AfterDawn: IT-alan uutiset

ACTA ja sen salailu

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 16.1.2010 14:03 Kommentteja (16)

ACTA ja sen salailu Samanlaisten tekijänoikeuslakien ja -käytäntöjen saaminen voimaan kaikkiin maailman maihin olisi tekijänoikeusjärjestöille varsinainen helpotus, koska yhtenäisten säädösten avulla tekijänoikeuksien valvonta ja turvaaminen kansainvälisesti olisi helpompaa. Tämän suunnitelman toteuttaminen on kuitenkin ollut vaikeaa, koska useissa maissa lainsäädännön muuttaminen vie vuosia ja huomattavia summia rahaa. Tekijänoikeusjärjestöjen ja mediajättien onneksi ongelmaan on kuitenkin ratkaisu, sillä Yhdysvaltain hallituksen kauppaa edustava USTR (United States Trade Representative) on työstämässä ACTA-sopimusta (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), joka takaisi samankaltaisen tekijänoikeuskäytännön kaikkiin maihin, jotka hyväksyvät sopimuksen.
ACTA-sopimusta on työstetty tiettävästi jo vuodesta 2006 asti, mutta varmoja tietoja sen sisällöstä on hankala saada, koska USTR ei kerro ACTA:sta mitään, jonka lisäksi sopimuksen luonnoksia ja työversioita nähneet henkilöt eivät saa puhua sen sisällöstä. USTR:n mukaan asioista ei voisi enää keskustella "vilpittömässä" hengessä, jos tiedot ACTA:sta olisivat julkisia.

Salailun myötä ACTA on päässyt nopeasti useiden ihmisten vihalistoille, jonka lisäksi aktiiviset ihmiset ovat kaivaneet omatoimisesti esiin tietoja, jotka ovat aiheuttaneet runsaasti vainonharhaisuutta ja pelkoa muiden ihmisten parissa.

Internetissä liikkuvien "tietojen" perusteella ACTA mm. tuo kolmen hudin lain ja DMCA-käytännön kaikkialle, tekee kaikista luvattomasta lataamisesta syytetyistä tahoista oletusarvoisesti syyllisiä, tekee P2P-ohjelmista laittomia sekä muuttaa monien maiden lainsäädäntöjä.

Yhdysvaltojen lisäksi ACTA:n valmistelussa ovat mukana mm. EU, Japani, Australia, Kanada ja Meksiko. Poliitikkojen ohella mukana ovat isojen yritysten päättäjät sekä tekijänoikeusjärjestöt, joiden niskaan salamyhkäisyyden tuomia ongelmia on yritetty kaataa, koska kyseiset tahot hyötyisivät taloudellisesti eniten tiukemmista tekijänoikeussäädöksistä.

Tekijänoikeusjärjestöjä edustava Steven Metalitz kertoi Googlen maanantaina järjestämässä paneelikeskustelussa, että tiukemmat kansainväliset tekijänoikeuslait suojaisivat joka kymmenettä Yhdysvalloissa olevaa työpaikkaa, jonka takia ACTA on saanut tukea.

Kaikki ACTA-neuvotteluissa mukana olevat tahot eivät kuitenkaan tue asian ympärillä esiintyvää salamyhkäisyyttä ja esim. elokuvateollisuutta edustavan MPAA:n (Motion Picture Association of America) johtaja Dan Glickman vaati viime vuonna neuvotteluihin enemmän avoimuutta.

Suomessa ACTA:sta on keskusteltu julkisesti varsin vähän, ja varsinaisen pelinavauksen asiasta teki eilen Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala, joka vaatii blogissaan salailun lopettamista, tai muuten "Voittajia neuvotteluissa ovat suuret elokuva-, levy ja peliyhtiöt. Häviäjiä ovat kansalaiset."

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

116.1.2010 14:14

"Voittajia neuvotteluissa ovat suuret elokuva-, levy ja peliyhtiöt. Häviäjiä ovat kansalaiset"

Kansalaisella, eli kuluttaja on mahdollisuus valita. Ikävien firmojen tuotteet voi jättää hyllyyn ja mennä vaikka kävelylenkille tai pulkkamäkeen. Veikkaanpa, että nämä "salaiset" sopimukset helpottavat kuluttajan päätöstä jättää tuote hyllyyn.

Tästä voi olla hetkellinen apu noille mediafirmoille mutta pitkällä juoksulla nämä "salaiset" sopimukset tuovat vain lisää ongelmia firmoille ja nopeuttavat firmojen kuolemaa.

"We Dug Our Graves, Long Time Ago"

216.1.2010 14:30
Repolaine
Inactive

Se on hassua että puhutaan "kansalaisista" ja ties mistä oikeuksista, sekä ihmisyyksistä kun kyse on laittomat lataamisen rajoittamisesta. Tosiasia on, ettei laitonta lataamista haluta lopettaa taikka rajoittaa.

Oli keino mikä hyvänsä, niin aina nämä henkilöt hyökkäävät yhtiöitä vastaan. "Tää on niin väärin" Kuuluu joka suunnasta, vaikka kyse ei ole mistään muusta kuin laittomien asioiden rajoittamisesta.

Varmasti tähänkin viestiin kitistään ja itketään, saa nähdä mitä tällä kertaa. Varmaan että "Ei ne ohjelmistot ole laittomia" tms ?

316.1.2010 15:57

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Repolaine:
Varmasti tähänkin viestiin kitistään ja itketään, saa nähdä mitä tällä kertaa. Varmaan että "Ei ne ohjelmistot ole laittomia" tms ?
Ongelmana tässä on nyt se, että asiaa hoitaa Euroopna Komissio jota ei olla edes valittu demokraattisesti, eikä asioista kerrota kellekkään, vaan herrat haluavat kuulla vain omat mielipiteensä.


416.1.2010 16:17

Mielenkiintoista nähdä olisiko tämä lopulta se viimeinen piste tälle taistelulle laikien tiukentamiseksi vai jatkuuko kierre edelleen. Myös hyödyn toteutuminen näistä tiukennuksista tulee olemaan mielenkiintoinen kysymys. Lähteekö oikeasti CD myynti vielä nousuun vai onko se menetetty peli niinkuin itse uskon.

Ihmettelen suuresti, jos tätä ei niinkun kaikkea muutakin kivaa (LexNokia, IPRED) ajeta väkisin läpi vaikka se ei yhteiskuntaa oikeastaa mitenkään paranna. Ihmettelen myös salakähmäisyyttä. Miksi niin täytyy toimia asiassa, jonka ei pitäsi vaarantaa kenenkään henkeä tai turvallisuutta. Mikä ihmeen "vilpittömyys"?

516.1.2010 16:59

"Internetissä liikkuvien "tietojen" perusteella"

Miksi tietoja-sana on lainausmerkissä – eivätkö ne muka ole oikeita tietoja?

Tiedot perustuvat kahteen vuodettuun muistioon, joiden molempien luotettavuus on melko varma.
Lähde
Lähde2
(Molemmat lähteet Piraattiliiton uutisiin, joissa on linkit alkuperäisiin uutisiin ja muistioihin)

616.1.2010 17:17

"Tekijänoikeusjärjestöjä edustava Steven Metalitz kertoi Googlen maanantaina järjestämässä paneelikeskustelussa, että tiukemmat kansainväliset tekijänoikeuslait suojaisivat joka kymmenettä Yhdysvalloissa olevaa työpaikkaa, jonka takia ACTA on saanut tukea."

Kylläpä siellä jenkkilässä on paljon työntekijöitä jotka ovat kytköksissä tekijänoikeuksiin? Mistähän tämä lukema taas on vedetty, vai kuuluuko tähän myös tyyliin roskakuskit jotka sattuvat töiden lomassa kuuntelemaan radiota.

716.1.2010 18:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tuksu82:
Kylläpä siellä jenkkilässä on paljon työntekijöitä jotka ovat kytköksissä tekijänoikeuksiin?
Sinänsä joo, vaikka kaikenlaista tekijäboikeuslainsäädännön tarpeetonta kiristystä vastustankin, pitää todnäk paikkaansa. Kun nopeasti laskeskelee aloja, jotka liittyvät kiinteästi tekijänoikeuksiin ja niiden kokoa Jenkeissä -- ja ennenkaikkea niiden viennin arvoa USAlle, niin onhan toi lista aika vakuuttava:

-peliteollisuus
-elokuvateollisuus
-musiikkiteollisuus
-ohjelmistot
-verkkopalvelut/-sisältö

Kaikissa edellämainituissa kategorioissa USA on ykkönen globaalisti, niin viennissä kuin omassa kulutuksessaankin. Ja yleensä täysin suvereenisti -- musa- ja leffateollisuudessa yleensä fyrkat kilahtaa USAan, vaikka artisti/leffa olisikin suomalainen, kun tuotanto, jne ovat amerikkalaisten hanskassa.

816.1.2010 20:34

Jahas...taas jenkit on tuppaamassa neuvojansa ja "viisauksiansa" muille väkisin. Uff...muuri jenkkilän ympärille ja vartijat pitämään jenkit siellä sisällä, niin saatais rauha tännekki.

Niin ja itse uutiseen. Tuli jälleenkerran huomattua, että uutisessa puhuttiin vain jenkkien tulevaisuudesta ja heidän työpaikoista, mutta mites on euroopan tai muiden tässä mukana olevien maiden laita? Paljonko he tulisivat hyötymään tästä asiasta?

916.1.2010 20:53

Lainaus:
Varmaan että "Ei ne ohjelmistot ole laittomia" tms ?

No kun herra nyt on niin ekspertti juristi, niin voisitko kertoa mikä kohta tekijänoikeuslaissa sisältää sellaisen kohdan, joka kieltää kopiointiohjelmiston? Meidän pitäis koko netti lakkauttaa, ainakin jos herrat niin suvaitsevat. Kaiken netin pitäisi olla pilvessä. Ja tiedostoja ei voisi ladata ulos pilvestä lainkaan? Tälläinen fasismi on siis tälläisten sopimusten tarkoitus

1017.1.2010 12:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Repolaine:
Se on hassua että puhutaan "kansalaisista" ja ties mistä oikeuksista, sekä ihmisyyksistä kun kyse on laittomat lataamisen rajoittamisesta. Tosiasia on, ettei laitonta lataamista haluta lopettaa taikka rajoittaa.

Oli keino mikä hyvänsä, niin aina nämä henkilöt hyökkäävät yhtiöitä vastaan. "Tää on niin väärin" Kuuluu joka suunnasta, vaikka kyse ei ole mistään muusta kuin laittomien asioiden rajoittamisesta.

Varmasti tähänkin viestiin kitistään ja itketään, saa nähdä mitä tällä kertaa. Varmaan että "Ei ne ohjelmistot ole laittomia" tms ?
Et taida tosissaan ymmärtää missä tässä on kyse. Jos yritykset saavat rankaisuoikeudet ja kaltaisesi TO-rikkomusten vastustajakin on oletusarvoisesti rikollinen, niin kyllä hälytyskellojen pitäisi soida. Pitäähän sitä nyt järkeä koittaa puhua, kun kitistään ja itketään rankaisujen puolesta jotka eivät ratkaise ongelmaa. Vai kannatatko kenties jokaista säälittävää yritystä laskea rikollisuutta?

edit. Sen verran voisi tietysti sanoa, että kaikkien mielestä tiedostojenjakaminen ei pitäisi olla laitonta. Ongelma on muutenkin osaksi itseaiheutettua edellisen TO-lakimuutoksen jälkeen. Siksi suuren määrät rikollisia :)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.1.2010 @ 13:12

1117.1.2010 17:09

Nyt alkoi pelottaa.

Kun jenkit alkavat kirjoittaa maailmaan uutta tekijänoikeuslakia, tarkoittaa se varmastikin sitä että esim MPAA voi tulevaisuudessa haasta myös Suomalaiset lataajat oikeuteen, jenkeissä.
Siinähän sitten matkusta käräjöimään USA:han ja se lysti ei ole halpaa, eikä helppoa kun olet oletusarvoisesti syyllinen.

Suurin osa P2P ohjelmistakin lopettaa saman tien kehityksensä ja sulkee sivunsa lopullisesti, lataussivustot kuten download.fi joutuvat poistamaan ohjelmat sivuiltaan.

Sinnikkäiden lataajien nettiyhteyksiä suljetaan ja nimet mustalle listalle, eikä nettiin pääse enää kuin kirjastosta, jos sieltäkään.

Eli pikku juttu tulossa, ei huolta huomisesta, ladataan nyt kovot täyteen varuilta!

1218.1.2010 16:04

En usko että P2P ohjelmien kehitystyö koskaan lopu, niitä jatketaan piilossa ja jaetaan pöydän alta. Etupäässä tämä tarkoittaa etupäässä sitä medialaitteista P2P katoaa virallisten paketeista siitä taasen seuraa se että syntyy joukko epävirallisia kanavia joiden kautta jeataan sekä ohjeita että paketteja niihin. Samalla virallisten linux distroista nämä katoavat samalla siirtyen restricted paketteihin.

Sitten taistellaan ja tapellaan muutama vuosi vuodetaan verta ja kyyneleitä molemmin puolin mutta loppujen lopuksi piraatit ja kuluttajat voittavat.

Täytyy huomioida se seikka että kaikki materiaali ei ole tekijäinoikeuden alaista. Ja sen jakamisen kieltäminen mediatalojen toimesta ei saa olla mahdollista.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.1.2010 @ 16:07

1322.1.2010 17:24

Eniten tässä huomiotani herätti tuo "oletusarvoisesti syyllinen". Käsittääkseni kaikkien sivistysmaiden oikeudenkäynti perustuu oletukseen siitä, että jokainen on syytön kunnes toisin todistetaan. Tämä lienee kirjattu melko monen maan perustuslakiinkin. Nythän en lakia ole lukenut, mutta tiedän, että perustuslain ja tavallisen lain ollessa ristiriidassa lakia luetaan perustuslain mukaan. Siispä riippumatta mitä ACTA-laki sanoo, niin jokainen edelleen on syytön kunnes toisin todistetaan.

Nämä ACTA-sopimuksen asiat ovat TO-mafian märkää unta. Ei oikeusvaltiota voida haudata yhden tahon etujen vuoksi.

146.2.2010 10:38
pernite
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Repolaine:
Se on hassua että puhutaan "kansalaisista" ja ties mistä oikeuksista, sekä ihmisyyksistä kun kyse on laittomat lataamisen rajoittamisesta. Tosiasia on, ettei laitonta lataamista haluta lopettaa taikka rajoittaa.

Oli keino mikä hyvänsä, niin aina nämä henkilöt hyökkäävät yhtiöitä vastaan. "Tää on niin väärin" Kuuluu joka suunnasta, vaikka kyse ei ole mistään muusta kuin laittomien asioiden rajoittamisesta.

Varmasti tähänkin viestiin kitistään ja itketään, saa nähdä mitä tällä kertaa. Varmaan että "Ei ne ohjelmistot ole laittomia" tms ?
VOE JUMA... eikö se mene jakeluun ettei LATAAMINEN ole laitonta!!!!
MENEEKÖ JAKELUUN ETTÄ, TEKIJÄNOIKEUDELLA SUOJATUN MATERIAALIN KAUPALLINEN KOPIOIMINEN JA SEN JAKAMINEN HYÖTYMISTARKOITUKSESSA ON LAITONTA!!!!! JUMALAVITA OTTAKAA FINLEXIN SIVUSTO AUKI TAI HYPPYSIIN PAINETTU LAKIKIRJA JOS ETTE NETTIÄ USKO, ENNEN KUIN ALATTE KOMMENTOIMAAN ASIASTA TYYLIIN "LATAAMINEN ON LAITONTA JA RIKOS" Taitaa vaan olla turhaa nakella helmiä sioille, eihän ne niistä ymmärrä mitään

156.2.2010 10:49
pernite
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti horgh:
Eniten tässä huomiotani herätti tuo "oletusarvoisesti syyllinen". Käsittääkseni kaikkien sivistysmaiden oikeudenkäynti perustuu oletukseen siitä, että jokainen on syytön kunnes toisin todistetaan. Tämä lienee kirjattu melko monen maan perustuslakiinkin. Nythän en lakia ole lukenut, mutta tiedän, että perustuslain ja tavallisen lain ollessa ristiriidassa lakia luetaan perustuslain mukaan. Siispä riippumatta mitä ACTA-laki sanoo, niin jokainen edelleen on syytön kunnes toisin todistetaan.

Nämä ACTA-sopimuksen asiat ovat TO-mafian märkää unta. Ei oikeusvaltiota voida haudata yhden tahon etujen vuoksi.


Eipä tuo suomessa näin ole (nyyyh).... On toki totta että tuomioistuimen pitää antaa etusija perustuslaille jos jokin muu laki tai sen soveltaminen on ristiriidassa perustuslain kanssa (tuomioistuimet eivät näe koskaan minkään muun lain tai soveltamisen olevan ristiriidassa perustuslain kanssa, joten he eivät edes sovella perustuslakia vaikka heidän hyvin monessa asiassa pitäisi näin tehdä. Samoin perustuslaissa on pykälä jossa viranomaisia ja muita vastaavia noudattamaan tarkoin lakeja eli tämä teksti kattaa myöskin perustuslain, nii ei sekään toteudu käytännössä ollenkaan.. eli suomessa ei edes viranomaiset saatikka sitten oikeusistuimetkaan eivät noudata lakeja, niin miksi kansalaisten pitäisi edes noudattaa????

167.2.2010 1:21

Tosi pelottavaa, kuinka isoista asioista nykyään päätetään puolisalassa ja niin, ettei kansalaisilla juurikaan ole asiaan sanomista.

OT:

Lainaus:
VOE JUMA... eikö se mene jakeluun ettei LATAAMINEN ole laitonta!!!!
MENEEKÖ JAKELUUN ETTÄ, TEKIJÄNOIKEUDELLA SUOJATUN MATERIAALIN KAUPALLINEN KOPIOIMINEN JA SEN JAKAMINEN HYÖTYMISTARKOITUKSESSA ON LAITONTA!!!!!
No ei se laki kyllä mielestäni noin sano. Itse luen sen näin: Kaikki to-materiaalin kopioiminen on laitonta, ellei erikseen muuta sanota. (To-laki 1-2 §: "Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus teokseen, ..." ja "Tekijänoikeus tuottaa, jäljempänä säädetyin rajoituksin, yksinomaisen oikeuden määrätä teoksesta valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin, ...".)

Ilman oikeuksien omistajan lupaa laki sallii ainoastaan (12 § 1. mom.) "muutaman kappaleen" kopioinnin "yksityistä käyttöään varten." Tämäkään lievennys ei koske tietokoneohjelmia, siis esim. pelejä, joita ei saa kopioida edes itselleen. Ja laittomasti levitetyn tai suojauksen purkamista ("tehokasta teknistä toimenpidettä") vaativan materiaalin kopiointi on kielletty kokonaan, eli kuten laki sanoo (11 § 5. mom.): "...ei saa valmistaa kappaleita sellaisesta teoksen kappaleesta, joka on valmistettu tai saatettu yleisön saataviin 2 §:n vastaisesti tai jota suojaava tekninen toimenpide on 50 a §:n 1 momentin vastaisesti kierretty.".

Se on sitten eri asia, onko teosta määrätty millainen rangaistus, mutta kiellettyä se lataaminen kuitenkin on, ellei tekijä erikseen muuta sano. Vai?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.2.2010 @ 01:28

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
3 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
3 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto