AfterDawn: IT-alan uutiset

Googlen testiverkko kiinnostaa yli tuhatta yhteisöä

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 29.3.2010 11:42 Kommentteja (3)

Googlen testiverkko kiinnostaa yli tuhatta yhteisöä Googlen huippunopea testiverkko herättää valtaisasti kiinnostusta Yhdysvalloissa. Sen jälkeen kun yhtiö ilmoitti helmikuun alussa rakentavansa Yhdysvaltoihin huippunopean kokeellisen testiverkon, on yli 1 100 julkisyhteisöä ilmaissut kiinnostuksensa projektiin ja 194 000 yksityistä ihmistä suositellut omaa asuinaluettaan projektiin. Hakuaika ilmoittaa kiinnostuksensa osallisuudesta Google Fiber -projektiin päättyi perjantaina, ja nyt Google aloittaa vastausvyöryn perkaamisen.
Viime perjantaina julkaistussa blogikirjoituksessa Google kiittää nöyrästi kaikkia vastauksen lähettäneitä. Yhtiö pitää projektinsa saamaa kiinnostusta suurempana ilmiönä kuin itse projektia ja tulkitsee kiinnostuksen selkeäksi osoitukseksi siitä, että kansa janoaa parempia ja nopeampia nettiyhteyksiä.

Googlen leikkikaverikseen haluavat yhteisöt ja yksityishenkilöt tekivät mitä moninaisempia tempauksia saadakseen huomiota. Kaupungit ovat muuttaneet nimiään, YouTube on täyttynyt erilaisista videoista, on järjestetty eri tapahtumia ja Facebookiin on muodostettu liuta ryhmiä, joilla asukkaat koittavat ilmaista myötämielisyytensä projekille.

Projektin seuraava vaihe on testiyhteisöiksi päätyvien aluiden valinta. Alueita voi siis olla useampiakin kuin yksi. Google ei ole ilmoittanut tarkkaa päivämäärää, johon mennessä se aikoo valinnat saada tehtyä, mutta lupaa ilmoittaa valinnan tulokset vuoden loppuun mennessä.

Huippunopeat nettiyhteydet on projektissa tarkoitus tarjota 50 000 - 500 000 käyttäjän kokoiselle testipopulaatiolle. Googlen mukaan nopeudet olisivat noin luokkaa gigabitti sekunnissa, eli bitit virtaisivat suunnilleen 100-kertaa nopeampaa kuin nykyisillä keskivertoyhteyksillä.

Google on nimennyt Google Fiber -projektinsa kolmeksi päätavoitteeksi uusien sovellusten löytämisen, uusien verkkoratkaisujen kehittämisen sekä avoimuuden ja valinnan vapauden. Google lupaa siis rakentaa verkkoaan läpinäkyvästi ja avoimesti ja tarjota käyttäjille mahdollisuuden valita mieleisensä useista palveluntarjoajista. Uusien tekniikoiden osalta avainlöydökset luvataan jakaa maailmalle.

Alla olevasta kartasta näkee, miten hakemukset jakautuivat maantieteellisesti. Jokainen pieni piste tarkoittaa julkisen sektorin toimijoiden lähettämää vastausta. Isomat pallurat merkkaavat aluetta, jonka asukkaista yli 1 000 ehdotti asuinaluettaan Googlen projektiin.


Kuva: Google

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

129.3.2010 11:50

Suomessakin tuo voisi olla aika suosittu juttu.

231.3.2010 12:46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 6630nokia:
Suomessakin tuo voisi olla aika suosittu juttu.
Olis kyllä varmasti. Ei vaan taida oikein olla paljoa missä siitä oikeasti hyötyisikin. 100 megasta nettiäkin on vaikea saada hyödynnettyä täydellä kaistalla. Saa olla kyllä hyvät laitteetkin, ettei ne ole pullonkaulana.

32.4.2010 10:37

Heh, täällä pääkaupunkiseudulla ei nämä 8-megan netitkään toimi kuin puolella teholla.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista (17.7.2018 06:56)
Netflix joutui aiheuttamaan pettymyksen sijoittajille julkaisemalla kasvuluvut, jotka jäivät kuitenkin odotuksista. Osavuosituloksen julkistuksen jälkeen Netflixin kurssi putosi jälkihuutokaupassa ....
Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan (17.7.2018 06:39)
Korealainen The Bell -julkaisu kertoi viime viikolla tiedoista, joiden mukaan Samsungilta olisi tulossa ensi vuonna peräti kolme Galaxy S10 -mallia. Tähän asti erilaisia kokovariaatioita on ....
Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle (16.7.2018 19:42)
Aikoinaan nettivideopuheluiden ykköseksi muodostunut Skype on saamassa ominaisuuden, jota palvelun käyttäjät ovat jollain tasolla toivoneet ehkä jo 15 vuotta – nimittäin mahdollisuuden nauhoittaa puheluita. ....
Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle (16.7.2018 06:53)
Uuden sukupolven teknologiassa ominaisuudet lisääntyvät ja tehostuvat, mutta hinta pysyy usein samalla tasolla kuin aiemminkin. Tästä näkökulmasta katsottuna ei pitäisi olla kovin suuri ihme, ....
3 kommenttia
Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille (16.7.2018 06:41)
Supercellin data scientist Jarno Seppälä piti hiljattain esitelmän Games First -tapahtumassa, missä on kertoi miten peliyhtiö hyödyntää koneoppimisen mahdollisuuksien Clash Royale -pelissä. ....

Uutisarkisto