AfterDawn: IT-alan uutiset

Ilmaisista H.264-nettivideoista ei vaadita rojaltimaksuja

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 5.2.2010 12:36 Kommentteja (3)

Ilmaisista H.264-nettivideoista ei vaadita rojaltimaksuja AVC/H.264-videokoodekin lisensoinnista vastaava MPEG LA teki tiistaina odotetun päätöksen, kun se kertoi ettei H.264-koodekkia käyttävistä ilmaisista nettivideoista peritä rojaltimaksuja ainakaan seuraavaan viiteen vuoteen.
Päätös on helpotus useille netin videopalveluille, jotka ovat siirtyneet viime vuosien aikana käyttämään H.264-videopakkausta. Tilanne on ollut sama aiemminkin, mutta vuoden 2011 alussa voimaan astuu uusi lisensointikausi, jonka hinnoittelusta ei ollut aiemmin vielä tietoa.

Muilta osin AVC/H.264 ei kuitenkaan muutu ilmaiseksi, joten laitevalmistajat, enkoodereita ja dekoodereita valmistavat tahot sekä maksullisia H.264-videoita myyvät yritykset joutuvat edelleen pulittamaan MPEG LA:lle suuret summat rahaa. Tarkemmat uudet lisensointimaksut julkaistaan tämän vuoden aikana.

Nykyään rojaltikatto AVC/H.264:n suhteen on vuodessa 5 miljoonaa dollaria yritystä kohden. Applen ja Googlen tapaiset suuryritykset hyötyvät tästä rajasta, sillä ne voivat sisällyttää H.264-tuen kaikkiin tuotteisiinsa lähes pilkkahintaan. Ongelmia tulee puolestaan Mozillan tapaisille yrityksille, jotka eivät varsinaisesti myy mitään tuotteita. Tällaisille tahoille 5 miljoonan dollarin vuotuinen maksu kuulostaa suurelta summalta varsinkin kun maksun määrä vain todennäköisesti kasvaa vuosittain.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

15.2.2010 22:05

Milloin viimeksi kilpaileva avoin tekniikka on voittanut nämä maksulliset kilpailun jarrut? Ogg Theora torpattiin HTML5:stä Nokian ja Applen toimesta. Peffa homma...

28.2.2010 12:14
WumWum
Inactive

Theora on vielä hengissä ja jos sitä firefox ja Google Chrome tukee jo, niin kyllä sille käyttäjäkuntaa löytyy.

Tämä tietää sitä, että esim. Youtuben kaltaisten sivujen on tulevaisuudessa tuettava myös Theoraa.

33.6.2011 3:03
rcYuPVMHACKzGSJr
Vahvistamaton

Hey, youÂ’re the goto eepxrt. Thanks for hanging out here.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto