AfterDawn: IT-alan uutiset

Googlen HTML5-videokoodekki avoimeksi

Kirjoittaja Matti Vähäkainu (Google+) @ 13.4.2010 10:38 Kommentteja (9)

Googlen HTML5-videokoodekki avoimeksi Useat lähteet ovat kertoneet NewTeeVee.comille, että Google olisi avaamassa HTML5-videokoodekiksi povatun VP8:n lähdekoodia. Ensi kuun Google I/O 2010 -konferenssiin suunniteltua julkaisua tulee lähteen mukaan seuraamaan tuet Chrome- ja Firefox-selaimissa.
HTML5-videon odotetaan syrjäyttävän nykyiset nettivideoformaatit, mutta työ on edelleen kovasti kesken. Toistaseksi HTML5-videon keskeinen ongelma on epäselvyys käytettävästä koodekista. Ehdolla VP8:n lisäksi ovat erityisesti H.264 sekä Ogg Theora, joiden suuntaan yritysten tuet ovat jakautuneet pitkälti kahtia.

Kovaäänisesti HTML5:n puolesta puhuva Apple on yhdessä Microsoftin kanssa H.264-tukijoita, Firefox ja Opera puolestaan tukevat avoimeen lähdekoodiin perustuvaa Ogg Theoraa. Google Chrome tukee tällä hetkellä molempia koodekkeja.

Mikäli VP8 todella avataan, niin Google on vahvoilla kamppailussa HTML5-koodekkistandardista, sillä Firefox ja Opera mielivät avoimen lähdekoodin pariin. Samalla VP8 tiettävästi tarjoaisi Theoraa parempaa kuvanlaatua. Haaste Googlelle tuleekin eteen suostutellessa yhdysvaltalaisjätit Microsoftin ja Applen uuteen koodekkiin. Yritykset ovat vasta hiljattain hyväksyneet H.264:n, eivätkä suuryhtiöt ole tunnetusti nopeimpia reagoimaan tämän kaltaisiin muutoksiin.

VP8 on Googlen viime vuonna ostaman On2 Technologiesin kehittämä videokoodekki. Saman yrityksen vanhempaan videokoodekkiin, VP3:een, perustuu myös Ogg Theora -- On2 julkaisi VP3:n avoimena lähdekoodina vuonna 2001, jonka jälkeen koodekkia on jatkokehitetty Theora -nimellä.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

113.4.2010 10:52

Adobe ei pidä ajatuksesta mutta Google tekisi merkittävän uroteon webin kehitykselle.

213.4.2010 11:06
eikka
Vahvistamaton

vp8 vaan standardiksi. mikkisoftan ja omenan on pakko tulla perässä sillä youtuben ja google videon jälkeen muutkin palvelut rupeaisi siirtymään pois flashista.

313.4.2010 11:17
Mites
Vahvistamaton

Applen nimeen html5 vs Flash -taistoa käyvät voisivat tirauttaa kyyneleen jos Google tuon tekee. Siinä ei Applen i-tuotteet enään tukisi sen enempää Flashia kuin html5:n suosituinta video codecia. Luonnollisesti Google ajaisi tuon codecin läpi Youtuben kautta. Ei siitä onneksi itkua tulisi, päivityksellähän tuo hoituisi.

413.4.2010 16:14

Avoimuus on hieno asia. Hyvä Google, iso käsi tielle jos todellä tämän teette.

513.4.2010 16:18

Minkälainen tuo VP8 mahtaa olla verrattuna Theoraan ja H.264:ään? Siis pakkauken laadultaan? Sen jo tiedänkin kumpi noista on siinä suhteessa parempi. Entäs sitten tehovaatimuksiltaan (lähinnä toisto, pakkaukseen kun voi käyttää vähän enemmänkin aikaa)? Tosin varmaan peruslaadun video ei ole ongelma millään (nykyaikaisella) koneella, mutta ajattelin vaan.

613.4.2010 17:05

Vaikka uutisessa ei varsinaisia asiavirheitä ole, niin siitä saa virheellisen kuvan HTML5-videon koodekkistandardoinnin ongelmista.

Tämä ei ole mikään open source vs closed source -koodekkiongelma vaan ohjelmistopatenttiongelma.

H.264:stä ja Theorasta on molemmista open source -toteutukset (pakkaus (x264) ja purku (FFmpeg)), joten lähdekoodilisenssit eivät siten ole esteenä kummankaan sisällyttämiselle esimerkiksi Firefoxiin.

Koska Yhdysvalloissa ohjelmistopatentit ovat lainvoimaisia, joutuisi Mozilla maksamaan MPEG LA -lisensointiorganisaatiolle rojalteja jokaisesta Firefoxista jos se sisällyttäisi siihen H.264-tuen (tai vähintäänkin joutuisi juridisiin ongelmiin, joiden seurauksena jotain pitäisi maksaa jossain vaiheessa).

Myös Googlen VP8:n kohdalla olennaista tulee olemaan siihen liittyvät ohjelmistopatentit ja niiden lisensointi - ei Googlen toteutuksen lähdekoodilisenssi. Kaikki voidaan aina kirjoittaa uudelleen avoimena lähdekoodina (FFmpeg porukka varmaan hoitaisi tämän).

713.4.2010 17:29

Lainaus:
Minkälainen tuo VP8 mahtaa olla verrattuna Theoraan ja H.264:ään? Siis pakkauken laadultaan?

Mitään kunnon puolueettomia testejä ei taida olla tehty asiasta, koska tuota VP8:sia ei ole liiemmälti ollut jaossa missään.

Aika varma olen kuitenkin siitä, että tuo On2:n oma toteutus häviää kuvanlaatu/bitrate-vertailussa x264:n tuottamalle H.264-videolle, mutta tuon tasoeron suuruudesta en lähde arvailemaan mitään.

813.4.2010 20:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Agent_007:
Lainaus:
Minkälainen tuo VP8 mahtaa olla verrattuna Theoraan ja H.264:ään? Siis pakkauken laadultaan?

Mitään kunnon puolueettomia testejä ei taida olla tehty asiasta, koska tuota VP8:sia ei ole liiemmälti ollut jaossa missään.

Aika varma olen kuitenkin siitä, että tuo On2:n oma toteutus häviää kuvanlaatu/bitrate-vertailussa x264:n tuottamalle H.264-videolle, mutta tuon tasoeron suuruudesta en lähde arvailemaan mitään.

Täältä löytyy vertailumateriaalia, siis VP8:n kannalta.
http://www.on2.com/index.php?599

921.4.2010 10:17

Tuo testi nyt on niin täysin puolueellinen ettei mitään rajaa. Siihen ei kannata edes kiinnittää huomiota.

Todellisuudessa VP8 ei tule päihittämään x264:ää kuvanlaadussa mitenkään. Mielenkiintoista on nähdä, missä kunnossa koko formaatti edes on kun kyseessä on tähän asti ollut lähinnä pahemman luokan vaporware-viritys.

Ja sitten tietysti on se ydinkysymys, eli pystyykö VP8 oikeasti välttämään sen miinakentän kokonaan mikä videoenkoodauksen ohjelmistopatentit on. Yksikin potentiaalisesti ongelmallinen patentti voi kaataa koko hankkeen, ja patentteja on helvetisti.

Saisivat vaan tappaa ohjelmistopatentit kokonaan niin tälläisestäkään perseilystä ei tarvitsisi kärsiä. Tai mikäli Firefox & kumppanit edes suostuisivat hyödyntämään käyttöjärjestelmien omia mediatoisto-ominaisuuksia voitaisiin H.264-dekooderin sisällyttäminen itse selaimessa kiertää kokonaan.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Apple korjaa Sirin tietoturvaongelman, jonka avulla pääsee nyt käsiksi lukitun iPhonen viesteihin Apple korjaa Sirin tietoturvaongelman, jonka avulla pääsee nyt käsiksi lukitun iPhonen viesteihin (23.3.2018 18:41)
Hiljattain Applen iOS-mobiilikäyttöjärjestelmästä havaittiin ongelma, jonka hyväksikäyttö mahdollisti viestien sisällön paljastumisen ilman laitteen lukitusta. Kyseessä on Sirin ominaisuus, ....
Google Assistant oppi käyttäjien väliset maksut Google Assistant oppi käyttäjien väliset maksut (23.3.2018 18:20)
Googlen on päivittänyt tekoälyllä toimivaa virtuaaliavustajaansa uudella ominaisuudella, joka helpottaa yksityishenkilöiden välisiä maksuja. Avustaja tuo maksut niin Google Home -alustalle kuin ....
Chromen seuraava versio ratkaisee netin ärsyttävimmän ongelman Chromen seuraava versio ratkaisee netin ärsyttävimmän ongelman (23.3.2018 11:36)
Automaattisesti toistuvat ja ääntä sisältävät videot ovat olleet aivan liian kauan nettikäyttäjien kiusana, mutta nyt tämä ongelma ratkeaa vihdoin. Google aikoo nimittäin estää Chrome-selaimensa ....
Applella kova uho – Mobiilipelien ja konsolipelien raja hälvenee Applella kova uho – Mobiilipelien ja konsolipelien raja hälvenee (23.3.2018 10:55)
Mobiililaitteiden suorituskyvyn nopeaa kasvua on markkinoitu kovilla mainoslauseilla – jo viitisen vuotta puhuttiin kuinka laskentateho yltää konsoleiden tasolle. Teknisesti mobiilipelit ovat ....
OnePlus 6 -spekulaatiot yltyvät – Tätä se pitää sisällään OnePlus 6 -spekulaatiot yltyvät – Tätä se pitää sisällään (23.3.2018 10:14)
Kevätaurinko ja föhntuuli alkaa hiljalleen lämmittää Suomea, mikä tarkoittaa luonnollisesti sitä että OnePlussan uuden puhelimen esittelyä ei tarvitse odotella enää kovin pitkää aikaa. Niinpä ....

Uutisarkisto