AfterDawn: IT-alan uutiset

Olisiko Filmify unelmien elokuvapalvelu?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 17.11.2009 01:36 Kommentteja (9)

Olisiko Filmify unelmien elokuvapalvelu? Näyttelijänä ja ohjaajana tunnettu Timo Vuorensola on kirjoittanut blogiinsa mietteitä unelmiensa elokuvapalvelusta. Filmify-nimisen palvelun konsepti on pyörinyt Vuorensolan mietteissä jo pidemmän aikaa, ja nyt siihen pääsevät tutustumaan kaikki muutkin hänen kirjoituksensa myötä.
Vuorensola tarkoituksena oli korjata suurin osa nykyisten elokuvapalveluiden ongelmista ja luoda täten lähes täydellinen elokuvapalvelu. Filmify-palvelun tärkein tehtävä olisi yhdistää samaan pakettiin kattava tarjonta, hyvät sosiaalisen verkostoitumisen ominaisuudet ja hyvä videoiden laatu. Vuorensolan näkemyksissä tämä tarkoittaisi jonkinnäköisestä IMDB:n, YouTuben ja Spotifyn yhdistelmää, johon olisi liitetty mukaan Twitterin ja muiden sosiaalisten verkkopalveluiden toimintaa.

Vuorensolan mukaan tärkeää olisi sisällön löytämisen helppous, jonka saavuttamiseksi Filmifyn hakuominaisuuksien pitäisi olla todella hyvät. Esimerkkeinä kuluttaja voisi etsiä yhden ohjaajan kaikki elokuvat tai vastaavasti kaikki elokuvat, jotka ovat voittaneet palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla. Hakusanojen lisäksi sisältöä voi kaivaa esiin erilaisten luokitusten mukaan tai vaihtoehtoisesti rajata hakua jonkin toisen käyttäjän antamien arvosanojen perusteella.

Haun toimivuuden ohella tärkeässä roolissa on sisällön tarjonta. Vuorensola pitää Spotifyta tässä tapauksessa hyvänä esimerkkinä, koska sieltä löytyy paljon materiaalia, joka kattaa sekä vanhoja että uusia julkaisuja. Filmifyn kannalta tilanne olisi lisäksi se, etteivät elokuvastudiot enää pitäisi erillisiä julkaisurajoja, vaan kaikki pääsisivät samaan sisältöön käsiksi välittömästi. Tällöin ihmisten ei tarvitsisi turvautua esim. luvattomaan tiedostojenjakeluun, jos he haluaisivat katsella uusia elokuvia kotimaassaan, jossa kyseisiä elokuvia ei ole vielä julkaistu.

Monille tärkein kynnyskysymys on sisällön hinnoittelu, jossa Filmify luottaa sekä mainosrahoitteisuuteen että kuluttajien maksuhalukkuuteen. Kuluttajat voisivat siis käyttää mainoksilla varustettua Filmify-palvelua, jossa mainoksia voitaisiin näyttää esim. 20 minuutin välein. Maksamisen osalta vaihtoehtona olisi kuukausimaksu, joka olisi Filmifyn kohdalla 20 euroa. Halutessaan kuluttajat voisivat tilata myös elokuvia itselleen fyysisessä muodossa esim. Amazonin kautta, jolloin Filmifyn tekemät suositukset toisivat sille osan myynneistä.

Maksupolitiikan pitäisi olla mahdollisimman yksinkertainen, jotta luottokorttiakin välttelevät ihmiset voisivat helposti maksaa kuukausimaksun, jos he haluavat siirtyä palvelusta maksavien käyttäjien joukkoon.

Kuvan- ja äänenlaadun osalta asiakkaille pitäisi tarjota teräväpiirtoista sisältöä 5.1-ääniraidan kera. Katselun aloittaminen ei saisi myöskään kestää, vaan videoiden latausnopeuden pitäisi olla vähintään YouTuben tasolla. Filmifyn elokuvia voi myös sisällyttää omiin blogikirjoituksiin tai jaella elokuvan linkkejä esim. pikaviestimen kautta, jolloin kuukausimaksua maksamattomat asiakkaat pääsevät välittömästi katselemaan mainosrahoitteista sisältöä.

Filmify pitäisi myös sisällään chätin ja mahdollisuuden ryhmäkatseluille, jolloin leffailtoja voisi pitää kaveripiirissä vaikka kaikki tahot eivät olisi edes samassa maassa. Katsojat voisivat myös sijoittaa elokuvien kohtauksiin erilaisia tageja, jotka helpottaisivat tietyn tyyppisten elokuvien etsimistä tai antaisivat katselun yhteydessä ajateltavaa katsojille. Tagien kautta pääsisi myös helposti käsiksi elokuviin liittyviin trivia-tietoihin.

Vaikka Filmifyn sähköistä ruumiillistumaa ei välttämättä nähdä koskaan, ovat monet Vuorensolan esittämät ajatukset jo itsessään toteuttamiskelpoisia ja toivottavasti netin lailliset elokuvapalvelut voivat tulevien vuosien aikana tarjona kuluttajille edes osan Filmifyn ominaisuuksista.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

117.11.2009 10:34

Mikä neropatti, oikeen helekutin tärkeä jätkä. Visioiden Charlie Chaplin. Keksi hyvän nimenkin, "Filmify". "Filmi" on varmaan sitä Suomea, "fy" on vaan pöllitty Spotify-brändistä. Onkohan kaveri ajatellut miten rapakon takana lausutaan tuo, "Fölmifai"? :)

217.11.2009 11:10

No nimi nyt on mitä on mutta kyllä sen luultavasti saisi väännettyä brittien lausuttavaan muotoon.

Idea on hyvä, mutta kuka lähtee toteuttamaan kun kaikki haluaa vain paljon rahaa eikä toimivia palveluja vaikka niillä sitä saisikin.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.11.2009 @ 11:11

317.11.2009 12:20
Pertti
Vahvistamaton

Never heard about voddler?

417.11.2009 15:42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti necq:
Mikä neropatti, oikeen helekutin tärkeä jätkä. Visioiden Charlie Chaplin. Keksi hyvän nimenkin, "Filmify". "Filmi" on varmaan sitä Suomea, "fy" on vaan pöllitty Spotify-brändistä. Onkohan kaveri ajatellut miten rapakon takana lausutaan tuo, "Fölmifai"? :)
...

No ei tietenkään ollut kyse lopullisesta tuotteesta tai edes sen nimestä. Kunhan oli annettu visiolle joku nimi. Huoh.

518.11.2009 9:04
jussist
Vahvistamaton

Ihan kiva idea. Yhdistetään neljän supersuositun webapalvelun parhaat puolet, ja tarjotaan vielä elokuvia ilmaiseksi. Miksen tätä itse keksinyt? Toteutusta odotellessa...

618.11.2009 10:56

No onpa todella originaalia. Toivottavasti ei oikeasti usko keksineensä tuota konseptia.

edit:
Aika ironista muuten että tuossa alhaalla lukee juuri:
"aiheesta muita uutisia: Voddler on elokuvien spotify, suomeen ensi vuonna" :)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.11.2009 @ 10:58

720.11.2009 20:47

"Filmifyn kannalta tilanne olisi lisäksi se, etteivät elokuvastudiot enää pitäisi erillisiä julkaisurajoja, vaan kaikki pääsisivät samaan sisältöön käsiksi välittömästi."

Tämähän ei ole mikään tekninen ongelma, vaan resurssikysymys eli taloudellisista ja workflow-asioista riippuvainen.

Elokuvastudiolle olisi varsin riskialtis tehdä globaali levityspäätös jo ennen kuin on kokemuksia ensimmäisen talousalueen julkaisun menestymisestä. Tekstitykset parille sadalle kielelle maksaa aika paljon ja vielä enemmän markkinointi- ja sponsorointisopimukset. Lisäksi leffat pitää vielä tarkastuttaa maakohtaisesti, että saadaan ikärajat ja mahdolliset sensuurihylsyt.

Eli vaikka filmikopioiden kierrätys maasta toiseen alkaakin olla mennyttä aikaa, valtaosa ihmistyöstä yhä säilyy.

823.11.2009 9:41

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti toke0:
"Filmifyn kannalta tilanne olisi lisäksi se, etteivät elokuvastudiot enää pitäisi erillisiä julkaisurajoja, vaan kaikki pääsisivät samaan sisältöön käsiksi välittömästi."

Tämähän ei ole mikään tekninen ongelma, vaan resurssikysymys eli taloudellisista ja workflow-asioista riippuvainen.

Elokuvastudiolle olisi varsin riskialtis tehdä globaali levityspäätös jo ennen kuin on kokemuksia ensimmäisen talousalueen julkaisun menestymisestä. Tekstitykset parille sadalle kielelle maksaa aika paljon ja vielä enemmän markkinointi- ja sponsorointisopimukset. Lisäksi leffat pitää vielä tarkastuttaa maakohtaisesti, että saadaan ikärajat ja mahdolliset sensuurihylsyt.

Eli vaikka filmikopioiden kierrätys maasta toiseen alkaakin olla mennyttä aikaa, valtaosa ihmistyöstä yhä säilyy.
Nostaakin muuten mielenkiintoisen kysymyksen noihin ikärajoihin liittyen. Tarvitseeko enää tarkastaa lainkaan jos leffaserverit heitetään jonnekkin somaliaan, eikä markkinoida mitenkään aluekohtaisesti?

924.11.2009 23:46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti bfr:
Nostaakin muuten mielenkiintoisen kysymyksen noihin ikärajoihin liittyen. Tarvitseeko enää tarkastaa lainkaan jos leffaserverit heitetään jonnekkin somaliaan, eikä markkinoida mitenkään aluekohtaisesti?

Ei kai Suomen elokuvatarkastamo voi vaatia muissa maissa sijaitsevia ohjelmia tarkastettavakseen?
Ainakaan, jos Suomesta ei löydy selkeää levityksestä vastaavaa tahoa.
Joka tapauksessa laki on surullinen esimerkki siitä kuinka kaukana lainsäätäjä voi olla todellisesta maailmasta. Lakeja ei pitäisi säätää utopioita varten.

Niin ja unohtui tuosta aikaisemmasta litaniasta vielä dubbaukset; niiden tekeminen kun useimmiten on vielä tekstitystä paljon kalliimpaa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto