AfterDawn: IT-alan uutiset

Newzbin hävisi oikeudessa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 29.3.2010 21:23 Kommentteja (2)

Newzbin hävisi oikeudessa Euroopassa uutisryhmiin pääsyä tarjoavat palvelut ovat kokeneet toisen suuren oikeustappion kuukauden sisällä, kun Newzbin-palvelu hävisi oman taistelunsa Britanniassa. Tappion myötä Newzbinin on muokattava toimintaansa myöhemmin kerrottavien ehtojen mukaisesti, joka tarkoittanee sitä, että tekijänoikeudella suojatun sisällön luvaton jakelu palvelun avulla vaikeutunee jatkossa.
Newzbiniä vastaan oikeudessa taistelivat elokuvastudiot MPA:n (Motion Picture Associationin) edustamina. Elokuvateollisuuden mukaan Newzbin on syyllistynyt tekijänoikeusrikoksiin, kun palvelun käyttäjät lataavat uutisryhmistä luvatta tekijänoikeudella suojattua sisältöä. Newzbinin puolustus vetosi puolestaan siihen, ettei ladattava sisältö ole heidän palvelimillaan, vaan kyseessä on Googlen tapainen hakupalvelu, mutta tuomari ei nähnyt asiaa samalla tavalla.

Newzbinin puolustus ei osannut kunnolla selittää miksi palvelusta löytyvät mm. CAM-, Screener-, Telesync- ja R5 Retail -osiot sekä miksi lataajat pääsivät käsiksi alt.binaries.warez-uutisryhmän tarjontaan. Lisäksi ongelmia tuli palvelun käyttöohjeesta, jossa mainittiin selvästi palvelun tekijänoikeudellisesti kyseenalaiset käyttömahdollisuudet sekä tiettyjen käyttäjien koostamista linkkilistoista, joihin Newzbinin ohjeet suosittelivat elokuvien lisäämistä.

Tilannetta pahensivat tiedot, joiden perusteella palvelun ylläpitäjät eivät puuttuneet kyseenalaiseen toimintaan millään tavalla, vaikka he olivat siitä tietoisia, eivätkä he tarjonneet kunnollisia sisällön poistomahdollisuuksia mediajäteille ja tekijänoikeusjärjestöille.

MPA:n edustaja sanoi oikeuden päätöksen olevan oikea. MPA:n mukaan Newzbin on aiheuttanut toiminnallaan valtavat vahingot luoville aloille ja oikeuden päätös antaa laillisille latauspalveluilla paremman mahdollisuuden kilpailla asiakkaista.

Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

129.3.2010 22:11

Nyysien piti olla warettajien turvapaikka kun Torrentit lopulta saadaan nujerrettua.

Niitä myös mainostettiin epävirallisesti juurikin turvalllisuudella.

Se siitä utopiasta!

230.3.2010 12:32
dfgdfg
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti himpo:
Nyysien piti olla warettajien turvapaikka kun Torrentit lopulta saadaan nujerrettua.

Niitä myös mainostettiin epävirallisesti juurikin turvalllisuudella.

Se siitä utopiasta!
Ei niitä torrentteja saada nujerrettua, sitäpaitsi kun uusi tekniikka yleistyy, eli ei tarvita enää "BitTorrent trackereitä" lataajien välillä, voidaan palvelimet sijoittaa vaikka namibiaan, koska ei tarvita nopeita yhteyksiä
Ja myös salattujen internet yhteyksien määrä lisääntyy, eli trackerit sijaitsevat namibiassa (niitä ei voi sulkea) ja ihmisiä ei voida saada kiinni (koska yhteydet ovat salattuja)
Piratismi on tullut jäädäkseen, nyt pitäisi vaan mediajättien löytää yhteinen sävel markkinoiden kehittämiseksi, eikä miettiä miten lobata mahdollisimman kovat rangaistukset tai sulkea sivustoja yksi kerrallaan.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto