Sonyn patentti huonontaa pelien demoja ajan kuluessa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 5.3.2010 13:59 Kommentteja (17)

Sonyn patentti huonontaa pelien demoja ajan kuluessa Pelien demo- ja kokeiluversiot ovat saaneet monilta pelaajilta sapiskaa, koska nämä tynkäversiot eivät usein kerro tarpeeksi lopullisesta tuotteesta tai pahimmassa tapauksessa annetut lupaukset ovat täysin katteettomia.
Sony on onneksi miettinyt ongelmaan ratkaisua ja yritys onkin hakenut patenttia idealle, jossa pelien demo- ja kokeiluversiot sisältäisivät koko pelin, mutta ajan kuluessa pelistä häviäisi ominaisuuksia ja/tai peli vaikeutuisi. Ajan lisäksi demoversion heikennykset voisi sitoa pelaajan etenemiseen.

Patenttihakemuksen yksi esimerkki on pelaajan käyttämän aseen heikentäminen tai sen korvaaminen huonommalla. Pelaaja siis aloittaisi pelin normaalilla varustuksella, mutta muutaman tunnin pelaamisen jälkeen varusteet huonontuisivat, joka hankaloittaisi pelin pelaamista.

Toisessa esimerkissä kyse on autopelistä, jossa pelattavien ratojen määrä vähenee jokaisen kisan jälkeen. Alussa pelaaja voisi siis kokeilla mitä tahansa rataa, mutta muutaman kisan jälkeen ratavaihtoehdot olisivat supistuneet muutamaan rataan.Tällaiset demo- ja kokeiluversiot vaatisivat monissa tapauksissa enemmän tallennustilaa kuin nykyiset vastaavat, mutta samalla pelin kokoversion ostaminen helpottuisi, kun ladatun testiversion voisi muuttaa kokonaiseksi peliksi esim. ostettavalla rekisteröintikoodilla.

Edellinen Seuraava  

17 kommenttia

15.3.2010 14:22

Kerrankin kunnollinen idea, jota on sovellettu muualla softamaailmassa useamman vuoden...
(joku vetää kuitenkin tähän piraattikortin ja sanoo, että tulee patchi, jolla tuon pysty kiertämään.. hyihyi sellaiselle)

25.3.2010 14:30

Hyvä idea, mutta ei hirveästi kiinnosta ladata mitään useamman gigan "demoa" kun saman voisi hyvinkin pakata yhteen gigaan. Itse kyllä tuen pelidemojen julkaisemista, ainakin se vetää maton pois näiden "testaan peliä warettamalla" -kavereiden väitteiden alta.

35.3.2010 14:31

Tälläisellä toiminnalla myös taatusti karsittaisiin piratismia.

45.3.2010 15:46
anymous
Vahvistamaton

Tai sitten vaihtoehtoisesti laskisivat pikkusen pelien hintaa... tuosta n.60€sta n.30€ :P

55.3.2010 16:20

Hieno idea ja olisi varmasti toimiva, ainoa miinus pelidemon koko vaikka alien vs predator 31 gigaa ! että sillai. No hyvää tässä on se että kerrankin pelaajia kuunnellaan, välillä ne demot ovat aika surkuhupaisia.

65.3.2010 17:15

Ei tiiä pitäskö itkeä vaiko nauraa..

Vastaavanlaisia "suojauksia" on ollut ohjelmisto- ja pelialalla jo useiden vuosien ajan moneen eri käyttötarkotukseen. Yhteistä niillä kaikilla on, että ennemmin tai myöhemmin ne on murrettu niin, että niiden toiminta vastaa ostettua tuotetta.

Ja mitä jutun "uuteen" suojaukseen tulee niin ei vaadi kovin kummoista osaamista alalta, jotta moisen kellon saa pysäytettyä mieleiseen paikkaan saati poistaa sitä ja tehdä tuotteesta rekisteröity.

Hullujen hommaa sanon minä. Parempaankin voisi niitä rahojaan käyttää kuin yrittää väkertää jotain semmosta kasan, joka ensimmäisen julkaisun jälkeen jää vain ja ainoastaan laillisten versioiden omistajien harmiksi tuotteisiin pyöriin (vrt. Ubisoftin DRM).

Omasta mielestäni tällä hetkellä (ainut) toimiva suojaus loppukäyttäjille tarkotettuihin tuotteisiin olisi kertakäyttöinen sarjanumero, joka ensirekisteröinnin yhteydessä tarkistetaan palvelimelta ja sen jälkeen sidotaan laitteiston mukaan tiettyy koneeseen ja joka voidaan myöhemmin vapauttaa toiseen koneeseen siirtoa varten.

Sisältöön liittyviä suojauksia varten voisi hahmotella tarkastussummaan ja vaihtuvaan sisältöön perustuvan suojauksen missä peli hakee tietyin väliajoin isäntäpalvelimelta sisältöä tuotteeseen (ei-peliin-vaikuttavaa), joka tarkistetaan netin välityksellä oikeaksi.

Torsoja ideoita, jotka on jo käytös tavalla tai toisella ja taatusti murrettavissa olevia, kun ihminen ne on joskus tehnyt.

75.3.2010 18:36

No idea on jännä, mutta en nyt tiedä kuinka hyödyllinen. Kyllä siitä Demosta saa ihan tarpeeksi selville ja jos ei riitä, niin voi katsoa vaikka Youtubesta gameplay videoita.
Mutta jos tuo jotkut tekee iloiseksi, niin kyllähän tuo ihan kokeilemisen arvoinen idea olisi..

85.3.2010 19:20

Aika varmasti saadaan tommosten demojen pilipali kikat kräkättyy sit. Ohjelmistoissa ainaki ne 30day kokeilut o aina saatu kräkättyy.

96.3.2010 00:27

En nyt kyllä tässä nopeasti keksi, miksi tuollainen olisi sen yhtään parempi kuin '30 day trial' -versiokaan. Kuukauden parin päästä on kuitenkin tullut jo joku uusi peli, joka vie kiinnostavuuden sitä vanhaa demoa kohtaan, ellei se ollut riittävän hyvä. Joka taas vielä demoa kokeiltuaan haluaa pelata koko peliä, joko ostaa tai warettaa sen taikka patchaa pelin toimimaan kokeiluajan jälkeenkin.

Tulee muuten tuosta väkisin mieleen, kun joskus muutama vuosi sitten porukalla ideoimme, kuinka kännyvalmistajat (ja mikseivät muutkin) voisivat lisätä kännykkänsä softaan ominaisuuden, että muutaman vuoden päästä laitteeseen alkaisi ilmaantua satunnaisia vikoja jotka ohjaisivat 'hitaammatkin' asiakkaat ostamaan uudemman puhelimen. Aina joskus tuntuu, että näin on jo tehtykin:)

106.3.2010 01:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:
Tulee muuten tuosta väkisin mieleen, kun joskus muutama vuosi sitten porukalla ideoimme, kuinka kännyvalmistajat (ja mikseivät muutkin) voisivat lisätä kännykkänsä softaan ominaisuuden, että muutaman vuoden päästä laitteeseen alkaisi ilmaantua satunnaisia vikoja jotka ohjaisivat 'hitaammatkin' asiakkaat ostamaan uudemman puhelimen. Aina joskus tuntuu, että näin on jo tehtykin:)
Tuo nyt olisi ihan älytön idea. Ei kaikki kaipaa niitä uusia ominaisuuksia, toisille riittää ihan hyvin se että luurilla voi puhua. Miksi siis uusi puhelin, jos kerran vanha toimii?? Ne jotka haluavat sen uuden iFöönin isolla hinnalla niin ostakoon.
Minustakin hieman vaikuttaa että tuollainen pommi ajastin näissä uudemmissa luureissa voisi ollakkin.

Varsinkin kun kakkos puhelimeni (Nokia 6150) toimii edelleen ja hoitaa tarkoituksensa, eli sopii mökille/veneelle ja muihin paikkoihin joihin ei välttämättä viitsisi ottaa sitä uutta ja kallista kosketusnäyttö puhelinta..

Toisaalta, musta myös tuntuu siltä että luurit valmistetaan nykyään niin halvoista kamoista että ne eivät yksinkertaisesti kestä siten kuten aikoinaan. Samaa voi silti sanoa kaikesta muustakin elektroniikasta, leviävät käsiin ennenkuin on oppinut edes kaikkia niiden saloja.. Hyvä meininki, näin sitä pitää..

Mitä itse uutiseen tulee, niin ihan kiva ominaisuus. Mulle tosin turha, ostan (tai lataan) niin harvoin noita pelejä että yleensä joku kavereistani on jo kerennyt pelin hankkia, ja sitä kautta olen saanut jonkinlaisen näkemyksen tuotteesta.
Tuota voisi vielä soveltaa siten, että esim Rockbandissä rampautettaisiin soittimien toimintoja tietyn ajan kuluessa. Olisi siinä Jampoilla huuli virneessä kun kesken Master Of The Puppetsin häviäisi virveli taustalta:)

116.3.2010 01:49

Menee warettaminen helpoksi kun pelintalo itse tarjoaa kokoversion latauksen "demon" muodossa ja siihen saa sitten hakea rapidsharesta kräkätyn 5mb .exen. Kuka siellä on oikeasti päättämässä näistä asioista?

Ja mitä kräkkäykseen ja kiertämiseen tulee, aina löytyy kuluttajista kekseliäämpiä kavereita kuin toiselta puolelta, vaikka joskus riittää melko maalaisjärkinenkin oivallus. Mikähän se yksikin tapaus oli josta tarjottiin demoversiona ekaa kenttää ja pelin pysty pelaamaan läpi kokonaan vaihtamalla muiden kenttien tiedostonimet ekan kentän nimeksi aina sitä mukaa kun eteni.

PC-peliala on hävinnyt tätä taistelua jo 20 vuotta ja häviää vielä toisetkin mokomat jos eivät ymmärrä laskea hintoja järkeviksi tai tehdä oikeata pelattavaa sisällöksi ja vastineeksi rahalle. Kuka maksaa 60 euroa pelistä kun suurimman osan putkijuoksupeleistä pelaa läpi alle 10h?

126.3.2010 08:49

Tuohon jos lisää vielä Steam tyyppisen ratkaisun, jolloin se exe tarkistetaan joka kerta pelaamisen alkaessa olisi enemmän maksavia asiakkaita.

136.3.2010 13:16

OT:

> Tuo nyt olisi ihan älytön idea. Ei kaikki kaipaa niitä uusia
> ominaisuuksia, toisille riittää ihan hyvin se että luurilla voi
> puhua. Miksi siis uusi puhelin, jos kerran vanha toimii??

Juuri siksi randomvikageneraattoria tarvittaisiin, että nekin vaihtaisivat luuria, joiden ei muuten tarvitsisi. Ajattele nyt, kun näytöstä vaikka pimenee silloin tällöin puolet, tai yhteys katkeaa kesken puhelun joka 50. kerta, tai puhelin kaatuu silloin tällöin tekstaria lähetettäessä... No joo, oikeastihan riskinä on paitsi jäädä tuollaisesta kiinni, myös se että ostaja vaihtaa puhelimen merkkiä. Tuo nyt oli (vielä toistaiseksi) pelkkä vitsi.

146.3.2010 13:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:
Tuo nyt oli (vielä toistaiseksi) pelkkä vitsi.
Näin mä vähän veikkasinkin, oma huumorin taju oli eilen hieman heikossa, kun tuli aluksi tapeltua eukon kanssa ja siihen päälle hieman kalssua... Mut osittain tuon puhelinten leviämisien (uudemmat Nokiat) takia olen pysytellyt viime vuodet suht.hyvin pelittävien S.E:n puhelimissa.

156.3.2010 14:10

Itse olen havainnut tehokkaimmaksi drm-suojaukseksi microsoftin koodisysteemin, ja samantyylisiä ratkaisujahan on muillakin käytössä. Käytännössä siis idea olisi se, että omalle koneelle asennettava peli sisältää vain osan hauskuudesta. Verkon yli tulevaa dataa kun pystyy pelin tekijä hallinnoimaan paljon paremmin, eikä esimerkiksi kenttätietojen lähetys(ilman tekstuureja) aivan kauheasti tarvitsisi kaistaakaan.

167.3.2010 10:13

Jos tuo vielä takaisi sen että peliä ei käpelöidä kaikilla muilla tavoilla ja tehtäisi ostettua peliä käytännössä käyttökelvottomaksi niin mikä ettei.

Peutsi steam on cräkätty, ihan turhaan semmosia tekemään.

Sekin varmasti vahvistaisi pelimarkkinoita että hinnat laskettaisiin semmoisiin lukemiin että warettaminen ei enää olisi se köyhän opiskelijan tai työttömän ainoa järkevä vaihtoehto.

178.3.2010 08:18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kolmis:
Jos tuo vielä takaisi sen että peliä ei käpelöidä kaikilla muilla tavoilla ja tehtäisi ostettua peliä käytännössä käyttökelvottomaksi niin mikä ettei.

Peutsi steam on cräkätty, ihan turhaan semmosia tekemään.

Sekin varmasti vahvistaisi pelimarkkinoita että hinnat laskettaisiin semmoisiin lukemiin että warettaminen ei enää olisi se köyhän opiskelijan tai työttömän ainoa järkevä vaihtoehto.
Pistin tuohon "Steam tyyppisen", vain esimerkiksi online suojaukseksi. Global Agendassa täytyy avain lisäksi hyväksyttää Hi-Rez studion omalla rekkauksella. Tiedä sitten miten se toimii.

Cräkätyillä Steamilla ei taida onnistua ihan suoraan online pelaaminen VAC servuilla? Ja saako sillä toimimaan kaikki pelit?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.3.2010 @ 11:05

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto