YouTube tekstittää automaattisesti

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 21.11.2009 20:30 Kommentteja (4)

YouTube tekstittää automaattisesti YouTuben ja Google Videon tarjoamiin videoihin on voinut lisätä tekstitykset jo yli kolmen vuoden ajan, mutta tekstityksillä varustettuja YouTube-videoita on edelleen todella vähän, vaikka tekstityksille olisi usein tarvetta. Tämän ongelman korjaamista varten Google kertoi torstaina lisänneensä YouTubeen uuden puhetta tunnistavan toiminnallisuuden, joka lisää videoihin automaattisesti tekstitykset siinä kuultavan puheen perusteella.
Tekstityssivustojen ei tarvitse kuitenkaan murehtia töiden loppumisesta, sillä puheentunnistuksen kielivalikoima on tällä hetkellä rajoitettu englannin lisäksi mandariinikiinaan. Luonnollisesti käytössä oleva algoritmi ei myöskään tunnista kaikki sanoja oikein, joten korjattavaa riittää, mutta monissa tapauksissa edes sinne päin oleva tekstitys auttaa erityisesti kuulo-ongelmista kärsiviä ihmisiä.Aluksi tekniikka otetaan käyttöön vain tietyillä YouTuben kanavilla, mutta tulevaisuudessa tekniikkaa voi toivottavasti hyödyntää missä tahansa videossa.

Sisällön ymmärtämisen helpottamisen ohella tekniikka helpottaa videoiden etsimistä, kun hakusanoina voi käyttää videossa kuultavia sanoja sekä videoiden tekstittämistä muille kielille, sillä olemassa olevat tekstitykset voi kääntää toisille kielille Googlen oman käännöskoneen avulla.

Puheentunnistuksen myötä YouTubeen lisättiin myös tekstien automaattinen ajastustoiminto, jonka myötä YouTubeen lähetettäviä tekstejä ei tarvitse enää ajastaa itse, vaan YouTube hoitaa likaisen työn jatkossa puolestasi. YouTubeen liitettävään tekstitykseen tarvitsee siis sisällyttää ainoastaan kaikki videon repliikit, jonka jälkeen YouTube sovittaa ne oikeille paikoille. Tämäkään ominaisuus ei luonnollisesti toimi aina oikein, mutta tarvittaessa tekstien aikakoodeja voi korjailla manuaalisesti, jotta tekstitykset tulevat esiin oikealla hetkellä.

Alla lyhyt esittelyvideo uusista ominaisuuksista

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

121.11.2009 22:54

Välillä tuntuu siltä että Google tekee kaiken oikein. Yksi hieno ominaisuus youtubeen lisää. Kunhan saavat ton kielen kääntö systeemin vielä jossain vaiheessa toimimaan ni sehän on ois aika kätevä systeemi.

222.11.2009 01:20

Juutuupi osaa myös näköjään automaagisesti huomata tekijänoikeusrikkomukset. Latasin vahigossa yli 4min videon (piti olla 1min video) sinne, ja taustalla soi spotify. Video kerkesi olla alle minuutin siellä, kun huomasin virheeni ja poistin sen. Kerkesi kuitenkin tulla sähköpostia että hei, sulla on vissiin sony musicin omaisuutta videossas.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.11.2009 @ 01:21

322.11.2009 01:23

Lainaus:
Tekstityssivustojen ei tarvitse kuitenkaan murehtia töiden loppumisesta

tekstytyssivuthan ovat tähänkin asti tehnyt youtubeen tekstityksiä? Jos käännöskone on sama kuin translate.google.com, niin silloin on ihan turha lisätä mitään tekstityksiä videoihin.

422.11.2009 09:57

Tuntuu että google, joka siis nykyisin omistaa näemmä youtubenkin menee aivan liian pitkälle yksityisten ihmisten tietojen kalastelussa. Itse olen muutamia videoita kokeillut youtubeen laittaa ja yhdessä soi taustalla jokin kappale ja ihmettelin kun videossa ei ääntä kuulunut. Sitten huomasin, että youtube ilmoitti poistaneensa äänen tekijänoikeussyistä. En arvannut että tällainen äänen ja puheentunnistus on jo tuolla tasolla ja noin laajassa käytössä. Eikö asiasta ole käyty mitään julkista keskustelua että onko tällainen tietojen kerääminen sallittua ja mihin niitä voidaan tulevaisuudessa tulla käyttämään. Toinen vastaava on facebook jonne kaikki antavat innolla tietonsa keskitettyyn rekisteriin vaikka vielä joitakin vuosia sitten tietokonelehdissä varoitettiin antamasta henkilötietojaan julki internetissä. Tuskinpa tietoturva on paljoa parantunut.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.11.2009 @ 09:59

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto