AfterDawn: IT-alan uutiset

Tekijänoikeuksien muutosehdotus hermostutti muusikot pahemman kerran

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 8.12.2009 13:21 Kommentteja (15)

Tekijänoikeuksien muutosehdotus hermostutti muusikot pahemman kerran Uusi Suomi uutisoi eilen opetusministeriössä valmisteltavasta tekijänoikeuksien muutosesityksestä, jonka myötä työnantaja saisi oikeuden teokseen tai teoksen esitykseen, joka on syntynyt tai tapahtunut työaikana. Työnantajalla olisi myös lupa muunnella ja käyttää teosta sekä luovuttaa sen käyttöoikeudet eteenpäin, vaikka taiteilija ei antaisi siihen omaa suostumustaan.
Iso joukko tunnettuja suomalaismuusikkoja kritisoi Vasemmistoliiton kanssa muutosesitystä kovin sanoin. Asian puolesta tehdyssä vetoomuksessaan muusikot kirjoittavat muun muassa, että heitä ei ole lainvalmistelussa kuultu lainkaan tai edes haluttu kuulla. He myös muistuttavat, että tekijänoikeudet ovat elintärkeä osa muusikkojen toimeentuloa, joskus jopa ainoa tulonlähde.

Vaikka muusikkojen asema on ollut vetoomuksen mukaan heikko jo entuudestaankin, tähän asti heillä on ollut kuitenkin mahdollisuus neuvotella itse tekijänoikeuksistaan.

Uusi Suomi -verkkolehden alkuperäisestä uutisesta löytyy täydellinen lista vetoomuksen allekirjoittaneista artisteista, joita ovat muun muassa Kauko Röyhkä, Maija Vilkkumaa, Ismo Alanko, Antti Tuisku, Olavi Uusivirta, Lauri Tähkä, Jori Sjöroos, Lauri Ylönen, Paula Vesala ja Mira Luoti.

"Tämä lakimuutos romahduttaisi neuvotteluasemat olemattomiin, sillä työnantajapuolen kannattaisi pidättäytyä sopimusneuvotteluista, koska oikeudet saisi suoraan lain nojalla! Esimerkiksi keikkamyyjä voisi päättää julkaista livelevyn myymänsä bändin keikasta, kysymättä artistilta, ja maksamatta artistille mitään", vetoomuksessa kerrotaan.

"Nykytila on ollut melko ongelmaton, miksi korjata jotain joka ei ole rikki? On selvää, että tässä on taustalla porvarihallituksen ideologinen halu siirtää tuloja ja omistusoikeuksia työntekijöiltä yrityksille", kritisoi puolestaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

18.12.2009 13:51

Jokohan sitä uskottaisiin, että nykyisillä 'tekijän'oikeuksilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin lihottaa yritysten lompakoita ?

Voisiko joku valaista minuakin, että minkä ihmeen vuoksi opetusministeriö tekee tämmöisiä päätöksiä ?

Eikö 'Opetusministeriö' nimikin viittaa enemmänkin koulujen ja muun opetuksen hallinointiin?

28.12.2009 14:26

Mikä mielletään työsuhteeksi?

Työsuhde syntyy mielestäni kun sopimuksessa määritellystä työstä maksetaan määritetty palkka (ja "bonukset" ovat sitten eri homma): tietty työ ja tietty palkka ovat selkeästi määritelty. Työ ja korvaus voidaan jättää määrittelemättä mutta silloin kyseessä ei ole työsuhde vaan kyseessä on yhteistyö.

esim. Freelancerit eivät mielestäni ole työsuhteessa julkaisuja tekeviin tahoihin vaan kyse on ennemminkin kahden itsenäisen toimijan väliestä "yhteistyösopimuksesta". Kuvista ja jutuista maksettava korvaus sovitaan tapauskohtaisesti: Se on kaupankäyntiä. Freelancer on tuottaja ja julkaisija on ostaja: aivan kuten Valio tuottaa maitoa ja lähikauppa ostaa maidon omalle hyllylleen myytäväksi eteenpäin.

Muusikoiden kohdalla "3 levyn sopimus", jossa muusikon korvauksena on pelkät myynnistä tulevat rojaltit, eivät lukeudu mielestäni työsuhteeksi sillä työsuhteen "tietty työ - tietty palkka" -ehto ei täyty: Työ on määritelty riittävällä tarkkuudella mutta korvaukset eivät.

Toki levy-yhtiö voisi tehdä 3 levyn sopimuksen jossa muusikolle annetaan "allekirjoituspalkkiona" 30 000 egeä ja rojalteja myynnistä - tämä vastaisi esim. puhelinmyyntityöstä maksettavaa "peruspalkka + tuloksesta maksettava korvaus" -palkkiota: peruspalkka on määritelty ja bonukset tulevat sitten jos tulee.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.12.2009 @ 14:28

38.12.2009 14:47

Keh.. tämäpäs mielyttävä uutinen.

48.12.2009 16:22

Taas tekisi kovasti mieli antaa jollekin oikein kunnolla satikutia... Järjetön esitys ainakin noilta osin, mitä tässä uutisoinnissa on esitetty.

58.12.2009 18:04

Ja Mafia rullaa taas... Levy-yhtiöt taas tämänkin takana.. Uusi lakihan toisi levy-yhtiöille vaan lisää massia ja alistas artisteja =(

68.12.2009 19:17

Vanha sanonta kuuluu: Ahneudella ei ole mitään rajaa.Koskas Helvetti täyteen tulee.

Levy-yhtiöt haluaa alistaa muusikot täydellisesti.

Toisaalta tuo ei ole ihme, sillä lakia valmistelemassa on ollut vain oikeuksien haltijoita. Elikä niitä, jotka siitä hyötyvät. Toivottavasti tuo ei mene lävitse.-

78.12.2009 20:49

Opetusministeriön to-lakeja valmisteleva työryhmähän koostuu vaan entisistä mm. teoston työntekijöistä...

89.12.2009 1:01

Elikkä kaikki artistit joitten sopimus on päättymässä levy-yhtiönsä kanssa EI kannata uusia sopimuksia, vaan hoitaa juttu itse, tai hommata kimpassa manageri tiukalla sopimuksella (manageria kohtaan) hoitamaan myyntiä. Saa sitten miettiä levy-yhtiöt, kun rahasammot lähtivät tekemään rahaa muille.

99.12.2009 14:42

Toivotaan, että kaikki artistit menee lakkoon, jos tällästä paskaa alkaa tulemaan.

Sais joku pistää pystyyn levy-yhtiön, jonka tavoite ei ole takoa rahaa vaan levittää kulttuuria, mielellään edulliseen hintaan, kuitenkin pitäen artistille menevät tulot samoina.

1010.12.2009 3:24

Koskahan joku heräisi, että videopuolen ammattilaiset ovat olleet samassa asemassa jo iät ja ajat...

1111.12.2009 4:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti toke0:
Koskahan joku heräisi, että videopuolen ammattilaiset ovat olleet samassa asemassa jo iät ja ajat...
Niin ja ylipäätään kaikki muut alat.

1212.12.2009 1:30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Shadown:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti toke0:
Koskahan joku heräisi, että videopuolen ammattilaiset ovat olleet samassa asemassa jo iät ja ajat...

Niin ja ylipäätään kaikki muut alat.

Millä "kaikilla" aloilla tehdään parin tunnin mittaisia työsopimuksia luovasta työstä, jonka tuloksena on immateriaalinen tuote?

1312.12.2009 3:23

Ei tuo nyt toisaalta kovin kaukana ole omasta työstäni: suunnittelen elektroniikkalaitteen ja sille ehkä hyvinkin monimutkaisenkin piirilevyn, joista ainakin jälkimmäinen on aika ainutkertainen "teos" (kukaan muu suunnittelija tuskin päätyisi täysin samanlaiseen ratkaisuun). Mutta koska kyseessä on käyttöesine eikä taideteos, suunnittelu ei nauti mitään teossuojaa.
Jos saan potkut tai eroan itse firmasta, kaikki oikeudet piirilevyn "layout":iin jäävät työnantajalle, joka voi vapaasti muuttaa sitä, antaa sen jonkun toisen muutettavaksi tai vaikka julkaista sen netissä. Varmasti aika samanlaista on muillakin jonkinlaista suunnittelutyötä tekevillä.

En tarkoita tällä, että kannattaisin ko. lakiesitystä, tuli vaan mieleen tuosta Shadown:n kommentista.

1412.12.2009 13:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:

En tarkoita tällä, että kannattaisin ko. lakiesitystä, tuli vaan mieleen tuosta Shadown:n kommentista.

Tätä juuri tarkoitin.

1512.12.2009 16:23

Kyllä tässä vaiheessa sokeinkin artisti huomaa kuinka tekijänoikeusfasismi on nimenomaan korporaatioiden pohjatonta ahneutta. Ehkä laajemmin ja sanatarkemmin kyse on markkinafasismista, totalitaristisesta kapitalismista.

Toisaalta onneksi nykyaikana itsenäinen toiminta on helpottunut, eli vapaanakin itsenäisenä artistina voi toimia. "Levy-yhtiöiden" markkinoimat palvelut kun voi hankkia erikseen ja joustavasti muualtakin...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto