AfterDawn: IT-alan uutiset

Uusia DVB-T2-verkkotoimilupia jaossa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 19.11.2009 12:22

Uusia DVB-T2-verkkotoimilupia jaossa Alkuvuodesta Suomessa laitettiin jakoon verkkotoimilupia, joiden avulla saa rakentaa DVB-T2-tekniikkaa hyödyntävän lähetysverkon. Kesäkuussa nämä molemmat luvat sai itselleen DNA, mutta taistelu verkkotoimiluvista ei ole vielä ohi, sillä valtioneuvosto on laittanut jakoon kaksi muutakin DVB-T2-tekniikkaa koskevaa verkkotoimilupaa.
Ensimmäinen lupa koskee kanavanippua F, joka kattaa koko Suomen Ahvenmaata lukuun ottamatta. Kyseinen lupa on voimassa 1.3.2010–31.12.2016 välisen ajan ja toimiluvan saaja sitoutuu verkon rakentamisessa sellaiseen aikatauluun, että verkon ulottuvilla on 60 prosenttia Manner-Suomen väestöstä vuoden 2011 loppuun mennessä.

Kyseisessä kanavanipussa voidaan lähettää sekä teräväpiirtolähetyksiä että tavallisen resoluution lähetyksiä, mutta MPEG-2-videota verkossa ei voi käyttää, vaan käytössä on oltava H.264/MPEG-4 AVC.

Toinen lupa on tarkoitettu puolestaan HD3-kanavanippuun, joka kattaa suuren osan pääkaupunkiseudusta ja sen lähialueita. Kyseinen lupa on voimassa 1.3.2010–31.12.2016 välisen ajan, mutta verkon käytön voi varsinaisesti aloittaa vasta 1.6.2010, kun kanavanipun käyttöön varattu taajuus vapautuu nykyisestä tehtävästään. Tämän kanavanipun kohdalla verkon pitää kattaa 95 prosenttia verkon alueella asuvasta väestöstä vuoden 2011 loppuun mennessä.

HD3-kanavanippu on varattu pelkästään teräväpiirtolähetyksille ja sielläkin lähetysten on tapahduttava H.264/MPEG-4 AVC -videona.

Molempien verkkotoimilupien hakuajat päättyvät 14.12.2009, jonka jälkeen voidaan odotella uutisia toimilupien hakijoista ja hieman myöhemmin niiden saajista.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto