AfterDawn: IT-alan uutiset

Julkistettu ACTA-paketti tarjoaa tuttua kauraa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 22.4.2010 13:57 Kommentteja (3)

Julkistettu ACTA-paketti tarjoaa tuttua kauraa Eilen virallisten julkisuuteen tullut ACTA-sopimus (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) ei ole tuomassa ainakaan Suomeen suurempia muutoksia, vaikkakin monissa muissa maissa muutoksia on luvassa reilummin, jos sopimus hyväksytään nykyisessä muodossaan.
ACTA:ssa internet-yhteyksiin liittyviä kohtia on useita, joista tärkeimmät liittyvät DMCA-tyylisiin poistopyyntöihin ja internet-operaattoreiden syyttömyyteen. Nykyisen ACTA-tekstin mukaan internet-operaattorit eivät ole vastuussa asiakkaidensa tekemistä tekijänoikeusrikoksista, vaan vastuun kantavat asiakkaat. Tekstin perusteella luvattomia lataajia voidaan myös rangaista internet-yhteyden sulkemisella, mutta ACTA ei pakota tällaisten lakimuutosten käyttöönottoa, vaan kaikki valtiot voivat valita itse omat toimintatapansa. Sama vapaaehtoisuus koskee myös tiettyjen internet-sivustojen asettamista sulkulistalle.

ACTA:n myötä Yhdysvalloissa käytössä olevan DMCA-lain mukaisia sisällön poistopyyntöjä yritetään saada voimaan muihinkin maihin. Täten esim. internetin videopalveluille saataisiin todennäköisesti yhtenäiset pelisäännöt tekijänoikeuksia rikkovien videoiden poistamisista, joiden perusteella poistopyyntöjen käsittely helpottuisi.

Kopiointisuojauksien kiertämisen osalta ACTA antaa vapaa kädet, eli valtiot voivat kieltää suojauksien ohittamisen tai sallia tällaisen toiminnan.

Elokuvateattereissa tapahtuvasta luvattomasta kuvaamisesta yritetään päästä eroon ACTA:n avulla, sillä ACTA vaatisi tästä toiminnasta aina rikosoikeudellista käsittelyä, jolloin luvaton kuvaaminen voisi tuoda vankeustuomion.

Suurille P2P-sivustoille ACTA voi tuoda ongelmia, sillä tämän hetkisen tekstin perusteella tekijänoikeusrikoksista hyötyminen muuttuisi rangaistavaksi, vaikka sivusto ei saisikaan toiminnallaan taloudellista hyötyä.

Monet tekijänoikeusjärjestöt ovat mielissään ehdotuksista ja elokuvateollisuuden etuja puolustava MPAA (Motion Picture Association of America) sanoo ACTA:n suojelevan elokuva-alaa internet-piratismilta. Hanketta vastustavien tahojen mukaan ACTA sisältää demokratian vastaisia kohtia, kuten internet-yhteyden mahdollinen sulkeminen, eikä sitä pitäisi tämän takia hyväksyä.

Tägit: acta
Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

124.4.2010 11:10

Onhan tässä toki parannusta vuotaneeseen versioon nähden. Varmastikin vuodon ansiosta. Täysin järjetöntä on tietenkin silti tuo nettiyhteyksien katkominen. Ajatellaan nyt vaikka niin, että tiedostojen jakaminen olisi rikos, mistä muusta pikkurikoksesta ihminen menettää perusoikeuksiaan? Internet yhteys on verrattavissa sähköön tai veteen: kukaan ei vakavissaan vaatisi näiden katkaisemista pikku- tai isommiltakaan rikollisilta. On täysin ihmisoikeuksia loukkaavaa toimintaa, että pienen rikkeen vuoksi ihminen menettää toimintamahdollisuutensa yhteiskunnassa. Rangaistus siis tekoon nähden ihan naurettavan kohtuuton.

224.4.2010 13:29

Täytyy muistaa kuitenkin, että suurin osa maailman maista/valtioista (195 maata/valtiota koko maailmassa) ei kuulu ACTA:aan. ACTAan kuuluu Australia, Canada, the European Union, Japan, South Korea, Mexico, Morocco, New Zealand, Singapore, Switzerland, and United States. Eli vain 37 maata kuuluu ACTA:n piiriin 195 maasta. Suurin osa maista, jotka eivät kuulu ACTA:n eivät tule siihen koskaan liittymään.

http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Counterfeiting_Trade_Agreement

Ulkopuolella on esimerkiksi, Kiina, Norja, Venäjä, Ukraina, Intia ja 153 muuta maata. Torrent sivut ja muut siirtyvät sellaisiin maihin, jotka eivät kuulu ACTA:aan eli 158 maasta on vara valita. Nettipiratismi jatkuu entisellään ACTA ei sitä vähennä eikä edes hidasta yhtään. VPN-palveluilla varmistetaan ACTA maissa se, että nettiyhteys ei katkea ikinä vaikka kuinka warettaa.

327.4.2010 17:29

Jep, ja kun ajatellaan Suomen johtoa ja ko. asiasta päättävää elimistöä niin tämähän tulee 99% varmuudella sellaisenaan käyttöön Suomessa. :)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.4.2010 @ 17:29

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Googlelta tulossa pelipalvelun lisäksi uusi pelilaite Googlelta tulossa pelipalvelun lisäksi uusi pelilaite (22.2.2019 18:30)
Google on kutsunut lehdistön koolle GDC-pelimessuilla järjestettävään julkistustilisuuteen, jossa yhtiön uskotaan paljastavan aiemmin Project Stream -koodinimen alla kehitetyn pelisuoratoistopalvelun. ....
Joko julkaisu on käsillä? Nokia 9 Pureview'stä vuoti lisää kuvia Joko julkaisu on käsillä? Nokia 9 Pureview'stä vuoti lisää kuvia (22.2.2019 10:40)
HMD Globalin on määrä pitää tämän viikon sunnuntaina eli 24. helmikuuta lehdistötilaisuus, jossa nähdään varmasti uusia Nokia-brändättyjä älypuhelimia. Sopivasti julkistustilaisuuden alla Nokia ....
Vive Focus -virtuaalilasit päivittyivät uudella Plus-versiolla Vive Focus -virtuaalilasit päivittyivät uudella Plus-versiolla (22.2.2019 10:14)
Viime syksynä HTC:n esittelemät Vive Focus -virtuaalitodellisuuslasit ovat saaneet seuraa astetta kehittyneemmistä Vive Focus Plus -laseista, joita markkinoidaan etupäässä yrityskäyttäjille. ....
WinRARista paikattiin tietoturva-aukko – Ollut ohjelmassa 19 vuoden ajan WinRARista paikattiin tietoturva-aukko – Ollut ohjelmassa 19 vuoden ajan (22.2.2019 09:30)
Suosituimpien "ilmaisten maksullisten" sovellusten joukkoon kuuluvasta WinRARista on nyt saatu korjattua tietoturva-aukko, joka on ollut ohjelmassa peräti 19 vuoden ajan. Ohjelmalla on ollut ....
1 kommentti
Intel pitää mahdollisena – Apple voi siirtyä Maceissa omiin prosessoreihin jo ensi vuonna Intel pitää mahdollisena – Apple voi siirtyä Maceissa omiin prosessoreihin jo ensi vuonna (22.2.2019 09:12)
Puolijohdejätti Intelin sisällä ounastellaan Applen siirtyvän ainakin tietyissä Mac-tietokonemalleissa itse suunniteltuihin ARM-prosessoreihin ensi vuonna, kertoo verkkojulkaisu Axios. Muutosta ....

Uutisarkisto