AfterDawn: IT-alan uutiset

FST5:n tulevaisuus vaakalaudalla

Kirjoittaja Matti Vähäkainu (Google+) @ 11.11.2009 16:31 Kommentteja (22)

FST5:n tulevaisuus vaakalaudalla Yleisradio on ilmoittanut aikeista vähentää työntekijöitä vuoteen 2012 mennessä 300 henkilötyövuoden edestä. Tarkoituksena on, että Ylellä on vuonna 2012 3000 työntekijää, kertoo Svenska Yle. Viime vuoden lopussa Ylellä oli 3243 vakituista työntekijää. Toimilla pyritään säästöihin, joiden kokonaistarve on 31 miljoonaa euroa.
Ruotsinkielisen Ylen osuus leikkauksista on 2 miljoonaa euroa. Leikkausuhka koskee erityisesti ruotsinkielistä FST5-kanavaa. Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungner kuitenkin lupaa, että ruotsinkielistä ohjelmaa nähdään jatkossakin parhaaseen katseluaikaan, vaikka FST5 lakkautettaisiin. Mitään päätöksiä ei ole vielä kuitenkaan tehty. Jungner lupaa, että ruotsinkielinen Radio Extrem kuitenkin jatkaa varmasti tulevaisuudessakin.

Säästötoimiin johti hallituksen päätös nostaa tv-maksua vain kolmella prosentilla Ylen suositteleman 6 prosentin sijaan. Jungner vakuuttaa, että irtisanomiset eivät ole suuri uhka ja että valtaosa henkilöstön vähenemisestä tapahtuu eläköitymisen kautta.

Ylellä on tällä hetkellä neljä televisiokanavaa, TV1, TV2, Yle Teema ja FST5.

Edellinen Seuraava  

22 kommenttia

111.11.2009 16:49

Mikäs kanava tuo FTS5 on :D
Eipä haittaa, vaikka tuo FST5 lakkaisi.Miksi yleensäkkään noinkin pienelle (5%) väestölle tarvii oman kanavan.Käyttäis tuonkin rahan paremman sisällön tuottamiseen.

211.11.2009 17:11

Tätä on odotettu!

Järjetöntä ylläpitää yleensäkään minkäänlaista ohjelmatarjontaa (tai yleisesti yhteiskunnallista palvelutarjontaakaan) vähemmistölle jonka osuus kanasta on 5% ja vähenemään päin!

311.11.2009 18:36

Onhan tuo harmi jos lakkautetaan, sillä kanava on usein toiminut suurten kisojen 2. kanavana, kuten olympialaisten tai futiksen mm-kisojen yhteydessä. Kanavalta tulee myös hyviä elokuvia ja pohjoismaisia tv-sarjoja, jotka ovat mielestäni pohjoismaiselle kulttuurille ja yhtenäisyydelle tärkeitä.

411.11.2009 20:11

Joten varaudutaan henkisesti siihen, että TV1 ja TV2 tulevat taas, wanhaan hyvään malliin, olemaan puolitäynnä ruotsinkielistä ohjelmaa. Eihän se ruotsinkielinen kama mihinkään tule katoamaan, se vain siirtyy viemään kanavatilaa suomenkieliseltä ohjelmistolta.

Ja lätkän MM-kisoissa, olympialaisissa, jne ei ole "varakanavaa", joka lähettäisi päällekkäin osuvia lajeja/pelejä.

511.11.2009 22:35

Jooh nyt näin digiaikana tuota kanavaa on ollut mukava katsoa kun suomitekstit on tarjolla. Ihan hyvää tarjontaa tuolla kanavalla on ollut. Näille naurekelijoille sellainen kysymys että oletteko edes tietoinen mitä kaikkea hyvää tuolta kanavalta on tullut?

dRD:n ja Jungerin sanoin YLE kyllä tulee pitämään huolen että ruotsinkielinen ohjelma ei tule katoamaan primetime ajasta. Eli noi sarjat ja suomalaisellekin väestölle kelvannut materiaali jää pois ja Bettina S. tulee lauantai-iltaisin sauna jälkeen ;)

611.11.2009 22:48

Poistettu: saattoi sisältää kiellettyjä sanoja.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.11.2009 @ 01:28

712.11.2009 0:20

Lainaus:
YLE suunnittelee YLEMaMu Kanavaa, joka tulisi somaliaksi.

4. Ei solvauksia, rasismia, henkilöön kohdistuvia hyökkäyksiä, kiroilua jne. Hyvät käytöstavat kunniaan!

Tälläiset "somaliankielinen mamu-kanava" jutut voidaan unohtaa suoraan tällä foorumilla.

812.11.2009 1:36

Entäs fst tilalle Jihad kanava? Missä ne streamaa teloituksia yms? Ei hyvää päivää "saatiin VAIN 3% lisää massia" Mitä helv? Ei ylen tarvi tehdä voittoa mihin huoriin ne laittaa ne?

912.11.2009 8:39

Mitä rasismia tuossa somalikanava-kommentissa oli? Somaliaa äidinkielenään puhuvien määrä alkaa olemaan jo aika lähellä ruotsia puhuvia. Venäjää puhuvia on muuten vielä enemmän. Ruotsinkielisten suosiminen alkaakin olemaan tiensä päässä. BTW, kun venäjää/somaliaa puhuvien määrä ylittää ruotsia puhuvien määrän opetetaanko myös kouluissakin pakolla näitä kieliä?

1012.11.2009 9:06

Ei ja tässä vastaus kysymykseesi, miksi. Eiköhän tää väestöön liittyvä keskustelu ollutkin sitten tässä.

Jannejt on sanonut tuossa hyvin tuon syyn. Minä sen raportoin, Jannejt teki päätöksen.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.11.2009 @ 09:14

1112.11.2009 9:46

Molemmat kanavat vaan pois, aivan turhia. Onhan ruotsia puhuville saatavissa SVT World ainakin. Varmasti parempiakin ilmaiskanavia jollakin olisi.

1213.11.2009 9:48

Saataisko me telkkarimaksu puolitettua jos näytettäis leikkuria ylen tv2:lle kans.

Kaikilta ylen kanavilta tulee semmosta sontaa, että ku niitten kaikkien kanavien parhaat ohjelmat laitettais samalle kanavalle saatettaisiin saada yksi kohtuu kanava.

1315.11.2009 16:25

Ei YLEn kanavilta tule mitään katsomisen arvoista, paitsi mitä nyt pasila tulee joskus. Lopettais koko paskan ja samalla YLEn radiokanavat, sekä TV-maksut. Otetaan ne rahat takaisin vaikka palauttamalla mamut pois kotimaisinsa, niin ei valtion kassa kärsi.

1415.11.2009 17:55

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Perho92:
Ei YLEn kanavilta tule mitään katsomisen arvoista, paitsi mitä nyt pasila tulee joskus.
Ongelma taitaa olla kuitenkin lopulta siinä, että todnäk sinun mielipiteesi Hyvistä TV-ohjelmista[tm] on aikalailla eri kuin esim. 60v+ väestön (joiden ikäpolvi ei ihan turhaan kulje nimellä Suuret Ikäluokat), kuurojen, 3v lasten, hiihtosuunnistusharrastajien, oikeista dokumenteista (vs. 4D-"dokumentit"..) pitävien tai vaikkapa niiden maahanmuuttajien.

Esim. "Mä diggaan Lostia, kaksnelosta ja Pakoa" -katsojasegmentti on kuitenkin aika marginaalinen osa 5M väestöstä.

YLEn (käsittääkseni ihan laissa asetettu) tehtävä on näyttää oikeastaan juurikin ohjelmaa, joka ei kiinnosta kaupallisia kanavia ja mahdollisimman laajasti. Jonka vuoksi itse en diggaa YLEn HBO-diileistä ja vastaavista, joille olisi selkeä tilaus maksukanavilla tai mainosrahoitteisilla kanavilla. Omasta mielestäni YLEn tehtävä IMO onkin juuri näyttää "näin tehdään pärekori" -opetusfilmejä, "suomea maahanmuuttajille"-koulutusta, saamenkielisiä uutisia, alle 1v lapsille tarkoitettuja nukkeanimaatioita, uutisia, ajankohtaisohjelmia, kotimaista "vaikeampaa" draamaa ja suuret urheilutapahtumat. Ja noiden tuottaminen on itse asiassa törkeän paljon kalliimpaa kuin Frendien kahdeksannen uusintakauden oikeuksien ostaminen tai vuoden 1972 B-luokan elokuvien oikeuksien ostaminen :-)

EDIT: Myönnän, eihän se kiva ole maksaa YLE-maksua tai TV-lupaa :-) Mutta ei se muitakaan veroja ole kiva maksaa. Mutta molemmissa ymmärrän niiden "solidaarisuus"-aspektin, kärjistäen: siirretään rahaa yhteisestä potista tietyin säännöin kohderyhmille joilla ei ole rahaa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.11.2009 @ 17:59

1515.11.2009 19:13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Perho92:
Ei YLEn kanavilta tule mitään katsomisen arvoista, paitsi mitä nyt pasila tulee joskus.
Ongelma taitaa olla kuitenkin lopulta siinä, että todnäk sinun mielipiteesi Hyvistä TV-ohjelmista[tm] on aikalailla eri kuin esim. 60v+ väestön (joiden ikäpolvi ei ihan turhaan kulje nimellä Suuret Ikäluokat), kuurojen, 3v lasten, hiihtosuunnistusharrastajien, oikeista dokumenteista (vs. 4D-"dokumentit"..) pitävien tai vaikkapa niiden maahanmuuttajien.

Esim. "Mä diggaan Lostia, kaksnelosta ja Pakoa" -katsojasegmentti on kuitenkin aika marginaalinen osa 5M väestöstä.

YLEn (käsittääkseni ihan laissa asetettu) tehtävä on näyttää oikeastaan juurikin ohjelmaa, joka ei kiinnosta kaupallisia kanavia ja mahdollisimman laajasti. Jonka vuoksi itse en diggaa YLEn HBO-diileistä ja vastaavista, joille olisi selkeä tilaus maksukanavilla tai mainosrahoitteisilla kanavilla. Omasta mielestäni YLEn tehtävä IMO onkin juuri näyttää "näin tehdään pärekori" -opetusfilmejä, "suomea maahanmuuttajille"-koulutusta, saamenkielisiä uutisia, alle 1v lapsille tarkoitettuja nukkeanimaatioita, uutisia, ajankohtaisohjelmia, kotimaista "vaikeampaa" draamaa ja suuret urheilutapahtumat. Ja noiden tuottaminen on itse asiassa törkeän paljon kalliimpaa kuin Frendien kahdeksannen uusintakauden oikeuksien ostaminen tai vuoden 1972 B-luokan elokuvien oikeuksien ostaminen :-)

EDIT: Myönnän, eihän se kiva ole maksaa YLE-maksua tai TV-lupaa :-) Mutta ei se muitakaan veroja ole kiva maksaa. Mutta molemmissa ymmärrän niiden "solidaarisuus"-aspektin, kärjistäen: siirretään rahaa yhteisestä potista tietyin säännöin kohderyhmille joilla ei ole rahaa.
Mutta miks me maksettais niiden 60v+ väestön, kuurojen, 3v lasten, hiihtosuunnistusharrastajien, oikeista dokumenteista pitävien tai maahanmuuttajien katsomiset? Suomi on demokraattinen maa (eli KANSANvalta, ei vähemmistövalta) ja enemmistö päättää sen, mistä pidetään, joten miksi ENEMMISTÖ maksaa VÄHEMMISTÖN katselut?

Ylen katsojiin kuuluu pääasiassa niitä. jotka ei käy töissä tai tee mitään kanaviensa eteen (eläkeläistä 100%, maahanmuuttajista 70%, lapsista 100%, yms.) Jos YLEn kanavia tarvitaan, niin varmasti se tuottaa myös mainosten avulla ja jos ei niin se on tarpeeton.

Onhan ajatus raaka, ettei tietynlaiset ihmiset saisi omaa ohjelmaansa, mutta veikkaan ettei kuurollekkaan se television katsominen ole tärkein asia, tai maahanmuuttajille (varsinkin kun suurimmalla osalla maahanmuuttajista ei ole varaa maksaa TV-lupaa, kun suomalaiset firmat ei ota töihin ja osalla ei ole motivaatiota edes hakea) Eläkeläiset löytää sääennusteet myös neloselta tai mtv3 kanavalta, jos niille on tarvetta.

Tämä siis mielipiteeni, joten vastakommenttia olisi mukava kuulla.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.11.2009 @ 19:26

1616.11.2009 0:24

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Perho92:
Mutta miks me maksettais niiden 60v+ väestön, kuurojen, 3v lasten, hiihtosuunnistusharrastajien, oikeista dokumenteista pitävien tai maahanmuuttajien katsomiset? Suomi on demokraattinen maa (eli KANSANvalta, ei vähemmistövalta) ja enemmistö päättää sen, mistä pidetään, joten miksi ENEMMISTÖ maksaa VÄHEMMISTÖN katselut?
Kenties siksi, että enemmistö on aikanaan päättänyt niin, äänestämällä ihmiset eduskuntaan, jotka ovat em. päätökset tehneet? Niin hassua kuin se onkin, äänestämällä voi vaikuttaa. Ja kitinä siitä, että se oma ääni ei vaikuttanut mihinkään, johtuu taas siitä, että meillä on KANSANvalta, eli enemmistö päättää ;-)

Ihan vastaavasti voisin yli kolmikymppisenä, lihaa syövänä, autolla ajavana, veroni maksavana työssäkäyvänä heteromiehenä kyseenalaistaa, että miksi maksan tarvitsemieni palveluiden lisäksi veroja, joilla kustannetaan juttuja, joita en tarvitse (ja monta juttua, joita en ole koskaan edes tarvinnut) ;-)) Näihin voisin listata mm. työttömyyskorvaukset, ilmaisen koulutuksen, kansaneläkkeen, julkisen liikenteen, raviradat, jalkakäytävät, kirjastot, oopperat, teatterit, jäähallit, futiskentät, opintotuen, asumistuet, kunnallisen vuokra-asuntotuotannon ja julkisen terveydenhuollon. Kaikki edellämainitut ovat minulle turhia ja em. listasta vieläpä kansan enemmistöllekin iso osa on täysin tarpeettomia, kuten opintotuki, asumistuet, sossun tuet, julkisesti kustannetut urheilupaikat tai julkinen liikenne.

Mutta sellainen "yleinen yhteiskunnan reiluus" omasta mielestäni tarkoittaa sitä, että yhteiskunta huolehtii yhteisestä kassasta niidenkin jutut, jotka eivät niihin itse repeä. Sama koskee myös tiedonsaantia ja kulttuuria, jonka lokeron YLE täyttää.

Toki YLEssä on ongelmansa -- mainitsin jo aiemmin, että heivaisin HBO:n sarjat, suositun viihteen, jne suosiolla kaupallisille kanaville. Mutta menipä politiikaksi, lopetetaan :-)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.11.2009 @ 10:02

1717.11.2009 14:29

Niin siis tosiaa kuten joku jo sanoikin, mainoksia vaa ylekanavillekki ja niillä rahotetaan mitä pystytään, jos ei pystytä nii selkiästi paskempia kanavia ku ne jotka pystyy. sen mukaan sitte ohjelmia uusiksi. tuskin mitään yöcättiä kannattaa laittaa mutta vaikka "kylpyläviikonloppu nyt satasella saariselältä eläkeläisviikonloppuna" vois toimiakki. offtopic kommenttina niihin muihin valtion kustannuksiin: ja vaikka se työttömyyskorvaus samaan syssyyn jos ei oo 6kk sisällä saanu töitä tai hakeutunu opiskelemaan nii raha hanat kiinni. ku nälkä tulee alkaa hanttihommatki maistuun...ja veroeurot säästyy jee!!!

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.11.2009 @ 14:31

1817.11.2009 16:19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Perho92:
Mutta miks me maksettais niiden 60v+ väestön, kuurojen, 3v lasten, hiihtosuunnistusharrastajien, oikeista dokumenteista pitävien tai maahanmuuttajien katsomiset? Suomi on demokraattinen maa (eli KANSANvalta, ei vähemmistövalta) ja enemmistö päättää sen, mistä pidetään, joten miksi ENEMMISTÖ maksaa VÄHEMMISTÖN katselut?
Kenties siksi, että enemmistö on aikanaan päättänyt niin, äänestämällä ihmiset eduskuntaan, jotka ovat em. päätökset tehneet? Niin hassua kuin se onkin, äänestämällä voi vaikuttaa. Ja kitinä siitä, että se oma ääni ei vaikuttanut mihinkään, johtuu taas siitä, että meillä on KANSANvalta, eli enemmistö päättää ;-)

Ihan vastaavasti voisin yli kolmikymppisenä, lihaa syövänä, autolla ajavana, veroni maksavana työssäkäyvänä heteromiehenä kyseenalaistaa, että miksi maksan tarvitsemieni palveluiden lisäksi veroja, joilla kustannetaan juttuja, joita en tarvitse (ja monta juttua, joita en ole koskaan edes tarvinnut) ;-)) Näihin voisin listata mm. työttömyyskorvaukset, ilmaisen koulutuksen, kansaneläkkeen, julkisen liikenteen, raviradat, jalkakäytävät, kirjastot, oopperat, teatterit, jäähallit, futiskentät, opintotuen, asumistuet, kunnallisen vuokra-asuntotuotannon ja julkisen terveydenhuollon. Kaikki edellämainitut ovat minulle turhia ja em. listasta vieläpä kansan enemmistöllekin iso osa on täysin tarpeettomia, kuten opintotuki, asumistuet, sossun tuet, julkisesti kustannetut urheilupaikat tai julkinen liikenne.

Mutta sellainen "yleinen yhteiskunnan reiluus" omasta mielestäni tarkoittaa sitä, että yhteiskunta huolehtii yhteisestä kassasta niidenkin jutut, jotka eivät niihin itse repeä. Sama koskee myös tiedonsaantia ja kulttuuria, jonka lokeron YLE täyttää.

Toki YLEssä on ongelmansa -- mainitsin jo aiemmin, että heivaisin HBO:n sarjat, suositun viihteen, jne suosiolla kaupallisille kanaville. Mutta menipä politiikaksi, lopetetaan :-)
Mutta totuus on se, että YLE:n kanavat on kanavia siinä missä muutkin, joten miksei muutkin kanavat ole oikeutettuja keräämään samanlaisia TV-lupia? Ja millä oikeudella YLE:n kanavat on ainoat maksukanavat mitkä on pakko jokaisen maksaa, vaikkei haluaisi?

Työttömyyskorvaukset yms. tuet taas on käytännössä pakko olla ja niistä on hyötyä ehkä jopa eniten niille, jotka ei niitä käytä. Vai miltä kuullostais miljoona ihmistä kadulla, kun kämppä lähtee alta ja työtä ei ole? Siihen päälle vielä äärettömän köyhyyden muut lieveilmiöt; Varastelu, alkoholismi, huumeongelmat, nälkään kuolleet ihmiset, väkivalta ja sekasorto?

Ilmaisen koulutukset olet saanut jo. vai eikö se ~10000€ / vuodessa * kouluvuosien määrä, ole susta mennyt yhteisistä rahoista.

Kirjastokin on tarpeellinen paikka, sillä sieltä nämä maahanmuuttajat, sokeat, urheiluhullut tai melkein ketkä vaan, voivat hakea materiaalia itselleen. Helpompaa maahanmuuttajalle on opetella kirjasta (sekä äänikirjoista ja videoista) suomenkielen alkeet, kuin ylen ohjelmista? Sokea voi kuunnella uutiset maksukanavilta ja kuuro lukea uutiset maksukanavien teksti-TV:ltä. Kaiken lisäksi kirjaston kirjojen uusimiseen tuskin paljoa menee rahaa , sillä kirjat kestää pitkään ja jos käyttäjä hajottaa kirjan, niin se korvaa OMISTA rahoistaan sen.

Ja kyllä sitä terveydenhuoltoakin tulee ikävä, jos sattuu omaan päähän tulemaan vaikkapa syöpäkasvain (yksi hoito maksaa yhteiskunnalle jo satoja tuhansia tai usein miljoonia) tai ajat sillä autollas kolarin ja sairaalahoitoon et pääsis kun sillä hetkellä ei löydy rahaa tai joutuu myymään omaisuutensa pois?

Yhteenvetona voisin sanoa kuitenkin, että verot on vähän kuin laina, jota maksetaan kaikille, että ihmiset pystyvät tekemään perusasiat täällä ja yhteiskunta toimii. TV-luvat on mielestäni niitä asioita, mitä ei tarvita tässä yhteiskunnassa, siinä määrin kuin kirjastoja, terveyspalveluita, autotietä tai vaikkapa eläkettä, vaan ilman YLE:n kanavia ja TV-lupa maksuja on kaikilla hieman enemmän rahaa elämiseen ja parempi mieli. Sama korkee myös kirkollisveroa, josta onneksi pääsee eroon eroamalla kirkosta, kuten minä. Samalla tavalla pitäisi tehdä mahdollisuus erota YLE:n verkosta.

Tulipas tekstiä, mutta tulipahan kirjoitettua. :)

1917.11.2009 16:22

YLE mahdollistaa laitteistollaan kaikkien TV/radio-kanavien katselun suomessa, ei ainoastaan omien kanaviensa. Ilman YLEä kukaan ei katsoisi telkkaria suomessa. Joten se että et juuri ylen kanavia käytä ei ole riittävä syy olla maksamatta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.11.2009 @ 16:23

2017.11.2009 16:36

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tubbana:
YLE mahdollistaa laitteistollaan kaikkien TV/radio-kanavien katselun suomessa, ei ainoastaan omien kanaviensa. Ilman YLEä kukaan ei katsoisi telkkaria suomessa. Joten se että et juuri ylen kanavia käytä ei ole riittävä syy olla maksamatta.
Ja väität, ettei YLE pyydä maksua maksukanavilta, että ne käyttää YLE:n resursseja? Jos asia olis näin, niin voisin väittää television olevan täynnä amatöörikanavia; ihmiset hankkis laitteistot ja alkais perustamaan omia kanavia, millä esitettäisiin käytännössä vain mainoksia ja hankittaisiin rahaa mainostuloilla.

2117.11.2009 16:49

*ttu sä oot kassalla

2217.11.2009 16:53

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tubbana:
*ttu sä oot kassalla
Nii, no siitä en sit tiiä. Perustelut ainakin sun osaltas oli tosi hyvät.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto