AfterDawn: IT-alan uutiset

Kiina kritisoi Googlen päätöstä

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 23.3.2010 10:31 Kommentteja (8)

Kiina kritisoi Googlen päätöstä Kiinan hallitus ei suhtaudu suopeasti Googlen päätökseen siirtää kiinalaisille suunnatut hakupalvelut Hong Kongiin ja lopettaa niiden sensuuri. Maan mukaan Google toimii "täysin väärin" ja rikkoo tekemäänsä lupausta noudattaa Kiinan lakeja. Google ilmoitti eilen siirtävänsä Manner-Kiinaan suunnatut palvelunsa Hong Kongiin, jotta voisi lopettaa Kiinan hallituksen vaatiman ennakkosuodatuksen eli sensuurin.
"Google on rikkonut kirjallisen lupauksen, jonka se teki tullessaan Kiinan markkinoille", kommentoi Kiinan Internetsääntöjen noudattamista valvovan viranomaisen edustaja. Nimettömänä pysytellyt lähde antoi lausuntonsa uutistoimisto Xinhualle.

Kiinan ulkoministeriön puhemies Qin Gang otti maltillisemman linjan. Hän kommentoi lehdistölle, että kyseessä on yksittäisen kaupallisen yrityksen toimet, jotka eivät vaikuta Kiinan ja Yhdysvaltain välisiin poliittisiin suhteisiin -- ellei jokin toinen taho politisoi toimintaa. Viranomaiset ovat myös ilmoittaneet, että maan palomuurit suodattavat nyt "arkaluontoisia" hakuja.

Qin Gangin mukaan hallitus käsittelee Googlen tapauksen maan lakien mukaan.

Xinhuanin aiemmin haastattelema Internetvalvonnasta vastaavan viranomaisen nimetön edustaja ei ollut lausunnoissaan aivan yhtä varovainen. Lähteen mukaan Google politisoi kaupallisia asioita, eikä hänen edustamansa virasto hyväksy Googlen kohtuuttomia syytöksiä ja toimintatapoja.

Valkoinen talo on kertonut olevansa tyrmistynyt siitä, etteivät Kiina ja Google onnistuneet ratkaisemaan erimielisyyksiään.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

123.3.2010 10:43

Aivan oikea päätös Googlelta. Pois pakkos******i.

223.3.2010 11:49

Lainaus:
Google on rikkonut kirjallisen lupauksen, jonka se teki tullessaan Kiinan markkinoille
Tämä tarkoittaa sitä, että Google tiesi, jo Kiinaan mennessä, tasan tarkkaan Kiinan asettamat rajoituskset ja toimiet: Yhtiö hyväksyi ne, oman voiton maksimoinnin takia.

"Sananvapaudella" ei todellisuudessa ole mitään tekemistä Googlen tämähetkisten toimien kanssa: raha oli motiivina Kiinaan mennessä ja se on sitä nyt kun yritetään omien virheiden seurauksena imagoon tullutta lovea paikata, valittamalla muiden tekemisestä.

En tiedä kumpi tässä oikeastaan on v***umaisempi taho, Kiina vai Google: Kiina rajoitusket eivät kovin kivoja ole, mutta niitä rajoituksia Kiina ei kovin kummoisesti edes yritä peitellä. Google yrittää vierittää toimiensa seuraukset muiden (Kiinan) niskoille saadakseen oman perseensä näyttämään siistimmältä.

Selkeä ja totalitaarinen (Kiina) vs. valheellinen ja ylevä (Google). Siinäpähän mietitään.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.3.2010 @ 11:50

323.3.2010 13:17
fghfhgf
Vahvistamaton

Minusta Google teki täysin oikein, googlen pitäisi vielä etusivullaan neuvoa miten proxyä käytetään, että kiinalaiset pääsee katsomaan netistä, miten paska maa Kiina todella on ja miten siellä poljetaan kanslaisten perusoikeuksia.

423.3.2010 18:18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti fghfhgf:
Minusta Google teki täysin oikein, googlen pitäisi vielä etusivullaan neuvoa miten proxyä käytetään, että kiinalaiset pääsee katsomaan netistä, miten paska maa Kiina todella on ja miten siellä poljetaan kanslaisten perusoikeuksia.

Ei Kiinalaisten tarvitse katsoa netistä yhtään mitään, Kiinalaiset voivat kokea oman maansa paskamaisuuden henkilökohtaisesti joka päivä.

Google teki ihan oikein, yritti saada hakumarkkinat haltuunsa, ei onnistunut, joten heitti hanskat tiskiin.

523.3.2010 19:28

Vanha sanonta, maassa maan tavalla, sopisi hyvin tälläisiin tilanteisiin.
Mutta kuten yleensä, Google noudattaa ainoastaan omia lakejaan eikä kunnioita tippaakaan etukäteen tehtyjä sopimuksia tai lupauksia, eikä myöskään arvosta niiden valtioiden lakeja joissa se toimii.

623.3.2010 22:53

Lainaus:
Vanha sanonta, maassa maan tavalla, sopisi hyvin tälläisiin tilanteisiin.

Juuri näin. Suodattaahan google myös hakutuloksia ympäri maailmaa jenkkien DMCA lain perusteella, eikä siitä kukaan itke missään. Samanlaista sensuuriahan sekin on...

712.6.2010 22:44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:
Vanha sanonta, maassa maan tavalla, sopisi hyvin tälläisiin tilanteisiin.
Mutta kuten yleensä, Google noudattaa ainoastaan omia lakejaan eikä kunnioita tippaakaan etukäteen tehtyjä sopimuksia tai lupauksia, eikä myöskään arvosta niiden valtioiden lakeja joissa se toimii.
Tässä nimenomaisessa tapauksessa olen itse sitä mieltä että Kiina ei ansaitse keltään tai miltään taholta kunnioitusta lupauksiin tai mihinkään muuhunkaan - ja softa-alan likaisissa kuvioissa tämä ei muutenkaan ole mitenkään merkityksellistä, tosin jos Kiina ansaitsisi mielestäni mitään niin paheksuisin kuitenkin. Vaan en.

812.6.2010 23:42
jkstone
Inactive

Asiaa Googlelta. Eipä tossa Kiinassa juuri ole kunnioitettavaa


Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto