AfterDawn: IT-alan uutiset

DRM-vapaa MP3-kappale maksaa 15 sekunnin mainoksen verran

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 4.10.2009 15:37 Kommentteja (10)

DRM-vapaa MP3-kappale maksaa 15 sekunnin mainoksen verran Internetin myötä musiikin kauppaamiselle on keksitty monia uusia tapoja, joista monet eivät kuitenkaan ole taloudellisesti kannattavia. Mainosrahoitteisten vaihtoehtojen kohdalla menestystarinat ovat olleet vaihtelevia, sillä esim. DRM-suojattua musiikkia tarjonnut SpiralFrog-palvelu ajautui tämän vuoden alkupuolella konkurssiin, mutta vastaavasti suoratoistokuuntelua tarjoava Spotify on saanut toimintansa rullaamaan menestyksekkäästi.
Mainosrahoitteisen musiikkimyynnin uusin tulokas on pian ovensa avaava Free All Music, jonka musiikkikaupasta ei kappaleita osteta rahalla, vaan kuluttajat joutuvat ennen kappaleen lataamista katsomaan 15-18 sekunnin pituisen mainoksen.

Free All Music tarjoaa kuluttajille hieman yllättäen DRM-vapaita MP3-kappaleita (256 kbps), joten mainoksen katsomisen jälkeen kuluttaja saa itselleen musiikkia, jota voi kuunnella helposti useimmilla mediasoittimilla ja tietokoneilla tai tarvittaessa polttaa CD-levylle.

Kuluttajat saavat myös itse päättää minkä yrityksen mainosvideoita he haluavat katsella (ts. valitsevat yrityksen, joka maksaa heidän kappaleensa). Tätä tietoa tullaan hyödyntämään lisäksi muilla sivustoilla näkyvissä mainoksissa, jotka näyttävät esim. "Heikki45 latasi juuri Vihaisten Mehiläisten kappaleen Tyhmät Herhiläiset ja latauksen hänelle kustansi OY Yritys AB" -tekstin.

Free All Music avataan aluksi tiettyjen rajoitusten kanssa, ja näillä näkymin kuluttaja voi ladata kuukaudessa palvelusta enintään 15 musiikkikappaletta. Tämän on tarkoitus taata, että kaikki halukkaat pääsevät käyttämään palvelua, koska mainosvideoiden määrä on rajoitettu mainostajan asettamaan rahasummaan. Tätä rajoitusta on tarkoitus löysentää myöhemmin, jos palvelu saa tarpeeksi mainoskumppaneita.

Free All Music siirtyy julkiseen beta-testaukseen tiettävästi joulukuussa, jolloin myös toivottavasti selviää se, että mitkä levy-yhtiöt ovat mukana tarjoamassa musiikkiaan. Nykyisten tietojen mukaan Free All Music on saanut sopimuksen jo aikaiseksi yhden suuren levy-yhtiön kanssa ja se neuvottelee parhaillaan kolmen muun suuren levy-yhtiön kanssa, joten parhaassa tapauksessa kappalevalikoimasta tulee todella laaja.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

14.10.2009 16:08

No tämähän voi vaikka toimiakkin, kunhan nuo ämppärit ovat muuten "mainosvapaita", toisin sanoen ettei esim keskellä kertosäettä ala jokin mainos. Voisi hieman nyppästä kun kuuntelemassa lemppari biisiään, ja heti ekan kertsin alussa alkaisi jokin gigantin mainos, "se nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa" tai jokin burana mainos..
Eli mikäli se about 20 sekunnin mainos on vain tuossa biisiä ladatteassa ja alussa niin ei pitäisi häiritä hirveästi.

24.10.2009 16:14

Eli biisistä ei tarvitse maksaa mitään kunhan vain kuuntelee mainoksen?

34.10.2009 16:30

Näin ainakin minä tuosta ymmärsin... eli katso ensin mainos, lataa sitten kappale. Voi todella jopa toimia.

44.10.2009 16:54

*US residents only. Jeejee.

54.10.2009 16:55

Voi toimia, mutta matematiikka taustalla arveluttaa. Oletetaan yhdestä kappaleesta maksettavan oikeuksien omistajalle 0,3 euroa. Jos 1% mainoksen katsoneista ostaa mainostettavan tuotteen/palvelun. Tällä saadaan markkinointikuluiksi "vaatimaton" 30 euroa jokaista mainoksen kautta tullutta myyntiä kohden.

Vaihtoehdot kannattavuuteen ovat sitten huomattavasti halvemmat "tukkuhinnat" kappaleille (huom. 0,3€ on jo kolmasosa asiakkaiden iTunesissa maksamasta summasta) tai sitten mainoksen katsoneiden ja ostajien suhde pitää olla huomattavasti parempi (kuinka moni on tähänkään asti kiinnittäny huomiota nettimainoksiin?).

No, toivottavasti taustalla on jotain muutakin kuin tuo yksinkertainen ja mutkia suoraksi pistävä laskelma...

64.10.2009 17:32

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mikkolm:
Voi toimia, mutta matematiikka taustalla arveluttaa. (kuinka moni on tähänkään asti kiinnittäny huomiota nettimainoksiin?).

Jonkun sivuston kohdalla luvut olivat luokkaa 1/10000 kävijästä klikkasi jotain mainosta ja suosituimpien mainosten kohdalla luku oli jotain 1/1000.
Sitä en muista mistä sivustosta oli kyse, mutta tällaisia numeroita tarjosivat.

Kuulostaa ihan toimivalta systeemiltä, kunhan saa riittävän määrän mainostajia ja käyttäjiä.

74.10.2009 17:41

Eihän tuo periaatteessa muuta kun lisää 15 sekuntia biisin latausaikaan. Tuossa ajassahan ei käy edes jääkaapilla. Jos palvelusta tulee helppokäyttöinen ja sisältöä riittää, niin miksi ei.

84.10.2009 19:34

Luultaastihan tämä kaatuu. Vaikea uskoa, että pelkät mainokset pitäisivät puljua pystyssä. Spotify pyörii lähes vain ja ainoastaan sen takia, että antoivat osan omistuksesta levy-yhtiöille ja sielläkin mainoksien lisäksi on maksullinen palvelu.

Mainoksissa pitää ottaa huomioon, että ne eivät ole kannattavia näin länsimaisen hintatason mukaan kovinkaan monessa maassa. Länsimaiset ihmiset maksavat siis koko homman ja köyhät ja kehitysmaat tulevat siinä siivellä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.10.2009 @ 19:35

94.10.2009 23:56
WumWum
Inactive

Köyhää on innovaatiot musiikkialalla. Mitä jos vaan warettaisi? Järki käteen musiikkialan mafioosot!

1030.11.2009 2:43

Kokeilin juuri tuota Spotifyä ja onhan se ihan kätevä.. ainoa huono puoli onkin siinä että se on lähinnä nettiradio josta vaan voi valita mitä kuuntelee, mutta koska musiikki on streamattua ja drm suojattua niin ei Spotifystä ole mitään hyötyä esim. eri PCllä tai kannettavaa mediasoitinta ajatellen. Free All Music:in idea sen sijaan kuulostaa todella hokuttelevalta koska sehän on melkein sama kuin että waretus olisi laillista.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Viimeisimmät uutiskommentit

Uutisarkisto