AfterDawn: IT-alan uutiset

Universal hakee vauhtia CD-myyntiin hinta-alella

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 22.3.2010 14:46 Kommentteja (4)

Universal hakee vauhtia CD-myyntiin hinta-alella Levy-yhtiö Universal Music Group (UMG) yrittää Yhdysvalloissa piristää laskussa olevaa CD-levymyyntiä laskemalla levyjen hintoja. Hintaleikkauksen jälkeen suosittujen artistienkin uutuuslevyt maksavat jopa alle 10 dollaria eli alle seitsemän euroa.
Uusi hinnoittelu laskee CD-levyjen hinnat vastaamaan paremmin digitaalisten albumien hintoja, joita esimerkiksi iTunesista ja Amazonista ostettaessa maksetaan. UMG:n "Velocity"-nimellä lanseerattu hinnoitteluohjelma käynnistyy Yhdysvalloissa toisen vuosineljänneksen eli huhtikuun alusta.

"Uskomme todella, että tämä tuo uutta eloa fyysiseen formaattiin", UMG:n toimitusjohtaja Jim Urie toteaa.

Uusi hinnoittelumalli laskee levyjen tukkuhinnan nykyisestä 10,35 dollarista noin 7,5 dollariin tai alemmas. Levyille annetaan myös jälleenmyynnin suositushinnat, jotka vaihtelevat kuudesta kymmeneen dollariin (n. 4,5 eurosta seitsemään euroon). Hinnoittelu leikkaa rajusti yhden CD:n myynnistä saatua voittomarginaalia, joka tippuu 35 prosentista 25 prosenttiin. UMG uskoo kuitenkin, että levymyynnin kasvu tekee muutoksesta kannattavan.

Levymyynnin piristymisen ohella UMG suunnittelee myös levyjen erikoisjulkaisuja, joita myydään kalliimmalla hintalapulla. Lisäksi muutos pakottaa yhtiön löytämään keinoja säästää muutenkin, kuten esimerkiksi kehittämällä edullisempia pakkauksia yksittäisille levyille tai vähentämällä albumilla olevien kappaleiden määrää.

Jälleenmyyjien uskotaan suhtautuvan muutokseen enimmäkseen hyvin, sillä alentuneet hinnat kohottavat asiakasvirtaa levykauppoihin. Tosin voittomarginaalin pienentyminen ja levy-yhtiön suositushinnat aiheuttanevat napinaa, etenkin siinä joukossa jälleenmyyjiä, jotka joutuvat ostamaan levynsä tukkureilta levy-yhtiön sijaan.

Ensimmäisinä halvempina julkaisuina myyntiin tulevat Godsmackin, Gamen ja Taio Cruzin uutuusalbumit.

CD-levyjen myynti on ollut viime vuosina rajussa laskussa. Verrattaessa vuoden 2009 samaan ajanjaksoon on Yhdysvaltojen levymyynti tippunut tänä vuonna peräti 15,4 prosenttia. Levymyyntiä nakertavat mm. digitaaliset musiikkikaupat, kuten iTunes ja Amazon, joista kokonaisen albumin saa yleensä omakseen 9,99 dollarilla. Levykaupat ovatkin huomanneet, että 10 dollaria on nykyään se oikea hinta myydä albumeita.

Universal on yksi neljästä suuresta levy-yhtiöstä, ja Yhdysvalloissa sen markkinaosuus on 28,7 prosenttia. Toiset levy-yhtiöt eivät ole vielä kertoneet suunnitelmista kokeilla hintojen alentamista. Sonyn, EMI:n ja Warner Music Groupin uskotaan kuitenkin seuraavan pian UMG:n esimerkkiä, mikäli CD halutaan pitää vielä hengissä.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

122.3.2010 15:11

tuohon hintaan kun myytäis täälläkin

222.3.2010 15:51

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kane_k:
tuohon hintaan kun myytäis täälläkin
Tuohon hintaan minä ne olen tuolta ostellut, suomesta kannata enää oikein ostella kun postareineen saa halvemmalla muualta, valitettavasti.

322.3.2010 16:37

vauhtia tulee hetkellisesti.

Jos ydin on mätä niin ei se korjaannu laittamalla pakkelia päälle.
Toisin sanoen, suurimpien musiikkiteollisuuden toimijoiden tuotteissa on vikaa jota ei enää markkinoinnilla ja markkinointiin liittyvillä kikoilla korjata, ainoastaan paikataan.

423.3.2010 10:37

Suunta ihan hyvä, kerrankin. Tosin jos säästöä ruvetaan hakemaan sillä, että levyllä olisi vastaavasti vähemmän biisejä niin onko sitä todellista alennusta edes olemassa.

Silti niin moni levy on täyttä sontaa eikä siinä ole kuin se yksi hyvä kappale mikä on jo monta kuukautta soinut radiossa. Siksi varmaan moni ostaakin sen yhden biisin netistä ennemmin kuin levyllisen jotain mitä ei kuitenkaan kuuntele.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto