AfterDawn: IT-alan uutiset

Cinavian suojaus estää elokuvien toistamisen PS3:lla ja Blu-ray-soittimilla

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 3.3.2010 20:40 Kommentteja (14)

Cinavian suojaus estää elokuvien toistamisen PS3:lla ja Blu-ray-soittimilla Elokuvien suojaaminen erilaisilla vesileimoilla ei ole mikään uusi juttu, mutta nähtävästi Cinavia-nimellä tunnettu tekniikka on salakavalasti hiipinyt myös kuluttajien kotiteattereihin, sillä ominaisuus löytyy mm. Sonyn PlayStation 3 -pelikonsolista ja kaikista uusista Blu-ray-soittimista.
Cinavian idea on hyvin yksinkertainen. Elokuvateattereissa esitettävien elokuvien ääniraitoihin lisätään ihmiskorvan kuuloalueen ulkopuolelle sijoittuva vesileima. Jos elokuvasta tehdään elokuvateatterissa luvaton kopio alkuperäisen ääniraidan kanssa, tallentuu vesileima myös kopion ääniraidalle. Tämän vesileiman myötä Cinavia-tuen omaavat kotiteatterilaitteet voivat tunnistaa elokuvan luvattomaksi kopioksi ja estää sen toiminnan.

Cinavia on osoittanut jo toimivaksi ratkaisuksi, sillä esim. The Wolfman- ja Shutter Island (Suljettu saari) -elokuvien jotkin luvattomat julkaisut eivät toistu lainkaan esim. PS3:lla tai uudemmilla Blu-ray-soittimilla. Toiston estämisen lisäksi Cinavia mahdollistaa kopioinnin estämisen tai audion vaimentamisen, jos vesileima löytyy ääniraidasta.

Uuden AACS-asetuksen myötä kaikkien uusien Blu-ray-soittimien on tuettava Cinavia-tekniikkaa, joka hankaloittaa luvattomien elokuvakopioiden katselua. Muissa laitteissa Cinavian pakollisuutta ei ole kuitenkaan toistaiseksi vaadittu, mutta tekniikkaa voisi hyödyntää mm. kannettavissa mediasoittimissa ja DVD-soittimissa.

Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

13.3.2010 21:47
miktia
Inactive

Noh.. Jos nyt oikein ymmärsin, tämähän on ihan tyhmä. Voit ajaa tallentamasi leffan ennen soittimeen laittoa vielä minkä tahansa sekvensseri (ääni editointi/miksaus) ohjelman läpi ja leikata ihmisen kuulo alueen ulkopuolelta tavarat pois.

Maalaisjärjen mukaan tämän pitäisi leikata tuo "vesileima" pois.

Kertokaa ihmeessä jos olen väärässä.

23.3.2010 22:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti miktia:
Noh.. Jos nyt oikein ymmärsin, tämähän on ihan tyhmä. Voit ajaa tallentamasi leffan ennen soittimeen laittoa vielä minkä tahansa sekvensseri (ääni editointi/miksaus) ohjelman läpi ja leikata ihmisen kuulo alueen ulkopuolelta tavarat pois.

Maalaisjärjen mukaan tämän pitäisi leikata tuo "vesileima" pois.

Kertokaa ihmeessä jos olen väärässä.
Näinhän sen on pakko toimia, toi kuuloalueen ulkopuolelle menee varmaan sinne alahertseille, joten...

33.3.2010 22:31

miktia, lienet oikeassa, mutta asia on VIELÄ yksinkertaisempi: BR tasoon tottuneet ihmiset eivät pilaa leffaansa katsomalla sitä elokuvissa nauhoitetulla kuvalla ja äänellä. Tähän asti olen ihmetellyt että mikä kyklooppi niitä lataa, mutta ehkä ihmisillä on niin pienet monitorit ja huonot audio laitteet, että eroa ei huomaa. Käsittämätöntä.

43.3.2010 23:10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti poppah:
Tähän asti olen ihmetellyt että mikä kyklooppi niitä lataa, mutta ehkä ihmisillä on niin pienet monitorit ja huonot audio laitteet, että eroa ei huomaa. Käsittämätöntä.
Ei tarvitse kovin kummoiset vehkeet olla että näkökykynsä saa noilla cameilla pilattua.

Jos tosiaan on niin urpo että tuollaisia videoita katsoo, niin sietääkin saada selkäänsä tältä tekniikalta.


53.3.2010 23:58

Käsitinkö oikein, että jos joku urpo kuvaa leffateatterissa leffan ja laittaa jakoon ja joku peruspetteri polttaa ko. pätkän levylle ja alkaa sitten katsomaan bluray-soittimellaan leffaa, niin ei annakaan toistaa?

Kuka pe**eleen sauhusanttu katsoo elokuvateatterissa screeniltä kameralla kuvattua leffaa? Sitten näkyy kuvassa kun tyypit nousee hakemaan popkornia...

64.3.2010 1:15

Tuolla on teknistä tietoa: http://www.cinavia.com/pages/technology.html. Piilotettuna on tieto siitä missä ja miten esim. leffaa voi toistaa, laite sitten vertaa sitä sen hetkiseen toistomuotoon. Toimii kaiketi monentyyppisessä kopioinnissa - niin kauan kuin sitä ei suodateta pois.

74.3.2010 3:13

Niin kauan kuin elokuvassa on ääni voi tuon vesileiman kiertää,mutta olen samaa mieltä noista cam jutuista,eipä niitä kukaan jaksa katsoa.Kyllä toi cinavia jo on kierretty kuulemma,ite en oo vaivautunu tilannetta seuraamaan.Todennäkösesti on jo cinavia filtteri olemassa...nopeesti niitä tulee,tai yhtä nopeasti kuin suojauksiakin.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.3.2010 @ 03:14

84.3.2010 9:10

eikö häviöllinen äänenpakkaus juuri perustu mallintamiseen jossa ihmiskorvan ulottumattomissa olevat taajuudet sihvilöidään pois?

miten tämä siis voi toimia noissa cam pätkissä kun niissä tuskin mitään flac ääniraitaa on?

94.3.2010 14:05

Niin ja jos leffateatterissa kameralla kuvataan niin mitenkä se ääniraita otetaan mukaan? Tuskin kameran oma mikki on niin hyvä että toi suojaus tarttuis sinne..

104.3.2010 14:09

ei kiinnosta kyllä pätkääkään, en vieläkään pysty uskomaan että joku oikeasti katsoisi nota cam-leffoja. Ei niitä oikeasti kukaan katso

114.3.2010 14:49
miktia
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti poppah:
miktia, lienet oikeassa, mutta asia on VIELÄ yksinkertaisempi: BR tasoon tottuneet ihmiset eivät pilaa leffaansa katsomalla sitä elokuvissa nauhoitetulla kuvalla ja äänellä. Tähän asti olen ihmetellyt että mikä kyklooppi niitä lataa, mutta ehkä ihmisillä on niin pienet monitorit ja huonot audio laitteet, että eroa ei huomaa. Käsittämätöntä.
Näinpä juuri.. Itse kuulun kyllä tähän BR tasoon tottuneisiin. :) En kyllä ikinä katsoisi cam elokuvia.

124.3.2010 15:10

Itse olen myös 720p-miehiä, mutta uutta Potteria en jaksanut odotta joten valintani oli TELESYNC.

Kun leffa kuvataan 1080p kameralla projektiohuoneesta ja äänet otetaan suoraan teatterin järjestelmästä niin kyllä se laatu on siedettävää ja vesileimat siirtyy äänessä.

139.3.2010 21:18

Ihme vinetystä CAM laadusta, jos haluan todella nähdä elokuvan, en sitä 3 kuukautta BR odottele.

1430.7.2010 16:02

R5venäjä höystettynä englannin kielisellä kamera äänellä, johan tyssäs pleikkarilla.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto