AfterDawn: IT-alan uutiset

Alankomaiden hallitus esittää GPS-valvontaa joka autoon

Kirjoittaja Matti Vähäkainu (Google+) @ 16.11.2009 16:38 Kommentteja (22)

Alankomaiden hallitus esittää GPS-valvontaa joka autoon Alankomaiden hallitus on esittänyt kilometripohjaista, paikannuksen avulla toimivaa tiemaksua, kertoo YLE Uutiset. GPS-paikannuksen avulla valvottava maksu olisi maailman ensimmäinen laajuudessaan. Sillä pyritään mittaviin hiilidioksidipäästöjen ja ruuhkien vähentämiseen.
Mikäli parlamentti hyväksyy ehdotuksen, uusi maksu otetaan käyttöön vuonna 2012. Samalla poistuvat perinteisemmät auton ostamiseen ja omistamiseen liittyvät autoverot. Hallitus on ilmoittanut tavoitteeksi 10 prosentin vähennyksen hiilidioksidipäästöissä ja ruuhkien puolittamisen.

Automatisoitu järjestelmä vaatii jokaiseen autoon erillisen GPS-paikantimen. Järjestelmä kirjaa kunkin auton kilometrit, joista lähetetään lasku auton omistajalle. Yle kertoo, että samanlaista järjestelmää on harkittu myös Suomeen.

Alankomaissa tavallisen perheauton kilometrihinnaksi tulisi aluksi 3 senttiä, joka nousisi vuoteen 2018 mennessä yli kaksinkertaiseksi 6,7 senttiin. Maksu on suhteutettu auton kokoon ja päästöihin.

Uusi järjestelmä kerää varmasti myös vastustajia. Kaiken autolla liikkumisen valvominen menee useiden mielestä liian pitkälle, jonka lisäksi polttoaineverotus mahdollistaisi miltei saman lopputuloksen. Paikannusjärjestelmällä on tosin omat hyvät puolensa. Se mahdollistaa esimerkiksi alueen tai kilometrimäärän mukaan vaihtelevan maksun.

Edellinen Seuraava  

22 kommenttia

116.11.2009 17:29

Jaaha, kohta hakkerit ajavat sitten muita halvemmalla.

216.11.2009 17:47

Rakenna Faradayn häkki GPS-lähettimen ympärille ja autosi ei näytä liikkuvan mihinkään.

316.11.2009 17:48

Ja ylinopeudestakin jää heti kiinni.

416.11.2009 18:03

Mitäs jos purankin koko systeemin autosta pois ja jätän päälle kotipihaan?

Tai vielä parempaa hommaan samanlaisen laitteen kotiin ja autoon ja näin käytän päällä vain tarkastuksissa yms?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.11.2009 @ 18:04

516.11.2009 18:10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti beget:
Rakenna Faradayn häkki GPS-lähettimen ympärille ja autosi ei näytä liikkuvan mihinkään.
auton kori on jo itsessään sellainen ja hyvin pelittää gps
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.11.2009 @ 18:11

616.11.2009 18:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tubbana:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti beget:
Rakenna Faradayn häkki GPS-lähettimen ympärille ja autosi ei näytä liikkuvan mihinkään.
auton kori on jo itsessään sellainen ja hyvin pelittää gps
En tiedä minkälaista autoa sinä ajat, mutta omassani on ikkuna hiukan tuota 24cm isompi(L2 aallonpituus, L1 vielä pienempi, 19cm).
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.11.2009 @ 18:27

716.11.2009 19:13

ei tuollainen tule onnistumaan, itse ainakin vastustaisin täysin että autoani seurattaisiin gps:llä.
jos kuitenkin sattuisi tuollainen idioottimainen idea menemään suomessa läpi, repisin laitteen irti autosta ja jättäisin todellakin kotipihaan, ja kyllähän noihin saa kaikenlaisia virityksiä viriteltyä, ei toimi ei tuollainen systeemi.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.11.2009 @ 19:15

816.11.2009 19:15

Joku häirintävekotin sinne vaan.

916.11.2009 19:19

kaunis ajatus tässä takana mutta selvähän se on että ei voi onnistua. Joko siellä ei ole hallituksessa kovin asiantuntevaa porukkaa tai sitten toteutukseen liittyy jotain muutakin mitä ei tässä kerrota

1016.11.2009 19:25

Pitää huomioida että alankomaissa on paljon vaikeampi pistää veroja polttoaineeseen kuin täällä, saa olla tosi suuret erot hinnassa että suurin osa porukasta viittii ajella ruottiin tai venäjälle. Etenkin kun venäjä on alkanut sakottaa "tankkaajia". Alankomaiden koko pinta-ala on hieman suurempi kuin etelä-suomen läänin.

1116.11.2009 20:06

Siinähän sitten ostetaan Ladaan gepsit ja laitetaan seurantaan kuinka mannet ajelee hevoskaupoille. >:)

1217.11.2009 9:27

Sanos

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti akse:
Joku häirintävekotin sinne vaan.
Veikkaan että tuollaisesta tulee sanktiota.. sanoisin että "häirintävekottimet" eivät blokkaa signaalia vaan korvaavat sen jollain roskalla, ja sellaisen datan kyllä varmaankin tunnistaa.. Ainoa keino on blokata signaalin vastaanotto kokonaan. Se ei onneksi vaadi muuta kuin antennin peittämisen.

1317.11.2009 10:27

Juuh eiköhän tuo nyt tullut jo selväksi. Ostaa tiuhaa kuparia ja tinaa siitä ristiin rastiin sille kupolin. Tosin eiköhän ne vedättäisi niitä vastaanottimia johonkin tuulilasin alareunaan muutenkin että saattaa olla aika hankala siihen väkertää ympärille sellaista siististi. Onhan se Dremel aina olemassa, joskin muoviosia pitää hiukka muokata.

1418.11.2009 1:28

GPS-vastaanotto on niin helppo estää, joko häirintälaitteella tai faradayn häkillä, että joku jatkuva-aikainen lähetys laitteessa pitäisi olla, että se osaisi ilmoittaa tukiasemalle heti, jos jokin on pielessä. Ja tietysti pistää silloin ajoneston päälle:) Laite varmaan asennettaisiin sinetöityyn koteloon, joka aina katsastuksessa tarkistettaisiin.

Olisihan tuossa etuna se, että vaikkapa kaupunkien keskustassa ajamisesta voitaisiin 'sakottaa' lisää, mutta muutenhan polttoainevero on esim. päästöjen kannalta melkein parempi. Tosin eihän Suomessa bensaveroa varmaan mihinkään poistettaisi vaan tämä lyötäisiin päälle.

1518.11.2009 10:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:
GPS-vastaanotto on niin helppo estää, joko häirintälaitteella tai faradayn häkillä, että joku jatkuva-aikainen lähetys laitteessa pitäisi olla, että se osaisi ilmoittaa tukiasemalle heti, jos jokin on pielessä. Ja tietysti pistää silloin ajoneston päälle:) Laite varmaan asennettaisiin sinetöityyn koteloon, joka aina katsastuksessa tarkistettaisiin.

Kyllähän sitä dataa voi tallentaa ja lähettää vaikka kerran päivässä. Tuskin niitä viranomaisia kiinostaa tietää sekunnin tarkkuudella koska on häiritty, pääasia että saa tietoonsa.

Toisaalta, 3g-signaalin aallonpituus on samaa luokkaa(muutaman sentin lyhempi) kuin gps signaalin,
joten samaiseen faradayn häkkiin senkin kulkeminen pysähtyy.

1618.11.2009 13:15

Kyllähän kännykkäsignaalinkin tietysti voi blokata, samoilla keinoin kuin GPS:n, mutta sen yhteyden katkeamisesta vastaanottopää (=viranomainen) saa heti tietää, jos järjestelmä on tehty fiksusti. GPS-signaalin katkeaminen tai jopa väärennetyn signaalin generointi taas ei näy mihinkään. Se kuitenkin saisi auton näyttämään paikallaanpysyvältä, vaikka se liikkuisikin.

1718.11.2009 13:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:
Kyllähän kännykkäsignaalinkin tietysti voi blokata, samoilla keinoin kuin GPS:n, mutta sen yhteyden katkeamisesta vastaanottopää (=viranomainen) saa heti tietää, jos järjestelmä on tehty fiksusti. GPS-signaalin katkeaminen tai jopa väärennetyn signaalin generointi taas ei näy mihinkään. Se kuitenkin saisi auton näyttämään paikallaanpysyvältä, vaikka se liikkuisikin.
Miksi väärennetty signaali saisi auton näyttämään paikallaan pysyvältä(siis jos väärennetyllä tarkoitetaan ns. "roskadataa", eikä varsinaista paikkatiedon väärentämistä näyttämään paikallaan pysyvältä joka vaatiikin jo huomattavasti enemmän)?

1819.11.2009 2:58

Jos satelliittien signaali blokataan, laite ei voi laskea uutta paikkaansa, joten sen on pakko olettaa olevansa siinä missä ennenkin, ellei sitten laitteessa ole muitakin antureita esim. kiihtyvyyksiä, renkaiden pyörimistä ja/tai auton nopeutta mittaamaan. Jos signaali blokataan koko ajan, kunnes auto palaa 'kotiinsa', ei koko reissu näy lainkaan GPS:n paikkatiedoissa.
Lokiin voi tietysti tallentua tuolta ajalta "signaali menetetty", mutta signaalihan voidaan menettää ihan laillisestikin esim. autotallissa, pysäköintihalleissa ja tunneleissa.

Paikkatiedon väärennys vaatisi jo ostamaan melko kalliin laitteen tai tietokoneen + sopivan ohjelman + sopivan, keskivertoradiota monimutkaisemman, lähettimen + jotain tietämystä aiheesta.

1919.11.2009 8:37

Tuskin moinen laite osaa kertoa pyöriikö pyörät jos se laite täytyy saada sopimaan joka autoon ja malliin ja ellei kaikissa ole luistonestojärjestelmää joka vahtii renkaiden pyörimisnopeuksia, tiedä noita mutta mites jo kännyköistä tutut kiihtyvyysanturit?

Luulisin olevan helppo tapa kertoa liikkuuko auto vaikkei taivaalle olis yhteyttä ja saataisi nopeutta vaik huijauksen tai tunnelin takia. Mieluiten yhdistettynä vaik kierroslukumittariin ettei hinauksesta veloiteta. Tosin taitaa liitettävyys olla vaikea eri autoihin. Ja sit tulee vielä nuo dieselautot mist on kierrosluku hieman vaikeampi ottaa.

Eiköhän tuo teknisesti ole mahdollista tehdä idioottivarmaksi mutta en minä ainakaan haluaisi kenenkään kyttäävän missä kuljen.
Ja polttoaineen verotus toimii mielestäni hyvin jos tarkoitus on laskuttaa saastuttajia. Mitä eroa sillä on jos ajaa kaupungissa vai maantiellä, meinaan miksi pitäisi verottaa kaupunkiajosta enemmän, kaikkihan tietävät että kulutus kaupunkiajossa on opaljon suurempi kuin maantiellä. Enemmän bensaa=enemmän saastetta=enemmän verotuloja valtiolle

Ei voi moinen laki mennä läpi enää 2000 luvulla, ei kai nyt kansalaisia saa kytätä ihan mielin määrin, etenkään muuten vapaassa hollannissa?

2019.11.2009 9:26

Onhan siinä sekin valvonta mahdollisuus, että laite kerää lokia ajetuista kilometreistä ja katsastusjumala sitten vertaa sitä ajotietokoneen kilometreihin kerran vuodessa. Siinä saa sitten jo olla kikkailemassa että saa sekä Gps:än, että ajotietokoneen hämättyä.

2119.11.2009 14:19

Maakohtaisesti on tosiaan nähdäkseni hyvin vaikea saada aikaan teknisesti riittävän halpa, luotettava ja kaikkiin autoihin sopiva laite/järjestelmä. Riittävän suuri rangaistus kaikista epäselvyyksistä voisi tietysti vähentää tahallisia sabotointiyrityksiä. Toisaalta olisi aika tylyä, jos itse pitäisi selvittää, miksi laitteen loki ja matkamittarin lukema eivät täsmää. Jos siis laitteissa onkin jotain vikaa.

EU voisi tietysti määrätä tuollalisen pakolliseksi kaikkiin uusiin autoihin ja järjestelmä otettaisiin käyttöön esim. kymmenessä vuodessa.
Ja voisi myös ajatella käytettävän jotain porkkanaa: esim. päätetään niiden autojen, joissa järjestelmä on, välttyvän vuosittaiselta käyttömaksulta.

Lainaus:
Mitä eroa sillä on jos ajaa kaupungissa vai maantiellä, meinaan miksi pitäisi verottaa kaupunkiajosta enemmän,...

Monet suuret kaupungit kaavailevat ruuhkamaksuja tai tietulleja. Samoin joissain maissa moottoriteiltä peritään tietullia (tiet rahoitetaan sitä kautta). Em. järjestelmällä olisi mahdollista kohdistaa maksu tarkasti tietyille tieosuuksille, tai tiettyn kellonaikaan, esim. kaikille toimistoaikaan Helsingissä ajaville.

Toinen juttu on sitten tosiaan se, mihin kaikkeen dataa keksittäisiinkään käyttää. Ylinopeudet voisi joku tietokone laskea tiekohtaisesti jälkikäteenkin hyvin pienellä vaivalla, jos paikkatieto tallentuu riittävän usein. Poliisi voisi vaikka sakottaa nuorisoa 'pillurallista' jälkikäteen, jos se on jossain kaupungissa kielletty. Kaikenlainen tilastointi ja tarkkailu olisi ainakin teoriassa mahdollista ja helppoa. Eli 'Isoveljen' kannaltahan tuo olisi todella loistava järjestelmä.

Ammattirikollisten kiinniottoon tuosta taas tuskin saisi hyötyä, he varmaan keksisivät keinot, ettei auto jolla liikkuvat yhdisty heihin.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19.11.2009 @ 15:44

2219.11.2009 15:49

Lainaus:
ruuhkamaksuja tai tietulleja. Samoin joissain maissa moottoriteiltä peritään tietullia (tiet rahoitetaan sitä kautta). Em. järjestelmällä olisi mahdollista kohdistaa maksu tarkasti tietyille tieosuuksille
Kaikki on mahdollista mutta tuskin ne tierahat kuitenkaan reilusti jakautuvat niin kuin eivät tähänkään asti. Tosi pääkaupunkiseudulla on liikennettä eniten ja tiet kuluu mut on elämää ja autoilijoita kehä3 ulkopuolellakin ja yleensä huonommilla teillä vielä.

Ja mihinkäs se veroilla kerätty raha polttoaineesta sitten kuuluisi alunperin mennä? Teiden rakentamiseen ja kunnostamiseen mutta taitaa suurin osa mennä aivan muualle.

Vituttaa muutenkin kamerat ja jos niillä aletaan vielä laskemaan keskituntinopeuksia niinkuin kaavailtiin, niin sakkoja tulee. Ja toi laite on tosiaan täydellinen lihottamaan valtion kassaa. Mielestäni kaikilla pitää olla oikeus ajaa ylinopeutta ja saada sakot vasta sitten kun ajaa tutkaan eikä siksi että laite vasikoi sut kytille. Vaadin tässä henkilökohtaista palvelua :)

Rikosten ehkäisy ja selvittäminen on kyllä ihan järkevää käyttöä kaikille tiedoille mutta kuka pystyy valvomaan että tietoja käytetään vain asianmukaisiin tarkoituksiin? Ei kukaan.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto