AfterDawn: IT-alan uutiset

Google saattaa vetäytyä Kiinasta sensuurin ja verkkohyökkäysten takia

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 13.1.2010 12:21 Kommentteja (3)

Google saattaa vetäytyä Kiinasta sensuurin ja verkkohyökkäysten takia Kiinan hakukonemarkkinat saattavat kokea pian suurehkon muutoksen, kun hakujätti Google kertoi eilen blogissaan poistuvansa Kiinan markkinoilta, ellei maassa tapahdu muutoksia.
Vuonna 2006 Kiinassa julkaistu Google.cn-sivusto muutti Googlen uhkauksen myötä eilen toimintaansa, ja nyt hakokone ei enää sensuroi hakutuloksia, joten Kiinassa asuvat kuluttajat voivat tutustua mm. Taivaallisen rauhan aukion tapahtumiin kirjoittamalla hakusanoiksi "Tiananmen Square".

Kiinan hallitus ei todennäköisesti sulata Googlen toimintaa, joten hakukone pimenee todennäköisesti tulevien päivien aikana. Sama kohtalo saattaa olla myös Googlen toimistoilla Kiinassa, joten yrityksellä ei välttämättä ole pian toimipistettä Kiinassa. Google on kuitenkin kertonut, että se on valmis neuvottelemaan Kiinan hallituksen kanssa sensuroimattoman hakupalvelun tarjoamisesta, mutta todennäköisesti Kiinan hallitus ei muuta lakeja länsimaisen yrityksen takia.

Sensuurin lisäksi Googlen johtoporrasta haittaavat heitä ja muita suuryrityksiä vastaan tehdyt verkkohyökkäykset, joiden tarkoituksena on ollut tietojen kerääminen kiinalaisista ihmisoikeusaktivisteista. Googlen kohdalla hyökkääjät pääsivät tiettävästi käsiksi tiettyihin Gmail-sähköpostitileihin, mutta Googlen mukaan mitään suurempia vahinkoja asian tiimoilta ei tapahtunut.

Googlen markkinaosuus Kiinassa oli viime vuoden kolmannella neljänneksellä noin 17 prosentin tienoilla. Kiinan suosituin hakukone on selvällä ylivoimalla Baidu, jonka hallussa on 77 prosentin osuus paikallisista markkinoista.

Googlen pelinavauksen myötä vastaavia toimia odotetaan esim. Microsoftilta, mutta toistaiseksi ohjelmistojätti ei ole kommentoinut tapausta.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

113.1.2010 20:41

Nyt jenkit sinne sotimaan ja levittämään sananvapautta ja demokratiaa ;)

214.1.2010 10:56

Joo ja viemään niiltä riisipellot ja Tiibetin!

314.1.2010 15:02

Koko Kiina villitys on ollut heuristista harhaa!
Iso G teki miehen työn iskemällä kinttaat naulaan itseään kuolemattomiksi luulevien diktaattorien lättänenien edessä - ja se siitä.
Iso G pimenee Kiinassa, ja toivon mukaan sakki alkaa tajuta missä rotankolossa nykyhallinon aikana asustavat.

Pikku pimennys = Viisauden alku?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto