AfterDawn: IT-alan uutiset

Tekijänoikeusjärjestöt eivät valita Telenorin voitosta

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 13.3.2010 17:04 Kommentteja (15)

Tekijänoikeusjärjestöt eivät valita Telenorin voitosta The Pirate Bay -sivuston (TPB) tulevaisuus Norjassa näyttää ainakin hetken valoisalta, sillä paikalliset tekijänoikeusjärjestöt ovat ilmoittaneet, etteivät ne valita helmikuisesta hovioikeuden päätöksestä, joka sallii norjalaisten pääsyn TPB:n palvelimille.
Paikalliset tekijänoikeusjärjestöt haastoivat internet-operaattori Telenorin oikeuteen viime kesänä, koska operaattori ei ole estänyt asiakkaidensa pääsyä TPB:n palvelimille. Tekijänoikeusjärjestöjen näkemys ei kuitenkaan vakuuttanut oikeuslaitoksia, ja Telenor voitti asiasta käydyt kädenväännöt sekä käräjä- että hovioikeudessa. Oikeuslaitoksien mukaan Telenor ei ole rikkonut asian tiimoilta mitään lakeja, joten sitä ei voida täten tuomita.

Musiikkialaa edustavan TONO:n mukaan oikeudenkäyntien tarkoitus oli selvittää Norjan nykyisen lainsäädännön keinot estolistojen käyttöön. Koska sekä käräjä- että hovioikeus ovat päätyneet samaan tulokseen, eivät tekijänoikeusjärjestöt aio enää jatkaa oikeustaisteluja asian osalta.

Tekijänoikeusjärjestöt eivät kuitenkaan luovuta, vaan heidän seuraava tavoitteensa on saada maan uudistuvaan tekijänoikeuslakiin tarvittavat pykälät, joiden avulla he voivat jatkossa suojata tekijänoikeuksia paremmin. Äänitealan etuja puolustavan IFPI:n (International Federation of the Phonographic Industry) asianajaja Marte Thorsby odottaa uuden lain sulkevan nykyiset porsaanreiät, jolloin esim. operaattoreita voitaisiin pakottaa sulkulistojen käyttöön, koska he olisivat osittain vastuussa asiakkaiden luvattomista latauksista.

Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

113.3.2010 19:47

Lainaus:
Tekijänoikeusjärjestöt eivät kuitenkaan luovuta, vaan heidän seuraava tavoitteensa on saada maan uudistuvaan tekijänoikeuslakiin tarvittavat pykälät, joiden avulla he voivat jatkossa suojata tekijänoikeuksia paremmin. Äänitealan etuja puolustavan IFPI:n (International Federation of the Phonographic Industry) asianajaja Marte Thorsby odottaa uuden lain sulkevan nykyiset porsaanreiät, jolloin esim. operaattoreita voitaisiin pakottaa sulkulistojen käyttöön, koska he olisivat osittain vastuussa asiakkaiden luvattomista latauksista.
eli järkikielellä sanottuna.. maksetaan ministerit ja homma on bueno.
luultavasti ne on jo maksettu ja nyt puuhaillaan ns to lakia sinne sisään joka antaa mielivaltaiset oikeudet to mafialle "ojentaa" luvattomia lataajia.
ei enää ole olemassa demokratiaa.. vaan se määrää kenellä on eniten pelimerkkejä....

213.3.2010 22:07

Niin se on. Taistelu järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan on saanut yhden pienen voiton, mutta mafialla on varmasti taskussaan vielä likaisempia kortteja. On vain ajan kysymys milloin TO-mafia lyö ne pöytään.

313.3.2010 22:59

niin, tpb kaltaiset sivut on tulleet tiensä päähän ja on aika ottaa uudet työkalut käyttöön piratismin saralla. Pitää muistaa että vapaa tiedostonlataus on myös sananvapauden puolustamista.

Jos joku peräänkuuluttaa moraalin perään, niin mitä se semmoinen on että Sanoma Magazines halua freelancerien tuotokset pilkkahinnalla ja haluaa hyödyntää kaupallisesti ilman tekijöiden suostumusta ja kunnollista hyvitystä? Minusta se on pahimman kaltaista ryöväystä jos mikä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.3.2010 @ 23:00

414.3.2010 1:25

Oikeesti rajoittais tota menoa jo. Itselläni ainakin on koko TO-buulaakista niin paska kuva ettei mitään rajaa. Sama tilanne myös levy-yhtiöiden osalta.

514.3.2010 9:04

Itse en kyllä ymmärrä näitä kommentteja. Miten voitte puollustaa sitä että lataatte musiikit,pelit ym ilmaiseksi ilman että tekijät saavat mitään ja sanoa viellä että se on sananvapautta? Onhan toi "To-Mafia" hieman raaka joissain asioissa mutta rikollisuutta se piratismikin on. Ja pahinta monissakin piratismi jutuissa on se että ne jotka lähettävät ja jakavat pelejä ym tienaavat rahaa kun taas pelin tekijät jne ei saa mitään. Tässä on siis oma mielipide. Selitelkääs hieman :)

614.3.2010 13:15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ibanez90:
Itse en kyllä ymmärrä näitä kommentteja. Miten voitte puollustaa sitä että lataatte musiikit,pelit ym ilmaiseksi ilman että tekijät saavat mitään ja sanoa viellä että se on sananvapautta? Onhan toi "To-Mafia" hieman raaka joissain asioissa mutta rikollisuutta se piratismikin on. Ja pahinta monissakin piratismi jutuissa on se että ne jotka lähettävät ja jakavat pelejä ym tienaavat rahaa kun taas pelin tekijät jne ei saa mitään. Tässä on siis oma mielipide. Selitelkääs hieman :)
Turha yrittää herättää näitten ihmisten oikeudentajua, se kun on katos kadonnu täält. xD

714.3.2010 16:42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Bani666:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ibanez90:
Itse en kyllä ymmärrä näitä kommentteja. Miten voitte puollustaa sitä että lataatte musiikit,pelit ym ilmaiseksi ilman että tekijät saavat mitään ja sanoa viellä että se on sananvapautta? Onhan toi "To-Mafia" hieman raaka joissain asioissa mutta rikollisuutta se piratismikin on. Ja pahinta monissakin piratismi jutuissa on se että ne jotka lähettävät ja jakavat pelejä ym tienaavat rahaa kun taas pelin tekijät jne ei saa mitään. Tässä on siis oma mielipide. Selitelkääs hieman :)
Turha yrittää herättää näitten ihmisten oikeudentajua, se kun on katos kadonnu täält. xD
Mielestäni mikään minkä voi saada ilmaiseksi ei ole rahojeni arvoista.
Toisten mielestä hyvät teokset ovat rahanarvoisia mutta huonot eivät ole.
Joidenkin mielestä kaikki on ensin maksettava ja vasta sitten kaduttava.

Ihmisillä on erilaiset oikeudentajut, mutta kun tietty määrä väestöstä on omaksunut jonkin oikeudentajun tulee lait säätää tuon oikeudentajun mukaisiksi.

Mistä näitä Piraattipuolueita oikein tulee???

814.3.2010 19:59

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ibanez90:
Itse en kyllä ymmärrä näitä kommentteja. Miten voitte puollustaa sitä että lataatte musiikit,pelit ym ilmaiseksi ilman että tekijät saavat mitään ja sanoa viellä että se on sananvapautta? Onhan toi "To-Mafia" hieman raaka joissain asioissa mutta rikollisuutta se piratismikin on. Ja pahinta monissakin piratismi jutuissa on se että ne jotka lähettävät ja jakavat pelejä ym tienaavat rahaa kun taas pelin tekijät jne ei saa mitään. Tässä on siis oma mielipide. Selitelkääs hieman :)
Se, että en voisi ladata musiikkia, ei tarkoita todellakaan sitä, että ostaisin musiikkia sen sijaan. Veikkaan, että musiikin ostaminen omalla kohdalla olisi vähäisempää ilman ilmaista esimakua. Omalta osaltani voin todella vannoa, että se mitä lataan ei ole keneltäkään pois. Tosin en voi luvata, että mitä jaan ei olisi keneltäkään pois.

915.3.2010 10:12
Asentaja
Vahvistamaton

Kun ostaa hyväksi havaitsemansa levyt budjetin puitteissa, niin mielestäni siinä ei ole mitään ongelmaa. Jos ei ole vara ostaa, niin ostamatta se olisi jäänyt vaikkei olisi ilmaiseksi saanutkaan.

1015.3.2010 10:17
pöh
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:
Jos joku peräänkuuluttaa moraalin perään, niin mitä se semmoinen on että Sanoma Magazines halua freelancerien tuotokset pilkkahinnalla ja haluaa hyödyntää kaupallisesti ilman tekijöiden suostumusta ja kunnollista hyvitystä? Minusta se on pahimman kaltaista ryöväystä jos mikä.
Sanoma Magazines sentään on valmis maksamaan edes sen pilkkahinnan. Piraateilta ei ole herumassa edes sitä, kaikki tietohan pitäisi olla "vapaata" ja "ilmaista".

1115.3.2010 11:10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pöh:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:
Jos joku peräänkuuluttaa moraalin perään, niin mitä se semmoinen on että Sanoma Magazines halua freelancerien tuotokset pilkkahinnalla ja haluaa hyödyntää kaupallisesti ilman tekijöiden suostumusta ja kunnollista hyvitystä? Minusta se on pahimman kaltaista ryöväystä jos mikä.
Sanoma Magazines sentään on valmis maksamaan edes sen pilkkahinnan. Piraateilta ei ole herumassa edes sitä, kaikki tietohan pitäisi olla "vapaata" ja "ilmaista".

Höh, erona tässä on se että Sanoma Magazines hyötyy __kaupallisesti__ eli osakkeenomistajat hyötyvät __rahallisesti__ tekijäinoikeuksien ryöstöstä.

Kyllä, kaikki tieto pitäisi olla "vapaata" ja "ilmaista". Mutta teoskappaleista jotka on hyviä ja joista mitä nautin olen valmis maksamaan __tekijälle__ mutta en organisaatiolle joka vain riistää suurimman osan taiteilijoiden tuloista. Tämä on vielä nykyään nämä organisaatiot ovat vielä ulkomaalaisten omistuksessa joten meidän rahat vain valuvat hyödyntämään toisen maan taloutta ja suurien mediatalojen osakkeenomistajia.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.3.2010 @ 11:11

1215.3.2010 12:01
pöh
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:

Kyllä, kaikki tieto pitäisi olla "vapaata" ja "ilmaista". Mutta teoskappaleista jotka on hyviä ja joista mitä nautin olen valmis maksamaan __tekijälle__ mutta en organisaatiolle joka vain riistää suurimman osan taiteilijoiden tuloista. Tämä on vielä nykyään nämä organisaatiot ovat vielä ulkomaalaisten omistuksessa joten meidän rahat vain valuvat hyödyntämään toisen maan taloutta ja suurien mediatalojen osakkeenomistajia.
Eikös samalla logiikalla kaiken työn pitäisi olla palkatonta, jos olisin tyytyväinen työn "tulokseen"/"jälkeen" ehkä sitten voisin siitä maksaa jotain. Kuitenkin suuri osa työstä menee nykyään välitysfirmojen kautta jotka ovat rohmuamassa oman osuutensa rahasta, eikös nämäkin välikädet riistä juuri osan työntekijän tuloista. Seuraavaksi joku rääkyy taas että huono vertaus, "piratismissä" esim. kopion teko ei maksa mitään. Ei maksa ei, mutta alkuperäisen teoksen tuottaminen maksaakin sitten senkin edestä (vaihtoehtoiskustannukset tiedäthän) kun teokset eivät vielä itsestään tule tehdyiksi. (Kukaan ei ole vielä keksinyt sitä OMG!LOLZ!1one! "Tee mulle duumi 6" nappia noihin kehitysympäristöihin)

Eipä esim. pelipiraatit näytä loppupeleissä jaottelevan sen välillä onko jokin peli esim. indie-kehittäjien tuotos tai Ubin/EAn. Samalla lailla waretetaan vaikka 2dBoy:n "world of goo" tai se Ubin "Assassin's Creed 2". Kaikki toki kehuu sädekehä pään päällä suureen ääneen henkseleitään paukutellen kuinka ovat valmiita maksamaan jos tuote on hyvä.

Huvittavaksi asian tekee se että samat piraatti veitikat surutta ostaa kahvikupin, pullon limsaa, levyn suklaata, parit munkkipossut, pussin sipsejä tai mäyriksen. Jos sen sijaan pitäisi maksaa euro pari esim. kännykälle pelistä niin johan se on väärin ja riistämistä ;) Saati sitten se kymppi CD:stä, mokomat ulkomaan mediapirut vievät tuhkatkin pesästä - kehtaavatkin!

1315.3.2010 13:35
hemmo44
Inactive

Kaveri jonka nimmari on sama kuin allergialääke, ei ole kovin vakuuttava.

Hassua, että kaikki sanovat. Että he "vain" testaavat tuotteet, etteivät he osta sikaa säkissä. Veikkaan ettei monikaan näillä argumenteilla puolusteleva apina ole koskaan ostanut mitää tuotetta tai sitten muutakaan. Äiti on kaiken tarpeellisen ostanut vaipoista nessuihin.

Varas on varas ja sillä selvä.

Ei kannata kovaan ääneen huudellla, että täällä on piraatteja, kun voi tuo ylläpito suuttua " täällähän ei hyväksytä piratismia", vaikka osa jo suoraan senkin täällä myöntä, että warettaa. Täällä on enemmän piraatteja kuin missään muulla suomalaisellla sivustolla. Näkeehän sen jo tuolta P2P osiosta :)

1415.3.2010 20:37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ibanez90:
Itse en kyllä ymmärrä näitä kommentteja. Miten voitte puollustaa sitä että lataatte musiikit,pelit ym ilmaiseksi ilman että tekijät saavat mitään ja sanoa viellä että se on sananvapautta? Onhan toi "To-Mafia" hieman raaka joissain asioissa mutta rikollisuutta se piratismikin on. Ja pahinta monissakin piratismi jutuissa on se että ne jotka lähettävät ja jakavat pelejä ym tienaavat rahaa kun taas pelin tekijät jne ei saa mitään. Tässä on siis oma mielipide. Selitelkääs hieman :)
Eiköhän tätä asiaa ole selitelty ja väännetty rautalangasta tälläkin foorumilla jo vuosikausia, muttei se vaan tahdo millään upota tiettyihin konservatiiveihin ja joihinkin muihin muuten vaan asiaa ymmärtämättömiin.
Joten ehkä jonain päivänä voin taas argumentoida mielipiteitäni, mutta juuri nyt tähän ei taida riittää aikaa ja motivaatiota.
Totean vaan että yhtälailla kuin Ibanez90 taas kerran kummastelee minun ja monen muunkin näkökantaa, minä en voi olla hämmästelemättä tätä mafian äänitorvien tautofoniaa.

1517.3.2010 19:04
pernite
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ibanez90:
Itse en kyllä ymmärrä näitä kommentteja. Miten voitte puollustaa sitä että lataatte musiikit,pelit ym ilmaiseksi ilman että tekijät saavat mitään ja sanoa viellä että se on sananvapautta? Onhan toi "To-Mafia" hieman raaka joissain asioissa mutta rikollisuutta se piratismikin on. Ja pahinta monissakin piratismi jutuissa on se että ne jotka lähettävät ja jakavat pelejä ym tienaavat rahaa kun taas pelin tekijät jne ei saa mitään. Tässä on siis oma mielipide. Selitelkääs hieman :)
SIIS MITÄÄH?? Mä en tajunnu sun vuodatuksesta muuta kuin itkit teoston rahan perään.. Kerro mulle ykski jakaja joka on saanu maksun .. ai nii mut älä laske maksullista huoraa joka jakaa!!!

Piratismi= kaupallisen hyödyn tavoittelu tekemällä aidosta tuotteesta kopio ja tätä myymällä saada itselleen voittoa.
Piraatti= kopio aidosta tuotteesta jota ei erota kuin materiaalin eroista tai valmistajan merkistä. ns?saumalappu.
Varastaminen= toisen omistaman esineen vieminen jolloinka kyseinen varastettu esine ei ole omistaja tahon hallussa, myydä varastamansa esine sellaisenaaan eteenpäin.
lataaminen/jakaminen= tietojen vaihtamista internetin luoman mahdollisuuden avulla joko suoraan tai välityspalvelimen kautta. Tiedot jaetaan yleensä paketteina ja pakettin sisältöä ei voi tarkistaa ennakolta ja paketti yksinään ei ole käyttökelpoinen vaan saattaa osiintua useammaksi paketiksi.

Piratismiksi mielletään myös ryöstöaikeissa tapahtuvaa laivan kulun estämistä ja sen kaappaamista, piratismia esiintyy myös maaliikenteessä mutta sitä ei kutsuta piratismiksi.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto