AfterDawn: IT-alan uutiset

Microsoft varasti Plurk-mikroblogin koodit?

Kirjoittaja Matti Vähäkainu (Google+) @ 15.12.2009 14:18 Kommentteja (10)

Microsoft varasti Plurk-mikroblogin koodit? Kanadalaisyrityksen Plurk on yksi suosituimpia mikroblogeja Indonesiassa ja Taiwanissa, mutta surullisen kuuluisan sensuurin johdosta palveluun ei pääse Kiinasta käsin. Vastaavanlainen ja jopa ulkoisesti Plurkia muistuttava palvelu löytyy kuitenkin Kiinastakin. Kyseessä on Microsoft Chinan hiljattain avaama MSN Juku, joka tunnetaan myös nimellä Mclub. Kanadalaisyrityksen mukaan Microsoft ei ole kuitenkaan ainoastaan mukaillut toimivaa konseptia, vaan kyseessä on suurelta osin kopio.
Alun perin palvelun yhtäläisyyksiä ihmeteltiin Plurkin käyttäjien keskuudessa, joka herätti myös henkilökunnan huomion. Tarkemmin asiaa tutkittuaan Plurkilla huomattiin, että peräti 80 prosentia Microsoftin palvelun koodista on peräisin heidän palvelustaan. Kyseessä on Purkin mukaan törkeä kopio, sillä he kiistävät, että yritykset olisivat olleet minkäänlaisessa yhteistyössä.

Plurk julkaisi blogissaan kuvakaappauksia palveluista, jotka osoittavat selvästi yhtäläisyydet ulkonäössä ja käyttöliittymässä (kuvat alla). Lisäksi blogissa oli esillä esimerkkejä palveluiden koodista, jotka ovat myös miltei identtisiä.

Microsoft on jo kerennyt julkaista tiedotteen, jossa käsitellään tapausta. Tiedotteen mukaan Microsoft China tilasi palvelun kolmannelta osapuolelta. Microsoft muistuttaa, että IP-asiat otetaan yrityksessä erittäin vakavasti.

MSN Juku on toistaiseksi suljettu samalla, kun Microsoft tutkiii asiaa.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

115.12.2009 14:25

Tälläiset imago asiat on isoille yrityksille niin tärkeitä, että ei taida tuo kyseinen toimisto saada enää ainuttakaan sivutilausta mikkisoftalta...

215.12.2009 14:56
oh you...
Vahvistamaton

Kiinalaiset, nuo häpeilemättömät kopioijat. Eivät enää keksi mitään itse vaan kaikki on kopioitava muualta, kun ei omassa päässä ole mielikuvitusta.

315.12.2009 16:44

Melkein on kyllä niin selvä kopio kuin voi vaan olla. :D

Lainaus:
Kiinalaiset, nuo häpeilemättömät kopioijat. Eivät enää keksi mitään itse vaan kaikki on kopioitava muualta, kun ei omassa päässä ole mielikuvitusta.

Kiinassa keksittiin keskiajalla: paperi, ruuti ja kompassi!

Sen jälkeenkin varmasti on monia hienoja asioita keksitty! :D Nii!

(Tämä on taas niitä viestejä jotka eivät nosta käyttäjätasoa.)

415.12.2009 17:50

Tais Kinkeillä loppua paukut ruudin keksimiseen... :)

Ehkä paras esimerkki kinkkien touhusta on AVS. Yli 90% kopio MPEG-4 H.264 standardista. Normaalisti kun kierretään patentteja niin keksitään vähän erilainen tapa toteuttaa ko. feature mutta kinkki valitsee kaikkein vahvimmin patentoidut osat kopioitavasta lähteestä ja käyttävät niitä.

515.12.2009 18:04

Aika häpeämätön kopio :-p, kuten edellä sanottiin Kiinan kulta-aika taisi olla 1000-1300 luvulla ..... taitaa emokonttori pikkuisen tykätä kyttyrää moisesta tempauksesta :p.

616.12.2009 10:16

Ettei jopa useampaa kyttyrää...

717.12.2009 11:31

Tuollainen järkytys on kyllä viimeinen jonka ulkoasua lähtisin kopioimaan. Korkeintaan käyttäisin referenssinä, miten EI kannata tehdä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.12.2009 @ 11:32

817.12.2009 11:48

eihän kuvista mitään voi päätellä...jos jossain on suosittu ohjelmisto käytössä niin tottakai vaihtoehtoisesta tuotteesta tehdään ulkoasultaan samanlainen. Kuten openoffice on ihan kuin office ulkoasultaan, mese kopiot ihan kuin mese, jne jne...mutta se miten noi on laskenut että 80% koodista kopioitua niin en mene sanomaan, mistäs ne sen koodin on saanut, MS ei kuitenkaan taida open sourcea tehdä...taitaa olla pelkkää mutua

917.12.2009 12:31

Tuollahan oli ihan otteita sivun koodista, jota sitten oli verrattu alkuperäiseen.

1027.12.2009 20:28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti BaldAngel:
eihän kuvista mitään voi päätellä...jos jossain on suosittu ohjelmisto käytössä niin tottakai vaihtoehtoisesta tuotteesta tehdään ulkoasultaan samanlainen. Kuten openoffice on ihan kuin office ulkoasultaan, mese kopiot ihan kuin mese, jne jne...mutta se miten noi on laskenut että 80% koodista kopioitua niin en mene sanomaan, mistäs ne sen koodin on saanut, MS ei kuitenkaan taida open sourcea tehdä...taitaa olla pelkkää mutua
Microsoftin messenger on itsessään kopio kilpailijoistaan, myöskään openoffice ei ole pitkään aikaan matkinut ms officea, viimeksi taisi matkia silloin kun nimi oli vielä "staroffice" ja se oli kaupallinen ohjelmisto.

Miten ohjelma voisi tukea toisen ohjelman tiedostomuotoja matkimatta sitä yhtään?

Koodin kopiointi on kuitenkin täysin eriasia kuin ohjelmiston matkiminen joten matkimalla ei rikosta tässä tapauksessa olisi tehty, mutta koska koodi on lähes samaa niin kyllä epäilykset on ansaittu.

Voi olla että plurkilla on avoimempi kehitys ja joku keksinyt sitä kautta varastaa koodin ja kyllähän se ulkoasua katsomallakin käy järkeen ja selaimellahan voi myös katsoa miltä ulos puskeva koodi näyttää jonka jälkeen voi lähteä hiukan päättelemään.

Kyllä lakimiehen avustuksella koodit saadaan verrattavaksi.

bfr mitenköhän itse kiinalaisille koodaisit tuon kun kieli on kuitenkin ehkä "hiukan" erilaista, näillä ns. "merkkikielillä" tuon käyttö voi olla jopa yllättävän mukavaa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.12.2009 @ 20:29

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto