AfterDawn: IT-alan uutiset

Hovioikeus ei salli TPB-sulkua

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 11.2.2010 10:11 Kommentteja (7)

Hovioikeus ei salli TPB-sulkua Viime kesänä Norjassa toimivat tekijänoikeusjärjestöt haastoivat internet-operaattori Telenorin oikeuteen, koska operaattori ei estänyt asiakkaidensa pääsyä The Pirate Bay -sivustolle. Tekijänoikeusjärjestöjen kannalta oikeustaistelu ei ole edennyt hyvin, sillä he hävisivät jutun marraskuussa käräjäoikeudessa ja eilen hovioikeudessa.
Oikeuslaitoksen mukaan Norjan nykyinen lainsäädäntö ei anna tuomareille valtaa estää pääsyä TPB:n tapaisille sivustoille. Maan nykyinen laki ei myöskään pidä Telenorin toimia laittomina, joten sitä ei voida rangaista, eivätkä tekijänoikeusjärjestöt voi vaatia operaattorilta korvauksia.

Telenorin mukaan oikeuden päätös oli oikea. Yrityksen edustaja vertasi tilannetta tikapuukauppiaan arkeen, jota ei voida myöskään haastaa oikeuteen, jos hänen myymillään tikapuilla tehdään rikoksia. Myöskään internetin sensurointiin Telenor ei halua lähteä mukaan.

Norjalaiset tekijänoikeusjärjestöt olivat luonnollisesti pettyneitä tuomioon. Musiikkialaa edustavan TONO:n ilmoituksen mukaan EU-direktiivejä ei ole otettu käyttöön maan lainsäädännössä oikealla tavalla. Vaikka Norja ei ole EU-maa, pitäisi sen ottaa käyttöön tiettyjä EU-direktiivejä, koska se on ETA-maa.

Norjan hallitus on jo ilmoittanut, että paikallista tekijänoikeuslakia uudistetaan tulevaisuudessa, joten uuden oikeustaistelun mahdollisuus elää vielä.

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

111.2.2010 10:25

"Hovioikeus ei myöskään sallia TPB-sulkua"
I accidently the TPB-ban -tyylin otsikko

211.2.2010 10:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti beget:
"Hovioikeus ei myöskään sallia TPB-sulkua"
I accidently the TPB-ban -tyylin otsikko
Eiköhän kaikki ymmärtäneet kuitenkin tämä otsikko.

311.2.2010 10:39

Norjassa olla hyvä oikeuslaitos

Pitäisi muidenkin maiden korruptoituneiden laitosten ottaa mallia

411.2.2010 11:49

Jos oikeuslaitoksen mielestä ISP:tä voidaan verrata tikapuukauppiaaseen, niin miten nuo tekijänoikeusjärjestöt voivat olla edelleenkin sitä mieltä että lakia pitää muuttaa niin että ISP:llä on vastuu?
Tulevatko tikapuukauppiaatkin jatkossa vastuullisiksi rikoksista?

511.2.2010 14:38

Tikapuukauppiasvertaus nyt vain oli operaattorin heitto.
Mutta niinhän se länsimaissa menee, että operaattorien, kuten tietysti muidenkin, pitää toimia lain mukaan. Jos laki ei salli ko. kieltoa, ei sitä tietenkään tarvitse (eikä saa) toteuttaa. Mutta lakiahan voi aina muuttaa, ja sitähän to-järjestöt nyt kovasti lobbaavat kaikissa maissa. Jatkossa tikapuukauppiaatkin voivat siis joutua vastuuseen, jos to-järjestöjen tahto puhtaimmillaan toteutuu ja saadaan lakiin kirjattua. Kannattaa miettiä, voiko päätöksiin vaikuttaa omalla toiminnallaan, esim. äänestämällä tai tukemalla EFFI:n kaltaisia järjestöjä, nyt kun se vielä on mahdollista.

611.2.2010 14:41

Tukekaa piraattipuoluetta, tämä on oikea tapa. Myös kirjoittaminen ja asiasta puhuminen omassa ympäristössä auttaa asiaa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.2.2010 @ 15:52

712.2.2010 16:28

Oikea tuomio, mutta lait on tehty muutettaviksi kuuluu to-lobbarin motto.

Piraatti puoluetta ei eduskunnassa kuunnella kuten ei muitakaan hörhöjä ole konsanaan kuunneltu siinä laitoksessa.

Paras tapa vaikuttaa on hankkiutua ison puolueen leipiin, ottaa isohko laina pankista ja mainostaa itsesä eduskuntaan.
Sitten voi myyränä työskennellä ja vaikuttaa omiin joukkoihin jotta kun epämiellyttävä laki tulee vastaan niin sen saa myös kumoon.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto