AfterDawn: IT-alan uutiset

Jokapiraatinoikeus: TTVK harrastaa kiristyskirjetoimintaa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 22.3.2010 12:28 Kommentteja (21)

Jokapiraatinoikeus: TTVK harrastaa kiristyskirjetoimintaa Tekijänoikeusjärjestöjen toiminta on viimeisten vuosien aikana saanut osakseen runsaasti kritiikkiä, koska esim. luvattomien lataajien maksettavaksi määrättävät korvaussummat saattavat nousta äkkiä miljooniin dollareihin. Suomessa korvaussummat eivät ole vielä rikkoneet yksittäisen henkilön osalta sadan tuhannen euron rajaa ja monet tapaukset sovitaankin oikeuden ulkopuolella, jonka takia Jokapiraatinoikeus-pamfletin kirjoittaneet Ahto Apajalahti ja Kaj Sotala vertaavat esim. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ryn (TTVK) toimintaa kiristykseen.
Apajalahden ja Sotalan mukaan suuren korvaussumman uhka ajaa ihmisiä sopimaan tekijänoikeuskiistat oikeuden ulkopuolella. Viime vuonna TTVK selvitti oikeuslaitoksen avustuksella 82 henkilön tiedot, koska heidän epäillään jakaneen netissä tekijänoikeudella suojattua musiikkia ilman lupaa. Tiedot saatuaan TTVK ottaa kyseisiin henkilöihin yhteyttä kirjeellä, jossa kerrotaan että tapaus voidaan viedä oikeuteen, jos kirjeen saaja ei suostu yhteistyöhön. TTVK:n mukaan lähes kaikki sopivat juttunsa oikeuden ulkopuolella, jolloin korvattavaa tulee yleensä muutama tuhat euroa.

"Se on verrattavissa kiristykseen. Osapuolet ovat hyvin epätasa-arvoisessa asemassa" kertoi Apajalahti HS:lle. Apajalahti ja Sotala vertaavat tilannetta mafian tekemiin tarjouksiin, joista ei uskalleta kieltäytyä rangaistuksen pelossa. Pamfletin mukaan esim. pienituloisen opiskelijan on hyvin vaikea taistella syyttömyytensä puolesta, kun vastassa on armeija mediayhtiöiden lakimiehiä.

TTVK:n johdossa toimiva Antti Kotilainen ei luonnollisesti ole Apajalahden ja Sotalan kanssa samaa mieltä tekijänoikeusjärjestön toiminnasta. "Kyllä me puolustetaan siinä suomalaisia musiikin tekijöitä ja suomalaista kulttuurisisältöä" kertoi Kotilainen HS:lle. Kotilainen kannustaa ihmisiä esim. Spotifyn käyttäjiksi, jolloin kuluttajat saavat musiikki kuunneltavakseen edullisesti. "Onko kymmenen euroa kuukaudessa liian paha hinta? Jos haluaa jakaa laittomasti aineistoja, pitää olla valmis ottamaan vastuu, joka siitä voi tulla"

Jokapiraatinoikeus-pamfletissa Apajalahti ja Sotala kertovat TTVK:n toiminnan lisäksi mm. nettijakelun vaikutuksista eri sisältöihin, ACTA-sopimuksesta ja laajakaistaverosta, joten lähes 300-sivuisesta teoksesta löytynee kaikille jotain luettavaa.

Edellinen Seuraava  

21 kommenttia

122.3.2010 12:38

kyllä ttvk toiminta voidaan verrata mafiaan, ttvk täyttää nk. mafia kriteerit kirkkaasti.

Kaikkien kannattaa lukea kirja lävitse, samalla myös vois tuon nettiversion ladata ja laittaa torrent jakeluun, ihan vain kaiken varalta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.3.2010 @ 12:38

222.3.2010 12:46

Pakko sanoa, että kun tämä oma sukupolveni valmistuu ammatteihin, niin en usko, että TO-Mafia saa yhtä helposti lobattua (huijattua) ihmisten oikeuksiin kajoavia lakejansa, kuten TO-Mafian oikeus toimia "poliisina". Kyllä meillä oikiksessa nämä tuomareiksikin suuntaavat ovat "tutustuneet" erilaisten torrent-sivustojen tarjontaan.

322.3.2010 12:50

Entäs sitten ne joilla on vaikka taloyhtiöliittymä 1mega ja harrastaa vain nettipankki, s-posti yms jutut mutta ei ole kiinnostunut elluista/musasta sen koommin ja saa ko kirjeen? Mahtaa MAFIA TEOSTO olla iloinen (lue kun saatiin himowarepelle kiinni)...hitto mitä touhua. Tuollainen toiminta pitäisi saada oikeuden eteen ja katsoa onko se kiristystä ainakin kaikki tunnusmerkit sopivat siihen vallan mainiosti, tosin TO-MAFIA saa sen ostettua...siis oikeuden.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.3.2010 @ 13:15

422.3.2010 13:47

Ei kai se kiristystä lain mukaan ole, jos uhataan paljastaa rikoksen tekemisestä (eli 'uhri' on syyllinen laittomuuksiin), mutta kyllähän tuollainen 'isomman taholta' tuleva uhkailu on aika törkeää, varsinkaan kun ketään ei vielä ole todettu syylliseksi. Myös syytön saattaa pelästyä ja suostua maksamaan vaikkapa tonnin, jos riskinä on joutua maksamaan jopa useita tuhansia euroja omia oikeudenkäyntikuluja, vaikka ehkä lopulta todettaisiinkin syyttömäksi. Eikä monien usko tuomareiden ymmärrykseen tämänkaltaisissa asioissakaan ei ole kovin suuri, joten lopputuloskin voi tuntua aika nopanheitolta.

Oikeudenkäynnin kalleus on mielestänipahimpia ongelmia oikeuden toteutumiseksi pienehköissä riidoissa. Monelle opiskelijalle ja vähätuloiselle pelkkä lakimiehen palkkaaminen on jo iso asia, saati sitten riski joutua maksamaan oikeudenkäyntikuluja. Ja tähän sitten vasta päälle se mahdollisesti tuomittu rangaistus.

TTVK tai joku vastaava taho varmaan nettoaisi aika mukavasti, kun lähettäisi vastaavan kirjeen automaattisesti jokaiseen talouteen ja pyytäisi vaikka vain muutamaa satasta. 1 % maksamaan suostuvaa eli vaikkapa 20 000 x 400 EUR = 8 milj. EUR. Vuoden päästä sitten "edelleen jatkuvasta latailusta" voisi vaatia jo tuplasumman. Maksajien määrä varmaan tippuisi selvästi, mutta kai sen aina osa huono-omatuntoisesta porukasta maksaisi.

Tai miksei vaikka poliisi voisi lähettää jokaiselle autoilijalle lappua ylinopeusepäilystä - maksamalla 30 EUR asiaa ei tutkita sen pidemmälle? Suomessa on kai 2,6 miljoonaa henkilöautoa, olisiko joku 2 milj. autoilijaa... ainakin millin voisi saada helposti kasaan. Tai jos kohdentaisi summan verotietojen perusteella? :-)

522.3.2010 13:50

Mites tuollaisen swf:n saa ladattua talteen?

622.3.2010 14:21

Mielestäni moraalisesti tuollainen on aikas väärin. Tuollainen tilanne kun tulee eteen ei ihminen pysty esimerkiksi saamaan lain turvaamaa ilmaista oikeusapua mihin hänellä on oikeus siinä vaiheessa kun joutuu syytetyn penkille. Myöskin tulee taatusti tilanteita missä tekijä ei ole edes tarpeeksi vanha syytettäväksi ja huoltajat eivät edes ymmärrä mistä on kyse.

722.3.2010 14:42

10 euroa kuukaudessa on liikaa.Itse olisin valmis maksamaan tekstiviestillä 1 euron kuukauden spotifyn käytöstä aina tarvittaessa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.3.2010 @ 14:44

822.3.2010 15:47

joka vuosi joku on myyny kultaa ja platinaa, ja kyllä viime vuosikymmen meni levy-yhtiöillä ja artisteilla hyvin vaikka piratismiin ei puututtu, koskaan en oo nähny levy-yhtiön miehiä huonoissa kuteissa saati normaaleissa, luulen et levy-yhtiöiden parkkipaikoilla yli 80% autoistaki taitaa olla audeja,mersuja tai bmw:tä..

922.3.2010 15:50

Tekijänoikeusmaksuthan on jo olemassa kun jokaisesta tallenteesta saa pulittaa.
Miksi?
Kameran muistikortilla ole kuin valokuvia mitä on ottanut ja mikä arpa mafialla on ottaa rahaa niiden tallentamisesta?

1022.3.2010 15:55

On todella hienoa, että joku tekee tällaista tutkimusta ja myös julkaisee sen.
Tämä pitäisi tavalla tai toisella nyt saada myös kaikkien kansanedustajien luettavaksi.

1122.3.2010 16:59

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:
Ei kai se kiristystä lain mukaan ole, jos uhataan paljastaa rikoksen tekemisestä (eli 'uhri' on syyllinen laittomuuksiin), mutta kyllähän tuollainen 'isomman taholta' tuleva uhkailu on aika törkeää, varsinkaan kun ketään ei vielä ole todettu syylliseksi.
Se riippuu millä uhataan. Tekijänoikeusrikkeellä uhkaaminen ei ole pahakaan, tekijänoikeusrikoksella jos uhkaillaan niin se onkin jo karumpi juttu.

Tämä nyt ei ole lakimiehen tulkinta mutta oman maalaisjärjen ja oman moraalin pyörittelyä. Perustan tämän näkemykseeni Suomen rikoslain, 15 luvun "Törkeän rikoksen ilmoittamatta jättäminen" -kohdalla.

Kun tekijänoikeusrikoksesta voi saada kakkua saman verran kuin törkästä pahoinpitelystä tai törkeästä ryöstöstä, niin maalaisjärjellä rinnastaisin tekijänoikeusrikokset samaan sarjaan. Kun ei ilmoiteta törkeästä rikoksesta oman edun takia, niin se on minusta välinpitämättömyyttä lakia kohtaan ja se tekopyhyys vie saman tien moraalisen oikeuden uhata toista rikosseurauksilla - ja kun näin käy, uhkailu on kiristystä.

Mielestäni jos jättää tekijänoikeusrikoksen ilmoittamatta ja uhkailee ilmoittamisella, niin kyse on kiristyksestä. Jos taas tehnyt rikosilmoituksen ja uhkaa, niin se on mielestäni sallittua.

1222.3.2010 17:01

Tulee jotenkin mieleen surullinen firma nimeltä BSA mieleen, joka jahtaa firmoja ison nimensä turvin, vailla mitään oikeuksia. BSA:n juristi soitti pomolleni taannoin ja kertoi "vakavista seuraamuksista" ja uhkasi poliisilla, mikäli firman koneita ei saada tarkastaa laittomien ohjelmistojen varalta. Pomo kehotti juristia menemään harrastamaan intiimiä seurustelua kätensä kanssa ja toivotti hyvää päivänjatkoa. Juristi ilmoitti, että kuulemme vielä asiasta. Tapahtuneesta on seitsemän vuotta, vieläkään juristi ei ole ilmoitellut itsestään.

1322.3.2010 18:17

Allekirjoittaneella - sattumalta, vajaa akymmene linux DVD isoa jaossa. omalla koneellaan. Eli kirjeet - antaa tulla ;D

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.3.2010 @ 18:17

1423.3.2010 13:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ysf:

Kun tekijänoikeusrikoksesta voi saada kakkua saman verran kuin törkästä pahoinpitelystä tai törkeästä ryöstöstä, niin maalaisjärjellä rinnastaisin tekijänoikeusrikokset samaan sarjaan. Kun ei ilmoiteta törkeästä rikoksesta oman edun takia, niin se on minusta välinpitämättömyyttä lakia kohtaan ja se tekopyhyys vie saman tien moraalisen oikeuden uhata toista rikosseurauksilla - ja kun näin käy, uhkailu on kiristystä.


Tuossa on isona erona se, että to-asioissa kyse on asianomistajarikoksesta:
"Rikoslaki 49 luku 6 §
Syyteoikeus
Virallinen syyttäjä ei saa nostaa syytettä ... (tekijänoikeus-)rikoksesta, ellei asianomistaja ilmoita rikosta syytteeseen pantavaksi tai erittäin tärkeä yleinen etu vaadi syytteen nostamista."
Lisäksi Rikoslain 15 luku aika tarkasti luettelee, mistä rikoksista pitää ilmoittaa, eikä siellä sanota, että "muistakin yhtä vakavista" tai vastaavaa.

1523.3.2010 16:07

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:

(tekijänoikeus-)rikoksesta, ellei asianomistaja ilmoita rikosta syytteeseen pantavaksi tai erittäin tärkeä yleinen etu vaadi syytteen nostamista."
Tiedän kyllä, että 15 luku ei sano to-rikosesta mitään enkä ole oikeusteitse uhkailemassa seurauksilla. Henkilökohtaisesti pidän TTVK:n toimintaa kiristyksen luonteisena mutta sille ei ole mitään oikeudellisia perusteita - eikä tarvitsekkaan olla, en ole menossa mittaamaan oikeuteen mielipiteeni oikeutta.

TTVK:n toiminta viestittää minusta sitä, että on moraalisesti oikein olla välittämättä vakavasta rikoksesta ja oikeudellisesta etenemisestä, jos siitä toiminnasta saa suuremman hyödyn itselleen kuin oikeusteitse saatavasta hyödystä.

1624.3.2010 1:10

Lainaus:
TTVK:n toiminta viestittää minusta sitä, että on moraalisesti oikein olla välittämättä vakavasta rikoksesta...

Vaikka pidän TTVK:n uutisoitua toimintaa lähinnä törkeänä, en silti ole samaa mieltä tuosta "oikein olla välittämättä vakavasta rikoksesta", koska kyseessä on asianomistajarikos, eli on nimenomaan kyseisen tahon vastuulla, nostaako asiasta jutun vai ei. Se asia ei siis niin sanotusti kuulu muille. No, kunkin oma moraali on, ja saakin olla, eri asia kuin laki.

Mutta se, että melko varakas järjestö painostaa hyvinkin hatarin perustein satunnaisia ihmisiä suostumaan johonkin korvauksiin, on mielestäni hävytöntä. Esim. väärennetty IP-numero voi viitata kehen tahansa, ja todisteitahan eivät viranomaiset ole keränneet, vaan järjestö itse. Valvookohan joku edes järjestön todisteiden keräämistapoja ja niiden aitoutta? Tuomioistuin tietysti periaatteessa, kun se myöntää luvan saada tiedot operaattorilta, mutta epäilen suuresti, että tuomarikaan oikeasti paneutuisi todisteiden tarkistamiseen. Mikäli niistä nyt oikeasti edes mitään ymmärtää.

Osaltaan syynä sopimukseen suostumiseen ovat vielä odotettavissa olevat suuret oikeudenkäyntikulut, jotka pelottavat monia ryhtymään oikeudenkäyntiin. Ne ovatkin mielestäni epäkohta nro 1 Suomen oikeusjärjestelmässä.

Osa kirjeen saaneista ei edes välttämättä tiedä mistä on kyse - liittymän haltija voi vaikka haluta suojella lapsiaan, joiden arvelee ehkä syyllistyneen johonkin.

Kirjeen saaneet voisivat muuten ottaa yhteyttä kuluttajavirastoon ja kysyä, onko toiminta sieltä katsoen asiallista.

1724.3.2010 8:47

Helppo se on TTVK:n antaa lausuntoja miten ihmiset reagoivat haasteisiin, kun kieltävät itse syytettyjä kommentoimasta tilannetta. Ei taida olla kovin valon kestävää toimintaa ;p

Ymmärtääkseni sovitteluraha pyörii parin tonnin tienoilla ja oikeuteen mentäessä luku pomppaa viiteen tonniin + oikeudenkäyntikulut.

1825.3.2010 12:53

Mafiatoimintaa ihan selvästi TTVK:n tyyli. Eikä sitä voi kiistää vetoamalla "asiakkaiden" etuun, kuten mafiakin tekee kun käy kiristämässä velkojien velkoja kyseenalaisin keinoin.

Tosin mafia ei ole ollut yhtä röyhkeä kuin esim. TTVK ja vedonnut/lobannut päättäjiin tulojensa turvaamisen nimissä! Olisi sekin näky jos aikoinaan järjestäytynyt rikollisuus olisi vedonnut lainlaatijoihin tulojensa vaarantumisen nimissä (mafian laillistaminen)...

1925.3.2010 13:27
tintti
Vahvistamaton

VOIEI MAFIATOIMINTAA

2025.3.2010 13:35

Lukekaap uus ACTA laki mikä vuosi julkisuuteen,nyt se on niin ,että olet syyllinen kunnes toisin todistetaan...että sellasta.Ladattavis esim TPB:stä pdf muodos karuu kertomaa.

2125.3.2010 13:38

Tosin moniin vasta toimiin on jo monet ryhtyneen esim enkuissa,tiiä sit miten tuo vaikuttaa ,mutta ei vähenpää vois kiinnostaa ,ku ei pelota ei niin yhtään.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Rovio todellisessa syöksykierteessä – Sijoittajat pettyivät uutisiin Rovio todellisessa syöksykierteessä – Sijoittajat pettyivät uutisiin (22.2.2018 11:33)
Vihaisten lintujen kiito muistuttaa Helsingin pörssissä tällä hetkellä ennemminkin syöksykierrettä, sillä tulosvaroituksen julkaisseen Rovio Entertainmentin osakekurssi on uutisen kirjoittamishetkellä ....
Snapin toimitusjohtaja – Snapchatin uudistuksiin on vain totuttava Snapin toimitusjohtaja – Snapchatin uudistuksiin on vain totuttava (22.2.2018 10:47)
Verkkopalveluihin ja sovelluksiin tehtävät ulkoasu- ja käyttökokemusmuutokset aiheuttavat aina närää ja tuskastusta vahojen käyttäjien keskuudessa, koska he joutuvat "opettelemaan" heille toimivaksi ....
Neflixin haastaja Viaplay kasvaa kovaa tahtia – Panostaa urheiluun ja omiin tuotantoihin Neflixin haastaja Viaplay kasvaa kovaa tahtia – Panostaa urheiluun ja omiin tuotantoihin (22.2.2018 10:09)
Netflixistä on vuoden 2012 lanseerauksen jälkeen muodostunut Suomen de facto -suoratoistopalvelu, mutta alalla kisailee katselevista silmäpareista moni muukin. Yksi kilpailijoista on Viaplay, ....
Facebook uudisti Messengerin ääni- ja videopuheluita Facebook uudisti Messengerin ääni- ja videopuheluita (21.2.2018 22:37)
Facebook on kertonut tänään uudistuksista, joita se on tehnyt maailman toiseksi suosituimpaan viestisovellukseen. Kyseessä on tietysti WhatsAppin jälkeen Facebookin toiseksi suosituin viestikanava Messenger. ....
Uuden huippupiirin kykyjä esitellään virtuaalitodellisuuden avulla Uuden huippupiirin kykyjä esitellään virtuaalitodellisuuden avulla (21.2.2018 21:12)
Android-huippupuhelimista on vuosikausien ajan löytynyt lähes aina Qualcommin valmistama järjestelmäpiiri. Nämä Snapdragon-piirit pyrkivätkin vuosi toisensa jälkeen kulkemaan mobiiliteknologian ....

Uutisarkisto