AfterDawn: IT-alan uutiset

Googlelta avoin ja huippunopea testiverkko

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 10.2.2010 21:58 Kommentteja (17)

Googlelta avoin ja huippunopea testiverkko Google aikoo tarjota huippunopean nettiyhteyden parhaillaan jopa 500 000 amerikkalaiselle. Hakukonejätti haluaa rakentaa kokeellisen verkon, jonka avulla nopeiden verkkojen tekniikkaa ja uusia käyttötarkoituksia voidaan jalostaa entisestään. Googlen mukaan verkon nopeudet olisivat noin luokkaa gigabitti sekunnissa, eli netin surffailu olisi suunnilleen 100-kertaa nopeampaa kuin tämän hetkisellä keskivertoyhteydellä.
Google kertoi suunnitelmistaan yhtiön virallisessa blogissa. "Tavoitteenamme on kokeilla uusia tapoja, joilla voimme parantaa ja nopeuttaa internetyhteyksiä kaikille", Googlen tuotepäälliköt Minnie Ingersoll ja James Kelly kertovat blogikirjoituksessa.

Tuotepäälliköt tarkentavat Googlen kolmeksi päätavoitteeksi tässä projektissa uusien sovellusten löytämisen, uusien verkkoratkaisujen kehittämisen sekä avoimuuden ja valinnan vapauden. Google lupaa siis rakentaa verkkoaan läpinäkyvästi ja avoimesti ja tarjota käyttäjille mahdollisuuden valita mieleisensä useista palveluntarjoajista. Uusien tekniikoiden osalta avainlöydökset luvataan jakaa maailmalle.

Vähitellen netin joka saralle ja sen ulkopuolelle luikerteleva Google kertoo haluavansa ennen kaikkea kokeilla ja oppia projektinsa kautta. Yhtiö haluaa nähdä, millaisia sovelluksia ja käyttötapoja kehittäjät ja käyttäjät onnistuvat huippunopealle verkolle luomaan.

Projektin ensiaskel on koekäyttäjiksi kiinnostuneiden yhteisöjen löytäminen seuraavan kuuden viikon aikana. Google odottaa yhteydenottoja niin kunnilta kuin tavallisilta kansalaisilta aina maaliskuun 26. päivään saakka. Hakemusten perusteella Google päättää, mille Yhdysvaltain alueille verkko rakennetaan.

Googlelta löytyy omat hakemukset virkamiehille ja asuinseutuansa mainostaville kaduntallaajille. Tavallisilta käyttäjiltä Google kyselee lähinnä netin käyttötottumuksista ja -kokemuksista sekä perusteluja sille, miksi oma asuinalue pitäisi valita projektiin. Virkamiehet taas saavat eteensä seitsemän sivuisen hakemuksen, jolla kartoitetaan kaikki mahdollinen niin kunnan taloudentilasta, pinta-alasta, infrastruktuurista ja väestöpohjasta kuin yhteistyöhalukkuudesta, tekemisen organisoinnista ja Googlea mahdollisesti rasittavista veroista ja sitoumuksista.

Ja alla on tietysti asiaan kuuluva video, jolla Google esittelee projektiaan.

Edellinen Seuraava  

17 kommenttia

110.2.2010 22:40

Hidastuuko naapureilla paljon netti jos gigan netillä lataa täyttä vauhtia?

210.2.2010 22:58

ja tolla gigan nopeudella rupeisi leechaamaan/seedaamaan (warez ohjelma tähän) niin ai että olisi nopeata ^^

310.2.2010 23:17
nöfnöf
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ahet:
Hidastuuko naapureilla paljon netti jos gigan netillä lataa täyttä vauhtia?

Mitä ajattelit ladata semmoista, joka edes sekunniksi rasittaisi liikennettä?

410.2.2010 23:49

No jos vain löytyisi vastapalvelimia?

510.2.2010 23:54

siis 1000 kertaa nopeampaa, vai onko jenkeissä keskivertoyhteys 10 Mb.

611.2.2010 0:23

"Have access today" eli kyse on maksimi nopeudesta minkä voi tilata, eikä asiakkaiden nykyisten yhteyksien keskiverto nopeudesta.

711.2.2010 0:24

Heh, ja näin pääsee Google vakoilemaan taas vähän isompaa osaa nettiliikenteestä.

811.2.2010 0:57

Hieno homma!! Katsotaan vain että RIAA hyvin kiinnostunut asiasta kun tämä tulee :D Toivottavasti google kehittäs mahdollisesti jotain salaustekniikkaa kanssa edes kokeiluna tässä hankkeessa...ja toiseksee jenkeissä verkot muutekin täyttä shaibaa joten päivitykset jenkeissä onkin jo ajankohtaisia muutenkin :)

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti nöfnöf:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ahet:
Hidastuuko naapureilla paljon netti jos gigan netillä lataa täyttä vauhtia?

Mitä ajattelit ladata semmoista, joka edes sekunniksi rasittaisi liikennettä?
ahet: Ei jos reititykset ja laitteistot kunnossa isp puolella...
nöfnöf: voi kuule ku tietäsitki...Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mata:
No jos vain löytyisi vastapalvelimia?
Mata: Kevyesti toikin nopeus täysiä huutaisi kumpaakin suuntaan... ei tarvita yhtä vastapalvelinta nykypäivänä kun on useita vastapalvelimia esmes torrent tekniikassa... ns multisource sydemii..

911.2.2010 9:05

Kyllä Google vaan on paras. Tulispa Suomeenkin tuollainen vieläpä ilmaiseksi.

1011.2.2010 9:29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 6630nokia:
Kyllä Google vaan on paras. Tulispa Suomeenkin tuollainen vieläpä ilmaiseksi.
Tilaa Soneralta/Elisalta valokuitu (kokonaan) itsellesi, jolla saisit 1GB/s nettiyhteyden. Hintaa ei tosin viitsi edes miettiä..

1111.2.2010 9:55

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti EET:
Tilaa Soneralta/Elisalta valokuitu (kokonaan) itsellesi, jolla saisit 1GB/s nettiyhteyden. Hintaa ei tosin viitsi edes miettiä..
Kauhajoen alueella on tarjolla ns. kyläverkkoja, joissa liittymä on toki muidenkin käytössä. Liittymän asennusken hinta on kaikkineen noin 2000e ja 100/100 liittymä maksaa noin 40e/kk. Kyllä silläkin normaali käyttäjä aika pitkälle pärjää.

http://www.suupohjanseutuverkko.fi/

1211.2.2010 10:36

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Otakar:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti EET:
Tilaa Soneralta/Elisalta valokuitu (kokonaan) itsellesi, jolla saisit 1GB/s nettiyhteyden. Hintaa ei tosin viitsi edes miettiä..
Kauhajoen alueella on tarjolla ns. kyläverkkoja, joissa liittymä on toki muidenkin käytössä. Liittymän asennusken hinta on kaikkineen noin 2000e ja 100/100 liittymä maksaa noin 40e/kk. Kyllä silläkin normaali käyttäjä aika pitkälle pärjää.

http://www.suupohjanseutuverkko.fi/
Jepjep, mutta jos kaivaututtaisit oman gigabitin valokuidun taloosi vain omaan käyttöösi, kallista tulisi.

EDIT: 100/100 on liian hidas.. :D
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.2.2010 @ 10:38

1311.2.2010 10:46

Giganen verkko, joka oikeasti toimisi 1Gbps nopeudella mahdollistaisi jo aika mielenkiintoisia juttuja -- pelkällä P2P-warettamisella tuon hyötysuhde jäisi aika onnettomaksi, ellei sitten projektina ole koota jotain "Kaikki TV-sarjat vuodesta 1965 alkaen"-tyylistä kokoelmaa.

Voisin kuvitella ihan ensialkuun tallennustilan siirtämistä täysin verkkopohjaiseksi. Dummypäätteiden lisääntymistä (johon tämä Finnetin SuperMatrix -ideakin tähtää), jossa kone ei aja mitään softaa itse. Ja esim. fps-pelejä, jotka eivät ole koneella, vaan serverillä (joka lähettää koneelle vain valmiiksi luodun kuvan ja äänen verkon yli), joita voi pelata 80 euroa maksavalla päätteellä.

1411.2.2010 16:17

Ois voinu Suomee tulla.. :P

Tolla kyllä tosiaan - etenkin kun Google on asialla - saa aikaan aikamoisia sovelluksia kuten edelläkin oli esim. pelit voi olla palvelimella jolloin jopa miniläppäri voisi pyörittää Crysista parhailla asetuksilla ilman ongelmia.
Voi, että mitä se Google vielä keksiikään..

1511.2.2010 17:33

Eiköhän tämä ole osa crome os suunnitelmaa.

1612.2.2010 16:19

Niin, ei ajatella rajoittuneesti.
Pistetään koko käyttis käytettäväksi netin yli, meni mille koneelle tahansa on oma työpöytä nätisti hyppysissä peleineen kaikkineen.

P2P:n nopeutukseen ei ole mielestäni vielä tarvetta sillä esim omalla 100/5 yhteydellä 1080p rellut tulevat mielestäni jo liiankin nopeasti.
Gigalle olisi käyttöä varmaan sitten kun alkaa ilmestyä 2160p 3D 60fps materiaalia ladattavaksi.

1713.2.2010 13:36

Ei sinänsä mitään ihmeellistä tai uutta, sillä Japanissa on jo jonkin aikaa ollut tarjolla 1Gbs verkkoja rajoitetuilla alueilla. Kuitenkin mukava, että yritystä USA:n puolelle edes löytyy...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto