AfterDawn: IT-alan uutiset

Uusien Blu-ray-elokuvien Managed Copy -ominaisuudelle ei ole laitetukea

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 8.11.2009 13:58 Kommentteja (10)

Uusien Blu-ray-elokuvien Managed Copy -ominaisuudelle ei ole laitetukea Blu-ray-elokuvien kohdalla elokuvasta laillisen kopion luomisen mahdollistava Managed Copy -ominaisuus on myöhästynyt useampaan otteeseen, mutta joulukuun 4. päivästä alkaen Managed Copy on pakollinen ominaisuus uusissa Blu-ray-elokuvissa.
Managed Copyn myötä elokuvasta on mahdollista tehdä yksi tai julkaisijan salliessa useampi kopio elokuvasta. Kopio voidaan säilöä esim. kirjoitettavalle Blu-ray-levylle tai vaihtoehtoisesti luoda kuvan- ja äänenlaadun osalta kutistettu versio kannettaville mediasoittimille.

Kopion tekemistä varten laitteen on tarkistettava kopiointioikeus internetin kautta, jonka avulla on tarkoitus pitää huolta siitä, ettei kopioita tehdä kuin sallittu määrä. Tarvittaessa kuluttaja voi myös ostaa lisää kopiointikertoja, jos studiot näitä kuluttajille kauppaavat.

Kuluttajien kannalta on kuitenkin valitettavaa, ettei markkinoilla ole vielä ainuttakaan Blu-ray-soitinta tai toisto-ohjelmaa, jossa Managed Copy toimisi, joten kopion ottaminen Blu-ray-elokuvasta ei täten onnistu, vaikka elokuvat tätä ominaisuutta pian tukevat. Elokuvista poiketen Managed Copyn tukeminen ei ole pakollista Blu-ray-laitteissa, ja tällä hetkellä yksikään valmistaja ei ole julkaissut vielä ominaisuutta tukevia soittimia tai ohjelmia.

Tämän ongelmakohdan on havainnut myös järjestelmän kehityksestä vastannut Advanced Access Content System License Administrator (AACS-LA), joka ratkaisi asian muuttamalla Managed Copyn ehtoja siten, ettei uudesta ominaisuudesta tarvitse kertoa vielä kuluttajille. Pakolliseksi uuden ominaisuuden mainostaminen muuttuu vasta maaliskuun lopulla, vaikka uudet elokuvat tukevatkin kyseistä ominaisuutta jo joulukuun alusta asti.

Ensimmäisenä uutta ominaisuutta voisivat tukea tietokoneiden Blu-ray-ohjelmat ja PlayStation 3 -pelikonsolit, joille tuki olisi helppo lisätä ohjelmistopäivityksen avulla.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

18.11.2009 17:00

Ja jostain syystä tämä AACS-LA uskoo, että neljässä kuukaudessa markkinat pelmahtavat täyteen tätä ominaisuutta tukevia soittimia? Melkoista optimismia, sanoisin.

Jos PS3 tukee ohjelmistopäivityksellä, niin hyvä juttu, mutta epäilen ettei tätä nähdä perus BD-soittimilla. Ja arvaan, että ominaisuutta tukevissakin laitteissa nähdään yhtä jos toista ongelmaa asian tiimoilta.

Mediateollisuus - se nyt vaan olisi tyhmää olla kusematta kuluttajan kintuille

28.11.2009 18:06

Mediateollisuus on maksanut (pöydän alta) laite valmistajille että ko tukea laitteisiin ei laitettaisi...mafia iski jälleen :p

39.11.2009 13:18

Lainaus:
(AACS-LA), joka ratkaisi asian muuttamalla Managed Copyn ehtoja siten, ettei uudesta ominaisuudesta tarvitse kertoa vielä kuluttajille.
Reilukerho.com

49.11.2009 13:20

Uutisessa jätettiin mainitsematta, että Managed Copy mahdollistaa Blu-rayn kopioimisen myös kovalevylle. Se onkin mielestäni mielekkäin tapa hyödyntää kyseistä ominaisuutta.

Blu-ray-aihiot ovat varsin kalliita. Jos levynsä tilaa kymmenen kappaleen paketissa verkkokauppa.comin Viron varastosta, 50-gigatavuiset BD-R-levyt maksavat 13,60 euroa kappale ja 25-gigatavuiset 6,90 euroa kappale. Ja tuohon päälle vielä postikulut.

Kovalevylle tallentaminen on edullisempaa. Jos oletetaan, että kopioitavat Blu-rayt ovat keskimäärin 40-gigatavuisia ja että niitä kopioidaan teratavun kokoiselle kovalevylle, niin kovalevylle mahtuu 25 elokuvaa. Teratavun kovalevy maksaa noin 80 euroa, joten varmuuskopioinnin hinnaksi tulisi noin 3,20 euroa per elokuva. Tosin tuonkin summan säästää, jos pitää levyistään sen verran hyvää huolta, ettei niistä tarvitse tehdä varmuuskopioita.

Jos käyttäjä puolestaan tyytyy "kuvan- ja äänenlaadun osalta kutistettuun versioon", niin kannattaako elokuvaa ylipäätään ostaa Blu-rayna?

511.11.2009 22:55

Poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.11.2009 @ 01:15

612.11.2009 11:07

Voi herranjestas sentään. :) Kaikkea sitä saakin kuulla. :D Itse en ole Blu-Ray -levyjä ostanut yhtään ja tuskin tulen ostamaankaan. Xbox360 on dvd-soitin, tietokoneessa Blu-Ray, siltikin riittää dvd-kuvanlaatu aivan täysin. Skaalaava dvd-soitin ja dvd-leffa, mitä sitä muuta tarvitseekaan? Ihan hyvännäköisesti näkee leffan HD-telkkaristakin. Hyötyä maksaa itseään kipeäksi leffoista "huipputarkkuudella", kun et edes välttämättä tiedä miten p*ska leffa on kyseessä.

DVD:t on ja pysyy, Blu-Ray aivan liian kallis formaatti vieläkin. Jos DVD:t maksaa jonkun 10-20 euroa per leffa, ja Blu-Ray:t 20-30 euroa, on sanomattakin selvää että otan mieluummin sen DVD:n sieltä hyllystä...

e: Lisäksi voin kopioida dvd:tä mielin määrin koneelle ja tyhjälle levylle, eikä tule kalliiksi leffan säilyttäminen. Ja jos ostaa dvd-leffan, miksi sitä heittelee pitkin seiniä siinä mielessä että siitä pitäisi varmuuskopio ottaa?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.11.2009 @ 11:09

713.11.2009 1:12

Tietsikalla olen tehnnyt BD -"varmuuskopiota" jo yli puolivuotta. Hyvin toimii kuten monet tietävät.

Käytännössä BD to BD-kopio ei vielä kannata, koska BD-aihiot ovat niin kalliita.

Kovalevyille ja verkkoon sensijaan on edullista säilöä BD-elokuvia.

Luulisin, että Managed Copy voitaisiin toteuttaa edullisimmin tuuppaamalla BD-soittimen LAN- tai USB -liitäntään image levystä.

Ainakin aluksi jokaisen soittimen varustaminen poltto-ominaisuudella tulee kalliiksi (kuluttajalle).

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.11.2009 @ 01:13

813.11.2009 3:07

Lainaus:
Ja jostain syystä tämä AACS-LA uskoo, että neljässä kuukaudessa markkinat pelmahtavat täyteen tätä ominaisuutta tukevia soittimia? Melkoista optimismia, sanoisin.

Voisihan tietysti olla, että ovat keskustelleet laitevalmistajien kanssa ja kuulleet, että joskus joulun jälkeen laitteita tulee? Tai sitten ei.

Jotenkin kyllä tuntuu, että kaikin tavoin koitetaan aktiivisin musa- ja leffaporukka opettaa lataamaan kaikki ilmaiseksi netistä, kun laillinen tarjonta on aina jotenkin pilattu tai tehty vaikeaksi, hinnoista tietysti puhumattakaan.

913.11.2009 12:19

tää bluray on niin läppä formaatti että en ymmärrä miksi se voitti. Luultavasti kuolee pois ennen kun ehtii edes yleistyä

1013.11.2009 23:38

IMHO, BD voitti, koska sai mediafirmat vakuuttumaan, että levyjen kopiointi on kuluttajille melkoisen vaikeaa ja kopioneston kehittäminenen aktiivista. Aktiiviset ja ostohalukkaat kuluttajat taas haluaisivat levyn, jossa turhia rajoituksia ei ole. Mielenkiintoista nähdä, kuinka nämä intressit kohtaavat.

Sitten on tietysti osa kuluttajia, joilla muulla ei ole väliä, kuin että kuva näkyy isosta telkasta hyvänä - ja mieluusti parempana kuin naapurilla. Hinnastakaan ei ole niin väliä.

Ja suuri osa lienee niitä, jotka tyytyvät vielä pitkään DVD:hen, koska se on riittävän hyvä, tuttu ja turvallinen.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto