AfterDawn: IT-alan uutiset

Senttihuutokauppojen laillisuutta selvitellään ensi viikolla

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 17.2.2010 16:35 Kommentteja (9)

Senttihuutokauppojen laillisuutta selvitellään ensi viikolla Muutama vuosi sitten Suomessa avattiin useita internetissä toimivia senttihuutokauppoja, joissa viimeisen korotuksen tehnyt asiakas voi halutessaan ostaa tuotteen kyseisellä huutohinnalla. Jo tuolloin näiden yritysten toiminnan laillisuutta epäiltiin, ja vuosien saatossa senttihuutokauppojen toimintaa on tutkittu viranomaisten toimesta, mutta yhtäkään palveluihin liittyvää oikeusjuttua ei ole vielä käsitelty loppuun saakka.
Ensimmäinen oikeuden päätös senttihuutokauppojen laillisuudesta saadaan ensi viikolla, kun Satakunnan käräjäoikeus antaa päätöksen Kakusuu.com-palvelun toiminnasta. Syytteiden mukaan palvelua pyörittäneet kaksi miestä ovat syyllistyneet arpajaisrikokseen, koska syyttäjän mukaan senttihuutokaupat ovat pohjimmiltaan arpajaiset, joihin ostetaan arpoja.

Syytetyt ovat kiistäneet syytteet ja heidän mukaansa palvelu on täysin laillinen. Heidän mukaansa senttihuutokaupoissa voittajaa ei ratkaise sattumanvaraisuus, vaan kokemus, taito ja tieto ovat ratkaisevassa roolissa. Kakusuu.com-palveluun on tiettävästi rekisteröitynyt noin 58 000 käyttäjää, joista palvelua käyttää aktiivisesti noin 200-300 henkilöä.

Kakusuu.com kertoi eilen tiedotteessa, että vastaavaa huutokauppaa pyörittävä Sunnycent.com on ostanut Kakusuu.comin liiketoiminnan, joten ainakin alan toimijat uskovat toiminnan laillisuuteen.

Koska hävinnyt osapuoli valittanee käräjäoikeuden päätöksestä, jatkuu asiasta kiistely oikeudessa vielä hyvän tovin.

Kakusuu.comin lisäksi vastaava oikeudenkäynti on luvassa myöhemmin Oulussa, jossa palvelun laillisuutta joutuvat puolustamaan Fiksuhuuto.fi-sivuston pyörittäjät. Satakunnan Kansan mukaan vastaavia juttuja on syyteharkinnassa eri puolilla Suomea.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

117.2.2010 17:04

Ei tuo ole kyllä huutokauppaa nähnytkään. Se on ihan tuurista kiinni saatko ostettua yhtään mitään.

217.2.2010 17:24

Samaa mieltä "lagmasterin" kanssa.
Fiksuhuutoaki ku seuras tossa hetken, niin aika monen tuotteen kohalla huutoaika alkaa uudestaa 1-2 sek. ennen pättymistä, että kaipa noissa jotkut botit pitää huolen, että ei saa kyseistä tuotetta ennen ku firma on saanu tarpeeks voittoa siitä. Että se siitä mukamas "huutokauppamaisuudesta".

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.2.2010 @ 17:28

317.2.2010 17:36

Aika arpajais touhua kun mitään ei saa kiinteällä hinnalla vaan käytännössä maksat siitä sentistä jonka sinne laitat enemmän kuin sentin.

417.2.2010 17:39

Lainaus:
Syytetyt ovat kiistäneet syytteet ja heidän mukaansa palvelu on täysin laillinen. Heidän mukaansa senttihuutokaupoissa voittajaa ei ratkaise sattumanvaraisuus, vaan kokemus, taito ja tieto ovat ratkaisevassa roolissa.
Päivän huumoripläjäys, kiitos :D

517.2.2010 18:40

Joo.. noi on kyl enemmän arpajaisia ko mitään muuta :D ihan mäihästä kiinni et onko kukaan painamassa nappulaa sun jälkeen.. tai kerkeekö.. Joskus kattonu ko se mittari menee bidoloossa nollaan ja sit yhtäkkiä se alkaa taas alusta, et silleesti.

Oon kans miettiny et oks jokaisen huudon takana oikeesti joku ihminen. Ko siellä on aina joku niitä naputtamassa. Viikollakin yhteen asti yöllä.

618.2.2010 9:59

Näitä huutokauppoja voisi hieman verrata pokeriin. Kumpikin on teoriassa tuurista kiinni, mutta loppujen lopuksi pelaajan taito ratkaisee. Fiksuhuutoa kun seuraa, niin pitkälti samat henkilöt ostavat lähes kaikki tuotteet.

Nämä viimehetken korotuksethan taas tulevat noiden automaattisten korotusautomaattien kautta, mitä ostajat voivat käyttää. Käytännössä sivu ei myös päivity ennenkuin kello on laskenut loppuun saakka, jolloin huuto on saattanut tapahtua aiemmin mutta näkyy käyttäjän ruudulla vasta edellisen kellon loputtua.

Laillisuuden kanssa olen hieman enemmän kauppojen puolella. Liiketoimintaa tässä on kyseessä, mutta verottajaa houkuttelevat saatavat arpajaisverot.

718.2.2010 10:01

Yhden ainoan tuotteen olen "tuurilla" voittanut. Siinä ei ollut kyllä mistään taidosta tai kokemuksesta kiinni kun oli vasta rekisteröitynyt kakusuuhun ja laitoin ilmaisilla huudoilla automaatin huutamaan. :) Sen jälkeen ei ole mitään voittoja tullut, tuntuu että kaikki voitot nykyään menee niille 200-300 aktiiviselle huutajalle, jotka syytävät niihin suuria huutomääriä.

818.2.2010 10:06

"Fiksuhuutoa kun seuraa, niin pitkälti samat henkilöt ostavat lähes kaikki tuotteet."

Eikös tästä voisi sitten päätellä, että jos on aina samat henkilöt, niin nehän voisivat olla vaikka ylläpitäjiä tai vastaavia, keille ei palkintoa tarvitse ikinä antaa. Ottaa vaan rahat huudoista. Fiksua jottenka sanoisi. :)

918.2.2010 11:29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti samfin:
"Fiksuhuutoa kun seuraa, niin pitkälti samat henkilöt ostavat lähes kaikki tuotteet."

Eikös tästä voisi sitten päätellä, että jos on aina samat henkilöt, niin nehän voisivat olla vaikka ylläpitäjiä tai vastaavia, keille ei palkintoa tarvitse ikinä antaa. Ottaa vaan rahat huudoista. Fiksua jottenka sanoisi. :)
Tuskin noiden tarvitsee huijata ja riskeerata hyvää bisnestä, kun muutenkin asiakkaita riittää. Huutolokithan sen todistavat, että homma on reilua. Tuurilla on tosin suuri merkitys, mutta mitäs se nyt ketään haittaa?

Maailmassa on vikana se, että tyhmät ihmiset ovat niin varmoja kaikesta - ja älykkäät niin epävarmoja.

Bertrand Russell

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
3 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
7 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto