näyttöasetuksista voi siis valita ainoastaan, haluaako työpöydän kloonautuvan vai näkyvän pelkästään ulkoisessa monitorissa. Rajoitus on ikävä miinus

Periaatteessa Aero Glassin pitäisi pyöriä sujuvasti Bookletissakin, kiitos Poulsbo-piirisarjan grafiikkakiihdytyksen, mutta kun koneen resurssit kuitenkin ovat melko rajalliset ja muistia on vain 1 gigatavu, voi Starter hyvinkin olla se paras Windows 7 tälle miniläppärille. Microsoft on tosin kertonut, että mikä tahansa Windows 7:n versio pyörii miniläppäreissä ja Starterin olevan tarkoitettu lähinnä kehittyvien maiden markkinoille. Näinkin arvokkaaseen laitteeseen olisi kuitenkin odottanut suoraan Windows 7:n Home Editionia - nyt sen halutessaan joutuu pulittamaan 80 euroa ekstraa.Monet ovat Windows 7:n sijaan kaivanneet Booklet 3g:een käyttöjärjestelmäksi vanhaa kunnon XP:tä tai Linuxia. XP:n etuna Windows 7 Starter Editioniin verrattuna olisi turhien rajoitusten puuttuminen - joista W7:ssa pääsee eroon rahalla, jos päivittää käyttöjärjestelmän Home Premium -versioksi. Syytä Windows 7:aan päätymiseen ei varmasti tiedetä, mutta Microsoftin käyttöjärjestelmää puoltaa ainakin Intelin hyvä tuki Windowsille. Tällä hetkellä Linuxin tuki Poulsbolle ja sen GMA500-grafiikkapiirille ovat vielä rajallisia. Useissa spekulaatioissa on kuitenkin arveltu, että Nokia tulee julkaisemaan Bookletistä Linuxiin pohjautuvalle Maemo/MeeGo-alustalle rakennetun version joskus lähitulevaisuudessa. Kun Nokia on itse vahvasti mukana kehittämässä MeeGoa, joka on nimenomaan tarkoitettu mobiililaitteille ja nettiläppäreille, olisi enemmänkin yllättävää, mikäli MeeGo Booklettia ei julkastaisi.

Nokia Booklet Software Updater

Bookletissa on valmiiksi asennettuna Nokia Booklet Software Updater -niminen ohjelma, jonka tehtävä on pitää Nokian omat ohjelmat sekä laitteen erikoisemmat ajurit ajantasalla. Sovellus osaa automaattisesti hakea päivitykset itsensä lisäksi ainakin Nokia Social Hubille ja Nokia Ovi Suitelle.


Nokian Booklet Software Updater auttaa pitämään Nokian omat sovellukset ajantasalla.

Nokia Social Hub

Nokia Social Hub on sosiaalisten medioiden seuraamiseen ja ylläpitämiseen tarkoitettu ohjelma. Ensi kertaa käynnistettäessä ohjelma kysyy, mihin sosiaalisiin medioihin käyttäjä haluaa luoda yhteydet. Ohjelma osaa muodostaa yhteyden Facebookiin, Flickriin ja Twitteriin. Lisäksi ohjelma osaa lukea SIM-kortin tekstiviestit, mikäli Bookletiin on asennettu SIM-kortti.Social Hubin käyttöönotto oli tehty varsin helpoksi. Tuplaklikkaamalla työpöydän pikakuvaketta asentaa Booklet 3G Social Hubin koneelle. Tämän jälkeen ohjelma kysyy, mihin tarjolla olevista yhteisöistä haluaa ohjelman ottavan yhteyden. Yhteyden muodostaminen onnistuu apurin avulla varsin näppärästi, kunhan vain muistaa omat käyttäjätunnuksensa ja salasanansa. Mikäli palveluita ei ole käyttänyt ennen, onnistuu asennusohjelman kautta myös uusien tunnusten.


Social Hubin käyttöönottoapuri tekee sovelluksen käyttöönotosta helppoa.


Oma käyttöönottoapuri löytyy kaikille tuetuille verkkoyhteisöille. Kuvassa Flickrin käyttöönottoapuri.

Suurin hyöty ohjelmasta lienee se, että sen avulla on mahdollista päivittää oma statuksensa yhtä aikaa sekä twitteriin että facebookiin ja muiden tilapäivityksiä voi seurata keskitetysti -- ja Facebookin kohdalla välttyy lisäksi kaikelta ylimääräiseltä farmipeli- ja mafiasotatietoudelta, kun Social Hub poimii ainoastaan oikeat tilapäivitykset. Eri yhteisöjen tapahtumien kanssa ajantasalla pysymistä helpottaa entisestään se, että ohjelma ilmoittaa uusista viesteistä muutamaksi sekunniksi ruudun reunaan ilmestyvällä viestillä. Ainakin testaajalla tilapäivitysten tekeminen Social Hubin kautta jäi vähäiseksi, mutta muiden Twitter-toimintaa tuli seurata ahkerammin kuin normaalisti.


Social Hubin avulla Twitter, Facebook ja Flickr-päivitysten seuraaminen onnistuu yhdellä silmäyksellä.Nokia Ovi Suite

Nokia Ovi Suite on ohjelmisto, jolla hallitaan kaikkien Nokia-laitteiden tietojen ja medioiden hallinnointi. Tulevaisuudessa Nokia Ovi Suite on Nokian ainoa ohjelmisto, eli se korvaa PC Suiten ja muut hallinointiohjelmat. Nokia Ovi Suite on varsin monipuolinen paketti. Ohjelmistolla voi varmuuskopioida puhelimensa sisällön, jakaa ja hallita musiikkia, valokuvia, viestejä ja muita tietoja puhelimen ja tietokoneen välillä. Ohjelmisto yhdistyy myös mutkattomasti verkossa olevaan Ovi-palveluun, jonka kautta voi jakaa valokuvia ja synkroinoida yhteystiedot. Myös Microsoft Outlookin yhteystiedot, kalenteritiedot ja muut merkinnät siirtyvät Ovi Suiten kautta synkronoitavaan puhelimeen. Tämän lisäksi ohjelmistoa käytetään Ovi Kartat -palvelun karttojen ja paikkatietojen hallitsemiseen.


Ovi Suite auttaa pitämään ainakin Nokia-merkkisten puhelinten tiedot järjestyksessä.

Nokia Maps -pienoisohjelma

Nokia Booklet 3G:hen on valmiiksi asennettuna Nokia Maps -niminen pienoisohjelma, joka osaa laitteen sisäisen A-GPS-palikan avulla hakea nykyisen sijainnin. GPS:n toiminnasta ja pienoishjelmasta lisää GPS-kohdassa.


Nokia Maps -pienoisohjelma näyttää nykyisen sijainnin. Mitään muuta sovellus ei sitten teekään.

Muut ohjelmat

Koneeseen on lisäksi asennettu vakiona Microsoftin Internet Explorer 8 selain, F-Securen Antivirus -viruksentorjuntaohjelmiston kokeiluversio sekä Microsoft Office 2007:n 60 päivän kokeiluversio. Ainakin Wordin, Excelin ja PowerPointin peruskäyttö onnistuu Booklet 3G:llä. Internet Explorer 8 tuntui toimivan hyvin, mutta sen testaaminen jätettiin vähälle, kun testissä keskityttiin selailun sujuvuuteen Google Chrome -selaimella.4. Suorituskyky ja ohjelmat


Nokia Booklet 3G:n hintaan nähden yksi arvelluttavimpia tekijöitä on hieman alitehoiselta vaikuttava Intel Atom Z530 -prossessori sekä muistin rajoituttuminen ainoastaan 1 gigatavuun. Prosessorin valinnalla on epäilemättä haluttu maksimoida akunkesto, sillä Atom Z530 on varsin energiapihi. Nokia markkinoi kuitenkin konetta mm. sen kyvyllä toistaa HD-tason videota, joten potkua pitäisi riittää. Testasimme eri koneen vääntöä nettisurffailussa, Skype-puheluilla, videotoistolla, toimisto-ohjelmilla ja peleillä.

Koneen käynnistymistä ei tarvitse odotella pitkään. Virtanapin painamisesta siihen, että Windowsin työpöytä ilmestyi näkyviin kesti 45 sekuntia. Tästä taas kului aikaa selaimen käynnistymiseen 30 sekuntia ja aloitussivun latautumiseen kokonaan 2 minuuttia. Koneen sammumiseen aikaa kului vielä niukemmin. Kun käynnissä ei ollut yhtään ohjelmaa, kului sammuttamiskäskyn antamisesta näytön ja kaikkien merkkivalojen sammumiseen 35 sekuntia.

Windowsin oma suorituskykyä asteikolla yhdestä 7,9:ään arvioiva järjestelmäluokitustyökalu jättää Booklet 3G:n kauas maksipisteistä. Järjestelmän heikoimmaksi lenkiksi arvioidaan suoritin, joka saa ainoastaan 2,2 pistettä. Grafiikkapiiri GMA 500 saa 2,9 pistettä ja peligrafiikan suorityskyky arvioidaaan 2,3 pisteeseen. Parhaat pisteet tipahtaa muistille (4,3 pistettä) ja kiintolevylle (4,4), joiden suorituskyky on siis Windowsin arviointityökalun mukaan keskivertoa. Windowsin asteikolla perustulos määräytyy heikoimman osatuloksen eli 2,2:n mukaan. Tämän pistemäärän saaneella koneella onnistuu perustoimisto-ohjelmien käyttö, mutta ei välttämättä teräväpiirtovideoiden toisto tai edistyneiden Windows-ominaisuuksien, kuten Aeron, käyttö.

Subjektiivisissa käyttötesteissä nettiselailua testattiin Google Chromella. Selailu sujui hyvin, kunhan selaimen välilehtiä ja muita ohjelmia oli avoimena vain kohtuudella. Kun välilehtiä alkoi olla avoinna reilusti yli 10, alkoi muisti ja suoritinteho loppua kesken. Tämä näkyi koneen vasteajan pidentymisellä häiritsevän suureksi, komentoihin reagoiminen saattoi kestää muutamasta sekunnista puoleen minuuttiin. Suuri merkitys on tietysti silläkin, millaisia sivustoja on auki, mutta käyttöjärjestelmän ajoittainen hyytyminen satunnaiseksi aikaa oli riesana myös muiden ohjelmien kohdalla.Toimisto-ohjelmien käyttöä testattiin koneeseen esiasennetun Microsoft Office 2007 -paketin Word-tekstinkäsittelyllä, Excel-taulukkolaskennalla ja PowerPointilla. Koneen vääntö riitti kaikessa kolmessa ohjelmassa hyvin perustyöskentelyyn. Tekstin kirjoittaminen, kuvien lisääminen ja teemojen vaihtaminen sujuivat ilman pahempaa takkuilua. Excelissä muutaman sadan solun kokoisella tietoalueella tehdyt laskutoimitukset sujuivat jouhevasti. Raskaan käyttöjärjestelmän ja rajallisen raudan yhdistelmä näkyi tietysti myös toimisto-ohjelmia käytettäessä: takkuamista aiheuttivat kaikki toimenpiteet, joissa piti avata uusia ikkunoita (kuvien lisääminen, tiedostojen tallentaminen ja avaaminen jne). Toimisto-ohjelmien peruskäyttö on siis koneen rahkaiden rajoissa, niin kuin pitääkin. Toimisto-ohjelmia käyttäessä kannattaa kuitenkin sulkea taustalta pois kaikki turhat ohjelmat.

Pelaamista yritettiin kahdella demopelillä, joista ensimmäinen oli Delta Force Xtreme . Delta Force kyllä käynnistyi ja totesi järjestelmässä riittävän potkua pelin pelaamiseen, mutta peli ei suostunut toimimaan oikein edes minimiasetuksilla. Taistelutantereelle ei selvitty ollenkaan, kun tehtäväikkunan tekstit eivät tulleet ollenkaan näkyviin. Toisena pelinä testattiin FiFa '09 -jalkapallopeliä, joka ei sekään suostunut Booklet 3G:ssä toimimaan alkuvalikkoa pidemmälle. Pelikoneeksi Booklet 3G:tä ei siis kannata hankkia.

Videotoisto

Nokia markkinoi Booklet 3G:tä sen kyvyllä toistaa teräväpiirtovideoita, eikä - epäilyistämme huolimatta - aivan suotta. Booklet 3G:n prosessori osoittaui oletetusti tehoiltaan liian vaatimattomaksi HD-tason videoiden toistoon, mutta sen sijaan koneen Poulsbo US15W -piirisarjan GMA500-grafiikkapiiri tukee rautapohjaisen grafiikkakiihdytyksen H.264, MPEG2, MPEG4, VC1 ja WMV9 -koodekeille. Rautakiihdytys vähentää prosessorin kuormaa huomattavasti, ja jopa FullHD-tason 1080p-videoiden katselu saattaa onnistua mukisematta. HD-videoiden toistossa pitää kuitenkin varautua pieniin ongelmiin ja vaivannäköön, sillä tiedostojen tulee olla oikeassa muodossa ja katseluohjelman tukea rautakiihdytystä. GMA500 on muuten hyvä peruste Windows 7:n valinnalle Booklet 3G:n käyttöjärjestelmäksi, sillä rautatuen vaatimat ajurit tulevat käyttöjärjestelmän normaalien päivitysten mukana.Testeissämme parhaiksi katseluohjelmiksi osoittautuivat Media Player Classic Home Cinema (eli MPC HC), CyberLink PowerDVD 10 ja vakiona mukana toimitettu Windows Media Player. Kärkikolmikolla H.264/AVC toistui mainiosti, samoin MPEG4. Sen sijaan VC-1 aiheutti pienoisia ongelmia PowerDVD:lle ja kaatoi MPC HC:n kokonaan. Windows Media Playerissa ongelmallinen VC-1 pyörii kuin hidastettuna. Testatessa heräsikin epäilys, että VC1:n rautatuki on joko puutteellinen tai puuttuu kokonaan. Huonoiten Booklet 3G:n kanssa yhteen pelasivat VLC ja Media Player Classic, joilla rautatuen saaminen käyttöön epäonnistui. Myöskään teräväpiirtotarkkuden QuickTime-videoiden (.mov) toistoa ei onnistuttu saamaan sujuvaksi ainakaan QuickTime Alternativella.

Alla on pieni videopätkä eri formaattien toistamisesta Booklet 3G:llä. Videolla demotaan myös VC-1:n kanssa esiintyneitä ongelmia.Ottaen huomioon, että Nokia Booklet 3G on tarkoitettu erityisesti nettikäyttöön, on luonnollisesti kiinnostavaa testata laitteen soveltuvuutta nettivideoiden katseluun. YouTuben ja Vimeon kaltaisilla videosivustoilla käytetään yleensä Adobe Flashia, joka ei valitettavasti tue Poulsbon grafiikkakiihdytystä. Kuten Nokia Booklet 3G:n ensikatsausartikkelissamme jo mainitsimmekin, näkyy tämä toistokyvyssä. Käytännössä YouTuben 720p-teräväpiirtovideoiden toistamisen voi unohtaa, sillä toisto nykii todella pahasti. 480p:n videot pyörivät vielä kohtalaisen hyvin, mutta pientä nykimistä on havaittavissa. Flashin kanssa harmaita hiuksia aiheuttaa myös se, että kokonäytön tilassa katselu lamaannuttaa hetkellisesti koko koneen: video pyörii, mutta flashei vastaa näppäinkomentoihin (esim. toisto ei keskeydy eikä kokonäytön tilasta pääse pois). Kyseessä ei kuitenkaan ole Booklet 3G:hen rajoittuva ongelma, vaan sama "ominaisuus" esiintyy muidenkin miniläppäreiden kanssa.Kokeilimme myös Flashin uutta kehitysversiota 10.1rc, joka tuo tuen H.264/MPEG-4 AVC -videoiden rautapurulle. Päivityksestä huolimatta sekä 480p että 720p-videoiden toisto pätkii, mutta molemmat ehkä aavistuksen vähemmän. Alemman 480p-resoluution kohdalla nykiminen on niin vähäistä, ettei katselu siitä häiriinny, mutta 720p-videoiden katselu kannattaa edelleen jättää järeämmille laitteille. Kokonäytön toistotilaan on siinä mielessä tullut parannus, että 480p-tilassa flash reagoi näppäinkomentoihin - tämä ei kuitenkaan mieltä lämmitä, sillä kokonäytön toistotilassa video puuroutuu täysin.

Alla on videopätkä, jossa demotaan nettivideoiden toistoa YouTube-videon avulla. Testattavat videot olivat valmiiksi bufferoitu, jotta videon lataus ei aiheuttaisi ongelmia toistossa.Laitteen kyljestä löytyvä HDMI-liitin (1.2) todettiin myös toimivaksi. HDMI-liittimellä Booklet 3G:n saa näppärästi kytkettyä vaikkapa olohuoneen taulutelevisioon, jonka kautta katseltaessa teräväpiirtomateriaali pääsee paremmin oikeuksiinsa. Booklet 3G pyöritti teräväpiirtomateriaalia mukisematta myös ulkoisella näytöllä ajettuna.

Äänentoisto

Äänentoistosta Nokia Booklet 3G:ssä vastaa sisäänrakennetut stereokaiuttimet, jotka sijaitsevat laitteen kyljissä lähellä etureunaa. Miniläppäreiden äänentoisto on laadultaan yleensä parhaimmillaankin heikkoa, sillä halvoista ja pienistä kaiuttimista ei yksinkertaisesti saa ulos miellyttävää ääntä. Miniläppäreiden joukkossa Booklet 3G:n äänentoisto on kohtalaisen hyvä, mutta mistään hifitason elämyksestä on turha unelmoida. Ääni on kohtalaisen selkeää ja voimakkuutta riittävästi ilman särinää, mutta musiikki toistuu latteasti ja piikikkäästi. Ääni kuulostaa hieman samalta kuin keittiön radiosta, joten Bookletin omilla kaiuttimilla tuskin jaksaa kovin pitkään kuunnella edes suosikkimusiikkiaan.
Booklet 3G:n etukulmiin sijoitetut kaiuttimet ovat miniläppärin kaiuttimiksi hyvät.

Huomattavasti parempaa äänenlaatua tarjoavat Booklet 3G:n mukana toimitettavat WH-205 ear-plug ("in-ear") -stereokuulokkeet, joissa on myös mikrofoni. Kuulokkeet saa napsautettua Bookletista löytyvään standardikokoiseen 3,5"-kuulokeliitäntään, joka tukee myös OMTP:n määritysten mukaan toimivia mikrofoneja. WH-205 ear-plug-kuulokkeet työnnetään korvatulppien tapaan korvan sisään, mikä voi tottumattomalle olla hieman outoa. Kuulokkeet sulkevat tehokkaasti ulkopuoliset äänet pois, ja musiikinkuuntelu tai leffan katselu onnistuu meluisammasakin paikassa. Kuulokkeiden mukana toimitettiin 2 paria eri kokoisia vaihtoplugeja, joista voi valita omaan korvaansa sopivan kokoisen. Ainakin testaajan korvaan kuulokkeet asettuivat kohtalaisen mukavasti, eikä pitempikään Spotify-sessio saanut korvia helläksi kivusta. Äänenlaatu on hyvä ja erotteleva, mutta hieman kova.

5. Yhteydet ja akunkesto


Nokia Booklet 3G:n suunnittelussa on selkeästi otettu lähtökohdaksi langattomuus, joka on viety tyylikkäästi läpi loppuun asti. Laitteesta löytyy kaikki langattomat yhteysmuodot, joita voi vain kuvitella tarvitsevansa: wlan, bluetooth ja 3G-modeemi. Yhteyspuolen suurin puute on ethernet-yhteyden jättäminen pois laitteesta. Kuten jo ensivaikutelmia summanneessa testiartikkelisssa todettiin, saattaa nopealle ja luotettavalle fyysiselle yhteydelle olla aika ajoin tarvetta. Testin aikana ethernet-yhteyttä ei kuitenkaan tullut ikävä, sillä langattomat yhteydet Booklet 3G:ssä pelaavat moitteettomasti - aivan kuten mobiilialan markkinajohtajan laitteelta sopiikin odottaa.

Lähiverkkoyhteydet hoituvat 802.11-standardien b, g ja n mukaan - 802.11n-verkoissa todellinen siirtonopeus on parhaimmillaan noin 70-100 mbps, eli 4-5 kertaa nopeampaa kuin vanhemman 802.11g-standardin verkoissa. Valitettavasti emme kuitenkaan Booklet 3G:n kohdalla päässeet testaamaan wlania n-standardin verkoissa. Laite löysi kuitenkin langattomat verkot vaivattomasti ja sai muodostettua toimivan yhteyden huonommissakin kuunteluolosuhteissa.Laitteen sisäistä 3G-modeemia testattiin SIM-kortilla, jossa on Saunalahden 384 kpbs maksiminopeuteen pystyvä dataliittymä. Booklet 3G on syönyt sisuksiinsa belgialaisen Optionin valmistaman GTM382-modeemin, johon on upotettu myös laitteen GPS-siru. Optionin 3G-modeemi pelasi tesissä täysin moitteettomasti. Yhteys verkkoon muodostui suoraan Windows 7:n oman yhteyspaneelin kautta nopeasti ja helposti. Mainitsemisen arvoista on, että 3G-yhteyden sai toimimaan ilman mitään säheltämistä ihmeellisten hallintaohjelmien kanssa, tämän osan Nokia on hoitanut todella tyylikkäästi. Yhteys myös säilyi hyvänä, katkomista ei kaupunkioloissa suoritetussa testissä esiintynyt missään vaiheessa.


WLAN- ja 3G-yhteyden muodostaminen rinnakkain onnistuu näppärästi.

Booklet 3G.n bluetooth-yhteyttä testattiin vain vähän. Bluetoothin toimivuus kokeiltiin luomalla yhteys kahteen eri Nokian puhelimeen ja asettamalla ne laitepariksi. Yhteydet pelasivat juuri niin kuin pitääkin, eikä tiedonsiirrossa esiintynyt ongelmia.


Yhteyksien nopea hallinta onnistuu funktionäppäinten takaa löytyvän yhteyspaneelin kautta, josta kaikki yhteydet saa katkaistua asettamalla päälle kännyköistä tutun lentokone-tilan. Valitettavasti valikosta on jätetty pois mahdollisuus aktivoida GPS.

Hauska ja hyödytön GPS

Yksi Booklet 3G:n mielenkiintoisimpia seikkoja on sisäinen A-GPS, jota ei kovin useasta miniläppäristä löydy. Valitettavasti GPS:ää ei juurikaan voi hyödyntää mukana tulevilla ohjelmilla. Ainoa GPS:ää hyödyntävä ohjelma on mukana tullut Nokia Maps -pienoisohjelma, jonka toiminta on hyvin yksioikoista: työpöydälle ilmestyvä pienoisohjelma näyttää pienessä karttaruudussa käyttäjän nykyisen sijainnin punaisena pallona. Mitään muuta ohjelma ei sitten teekään, eikä sijaintitietoa voi hyödyntää mitenkään Ovi Kartat -palvelussa. Sovelluksessa on linkki, jonka painaminen avaa Nokia Kartat -palvelun selainikkunaan, mutta palvelussa ei voi millään tavalla hyödyntää nykyistä sijaintiaan reittien luomiseen tai muutakaan. Itse asiassa palvelu ei osaa edes avata karttaa sijainnista, jonka palvelu oli juuri tunnistanut.

Nokian omilla sovelluksia GPS:n käyttö jää siis torsoksi, mutta vaihtoehtona on liuta kolmansien osapuolten ohjelmia. Booklet 3G:n A-GPS on Optionin valmistama GTM382, joka toimii samalla laitteen 3G-modeemina. Optionin GPS-motukka työntää ulos NMEA-muotoista dataa, jota käytännössä kaikki GPS-sovellukset ymmärtävät. Valitettavasti Nokia ei ole laittanut muuten erinomaiseen yhteyksienhallintapaneeliin mukaan mahdollisuutta aktivoida GPS:ää helposti valikosta. Aktivointi kuitenkin onnistuu pienellä kikkailulla suoraan modeemin ohjausportin kautta. Tämän jälkeen GPS:n dataa voi syöttää esimerkiksi Google Earthille tai Garminin maksulliselle ohjelmille ja seurata vaikka automatkansa tai kesäisen veneilyretken etenemistä Booklet 3G:n isolta näytöltä. Pienenä miinuksena ja haittana Booklet 3G:n GPS:ssä on ulkoisen antennin liitännän puuttuminen. Tämän vuoksi GPS:n käyttöarvo esimerkiksi äsken mainituilla veneretkillä jää vähäisemmäksi, kun suoraa näköyhteyttä koneen ja satelliittien välillä on vaikea varmistaa.

Akunkesto

Akunkestoa testattiin videotoistotestillä toistamalla jatkuvassa silmukassa kovalevylle tallennettua 1,05 Gt:n mp4/aac-koodattua DVD-rippiä elokuvasta Vicky, Christina, Barcelona niin kauan kuin akkua riitti. Toistossa käytettiin Windows Media Playeria ja kokonäytön katselutilaa. Testissä kone asetettiin lentokonetilaan (eli ulkopuoliset yhteydet sammutettiin) ja näytön kirkkaus säädettiin 70 %:iin. Äänenvoimakkuus taas asetettiin 100 %:iin ja Booklet 3G:n ääniulostuloon kytkettiin kuulokkeet. Akun virranhallintaan valitiin tasapanotettu virrankäyttötila, jota muutetiin niin, että näyttö säilyy koko ajan samalla kirkkaudella eikä kone sammuta näyttöä missään vaiheessa. Kriittisen varauksen taso asetettiin alimmalle mahdolliselle tasolle 2 %:iin, jonka saavutettuaan kone siirtyi horrostilaan. Tällä tavalla testattuna Booklet 3G:n akku riitti 5h 30 minuutin katselurupeamaan.


Booklet 3G:n 56,8 Wh:n akulle luvataan 12 tunnin käyttöaika. Käyttötesteissämme ei ihan tähän päästy, mutta miniläppäreiden peruskäytössä akku riitti keskimäärin n. seitsemän tunnin käyttöön.

Akkua koestettiin lisäksi käyttämällä konetta normaalia päivittäistä käyttöä vastaaviin asioihin, eli koneella mm. surffailtiin, katseltiin videoita, puhuttiin Skype-puheluita, kirjoiteltiin sähköposteja ja kuunneltiin netistä streamattua musiikkia. Testauksen aikana oli aina avoinna vähintään yksi langaton yhteysmuoto eli 3G-yhteys tai WLAN, mutta suuren osan aikaa näistä molemmat olivat aktiivisena ja lisäksi bluetooth ja GPS. Koneen akku ei tietenkään yhteyksien ollessa avoinna riitä aivan kahtatoista tuntia, ja yleensä 100 %:sti ladattu akku lupasi 9h 30 minuutin käyttöäaikaa yhteyksien ollessa avoinna. Akku kuitenkin riitti pidempään kuin testaajamme surffailukunto, eli akkua ei saatu ikinä kulutettua "yhdeltä istumalta" loppuun. Peruskäytössä aktiivista käyttöaikaa yhdellä latauksella kertyikin n. 6-8 tuntia, yleensä seitsemän tunnin paremmalle puolen. Pari viikkoa käytössä ollut ja viikon aktiivisesti testipenkkiä kuluttaneen Booklet 3G:n akku riitti aina aamusta iltaan yhdellä latauksella, joten tässä mielessä Nokia mainosten "aamusta iltaan" -lupaus täyttyi.. Laturin pystyi huoletta jättämään aamulla kotiin konetta laukkuun pakatessaan.


Booklet 3G:n akussa mehua riittää reiluun viiden ja puolen tunnin leffamaratonin tuijotteluun.

6. Loppuarvio


Nokia Booklet 3G on kokonaisuutena hyvin laadukas, kaunis ja viimeistelty laite, joka pelaa moitteetta ja varmasti. Erinomaiset ja monipuoliset langattomat yhteydet yhdistettynä pieneen kokoon ja pitkään akunkestoon tekevät Booklet 3G:stä todellisen mobiililaitteen. Parasta koneessa on sen fyysinen rakenne, näin laadukkaasti viimeisteltyjä laitteita tulee harvoin vastaan. Jämäkkä laite on erittäin miellyttävä käyttää, eikä sitä helposti laske käsistään. Sisäinen A-GPS on tässä vaiheessa ainoastaan mukava lelu, jolle ei ilman virittelyä löydy hyödyllistä käyttöä. Valitettavasti kaunista pakettia ei ole saatu kasattua ilman kompromisseja. Negatiivisia seikkoja laitteessa on alitehoinen suoritin, hidas ja pieni kovalevy, muistin rajoittuminen yhteen gigatavuun sekä korkea hinta. Hintalapulle on laadukasta viimeistelyä lukuunottamatta vaikea löytää perusteita, sillä kilpailijat tarjoavat vastaavia ominaisuuksia edullisempaan hintaan - yhtä laadukasta kokoonpanoa tosin joutuu miniläppäreistä etsimään pitkään. Nokia Booklet 3G on oikea valinta, mikäli arvostaa Nokian brandia, haluaa lujatekoisen ja laadukkaan miniläppärin eikä hyvä suorituskyky ja raha ole ostopäätöksen kannalta ratkaisevia tekijöitä.

Plussat
+ Laadukas ja viimeistelty kokonaisuus
+ akunkesto
+ Windows 7 (varauksin)
+ Nokia Booklet Updater
+ erinomaiset langattomat yhteydet
+ näppäimistö

Miinukset
- hinta vs. suorituskyky
- hidas prosessori
- ei Windows 7 Home Premiumia
- muistin määrä
- touchpadin painikkeiden napsautusäänet ja ontuva multitouch
- ei ethernetiä
- näppäinvalon puute

Nokia Booklet 3G:n tekniset tiedot


Rakenne
- Runko alumiinia
- Mitat: 264 x 185 (saranoineen) x 19,9 mm
- Paino: 1,25 kg
- 10,1 tuuman näyttö, jonka resoluutio 1 280 x 720 pikseliä
- Näyttöä suojaava kirkas lasi
- Reunustettu näppäimistö
- Akku 56,8 Wh (12 tunnin käyttöaika)

Suoritin ja piirisarja
- Intel Atom Z530, 1,6 GHz
- Intel Poulsbo US15W (tuulettimeton)

Muisti ja kiintolevy
- RAM-muisti: 1 Gt DDR2 (ei laajennettavissa)
- Kiintolevy: 120 Gt

Langattomat yhteydet
- WLAN: 802.11 b/g/n
- Bluetooth 2.1 (EDR)
- Sisäinen 3G-modeemi (datapuheluja varten): WCDMA 900/2100 tai 800-850/900/2100
- A-GPS (Option GTM382)

Liittimet ja liitännät
- 1,3 megapikselin FF-kamera
- HDMI 1.2 -portti HD-videolähtöä varten
- Sisäiset stereokaiuttimet ja mikrofoni
- 3,5 mm:n analoginen ääni-/kuulokelähtö (OMTP-kuulokkeet toimivat myös äänen sisääntulona)
- HDMI 1.2 -lähtö HD-videokuvalle
- 3 x USB 2.0
- Virtaliitin
- SD-kortinlukija
- SIM/USIM-korttipaikka
-----

Kuvia Nokia Booklet 3G:stä


AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

122.4.2010 14:38

todella huonolaatuisia nuo kuvat :/

222.4.2010 14:53

Aww, tuo kissakuva on kiva :)

322.4.2010 15:25

Ja itse nostaisin yhtenä erittäin hyvänä asiana ylös Nokian erinomaisen teknisen tuen ja takuu asioiden hoidon verrattuna muihin valmistajiin.

422.4.2010 16:55
WumWum
Inactive

Wanha. Siis hei, milloin tämä Nokian ylihintainen kone tuli myyntiin? milloin? täh!

Mieti sitä. Kyllä on taas raha vaihtanut omistajaa.

522.4.2010 16:57

Aikas yllättävän positiivinen. Oletin nokian vain halunneen hypätä suureen suosioon mukaan ja saada taskuunsa paljon raha huonohkolla työllä mutta ei näemmä. Tosin laitteen kestävyys ei tullut yllätyksenä, epäilen laitteen kestävän suurin piirtein saman verran kidutusta kuin nokia kännykät (eli aikas paljon).

622.4.2010 16:58

Oonko mä ainoa jonka mielestä toi näyttö on rakeinen ja suttuinen?
Jee kivaa että on hyvä reso, mutta sitten pilataan se tollasella sutulla! Häh?
Vai onko tuosta tullut joku uusi versio jossa kyseinen kökkönäyttö olisi vaihdettu parempaan?

722.4.2010 18:11

Mitä ihmeen pornoa se 1080p testivideo oli :D
Hyvät videot oli taas :)

822.4.2010 19:51

Ihan siisti toi bookletti. Kokeilin sitä nokia kaupassa ja ihan jeesiltä vaikutti.

923.4.2010 10:49

Ei siitä mitään miinusta pitäs tulla ettei oo windows 7 (tietty jos vertaa tohon startteriin niin olis parempi), itse jopa antaisin plussaa siitä ettei tota käyttistä tarvis mukaan ottaa ollenkaan.

1023.4.2010 13:15

Kissakuva :D

Mutta joo, laitteen arvio oli juurikin sitä, mitä kaikki ovat pitkään ajatelleet.

1123.4.2010 18:47
dfed
Vahvistamaton

Kissat ova olllet makkrakeitodssa

1223.4.2010 19:04

Mites toimii Mirilliksen Splash lite -playeri rautapurun kanssa?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto