AfterDawn: IT-alan uutiset

Viranomaiset lyttäsivät piratismitutkimusten tulokset

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 14.4.2010 11:08 Kommentteja (8)

Viranomaiset lyttäsivät piratismitutkimusten tulokset Luvattoman nettilataamiseen ja piraattituotteiden myynnin vaikutuksista on tehty useita tutkimuksia, joiden tulokset ovat olleet hyvin vaihtelevia. Eräiden tutkimusten mukaan koko luovien alojen tulevaisuus on vaakalaudalla, kun taas toisten tutkimusten mukaan mitään vakavampaa ei ole tapahtumassa. Julkista varainkäyttöä Yhdysvalloissa valvova GAO-virasto (Government Accountability Office) on kuitenkin nyt todennut että luvattoman lataamisen ja piratismin taloudellisia vaikutuksia on lähes mahdotonta arvioida, jonka lisäksi virasto sanoi monien aiemmin tehtyjen tutkimusten olevan epäluotettavia.
GAO on tarkistellut piratismiin ja luvattomaan lataamiseen liittyviä tutkimuksia, koska PRO-IP-laki vaatii jatkuvia selvityksiä tekijänoikeuksia uhkaavista asioista. GAO:n selvitysten perusteella monille uhkakuville ei ole kuitenkaan mitään kunnollisia tieteellisiä perusteluita, vaan eri tahojen tekemät tutkimukset nykytilanteesta ja tulevaisuudesta ovat ontuvia.

GAO:n mukaan esim. FBI:n vuonna 2002 antama lausunto, jonka mukaan tuoteväärennökset aiheuttavat vuosittain 200-250 miljardin dollarin tulonmenetykset on todennäköisesti täysin tekaistu, koska FBI:lla ei ole esittää numeroiden tueksi mitään tutkimustuloksia. Vastaavia ongelmia oli myös tullilaitoksen samana vuonna antamissa luvuissa, joiden mukaan väärennöksien takia menetetään vuosittain 750 000 työpaikkaa ja 200 miljardia dollaria.

Viranomaisten lisäksi virheitä ovat tehneet erilaiset etujärjestöt, joista mm. autotehtaiden etuja puolustava MEMA (Motor & Equipment Manufacturers Association) on vedonnut tutkimustuloksiin, joita ei näytä olevan edes olemassa.

GAO arvostelee lisäksi tietokoneohjelmistojen luvatonta kopiointia vastaan taistelevan BSA:n (Business Software Alliance) vuonna 2008 julkaisemia tuloksia, joiden mukaan ohjelmistopiratismi maksaa alalle vuodessa 9 miljardia dollaria. GAO:n mukaan BSA:n tutkimuksen tapa laskea jokainen luvaton käyttö menetetyksi myynniksi on virheellinen ja lisäksi joissain maissa BSA:n kyselyä ei oltu edes tehty, vaan näissä maissa tulokset oli "arvioitu" muiden vastaavien maiden tuloksista.

Vähällä ei pääse myöskään elokuvateollisuuden etuja puolustava MPAA (Motion Picture Association of America), jonka tutkimuksista ei selviä miten esim. ekstrapoloinnit ovat tehty. Lisäksi ainakin kolme tutkimusta on suorittanut Stephen Siwek, ja hänen käyttämänsä talousmallit eivät esim. ota huomioon sitä seikkaa, että piraattituotteita hankkivat tahot säästävät näissä hankinnoissaan rahaa, jota voidaan käyttää sitten johonkin muuhun.

GAO:n mukaan piratismi on kuitenkin virheellisistä tutkimuksista huolimatta todellinen ongelma, mutta varsinaisiin tutkimustuloksiin kannattaa aina suhtautua varauksella.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

114.4.2010 11:37

Noniin tulihan se sieltä vihdoin ja viimeinen: selvää näyttöä ei ole tappioista ja menetyksistä etc...FBI tekaistuja lukemia...nyt alkaa jenkeissä aikamoinen rumba :p.

214.4.2010 12:05

Jokohan alkaa järjenkäyttö yleistyä viranomaistenkin keskuudessa? Kuinka paljon on tuhlattu rahaa ja resursseja "piratismin" vastaiseen taisteluun ja samaa aikaan oikealla piratismilla rahoitetaan rikollisliigoja ympäri maailmaa. Nyt vain voimavarat kaupallisen piratismin ehkäisemiseen, niin hyvä tulee, vaikka yksi vuosikymmen tässä nyt ainakin jo tuhlattiin.


Maailmassa on vikana se, että tyhmät ihmiset ovat niin varmoja kaikesta - ja älykkäät niin epävarmoja.

Bertrand Russell

314.4.2010 12:58

GAO:n tutkimus osoittaa hyvin asian monimutkaisuuden. Menetyksiä varmaan aiheutuu, mutta vastaavasti myös lisämyyntiä. Kuka kärsii ja kuka voittaa, sen tutkiminen ei ole helppoa.

Toisaaltahan tulos ei sinänsä estä lakijuttuja, että useimpien maiden laissa on edelleen kielletty luvaton kopiointi ja siten se on rangaistavaa, vaikkei tappioita aiheutuisikaan. Vahingonkorvausten määriin tuolla sen sijaan voisi ja pitäisikin olla vaikutusta. Siis jenkeissä erityisesti, Suomessahan tuomitut vahingonkorvaukset ovat olleet hyvin maltillisia.

414.4.2010 21:38

Täytyy varmaan linkata tähänkin uutiseen seuraavan kerran kun tulee kiistaa piratismin haitoista tms.

514.4.2010 22:15

Kannattaa huomata, ettei tuossa todettu (ainakaan aD:n uutisoinnin mukaan), etteikö piratismistä voisi olla suurtakin haittaa, ainoastaan, että aiempia tutkimuksia oli revitty hatusta tai vääristelty.

614.4.2010 23:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:
Vahingonkorvausten määriin tuolla sen sijaan voisi ja pitäisikin olla vaikutusta. Siis jenkeissä erityisesti, Suomessahan tuomitut vahingonkorvaukset ovat olleet hyvin maltillisia.
Suomessa tuomittujen vahingonkorvausten kohdalla tilanne on kyllä täsmälleen sama. Summat on ihan samaan tapaan kuin jenkeissä vedetty täysin hatusta. Skaala on maltillisempi, mutta menetelmä täysin yhtä virheellinen. Valitettavasti oikeustieteilijät eivät ole kovinkaan hyviä ekonometriassa.

715.4.2010 11:05

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ExogenBoy:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:
Vahingonkorvausten määriin tuolla sen sijaan voisi ja pitäisikin olla vaikutusta. Siis jenkeissä erityisesti, Suomessahan tuomitut vahingonkorvaukset ovat olleet hyvin maltillisia.
Suomessa tuomittujen vahingonkorvausten kohdalla tilanne on kyllä täsmälleen sama. Summat on ihan samaan tapaan kuin jenkeissä vedetty täysin hatusta. Skaala on maltillisempi, mutta menetelmä täysin yhtä virheellinen. Valitettavasti oikeustieteilijät eivät ole kovinkaan hyviä ekonometriassa.
Ylläpitäjiä vastaan korvaukset ovat olleet juuri noita miljoonakorvauksia, tai ainakin vaateet.

815.4.2010 13:45

Lainaus:
Suomessa tuomittujen vahingonkorvausten kohdalla tilanne on kyllä täsmälleen sama. Summat on ihan samaan tapaan kuin jenkeissä vedetty täysin hatusta. Skaala on maltillisempi, mutta menetelmä täysin yhtä virheellinen.

Jollain ne korvaussummat on toisaalta päätettävä, ei kai oikeusistuin voi tuomita vahingonkorvauksia ilman, että määräisi samalla jonkun tarkan summa? Vähän sama kuin korvaus vaikka ruumillisesta vammasta, kuka voi oikeasti osoittaa oikeaksi jonkun tietyn hinnan vaikkapa katkenneelle sormelle?

Lainaus:
Ylläpitäjiä vastaan korvaukset ovat olleet juuri noita miljoonakorvauksia, tai ainakin vaateet.

Niin no, vaateet nyt ovatkin eri asia kuin tuomitut korvaukset. Kuka vaan voi vaatia mitä vaan, riskinä on kai lähinnä vain uskottavuuden menetys.
Mutta tottahan se on, että jos vaatii vahingonkorvausta, jollain pitäisi näyttää toteen myös tapahtunut vahinko ja sen suuruus. Ellei vahinkoa, ei korvausta, mielestäni.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.4.2010 @ 00:09

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Amazon haastaa Googlen uusilla aseilla – Joukkoistaa kysymyksiin vastaamisen Amazon haastaa Googlen uusilla aseilla – Joukkoistaa kysymyksiin vastaamisen (9.12.2018 13:23)
Googlettaminen on nykyisin yleisin tapa hakea ratkaisut yleistietoa vaativiin kiistoihin ja erimielisyyksiin, mutta käynnissä olevan muutoksen takia puheavustajat voivat korvata perinteiset ....
Älä osta näitä joululahjaksi – Verkkokauppa.comin paljasti eniten huoltoa tarvitsevat esineet Älä osta näitä joululahjaksi – Verkkokauppa.comin paljasti eniten huoltoa tarvitsevat esineet (9.12.2018 12:14)
Verkkokauppa.com on jo monena vuotena julkaissut kuluvan vuoden huolletuimmat- ja palautetuimmat tuotteet. Perinne jatkuu taas tänä vuonna uudella listalla. Syy miksi Verkkokauppa.com paljastaa ....
2 kommenttia
EU suosittaa välttämään Huawein tukiasemia – Britanniassa vaihdetaan niitä jo toisiin EU suosittaa välttämään Huawein tukiasemia – Britanniassa vaihdetaan niitä jo toisiin (8.12.2018 12:49)
Marraskuun lopulla uutisoimme tiedoista, joiden mukaan Yhdysvallat suosittelee kumppanimaitaan välttämään tilaamasta 5G-mobiiliverkkojen tukiasemia Huaweilta. Pelkona on, että Kiina voisi vakoilla ....
4 kommenttia
Apple päivitti suomalaisyhtiön kehittämän unianturin Apple päivitti suomalaisyhtiön kehittämän unianturin (8.12.2018 11:57)
Apple on julkaissut uuden version suomalaisen Bedditin kehittämästä unisensorista. Beddit Sleep Monitor 3.5:n lisäksi Apple päivitti laitteen hallintaan käytettävän iOS-sovelluksen, joka on ....
Apple hyökkää levy-yhtiöitä vastaan – Haluaa suoran yhteyden artisteihin Apple hyökkää levy-yhtiöitä vastaan – Haluaa suoran yhteyden artisteihin (8.12.2018 11:36)
Suoratoistomusiikissa on käynnistymässä uusi aikakausi Spotifyn uusien avausten ja Applen tuoreen yrityskaupan perusteella. Musiikkipalveluiden tarjoajat yrittävät luoda palvelun ja artistin ....
1 kommentti

Uutisarkisto