AfterDawn: IT-alan uutiset

µTP poistaa operaattoreiden torrent-ongelmat?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 31.10.2009 23:47 Kommentteja (9)

µTP poistaa operaattoreiden torrent-ongelmat? Torrent-liikenteen suosio on aiheuttanut monille internet-operaattoreille viime vuosien aikana todellisia ongelmia, kun asiakkaiden harrastama P2P-liikennöinti on hidastanut verkkoja joissain paikoissa niin paljon, että operaattorit ovat joutuneet jarruttamaan torrent-liikennettä.
Internet-operaattoreiden ongelmat torrent-liikenteen osalta saattavat olla kuitenkin pian ohi, sillä BitTorrent Inc. -yrityksen tulevissa µTorrent 2.0- ja BitTorrent 7.0 -ohjelmissa otetaan toden teolla käyttöön uusi µTP-protokolla (micro-Transport Protocol), joka osaa ottaa huomioon verkon muun liikenteen ja sopeutua siihen.

µTP:ta käytettäessä tiedostojen siirron yhteydessä mitataan sitä aikaa, joka paketeilta kuluu niiden kulkiessa kohteeseensa. Jos tämä aika kasvaa huomattavasti siirron edetessä, on liikennöinnissä mahdollisesti ongelmia, jonka seurauksena pakettien lähettämistahtia ruvetaan hidastamaan, kunnes liikenne saadaan jälleen kulkemaan kunnolla.

Uudistuksen jälkeen torrent-liikenteen ei enää pitäisi tukkia verkkoja niin helposti, ja täten internet-operaattoreiden ei tarvitse puuttua liikenteeseen enää samalla tavalla. Sama koskee myös kuluttajia, joiden ei tarvitse enää pysäyttää torrent-ohjelmaa tai säädellä reitittimen QoS-asetuksia, jos he haluavat torrent-lataamisen lomassa katsella esim. YouTube-videon tai kaveriensa lomakuvia Facebookista.

BitTorrent Inc. on luvannut julkaista µTP:n tekniset tiedot avoimena standardina, joten muutkin torrent-ohjelmat saanevat µTP-tuen lähitulevaisuudessa.

µTP-liikennöinnin tuomat todelliset muutokset selviävät lähiaikoina, kun µTorrentin ja BitTorrentin seuraavat vakaat versiot ilmaantuvat ladattavaksi, sillä näiden ohjelmien yhteenlaskettu markkinaosuus on noin 68 prosentin luokkaa, jonka myötä suurin osa torrent-lataajista siirtyy pian uuden protokollan pariin.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

11.11.2009 9:36

Ei minun ole kyllä ikuna omassa sisäverkossa ole tarvinnut pysäytellä torrent clientteja tämän takia jotta nyt pääsisi youtubeen jne..taustalla voi olla 3 konetta,ps3 online peleissä,iptv siirtää roinaa töllöön.silti webin käyttö on sujuvaa. mutta ehdottomasti hieno asia operaattorin näkövinkkelistä. Toivottavasti vaan ei lyödä tekniikkaa taas täysin keskeneräisenä ilmoille ja sitten ihmetellä fiaskoja jälkikäteen..

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.11.2009 @ 09:38

21.11.2009 11:30

tämähän on hyvä uutinen kaikille joilla on vähänkin "hitaampi" yhteys. Vaikka käytössä on kuusimegainen yhteys, niin kun Bittorrentin käynnistää niin koko netti jumiutuu myös omalla ja muiden koneilla. ongelma kyllä häviää aina laneissa tai muissa paikoissa kun on yli 20mb/s netti jokaiselle jaettu.

31.11.2009 12:22

Vaikuttaa ihan tältä:
http://topbt.cse.ohio-state.edu/

41.11.2009 13:49

Ööh eikös kaikissa BT-clienteissä ole jo iät ja ajat ollut asetettavat maksimirajat lähetys- ja latausnopeuksille? Vaikea kuvitella että on niin osaamattomia kuluttajia että tukkivat kaistansa torrenteilla mutta eipä sitä toisaalta kannata kaikkien puolesta puhua.

Operaattoreille saattaa etu olla myös kyseenalanen. Vaikka kaikki uTorrentin käyttäjät päivittäisivät softansa uusimpaan, linjoilla on vielä tukkijoita tarpeeksi että operaattorit pitävät kaikki kuristimet päällä varmuuden vuoksi, jos edes ovat tietoisia koko protokollauudistuksesta.

51.11.2009 14:35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kheetor:
Ööh eikös kaikissa BT-clienteissä ole jo iät ja ajat ollut asetettavat maksimirajat lähetys- ja latausnopeuksille? Vaikea kuvitella että on niin osaamattomia kuluttajia että tukkivat kaistansa torrenteilla mutta eipä sitä toisaalta kannata kaikkien puolesta puhua.
Kyllä, mutta kuten tässäkin ketjussa jo joku urpo totesi että täydellä kaistalla letkuttaminen vie koko yhteyden aika hyvin jumiin. Täysin omaa osaamattomuutta siis.

61.11.2009 20:44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Dreamlore:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kheetor:
Ööh eikös kaikissa BT-clienteissä ole jo iät ja ajat ollut asetettavat maksimirajat lähetys- ja latausnopeuksille? Vaikea kuvitella että on niin osaamattomia kuluttajia että tukkivat kaistansa torrenteilla mutta eipä sitä toisaalta kannata kaikkien puolesta puhua.
Kyllä, mutta kuten tässäkin ketjussa jo joku urpo totesi että täydellä kaistalla letkuttaminen vie koko yhteyden aika hyvin jumiin. Täysin omaa osaamattomuutta siis.
Jollain urpolla on myös kaistanrajoitin asetus 2,5mb/s, mutta jostain syystä modeemimme varaa p2p ojelman käyttöön koko kaistan, silloinkin kun latausnopeus on 10kb/s luokkaa. Sillon kun pakettien lataustilana on hidas, tilanne on aivan toinen, mutta valitettavasti tähän mennessä p2p ohjelmat eivät ole osanneet muuttaa pakettien nopeutta, kun toinen ohjelma tai kone yrittää käyttää yhteyttä.

niin ja modeemi on se yleinen XyZel joka annetaan melkein kaikille laajakaistan mukana
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.11.2009 @ 20:46

73.11.2009 11:02
Töhpöh
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Arthetzki:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Dreamlore:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kheetor:
Ööh eikös kaikissa BT-clienteissä ole jo iät ja ajat ollut asetettavat maksimirajat lähetys- ja latausnopeuksille? Vaikea kuvitella että on niin osaamattomia kuluttajia että tukkivat kaistansa torrenteilla mutta eipä sitä toisaalta kannata kaikkien puolesta puhua.
Kyllä, mutta kuten tässäkin ketjussa jo joku urpo totesi että täydellä kaistalla letkuttaminen vie koko yhteyden aika hyvin jumiin. Täysin omaa osaamattomuutta siis.
Jollain urpolla on myös kaistanrajoitin asetus 2,5mb/s, mutta jostain syystä modeemimme varaa p2p ojelman käyttöön koko kaistan, silloinkin kun latausnopeus on 10kb/s luokkaa. Sillon kun pakettien lataustilana on hidas, tilanne on aivan toinen, mutta valitettavasti tähän mennessä p2p ohjelmat eivät ole osanneet muuttaa pakettien nopeutta, kun toinen ohjelma tai kone yrittää käyttää yhteyttä.

niin ja modeemi on se yleinen XyZel joka annetaan melkein kaikille laajakaistan mukana
jos toinen on laittanu upload nopeudeksi sen 10kb/s niin sinun laajakaistasi siihen ei paljoa vaikuta -.-

83.11.2009 11:03
Töhpöh
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Anonymous User:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Arthetzki:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Dreamlore:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kheetor:
Ööh eikös kaikissa BT-clienteissä ole jo iät ja ajat ollut asetettavat maksimirajat lähetys- ja latausnopeuksille? Vaikea kuvitella että on niin osaamattomia kuluttajia että tukkivat kaistansa torrenteilla mutta eipä sitä toisaalta kannata kaikkien puolesta puhua.
Kyllä, mutta kuten tässäkin ketjussa jo joku urpo totesi että täydellä kaistalla letkuttaminen vie koko yhteyden aika hyvin jumiin. Täysin omaa osaamattomuutta siis.
Jollain urpolla on myös kaistanrajoitin asetus 2,5mb/s, mutta jostain syystä modeemimme varaa p2p ojelman käyttöön koko kaistan, silloinkin kun latausnopeus on 10kb/s luokkaa. Sillon kun pakettien lataustilana on hidas, tilanne on aivan toinen, mutta valitettavasti tähän mennessä p2p ohjelmat eivät ole osanneet muuttaa pakettien nopeutta, kun toinen ohjelma tai kone yrittää käyttää yhteyttä.

niin ja modeemi on se yleinen XyZel joka annetaan melkein kaikille laajakaistan mukana
jos toinen on laittanu upload nopeudeksi sen 10kb/s niin sinun laajakaistasi siihen ei paljoa vaikuta -.-

korjaan jos jakaja on laittanut nopeudeksi tuon määrän.

922.12.2009 7:27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Arthetzki:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Dreamlore:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kheetor:
Ööh eikös kaikissa BT-clienteissä ole jo iät ja ajat ollut asetettavat maksimirajat lähetys- ja latausnopeuksille? Vaikea kuvitella että on niin osaamattomia kuluttajia että tukkivat kaistansa torrenteilla mutta eipä sitä toisaalta kannata kaikkien puolesta puhua.
Kyllä, mutta kuten tässäkin ketjussa jo joku urpo totesi että täydellä kaistalla letkuttaminen vie koko yhteyden aika hyvin jumiin. Täysin omaa osaamattomuutta siis.
Jollain urpolla on myös kaistanrajoitin asetus 2,5mb/s, mutta jostain syystä modeemimme varaa p2p ojelman käyttöön koko kaistan, silloinkin kun latausnopeus on 10kb/s luokkaa. Sillon kun pakettien lataustilana on hidas, tilanne on aivan toinen, mutta valitettavasti tähän mennessä p2p ohjelmat eivät ole osanneet muuttaa pakettien nopeutta, kun toinen ohjelma tai kone yrittää käyttää yhteyttä.

niin ja modeemi on se yleinen XyZel joka annetaan melkein kaikille laajakaistan mukana
En ennen viimeviikonloppua muista kertaakaan huomanneeni mitään kummemmin mieleenpainuneita tällaisia tapauksia joissa olisi erityisesti kiinnittänyt huomiota siihen (ja mahd. tarvinnut pienentää bt-clientit max. up tai down nopeutta) vaikka kuinka olisi ladattu kaistan täydeltä. Noh, tämä ensikerta tapahtui kaverin luona joka oli erehdyksessä vaihtanut adsl:stä mokkulaan vaikkei tarvetta ollut. Silti tässäkään tapauksessa (enkä tosiaan muista edes yhtä tapausta) ei jäänyt muilta ohjelmilta kaistaa pyytäessä saamatta, vaikka kieltämättä se oli aika vähäistä (järjestelmän päivitysten lataus sai jonkin aikaa ladattuaan vähän enemmän mutta hetkelliset lataukset joita esim. web selailu teettää saivat vielä vähemmän).

Kuitenkin siinä missä minä kirosin mokkulan nopeutta niin kaveri (joka kyllä muuten varmaan olisi kironnut sitä myös) teki hämmästyneenä huomion ettei ole ennen nähnyt muiden latausten ja webin toimivan noin jos bt:llä on ladattu kaistantäydeltä. Kiitti minua koska muutos oli ilmennyt sen jälkeen kun asensin hänelle ubuntun pitkään aivopestyäni häntä kokeilemaan sitä.

En tahdo aloittaa mitään OS väittelyä, se vain liittyy aiheeseen että kun bt lataa kaistan täydeltä eikä muut ohjelmat sen takia pysty lataamaan niin siinä on roolinsa käyttiksen verkkototeutuksessakin - ilmeisesti ainakaan windows ei siis osaa yksinkertaista vähäistä load balancing tyyppistä hommaa toteuttaa ohjelmien välillä. Tämä siis päätellen näistä viesteistä ja sattumasta että kaverin juuri kertoma oli melkein kuin tästä threadista napattu - ja tilanne muuttui OS:n kera joten kai se näin on.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
3 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
9 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto