AfterDawn: IT-alan uutiset

DRM-sekoilu pilasi Avatar-leffan näytöksiä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 18.12.2009 12:48 Kommentteja (10)

DRM-sekoilu pilasi Avatar-leffan näytöksiä 3D-elokuvien suunnannäyttäjäksi tituleerattu Avatar on saapunut tällä viikolla elokuvateattereihin, mutta aivan ongelmatonta elokuvan katselu ei ole ollut kaikkialla, vaan Saksassa näytöksiä jouduttiin perumaan, koska elokuvan näyttämistä varten tarvittavien DRM-suojauksien purkaminen ei onnistunut odotetulla tavalla.
Tiettävästi ongelmien syynä ovat digitaalisten elokuvien näyttöoikeuksia hallinnoivan Deluxe Digital -yrityksen tekemät virheet, joiden seurauksena elokuvateatterit eivät saaneet käyttöönsä toimivia purkuavaimia, joten elokuvia ei voitu täten näyttää katselijoille. Cinestar-elokuvateatteriketjun mukaan ongelmat ovat jo korjaantuneet, joten Avatarin tulevissa 3D-näytöksissä kaiken pitäisi toimia oikein.

Jossain elokuvateattereissa lipun ostaneille kuluttajille tarjottiin lipun hinnan palauttamisen ohella mahdollisuutta katsella elokuvan kaksiulotteinen versio. Tässä versiossa ongelmia ei ollut, koska kyseiset kopiot toimitettiin teattereihin filmikeloilla, joita ei ole suojattu millään tavalla.

Elokuvateattereille ja -studioille digitaalisten elokuvien jakelu on kuitenkin helpompaa, koska digitaaliset elokuvat voidaan tallentaa kiintolevyille, jotka ovat halvempia ja pienempiä kuin filmikelat. Elokuvastudiot voivat lisäksi suojata elokuvat DRM-suojauksilla, ja täten estää esim. elokuvien luvattomat ennakkonäytökset.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

118.12.2009 12:54

DRM <3

218.12.2009 13:19

Hajosin tälle. Eikös DRM pitänyt estää piraatteja, vai miten se oli? :D

318.12.2009 13:37

Kyllähän DRM vähentää piratismia. Samoin vetypommi kaikkiin väestökeskuksiin.

418.12.2009 14:03

Owned!! :D DRM suojaukset kierreteen melkein samantien. Niistä ei ole muuta kuin haittaa tuotteen ostajalle.

518.12.2009 14:05

Heh, ei voi kuin nauraa....Toivottavasti media teollisuus nyt käsittää DRM:n vihaamisen ja ottaa opiksi, tosin empä usko sitä.

618.12.2009 14:39

0wN3d

DRM on surkea "ratkaisu" ongelmaan joka ei pitäisi olla maailmassa kovinkaan suurella prioriteetillä. Mutta raha puhuu ja valtiot poliitikot vikisee kuorossa.

718.12.2009 14:49

Tuota tuota... Siinä missä vihaan todellakin DRM suojauksia kuluttajille myytävissä elokuvissa, peleissä ja musiikissa, pystyn täysin ymmärtämään sen että elokuvateattereiden versiot halutaan suojata. Se on kuitenkin muuten aika mahdotonta pitää sääntöjen vastaiset ennakkonäytökset poissa. Tietysti tuokin olisi pitänyt toteuttaa vähintään kolmivaiheisella uudelleentarkistus periaatteella jotta inhimmillinen virhe ei aiheuttaisi tuollaisia ongelmia.

818.12.2009 16:45
Zarok
Inactive

Siis jos oikein tajusin nii DRM suojuaus pitäisi estää laittoman kuvaamisen. Kuka jumankekka kuvaa 3D leffaa? Sehän näyttää kauheemalta kuin 2D.

918.12.2009 16:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Zarok:
Siis jos oikein tajusin nii DRM suojuaus pitäisi estää laittoman kuvaamisen. Kuka jumankekka kuvaa 3D leffaa? Sehän näyttää kauheemalta kuin 2D.
Täh? Miten DRM voisi estää kuvaamisen? Syyhän mainittiin tuossa selvästi:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti afterdawn:

Elokuvastudiot voivat lisäksi suojata elokuvat DRM-suojauksilla, ja täten estää esim. elokuvien luvattomat ennakkonäytökset.

1018.12.2009 17:11

Tottakai on elokuvayhtiöiden etujen mukaista, ettei tätä vahingossakaan kukaan kriitikko sattuisi näkemään ennen ensi-iltaa. Näin ei sana huonostosta leffasta pääse leviämään liian aikaisin ja saadaan suuremmalta osalta kansasta lypsettyä rahat pois.

Mutta eipä taaskaan piraatteja haitannut nämä suojaukset - ainoastaan maksavia ja ties kuinka monta yötä lipputiskin edessä jonottaneita tosifaneja.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto