AfterDawn: IT-alan uutiset

Vuosikymmen vaihtuu - AfterDawn 2000-luvulla

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 31.12.2009 14:44 Kommentteja (25)

Vuosikymmen vaihtuu - AfterDawn 2000-luvulla Tuntuu aika hurjalta todeta, että tämän vuosituhannen ensimmäinen vuosikymmen alkaa olemaan pikkuhiljaa paketissa. Ja AfterDawn on ollut olemassa kokonaisen kalenterivuosikymmenen - ja rapiat päälle, vietimmehän sivustomme kymmenvuotisjuhlia tänä kesänä. Vetää hiljaiseksi -- ja tekee hieman olon aika ikälopuksi -- sivustoa aloiteltaessa oltiin kuitenkin juuri työelämää aloittelevia, nippanappa parikymppisiä -- ja nyt peili muistuttaa armottomasti tosiasiasta, että kolmenkympin merkkipaalustakin alkaa olemaan jo muutama vuosi aikaa :-)
Mutta paljon on tapahtunut, näin pienen ja itsenäisen verkkojulkaisijan näkökulmasta. Kaikkea en jaksa kerrata, koska aiemmat "uudenvuoden puheeni" koostavat aika hyvin kunkin vuoden tapahtumat sivustomme näkökulmasta. Merkittäviä asioita on kuitenkin sattunut, jos jonkinlaisia. Vuonna 2000, vuosituhannen juuri vaihduttua pyörittelimme sivustoa vielä ns. autotallimetodilla eteenpäin -- arkisin "oikeat työt" ensin, sitten illan päälle työpäivän mittainen kiskaisu AfterDawnia uutispäivityksineen ja koodiprojekteineen. "Firman toimisto" oli käytännössä jokaisen perustajan oma makuuhuone ja kommunikaatio tapahtui ICQ:n välityksellä, kuten se vielä nykyisinkin tapahtuu. Usko omaan juttuun oli vahva, asuin itse tuolloin New Yorkissa ja olin aika aitiopaikalla todistamassa vuosituhannen vaihteen dotcom-buumia ja sitä fiilistä, miten kaikki mitä nettiin tehtiin, tulisi räjähtämään valtavan isoksi jutuksi.

Vuosi 2001 rysäytti nettimailman täysin erinäköiseksi -- mainosrahoitteinen malli stoppasi kuin seinään, konkurssiaalto pyyhkäisi Yhdysvalloissa yli verkkofirmojen (Suomessahan dotcom-buumia yritysmielessä ei sinällään koskaan ollutkaan, vaan meillä dotcom-buumin tilalla oli Nokia-vetoinen teknologiabuumi, jossa siinäkin moni sai näpeilleen) ja usko siihen, että omalla sivustolla pystyisi joskus oikeasti elättämään itsensä, oli aika heikossa hapessa. Tuosta alkoi pari vuotta kestänyt aika vaikea pätkä, jolloin piti purra hammasta ja luottaa tulevaisuuteen, vaikka "harrastus" veikin kaiken vapaa-ajan ja kaiken ylimääräisen rahan.

Vuoden 2002 lopulla kuitenkin kolmen vuoden ankara duuni sisällön ja sivuston kanssa alkoi kantaa jonkinlaista hedelmää -- digitaalisesta videosta oli tullut lyhyessä ajassa "suurten massojen" huvia ja AfterDawnin suosio käytännössä räjähti. Tuohon aikaan palvelimet olivat helisemässä lähes jokaisen kasvupyrähdyksen aikaan ja niihin aikoihin homma alkoi vihdoinkin näyttämään siltä, miltä me sen toivoimmekin näyttävän. Oli aika perustaa firma, jotta homma pysyisi jotenkin hanskassa -- toukokuussa 2003 syntyi AfterDawn Oy.

Tuon jälkeen alkoi aika määrätietoinen työ englanninkielisen AfterDawnin osalta, tarkoituksena löytää se oikea resepti, joka pitäisi sivuston kasvu-uralla -- yhdistelmä uutisia, softia, keskustelualueita ja vähän kaikenlaista muutakin aiheeseen liittyvää. Ja nähtävästi resepti löytyikin, koska englanninkielisen sivuston kasvu jatkui varsin mukavana - ja mainostajatkin palasivat takaisin nettiin vuosituhannen vaihteen haavat nuoltuina.

Vuoden 2005 alusta allekirjoittanut päätti vihdoin lopettaa ns. "oikeat työt" ja siirtyä pyörittämään AfterDawnia kokopäiväisenä duuninaan. Samana vuonna perustimme myös toimiston Ouluun -- ensimmäistä kertaa AfterDawn oli fyysisesti muutakin kuin postilokero-osoite ja seitsemän ihmisen makuuhuoneet. Koko tuon puolen vuosikymmenen ajan suomenkielinen sivusto oli aina ollut hieman lapsipuolen asemassa -- Suomessa verkossa mainostaminen oli (ja osittain on edelleenkin) puoli vuosikymmentä jäljessä Yhdysvaltoja, joten rahkeet piti kohdentaa sinne, missä niistä oli eniten hyötyä. Toisaalta meidän ideamme kaksikielisestä sivustosta jo aivan alusta alkaen toimi -- suomenkieliselle sivustolle voitiin tuoda suht helposti samat elementit käyttöön kuin englanninkieliselle puolellekin, jne.

Vasta vuonna 2006 meillä heräsi isompi kiinnostus suomenkielisen AfterDawnin tilasta, lähinnä sen vuoksi, että sivusto tuntui jatkavan kasvuaan ja vertailtuamme omia lukujamme silloin tällöin erilaisiin suomalaisten sivustojen mittauspalveluihin, totesimme, että "tämähän on Suomessa aika iso sivusto". Keväällä 2006 liityimme ensimmäistä kertaa TNS Metrixin viralliseen suomenkielisten sivustojen kävijämittaukseen ja olimmekin heti muistaakseni 30 suurimman sivuston joukossa palvelullamme.

Vuoden 2007 syyskuussa tapahtunut ns. digisiirtymä, jossa analogiset televisiolähetykset loppuivat ja ne korvattiin DVB-T -lähetyksillä, aiheutti Suomessa ennennäkemättömän kiinnostuksen tekniikkaa kohtaan -- ja tämä digisiirtymäkaaos satoi aika pitkälti AfterDawnin laariin jo vuoden 2006 alkupuolelta lähtien, kun ihmiset tulivat etsimään tietoa ja neuvoja digiboksien valinnassa, virityksessä, jne keskustelualueiltamme ja oppaistamme. Tuon ajan peruja on myös nykyisin tuotevertailuna tunnettu osiomme, joka avattiin alunperin nimenomaan digiboksivertailuna, jonka ideana oli helpottaa oikean digiboksin löytämistä ja valintaa.

Televisioverkon digitalisointi modernisoi samalla suomalaisten olohuoneet muiltakin osin -- myös karvalakkikansaa alkoivat kiinnostamaan taulutelevisiot, Blu-ray -soittimet, satelliittilautaset ja kotiteatterijärjestelmät. Ja tämä kiinnostus on näkynyt jo usean vuoden ajan jatkuvana liikenteen kasvuna niin AfterDawnissa kuin muillakin teknologiasivustoilla.

Vuonna 2007 teimme yrityksemme historian ainoan yrityskaupan ja ostimme suomalaisen Puhelinvertailu.com-sivuston. Ensimmäisen vuoden aikana emme oikein tienneet mitä tehdä sivuston kanssa, joka näkyikin sivuston suosion pienenä hiipumisena. Saimme Puhelinvertailu.com:n integroimisen osaksi AfterDawnin "taustakoneistoa" valmiiksi vasta toukokuussa 2008 ja vasta syksyllä 2008 tehty ulkoasuremontti selkeytti sivuston visiota, jonka tuloksena lukijakunta alkoi kasvaa nopeasti. Aivan vuosikymmenen viimeisinä vuosina, oikeastaan vuoden 2008 lopusta lähtien, erilaiset verkkopalveluiden mobiiliversiot -- etenkin Facebook -- ovat herätelleet myös ei-tekniikasta-kiinnostunutta kansanosaa kännyköiden käyttöön myös nettipäätteinä. Ja tuo on näkynyt aika mukavasti PV:n suosiossa, josta onkin tullut selkeästi yksi iso AfterDawnin osa-alue.

Vuoden 2008 helmikuussa laajensimme sivustomme lähes kymmenen vuotta kestänyttä kahden kielen valikoimaa kolmeen ja avasimme ruotsinkielisen AfterDawnin, joka keskittyy softiin ja tuotevertailupalveluihin. Tuo uuden kieliversion avaaminen oli myös erittäin hyvää harjoitusta monella tavalla, sillä viimeistään se toi esiin monia ongelmia sivustomme taustakoodissa, joka alkoi olla muodostunut kymmenen vuoden aikana varsin mielenkiintoiseksi sillisalaatiksi. Kokemuksesta viisastuneena aloimme suunnittelemaan sivustomme ulkoasun ja koodin modernisoimisprojektia, josta ensimmäinen osa julkaistiin syksyllä 2008 uuden Puhelinvertailun muodossa. Tuo ensimmäinen askel oli jo hyvää harjoitusta tulevaa silmälläpitäen ja kesäkuun alussa 2009 avasimme seuraavan palasen uudistunutta järjestelmäämme, download.fi:n muodossa. Lopulta projekti saatiin päätökseen marraskuun alussa 2009, kun koko suomenkielinen AfterDawn -kokonaisuus siirtyi käyttämään samaa ulkoasua ja uusittua koodipohjaa. Projektista jäi vieläkin jotain hampaankoloon, lähinnä kieliversioiden hallinnan osalta ja olemmekin työskennelleet vuosikymmenen viimeiset viikot -- joululomaa lukuunottamatta, luonnollisesti -- lokalisointiin liittyvien juttujen parissa.

Mutta mielenkiintoinen vuosikymmen, pakko todeta. Aloitimme uuden vuosituhannen kaksikielisellä sivustolla, johon eivät uskoneet oikein muut kuin perustajat. Vuosikymmenen vaihtuessa on hommasta tullut 15 henkeä työllistävä yritys, jonka englanninkielisellä sivustolla käy kuukausittain yli 4,5 miljoonaa yksittäistä kävijää ja jonka suomenkielisillä sivustoilla viihtyy lähes neljännesmiljoona suomalaista viikottain.

Hutejakin on toki tullut. Englanninkielinen pelisivustomme ei koskaan lähtenyt "lentoon", musiikkisivustomme MP3Lizard on jäänyt teknologian murroksen jalkoihin ja monta, monta projektia on vuosien mittaan vähemmän arvokkaasti kipattu hylättyjen projektien roskakoriin.

Mutta kiitosten paikka lienee nyt. Kiitän työntekijöitämme - niin nykyisiä kuin entisiäkin - aivan loistavasta työyhteisöstä, duunipaikasta johon tulee mielellään töihin ja jossa viihtyisi yleensä paljon kauemmin kuin kotona suvaittaisiin :-) Ja tietysti haluan napata hatun pois päästäni ja kiittää teitä kanssaperustajiani, jotka uskoitte tähän hulluun visiooni ja olitte valmiita persaukisina parikymppisinä uhraamaan rahaa ja ennenkaikkea aikaa ja vaivaa aivan käsittämättömiä määriä. Ja aivan erityinen kiitos kuuluu puolisoillemme ja perheilleimme, jotka jaksoivat katsoa vierestä 16 tunnin työpäiviä niin arkena kuin pyhänäkin.

Ja lopuksi kiitos kaikille käyttäjillemme -- teille, jotka käytte sivuilla sillointällöin lukemassa ratkaisuja ongelmiinne, teille jotka jaksatte ratkaista ihmisten ongelmia, teille jotka moderoitte sivujamme vuodesta toiseen pyyteettä ja teille jotka olette kertoneet sivuista tuttavillenne ja sukulaisillenne. Teidän kaikkien ansiosta AfterDawn lopettaa tämän vuosikymmenen Suomen suurimpana teknologiasivustona. Kiitos.

-Petteri Pyyny, tj
AfterDawn.com

Edellinen Seuraava  

25 kommenttia

131.12.2009 15:12

Edes "uudistettuun" ei saatu muutettua "Windows -ongelmat" muiden koneiden linjaan, eli muotoon "Windows-keskustelu".

231.12.2009 15:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti yamaneko:
Edes "uudistettuun" ei saatu muutettua "Windows -ongelmat" muiden koneiden linjaan, eli muotoon "Windows-keskustelu".
just parempi tollein

331.12.2009 15:18

Niin, onhan se asenteen mukainen ainakin.

431.12.2009 15:29

Hieno teksti, oli mielenkiintoinen lukea :) Hyvää uutta vuotta ja vuosikymmentä kaikille!

531.12.2009 15:30

ihan kun olisin kuullut samat tarinat muutaman kerran jo ennenkin erinäisten vuosipäivien yhteydessä ;P


HIROSHIMA 45
TSHERNOBYL 86
WINDOWS 95

631.12.2009 16:02

uus vuos ois hyvä alottaa vaikka ulkoasun uusimisella...

731.12.2009 16:35

Tärkein unohtui: Hyvää uutta vuotta 2010 :-)

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Michelola:
ihan kun olisin kuullut samat tarinat muutaman kerran jo ennenkin erinäisten vuosipäivien yhteydessä ;P
Näinhän se menee, hirveän uutta ei oikein tule, kun vanhaa kuitenkin muistellaan. Mutta tarinahan elää kun tarina jatkuu, vuosikymmenen päästä on kuitenkin puolet lisää horistavana :-)

831.12.2009 17:00

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti yamaneko:
Niin, onhan se asenteen mukainen ainakin.
Niinpä.

Asenteen mukaan kaikesta pitää olla järjestelmällisesti toista mieltä, vaikka vastapuoli miten asiansa perustelisi, jäsenyydestä riippumati.

931.12.2009 17:40

eikös se vuosikymmen nyt kuitenkin vaihdu oikeasti vasta vuoden kuluttua, kun tulee ekat 10 vuotta 2000-lukua täyteen. Ajanlasku alkoi vuodesta 1.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.12.2009 @ 17:40

1031.12.2009 17:41
timski
Vahvistamaton

Terve

sori nyt olla ilonpilaaja mutta vuosikymmen vaihtuu vasta vuoden päästä. 2011 on ensi vuosikymmenen ensimmäinen vuosi. kyllähän sen nyt tajuaa ernestikin, että ajanlasku aloitettiin vuodesta yksi ja sen vuoksi myös vuosikymmenet ja vuosituhannet alkavat vasta ykkösnumeroisen vuoden alusta. http://en.wikipedia.org/wiki/21st_century

1131.12.2009 18:35
Pate
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ptaa:
eikös se vuosikymmen nyt kuitenkin vaihdu oikeasti vasta vuoden kuluttua, kun tulee ekat 10 vuotta 2000-lukua täyteen. Ajanlasku alkoi vuodesta 1.
Näinhän taitaa olla, vuotta nolla ei ole ollut. Vuosituhannen vaihtumistakin juhlittiin vuoden etuajassa.

1231.12.2009 18:39

Aa, nyt alkaa selvitä tämä "uudistus", eli se onkin vasta tulossa. Ilmankos...

131.1.2010 16:15

Koko tekstin jaksoi lukea, vaikka se olikin jo paksun romaanin mittainen. Mitäköhän sitten vuonna 2020. :-)

Hyvää uutta vuosikymmentä kaikille!

141.1.2010 18:05

Oli varmasti mahtavaa asua juuri New Yorkissa tuohon osuvaan ajankohtaan.

Ajatella tosiaan että tätäkin sivua on kohta käyttänyt ~5 vuotta ja tunnuskin tuli luotua heti kun kaista kotiin ei maksanut enää kultaharkkoja vaan mansikat riittivät maksuvälineenä.

152.1.2010 14:31

Lainaus:
Näinhän taitaa olla, vuotta nolla ei ole ollut.

Buddhist calendar

All years are elapsed/expired/complete years, thus their epochal year is year 0, not year 1, because a complete year had not yet elapsed during it.

vai uskoo sitten tätä " virallista " kalenteria joka on jonkun ranskalaisen päähän pisto

The term Year Zero, applied to the takeover by the Khmer Rouge, is an analogy to the Year One of the French Calendar. During the French Revolution, after the abolition of the French monarchy (September 20, 1792), the National Convention instituted a new calendar and declared the beginning of the Year 1.

ite olen ateisti mut kyl ennemmin uskon buddhalaista kun ranskalaista vaikka ne keksivätkin metri systeemin

No joo hyvää Uutta vuotta kaikille

PS: En halua tästä mitään kinastelua kumpi on oikea
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2.1.2010 @ 14:36

162.1.2010 15:12

@ Sokar80

Niin, nythän vissiin viitattiin ihan matematiikkaan. "Täydet kymmenet" on lukuja, kun jokin tulee täyteen, ei vaihdu.

Eli vuosi 2011 on vasta seuraavaa "vuosikymmentä", ei vuosi 2010, joka on vasta yhden vuosikymmenen täysi kymmen.

Englannin kielihän juuri tähän viittaa...

Jos olisi ollut vuosi 0, niin asia olisi ollut toisin. Mutta eiköhän kuitenkin eletty "ensimmäistä vuotta", kun ajanlasku alkoi? Nyt elämme "kymmenettä vuotta", eikä kymmenesvuosi tullut "täyteen" vuodenvaihteessa. Vuosihan tulee "täyteen" vuodenvaihteessa ja uusi vuosi alkaa, eli nyt 2010 ja 2009 tuli päätökseen.
Ainahan kuitenkin puhutaan mitä edellisenä vuotena tapahtui ja nyt puhuttaisiin "mitä vuosi 2009 toi tullessaan".

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2.1.2010 @ 15:16

172.1.2010 15:18

onko tää eka vuosikymmen joka teidän elinaikana vaihtuu vai miks ihmeessä kaikki juuri nyt nussii pilkkua tän asian suhteen?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2.1.2010 @ 15:20

182.1.2010 15:25

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ptaa:
eikös se vuosikymmen nyt kuitenkin vaihdu oikeasti vasta vuoden kuluttua, kun tulee ekat 10 vuotta 2000-lukua täyteen. Ajanlasku alkoi vuodesta 1.
Ei. Vuosituhannet, matemaatikkojen mielestä, vaihtuvat aina xxx1 -tyyliin, mutta ainakin vuosikymmenten suhteen tunnutaan olevan suht järjestelmällisiä, eli toiseksi viimeinen digit vuosiluvussa kertoo vuosikymmenen :-) Näin siis ainakin mikäli on uskominen almighty Wikipediaa:

http://en.wikipedia.org/wiki/2000s_%28decade%29

Lainaus:
The 2000s was the decade that started on January 1, 2000 and ended on December 31, 2009.
http://en.wikipedia.org/wiki/Decade

Lainaus:
Although any period of ten years is a decade, a convenient and frequently referenced interval is based on the tens digit of the calendar year, as in using 1960s to represent the decade from 1960 to 1969.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2.1.2010 @ 15:26

Petteri Pyyny (pyyny@twitter)
Webmaster
http://AfterDawn.com/

192.1.2010 15:47

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Ei. Vuosituhannet, matemaatikkojen mielestä, vaihtuvat aina xxx1 -tyyliin, mutta ainakin vuosikymmenten suhteen tunnutaan olevan suht järjestelmällisiä, eli toiseksi viimeinen digit vuosiluvussa kertoo vuosikymmenen :-)
Asioita mitattaessa kuitenkin kymmen on aina jotain, joka tulee täyteen, ei vaihdu. Tuhatkin on "kymppi".

Ainahan puhutaan iästäkin tyyliin "toista kymmentä vuotta" ja kun jokin täyttää 20, niin se on 20, eikä jotain "kolmatta kymmentä". Ainoastaan kun puhutaan vuosista ihan pelkkinä vuosina, niin 2000-luvun innossa on alettu puhumaan vuosituhannen vaihdoksesta ja sitten jälkeenpäin vuosikymmenen vaihdoksesta, vaikka tosiasiassa eletään sitä samaa vuosikymmentä vasta täyteen.

Vissiin tämä harhaluulo on perinteisesti lähtenyt siitä, että koemme, että kymmen tuli täyteen, vaikka oikeasti tässäkin tapauksessa ei vuosi 2010 ole vielä eletty. Se on vasta edessä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2.1.2010 @ 15:50

202.1.2010 16:15

shadown on kyllä aina paikalla kun aletaan väitteleen turhimmista mahdollisista asioista

212.1.2010 16:21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti BaldAngel:
shadown on kyllä aina paikalla kun aletaan väitteleen turhimmista mahdollisista asioista
Itse asiassa aika harvoissa väittelyissä olen mukana, mitä olen lueskellut.
Koen sen melko usein turhaksi, kun joukossa on mukana sellaisia, jotka ilmaisee niinkin tuikitärkeitä asioita, kuten minun olemassaoloani.

Kuitenkin tämä vuosikymmenjuttu on mielestäni ihan hauska aihealue, kun monilla menee puurot ja vellit sekaisin, koska vuosien laskennassa on se nurinkurinen juttu, että meidän ajanlasku ei laske vuotta 0 minään ja siksi me elämme sitä vuotta, mikä vuosi on kalenterissa. Normaalistihan laskennassa se luku on käyty mikä on mittarissa.

222.1.2010 17:21

Nyt on 2 tammikuuta 2010 eli vuosi ja vuosi kymmen vaihtu

Ite perusten tuo väitelmää tällä

Joten kun 2009 -> 09 vaihtuu 10 eli 2010 niin silloin vuosi kymmen vaihtuu koska 09 tuli 10

Kun synnymme olemme 1s ikäisiä sitten yhden päivän ja vähän myöhemmin 3-kuukauden ikäisiä

Ei kukaan synny yhden vuoden ikäisenä


esim juhlitaan 30v 50v ja 60v syntymä päiviä ei 31v 51v ja 61v


Esim meidän poika on nyt 30-vuoden ikäinen joten kyllä se vuosi kymmen vaihtuu vaikka ei tullut täyteen

Eli se 20 vuosi kymmen vaihtui 30 vuosi kymmeneen kun 29v tuli 30v

Lainaus:
meidän ajanlasku ei laske vuotta 0 minään ja siksi me elämme sitä vuotta, mikä vuosi on kalenterissa.
Mut jos vuotta 0 ei ole niin miten tuli vuosi 1
Lainaus:
Vissiin tämä harhaluulo on perinteisesti lähtenyt siitä, että koemme, että kymmen tuli täyteen
Heitän tähän taas omia ajatuksia

eli jos mulla on yhdeksän euroa ja kymmenen senttiä = 9,10€

Kun taas kymmenen tai yli on esim kymmenen euro ja kaksi senttiä = 10,2€

232.1.2010 17:35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sokar80:

Ei kukaan synny yhden vuoden ikäisenä

Hyvä päätelmä ja arvasin, että joku sen heittää. Me emme tosiaan synny vuoden ikäisenä, joka onkin selkeä ristiriita siihen nähden miten laskemme vuosia yleisesti. Kuitenkin tosiasia on, että me elämme vuotta 2010. Vuosi 2009 on vasta käyty.

Eli kuten jo aiemmin sanoinkin, niin vuosien laskenta ei sovi "normaaliin" laskentaan, mutta näin se vain on.

Oletkin siinä aivan oikeassa, että 9,10 euroa on yhdeksän euroa ja yksi kymmenesosa eurosta. Vuosien laskenta lähteekin siitä, että me elämme itse asiassa nyt 2009:stä vuotta ja ensimmäistä kahdestoistaosaa.

Kuten aiemmin vitsailin tuosta kvartaalista sinulle, niin siinäkin yhteydessä puhutaan sen vuoden neljännesosista, jota me elämme.

242.1.2010 20:39

Olen syntynyt 1979 eli mietitääs..

70-luku, 80-luku, 90-luku, 2000-luku, 2010-luku (vai mites toi nyt sit sanotaan).

Pointtina, menossa viides vuosikymmen vaikka ikää vasta 30.

253.1.2010 13:00

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tonttila:
Olen syntynyt 1979 eli mietitääs..

70-luku, 80-luku, 90-luku, 2000-luku, 2010-luku (vai mites toi nyt sit sanotaan).

Pointtina, menossa viides vuosikymmen vaikka ikää vasta 30.
Joo, tuo on yksi hyvä havaintoesimerkki miten tuo vuosien laskenta on epäjohdonmukainen, kun sitä tarkemmin miettii.

Mutta siinä onkin purtavaa monelle, miten laskenta olisi johdonmukainen. Oletko itse asiassa ylipäätän elänyt 70-lukua, koska periaatteessahan se olisi sama kuin olisit elänyt 60-luvulla. Ihan vaan, koska sillonhan oikeasti eletään 70-lukua, kunnes se täysi kymppi tulee täyteen, eikä enää, kun se 70 lukuna on jo ylitetty. Siis ihan näin ajateltuna, jos jotain alat mittaamaan. Vaikka puhummekin numerosta 71 sanoin: Seitsemänkymmentäyksi.

Esimerkiksi jos on numero yksi, jota kulutat, niin sillonhan olet luvussa, mutta kun se numero yksi on loppu, niin sillon ei ole enää yhtä. Sama on vuosissakin...vai miten se menikään? ;)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto