AfterDawn: IT-alan uutiset

Lakifirma haluaa Slyck.comin sensuroivan foorumeitaan

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 22.3.2010 14:47 Kommentteja (6)

Lakifirma haluaa Slyck.comin sensuroivan foorumeitaan Britanniassa toimiva ACS:Law-lakifirma tuli viime vuonna tutuksi paikallisille asukkaille, kun se ilmoitti haastavansa kymmeniä tuhansia luvattomasta nettijakelusta epäiltyjä oikeuteen, jos nämä eivät maksa välittömästi sopivia korvauksia. ACS:Law vaati mm. brittimieheltä 11 000 punnan korvauksia 22 aikuisviihde-elokuvan luvattomasta jakelusta ja lakifirman lähettämän kirjeen mukaan mahdollisessa oikeuskäsittelyssä korvausvaatimus olisi viisinkertaistunut.
Yrityksen toimet eivät miellyttäneet esim. musiikkiteollisuutta edustavan BPI:n (British Phonographic Industry) johtoporrasta, vaan heidän mukaansa oikeusjuttujen tulisi olla vasta viimeinen keino taistelussa luvatonta lataamista vastaan.

Lakifirman toiminta suututti myös tavallisia kuluttajia, jotka kirjoittivat firmasta ja sen työntekijöistä pahaa Yhdysvalloissa toimivan Slyck.com-sivuston foorumeilla. Lakifirmaa ja sen työntekijöitä nimiteltiin foorumilla mm. runkkareiksi ja pian Slyck.com-sivustolle lähetettiin lakipostia, jossa vaadittiin kyseisten loukkaavien viestiketjujen poistamista ja vastaavien viestien kirjoittamisen estämistä jatkossa tai muuten luvassa olisi oikeusjuttu.

Slyck.com-sivusto ei aio kuitenkaan taipua ACS:Law-firman vaatimaan sensurointiin, koska Yhdysvaltojen sananvapaus suojelee EFF:in (Electronic Frontier Foundation) mukaan sivustoa tällaisilta oikeusjutuilta. Lisäksi ACS:Law mahdollinen oikeusvoitto asian tiimoilta Britanniassa ei aiheuttaisi mitään toimia Yhdysvalloissa, joten sivuston tulevaisuus näyttää ACS:Lawin uhkailuista huolimatta hyvältä.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

122.3.2010 15:37
WumWum
Inactive

Afterdawn tietää myös mikä on hyvän maun rajoissa kirjoitettua. Ehkä Slyck.com ei lähde kuitenkaan ihmisten kirjoituksia poistamaan niin kuin eräät täällä Suomessa.

222.3.2010 16:18

Suomessa ihmisen haukkuminen on rangaistavaa, joten eiköhän meilläkin kaikilta foorumeilta poistettaisi viesti tyyliin "Jaska Jokunen on runk*ari" Jaskan (tai edustajansa) sitä pyytäessä.

322.3.2010 16:36
gfhgh
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:
Suomessa ihmisen haukkuminen on rangaistavaa, joten eiköhän meilläkin kaikilta foorumeilta poistettaisi viesti tyyliin "Jaska Jokunen on runk*ari" Jaskan (tai edustajansa) sitä pyytäessä.
SPEKULAATIOTA:
joo mutta entä jos haukun nimimerkkiä?
Nimimerkki on anonyymi joten en tiedä kuka kirjoittaja oikeasti on...joten en hauku henkilökohtaisesti

422.3.2010 17:47

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti gfhgh:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:
Suomessa ihmisen haukkuminen on rangaistavaa, joten eiköhän meilläkin kaikilta foorumeilta poistettaisi viesti tyyliin "Jaska Jokunen on runk*ari" Jaskan (tai edustajansa) sitä pyytäessä.
SPEKULAATIOTA:
joo mutta entä jos haukun nimimerkkiä?
Nimimerkki on anonyymi joten en tiedä kuka kirjoittaja oikeasti on...joten en hauku henkilökohtaisesti
Eli ime p*skaa gfhgh? Jotenkin on sellainen kutina, että nimimerkin haukkuminen on myös, jos ei rangaistavaa, niin vähintään "kiellettyä."

E: Ja uutiseen, tämähän on osa laajempaa kehitystä, siihen että internetistä tulee "virallisempi" ja omalla nimellä esiintymisestä välttämätöntä. On se hienoa juu.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.3.2010 @ 17:51

522.3.2010 23:06

Tuskin kaikkea haukkumista voidaan katsoa sellaiseksi, että siitä joutuu rikosoikeudelliseen vastuuseen. Uskoisin, että lainsäädäntö tältä osin on kohtuullisen samanlaista USA:ssa ja Suomessa.

Alla on osa EFF:n lakimiesten vastauksesta vaatimuksiin poistaa tietyt viestiketjut.

"Second, in any case, the statements to which you object (identified in your "Schedule A") do not appear to be defamatory in nature and therefore are protected under the First Amendment to the United States Constitution. The statements are at worst hyperbolic opinions and therefore cannot be found to be defamatory. An online poster calling your firm's "5 Point Plan" a "wank plan" or stating that he or she hopes that you "choke on your mince pie” hardly subjects the speaker to legal liability."

Slyckin artikkeli, josta tuon lainasin, löytyy osoitteesta http://www.slyck.com/story1923__Wank_Plan_Goes_Wrong_ACSLaw_Threatens_Slyckcom_With_a_Lawsuit

623.3.2010 2:44

Jos aluksi vähän tarkennetaan, ei Jaska Jokusenkaan haukkumisessa ole mitään laitonta, ellei käy selville, kuka kaikista Suomen Jaskoista on kyseessä. Nimimerkin haukkuminen ei varmaankaan ole laissa kiellettyä, vähänkin asiallisemman foorumin säännöissä kylläkin. Tosin, esim. tällä foorumilla nimimerkin haukkuminen kyllä tarkoittaa nimenomaaan jonkun tietyn henkilön haukkumista, vaikkakin tuntemattoman, koska täällähän ei useita samoja nimimerkkejä ole. Ja eihän sillä ole merkitystä, tunnetko jonkun vai et, et silti saa herjata toista ihmistä. "Älä huo*a etuile jonossa!" tyyppinen huomautus tuntemattomalle kaupan jonossa lienee solvaus, vaikket ihmistä tuntisikaan.

Yritykset voivat olla aika herkkänahkaisia maineestaan, käsittääkseni Suomessa on ollut oikeusjuttujakin, kun joku oli (mielestään vielä ihan totuudenmukaisesti) kertonut firman huonosta toiminnasta, muttei kai sitten voinut todistaa sitä. Jotenkin noin, muistaakseni.

Finlexistä lainattua (Rikoslaki 27 luku):
"Joka, vastoin parempaa tietoansa, perättömästi sanoo toisen syypääksi ... rikokseen, taikka ... muuhun sellaiseen tekoon, joka voi saattaa hänet halveksimisen alaiseksi tahi haitata hänen elinkeinoansa tahi menestystään, taikka sellaisesta levittää valheen tahi perättömän kulkupuheen, rangaistakoon herjauksesta vankeudella vähintään yhdeksi kuukaudeksi ja enintään yhdeksi vuodeksi...

Joka tahallansa, ei kuitenkaan vastoin parempaa tietoansa, sanoo toisen syypääksi ... rikokseen, taikka ... muuhun sellaiseen tekoon, joka voi saattaa hänet halveksimisen alaiseksi tahi haitata hänen elinkeinoansa tai menestystään, taikka sellaisesta levittää kulkupuheen, rangaistakoon, ellei hän soimauksen tahi kulkupuheen tueksi saata esiin tuoda todennäköisiä syitä, sakolla taikka vankeudella korkeintaan kuudeksi kuukaudeksi.

Joka muulla kuin edellä sanotulla tavalla loukkaa toista häväisevällä lauseella, uhkauksella, taikka muulla halventavalla teolla, rangaistakoon solvauksesta sakolla tahi vankeudella korkeintaan kolmeksi kuukaudeksi."

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto