AfterDawn: IT-alan uutiset

Firefoxin Lorentz ja Applen WebKit2 parantavat selaimien vakautta

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 10.4.2010 18:27 Kommentteja (8)

Firefoxin Lorentz ja Applen WebKit2 parantavat selaimien vakautta Internet-selainten kehityksessä kevään kuuminta hottia on asioiden laittaminen hiekkalaatikoihin. Hiekkalaatikoiminen tarkoittaa tässä tapauksessa selaimen eri osien ajamista erillisinä ohjelmina, jolloin yhden komponentin kaatuminen ei kaada tai jumiuta koko selainta. Tällä viikolla omia ratkaisujaan asian tiimoilta ovat esitelleet sekä Apple että Mozilla, joista molemmat lupaavat selaimien vakauden parantuvan uudistusten myötä.
Mozillan Firefoxin kohdalla uusi lisäys kulkee Lorentz-nimellä ja sen myötä Flash-, Quicktime- ja Silverlight-laajennuksia ajetaan erillisinä prosesseina. Tällöin näiden laajennuksien mahdolliset kaatumiset eivät aiheuta muulle surffaukselle ongelmia, ja käyttäjälle laajennuksen kaatuminen ilmoitetaan surullisella Lego-palikalla. Kaatuneen laajennuksen saa tarvittaessa käynnistettyä lataamalla kyseisen sivuston uudelleen.

Tällä hetkellä Lorentz on vielä erillinen apuosa, mutta siitä tulee pian vakio-ominaisuus Firefoxin 3.6-kehityshaaraan ja tulevaisuudessa se eriyttää kaikki kolmansien osapuolien selainlaajennukset omiksi prosesseiksi.

Applen panostus asiaan on puolestaan uusi WebKit2-moottori, jossa jokainen näkymä on oma prosessinsa. Täten esim. yksittäisen välilehden kokemat ongelmat eivät aiheuta ongelmia muille välilehdille, joten surffailu ei katkea yhden välilehden kaatumiseen.

Applen oman Safari-selaimen lisäksi WebKit2-moottoria voivat hyödyntää kaikki halukkaat tahot, ja tietokoneiden lisäksi ominaisuudelle on käyttöä mobiilisurffauksen puolella.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

110.4.2010 19:18

Ja taas tulee Firefoxista entistä raskaampi ja bugisempi. Chromeen siirtyisin muuten, kun on kevyempi, mutta se on taas muuten lapsen kengissä. IE:stä sitten puuttuu modattavuus ja Opera on muuten vaan "outo" käyttää...

Onpas muuten copy-pastetettu tuo "moniajo", että sivut ajetaan omissa prosesseissa, Chromesta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.4.2010 @ 19:20

210.4.2010 19:33
wwdadwa
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ergopad:
Ja taas tulee Firefoxista entistä raskaampi ja bugisempi. Chromeen siirtyisin muuten, kun on kevyempi, mutta se on taas muuten lapsen kengissä. IE:stä sitten puuttuu modattavuus ja Opera on muuten vaan "outo" käyttää...

Onpas muuten copy-pastetettu tuo "moniajo", että sivut ajetaan omissa prosesseissa, Chromesta.
Itke lisää. Mitäpä jos Chromen sijasta siirtyisitkin kokonaan pois internetistä, niin ei tarvitsisi enää valittaa.

310.4.2010 19:33
asdsass
Inactive

.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.4.2010 @ 19:37

410.4.2010 20:06

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ergopad:
Onpas muuten copy-pastetettu tuo "moniajo", että sivut ajetaan omissa prosesseissa, Chromesta.

Entä sitten? Pitäisikö Firefoxi kuopata sen takia, kun moista ei keksiny aikaisemmin? Mieluummin kopioidaan muilta uusia parannuksia kuin pysytään vanhoissa, ei-niin-hyvin toimivissa.

(Onko todisteita, että on "copy-pastettu" suoraa chromesta?)

610.4.2010 21:33

Applenhan oli Snow Leopardin Safariin pakko kehittää tuo pluginin ajo hiekkalaatikossa koska Adobe ei ollut silloin saanut valmiiksi 64-bittistä flashiä.
(Ja samalla saatiin kummasti pienennettyä virheraporttipinoa kun buginen plugin ei enään kaatanut koko selainta..)

710.4.2010 23:04
Zp11Do
Vahvistamaton

Toimiikohan tuo käänteisestikin? Ainakin minusta suurempi ongelma on Firefoxin omat jumittelut, jotka häiritsee Flash-videoiden toistoa. Harvemmin toisin päin olen ongelmia havainnut. Ainakin teoriassa tuo voisi auttaa.

Firefoxin Gecko & js-engine on jäänyt todella pahasti jälkeen WebKitille. Voi kun joku tekisi selaimen, joka tukee FF addoneja ja käyttää WebKitiä :P Nykyään tulee Chromella selailtua aika usein. Firefoxin kehitys on mennyt väärään suuntaan.. viime julkaisut on lähinnä hidastaneet käytännön suorituskykyä :-(

811.4.2010 10:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ergopad:
Ja taas tulee Firefoxista entistä raskaampi ja bugisempi. Chromeen siirtyisin muuten, kun on kevyempi, mutta se on taas muuten lapsen kengissä. IE:stä sitten puuttuu modattavuus ja Opera on muuten vaan "outo" käyttää...

Onpas muuten copy-pastetettu tuo "moniajo", että sivut ajetaan omissa prosesseissa, Chromesta.
Käytä vaikka netscapee ku muut ei tunnu kelpaavan :)

Njaa , taitaa molemmat olla open source selaimia joten mitäs väliä? Jos toisen ominaisuus tekee toisesta entistäkin paremman, niin miksi ei?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto