AfterDawn: IT-alan uutiset

Sonyn musta laatikko aukesi -- tuotejulkistukset vuodelle 2010

Kirjoittaja Matti Vähäkainu (Google+) @ 15.1.2010 16:36 Kommentteja (2)

Sonyn musta laatikko aukesi -- tuotejulkistukset vuodelle 2010 Sony Nordic järjesti tällä viikolla Kööpenhaminassa Make.Believe-konferenssin, jota kutsuttiin myös The Sony Black Box Event -nimellä.. Pohjoismaiselle lehdistölle ja myyjille suunnattu tapahtuma esitteli tulevan vuoden kulutuselektroniikkaa ja palveluita. AfterDawn oli mukana katsastamassa japanilaisjätin kiinnostavimmat uutuudet.


Jo Sony Nordicin toimitusjohtajan, Dominic Lennonin aloituspuheessa kävi selväksi, että Sony panostaa verkkokytkettäviin laitteisiin, joissa nettivideo on vahvasti läsnä. Vuoden 2010 aikana Sonyn tavoitteena on nostaa verkkoon kytkettävien laitteiden osuus peräti 90 prosentiin. WLANia joko integroidulla tai erillisellä USB-sovittimella tukevia laitteita tulisi tavoitteiden mukaan olla 80 prosentia. Lisäksi yritys haluaa olla ensimmäisten joukossa 3D-laitteiden markkinoilla ja oleellista oli myös muun muassa PlayStation 3 -pelikonsolista tutun XrossMediaBar (XMB) -valikon laajeneminen televisioihin, Blu-ray-soittimiin ja kotiteatterijärjestelmiin.Vaikka tilaisuus käsitti myös Blu-ray-soittimet, kamerat, äänentoiston ja kotiteatterin, VAIO-tietokoneet sekä erilaiset lisälaitteet, niin painotus oli selkeästi televisioissa. Tämä kävi ilmi esimerkiksi tapahtuman nimeä kantavalla Black Box -osastolla, jossa muun muassa Blu-ray-soittimet jäivät selvästi taulutelevisioiden varjoon. Käydään kuitenkin pitemmittä jaaritteluitta uutuuksien pariin.

Taulutelevisiot


Sony julkisti useita televisioita eri kuluttajasegmentteihin. Mallistot jaoteltiin kuvanlaatua arvostavien Cinematic (HX) -sarjaan, design- ja tyylitietoisten Presence (NX) -sarjaan, hinta-laatu-suhdetta hakevien Essential (EX) -sarjaan sekä 3D:tä tukevaan Signature (LX) -lippulaivasarjaan. Kaikkia malleja yhdistävät muun muassa 4 HDMI-liitäntää ja USB-liitäntä, joiden lisäksi valtaosa malleista tukee verkkoyhteyksiä, DLNA-suoratoistoa sekä paljon tapetilla ollutta BRAVIA Internet Video -ominaisuutta. Tapahtumassa kerrottiin myös useista BRAVIA-televisioissa hyödynnettävistä teknologioista kuten sulavempaa kuvaa tarjoavasta Motioflow 200Hz:n Pro-versiosta, Intelligent Dynamic LED -taustavalaistusteknologista sekä erilaisista kuvanparannustekniikoista.

EX- eli Essential-sarjaan kuuluvat EX300-, EX400-, EX500-, EX600-, EX700- ja EX40B-mallit. EX300 on joukon ainut HD Ready (resoluuutio 1366×768, WXGA) -televisio, joka tulee saataville 22-, 26- ja 32-tuumaisena. EX400 on EX-sarjan halvin Full HD -televisio, EX500 tuo lisäksi 100Hz Motionflow:n, ethernet-liittimen (USB-WLAN-sovitin erillisenä), DLNA-tuen sekä BRAVIA Internet Video -palvelun. EX600- ja EX700-mallit tukevat Edge LED -teknologiaa. EX40B on ensimmäinen integroidulla Blu-ray-soittimella varustettu malli, jonka 32- ja 40-tuumaiset mallit soveltuvat erityisen hyvin esimerkiksi makuuhuoneeseen tai mökille. Ensimmäiset EX-sarjan televisiot tulevat myyntiin helmikuussa ja viimeisetkin ennen toukokuuta.


Sony BRAVIA KDL-46EX500

HX- eli Cinematic-sarjaan kuuluvat HX700, HX800 ja HX900. Kaikista malleista löytyy verkkoliitin (USB-WLAN-sovitin erillisenä), DLNA-tuki, BRAVIA Engine 3 sekä luonnollisesti BRAVIA Internet Video -palvelu. Kaksi ensimmäistä tulee saataville 40- ja 46-tuumaisena ja HX900 46- ja 52-tuumaisena. HX800 on Dynamic Edge LED -tekniikalla taustavalaistu ja HX900 Intelligent Dynamic LED -taustavalaistu. Molemmat tukevat Motionflow 200Hz Pro:ta. HX-sarja nähdään kaupoissa maalis-huhtikuussa. HX700 tulee kauppoihin jo ensi kuussa, mutta HX800- ja HX900-televisiot nähdään kauppojen hyllyillä vasta kesällä.


Sony BRAVIA KDL-46HX700

NX- eli Presence-sarjasta löytyy tyylitietoisille kaksi mallia, NX700 ja NX800. Mallit ovat teknisten ominaisuuksien puolesta lähes identtisiä. Ainoastaan Motionflow-tekniikka erottaa mallit -- NX700 tukee 100 hertsin ja NX800 200 hertsin ruudunpäivitystä. Molemmat NX-mallit tukevat BRAVIA Internet Videon lisäksi myös Bravia Internet Widget -sovelluksia, jotka mahdollistavat Facebookin, Twitterin ja Flickrin käyttämisen. Mallit perustuvat Monolithic Design -muotoilukonseptiin ja niihin on saatavilla erikseen myytävä alumiinijalusta (kuvassa). NX700 tulee saataville 40- ja 46-tuumaisena, NX800 40- ja 52-tuumaisena. Molemmat NX-mallit tulevat markkinoille maaliskuussa.


Sony BRAVIA KDL-52NX800

Jäljelle jää LX- ja Signature-sarjan yksinäinen julkistus, LX900, jonka sisuksiin on istutettu lähes kaikki yllä mainittu tekniikka -- ja osittain vähän enemmänkin. Muun muassa 3D ja WLAN ovat sisäänrakennettuina. Kesällä myyntiin tullevassa LX900:ssa mukana toimitetaan kaksi paria 3D-laseja. Kokovaihtoehdot ovat 40, 52 ja 60 tuumaa.


Sony BRAVIA KDL-52LX900

Blu-ray


Blu-ray-soittimien osalta julkistukset ja esittelyt olivat vähissä. Uusia malleja oli esillä vain kolme, S370, S570 ja S770, mutta valitettavasti niihin ei keretty juuri tutustumaan. Suurimmat uudistukset soittimissa koskevat BRAVIA Internet Videota, paluun tekevää Super Audio CD (SACD) -tukea, DLNA-verkkojakotukea sekä erittäin positiivisena yllätyksenä vihdoin saapuvaa Matroska (MKV) -tiedostoformaattitukea.

Halvimmasta S370-mallista löytyy tuki langalliselle lähiverkolle sekä USB-sovittimen avulla WLANille. S570:ssä WLAN on sisäänrakennettuna kuten kalleimmassa S770-mallissakin. Lisäksi elokuussa markkinoille saapuva S770 tukee 3D-materiaalia. S370 tulee markkinoille maaliskuussa ja S570 toukokuussa.


Sony BDP-S570

Kamerat


Sony esitteli Black Box Eventissä useita video-, järjestelmä- ja kompaktikameroita. Digijärkkäreissä painotettiin helppokäyttöisyyttä ja runkoon rakennettua kuvanvakainta. Uusin malli on 14,2 megapikselin Exmor CMOS-kennolla varustettu A450, joka mukailee ominaisuuksiltaan pitkälti viime vuonna julkistettua A550-mallia. A450 kykenee siis parhaimmillaan 7 kuvan sekuntivauhtiin ISO 200 - 12800 -herkkyysalueella. Malli tulee myyntiin ensi kuussa. Rungon suositushinta on 750 euroa.

Handycam-videokameramallisto laajenee kevään aikana yhteensä 13 erilaisella SX, SR, CX ja XR-mallilla, joiden hinnat vaihtelevat halvimpien SX-kameroiden alle 300 eurosta kalliimpaan XR550-mallin 1600 euroon. Uusimpana ominaisuutena esiteltiin Golf Shot -ominaisuutta, jolla muun muassa golf-lyönnistä saa koostettua kuvasarjan. Ominaisuus mahdollistaa videokuvauksen jopa 200 kuvan sekuntivauhdilla.


Sony CX350

Trendikkäimpinä videokamerauutuuksina esiteltiin kompaktit MHS-PM5/PM5K- ja MHS-CM5-kamerat, jotka tottelevat Bloggie-nimeä. PM5 on kääntyvällä objektiivilla varustettu kamera, jolla voi kuvata Full HD -resoluution MP4-videota ja viiden megapikselin still-kuvia. CM5 on puolestaan perinteisempi taskukokoinen videokamera, josta löytyy lisäksi 5x optinen zoomi sekä HDMI-liitin. Bloggiet tulevat myyntiin helmikuussa ja maksavat 180 eurosta 200 euroon.


Sony MHS-PM5 Bloggie

Cyber-shot-kompaktikamerat saavat kymmenen uutta mallia, joista mielenkiintoisin uutuus oli HX5. Exmor R CMOS -kennolla, 35mm laajakulmaobjektiivilla (25-250 mm kinovastaavuus), 10x optisella zoomilla, 1080i-teräväpiirtovideokuvauksella sekä GPS:llä ja kompassilla varustettu HX5 tuottaa 10,2 megapikselin kuvia. Laitte tulee myyntiin kuukauden tai kahden sisällä ja sen suositushinta on 400 euroa. Lisäksi myyntiin tulee S2000 (120e), S2100 (130e), W310 (150e), W320 (170e), W330 (180e), W350 (200e), W360 (210e), W380 (250e), W390 (260e). Osa kameroista tulee tukemaan Memory Stickin lisäksi myös vasta Sonyn hyväksymiä SD- ja SDHC-muistikortteja.


Sony Cyber-shot HX5

VAIO-tietokoneet


Black Box Eventin VAIO-osastolta löytyi kaksi tässä kuussa kauppojen hyllyille löytävää mallia, VAIO S Series ja VAIO F Series. 1199 euron suositushintaan S Series -kannettavaan saa Intel Core i3-330M -suorittimen, LED-taustavalaistun 13,3" laajakuvanäytön (1366x768), 4 gigatavua muistia, 320 gigatavun kiintolevyn ja 64 bittisen Windows 7 Professional -käyttöjärjestelmän. Suorituskykyisempi F Series -kannettava puolestaan 16,4 tuuman Full HD -näytöllä varustettu multimediakone. Siitä löytyy tehokaampi Core i7-720QM -suoritin, peräti 8 gigatavua muistia, 500GB kiintolevy, GeForce GT 330M -näytönohjain sekä kirjoittava Blu-ray-asema. F-mallin suositushinta on 1850 euroa.


Sony VAIO F Series

Kotiteatteri


Allekirjoittaneelta hieman vähemmälle tarkastelulle jäivät Blu-ray-kotiteatterisarjat, joissa niissäkin uutuuksia nähdään tänä vuonna. Aiemmin mainituista televisio tuttua Monolith Design -muotoilua sovelletaan myös kotiteatterijärjestelmiin. Myös ominaisuuslista on tuttua 2010 vuoden Sonya. BRAVIA Internet Video ja DLNA-tuki ovat vahvasti edustettuna. Tämän vuoden aikana myyntiin tulee kuusi uutta mallia: BDV-E370 ja BDV-E870 maaliskuussa, BDV-F500 ja BDV-F700 huhtikuussa, BDV-E970W kesäkuussa ja BDV-IZ1000W syyskuussa. Viimeisenä mainittu BDV-IZ1000W tuo ensimmäisenä Sony kotiteatteripakettina tuen 3D-materiaalille. Luonnollisesti katsomiseen vaaditaan 3D-tekniikkaa tukeva näyttölaite.


Sony BDV-IZ1000W

BRAVIA Internet Video


Tapahtuman yksi selkeimmistä viesteistä oli BRAVIA Internet Video -nettipalvelun tuominen olohuoneeseen laajalla rintamalla. Erilaisia nettivideopalveluita tukeva ominaisuus löytyy tulevaisuudessa niin televisioista, Blu-ray-soittimista kuin kotiteatterijärjestelmistä. Sony pyrkii yksinkertaistamaan YouTuben kaltaisten palveluiden käyttämistä televisioilla. Black Box Eventissä julkistettiin myös yhteistyö Tanskalaisen TV2:n ja sen Sputnik-palvelun kanssa. Maaliskuusta alkaen käyttäjät voivat nauttia Tanskalaistelevisiokanavan on demand -palvelusta. Samalla esille tuotiin suomalaisia enemmän kiinnostavat YLE Areena- ja MTV3 Katsomo -palvelut, joiden osalta neuvottelut ovat kuitenkin vielä kesken.

Tilaisuudessa esiteltiin myös tukku muita laitteita, kuten uusi 2,8" OLED-näytöllä varustettu Walkman A845, useita iPod-telakoita, kuulokkeita ja muita oheislaitteita.

Vaikka tarjonta oli kaiken kaikkiaan ylitsevuotavaa, niin kaipaamaan jäi suurempaa painotusta Blu-ray-soittimille ja PlayStation-pelikonsoleille sekä 3D-materiaalin esittelyä.

Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

115.1.2010 22:34

Kaunista.

229.11.2010 12:11

Osaakos joku kertoa, että toimiiko Sony NX700 telkkarissa muut suomalaiset palvelut kuin Ylen Areena. Ja miten toimivat, jos toimivat?


t. Pertsajv

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto