AfterDawn: IT-alan uutiset

EU tahtoo suojata musiikinkuuntelijoita rajoituksilla ja informoinnilla

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 28.9.2009 19:08 Kommentteja (3)

EU tahtoo suojata musiikinkuuntelijoita rajoituksilla ja informoinnilla Euroopan komissio teki tänään päätöksen, jolla pyritään suojaamaan kuluttajia musiikinkuuntelun aiheuttamilta kuulovaurioilta. Päätöksen mukaan kannettavissa musiikkisoittimissa on jatkossa oltava oletusasetuksena turvallinen äänenvoimakkuus ja soittimissa on oltava selkeät varoitukset liiallisen melulle altistumisen haittavaikutuksista. EU:n tutkimusten mukaan noin 5–10 prosentilla musiikin kuuntelijoista kuulo on vaarassa heikentyä pysyvästi. Vaarassa ovat ne, joille on tyypillistä kuunnella musiikkia suurella äänenvoimakkuudella yli tunti päivässä. EU:ssa tähän riskiryhmään arvioidaan kuuluvan jopa 10 miljoonaa ihmistä
Kuluttaja-asioista vastaava EU-komissaari Meglena Kuneva totesi, että ”mp3-soittimen äänenvoimakkuuden tulee helposti säätäneeksi liian suureksi varsinkin ruuhkaisilla kaduilla tai julkisissa liikennevälineissä”. Kunevan mukaan on käynyt selväksi, että etenkin nuoret – jotka kuuntelevat kovaäänistä musiikkia joskus useita tunteja joka viikko – eivät lainkaan ymmärrä vaarantavansa kuulonsa. Saattaa kestää vuosia, ennen kuin kuulovaurio tulee ilmi, ja silloin on jo liian myöhäistä.

Euroopan komission päätös konkretisoituu teknisten turvallisuusnormien kautta, joiden uusimisen komissio antoi tänään EU:n standardointijärjestö CENELECin tehtäväksi. Nykyisellään turvallisuusnormit eivät määritä äänen enimmäisvoimakkuutta tai edellytä merkintöjä äänenvoimakkuustasosta. Ainoa kuulon suojelemiseen liittyvä normi on vaatimus varoittaa käyttöoppaassa liian suurelle äänenvoimakkuudelle altistumisen haittavaikutuksista.

”Turvallisuusnormeilla soittimiin tehdään pieniä teknisiä muutoksia, joiden myötä soitinten normaali käyttö oletusasetuksilla on turvallista. Halutessaan kuluttajat voivat sivuuttaa oletusasetukset, mutta siitä on selkeät varoitukset, joten he tietävät, millaisia riskejä ottavat”, Kuneva sanoi.

Euroopan komission esittämä toimeksianto ehdottaa musiikkisoittimien varustamista kuuloa varjelevilla oletusasetuksilla sekä kuluttajien informoimista eri keinoin. Teknisiin ratkaisuihin komission toimeksianto ei ota kantaa, sillä teollisuuden innovointikykyä ei haluta tukahduttaa. Oletusasetusten mukaisten turvallisuusvaatimusten toteutuminen jää siis valmistajien ratkaistavaksi.

Ehdotettujen oletusasetusten on taattava turvallinen altistumistaso. Toimeksiannossa todetaan käytön turvallisuuden riippuvan altistumisajasta ja äänenvoimakkuudesta. Tämän vuoksi 80 dB(A):n voimakkuudelle altistuminen olisi rajattava 40 tuntiin viikossa ja 89 dB(A):n voimakkuudelle saisi altistua enintään 5 tuntia viikossa. Soittimien olisi kyettävä huolehtimaan siitä, että oletusasetuksilla soitin pysyy näiden rajojen sisässä.

Komissio sallii myös korkeammat altistumistasot, mutta käyttäjän on valittava ne tietoisesti ja tuotteessa on luotettavalla tavalla ilmoitettava käyttäjälle aiheutuvat riskit. Käyttäjiä on varoitettava asianmukaisesti riskeistä ja heille on kerrottava tavoista, joilla riskit voi välttää. Tämä koskee esimerkiksi tilannetta, jossa äänenvoimakkuus kohoaa vaaralliselle tasolle, jos alkuperäiset kuulokkeet vaihdetaan toisenlaisiin. Tehtävänannossa ei määrätä, millä tavalla asiasta on huolehdittava. Ratkaisuksi kelpaavat yhtä hyvin soittimiin liimattavat tarrat tai näyttöruudulle tulevat ilmoitukset.

Turvallisuusnormit koskevat kaikkia kannettavia musiikkisoittimia ja soittimella varustettuja matkapuhelimia. Euroopan komission esittämä toimeksiannon ovat hyväksyneet kaikki 27 jäsenvaltiota. Turvallisuusnormien laatiminen tehdään yhdessä tieteen ja teollisuuden edustajien sekä kuluttajaryhmien kanssa, ja prosessi saattaa kestää parikin vuotta.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

128.9.2009 19:19

kieltämättä joskus on ärsyttänyt kun teinit huudattanut kuulokkeistaan jotain lehmänsuolensilpomis musaa joukkoliikenteessä mutta tyhjänpäiväisen holhoamisen piikkiin tämä menee taas. omapahan on ongelmansa jos haluaa tosissaan kuulonsa pilata.

mutta jos tälle linjalle lähdetään niin samaan syssyyn voisi puhelimen kuulokkeen volyymitasoa laskea myös rankalla kädellä. monesti kun julklisilla paikoilla kuulee vielä 10m päästä mitä se toinen siellä puhelimen toisessa päässä selittää.

228.9.2009 21:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kane_k:
kieltämättä joskus on ärsyttänyt kun teinit huudattanut kuulokkeistaan jotain lehmänsuolensilpomis musaa joukkoliikenteessä mutta tyhjänpäiväisen holhoamisen piikkiin tämä menee taas. omapahan on ongelmansa jos haluaa tosissaan kuulonsa pilata.


Jotenkin tuntuu siltä että et lukenut uutista kunnolla. Tarkoitus ei ole holhota ja estää musiikin kuuntelua liian korkeilla voimakkuuksilla.

Tarkoitus on lisätä tietoisuutta liian korkeiden voimakkuuksien vaaroista ja varoittaa seuraamuuksista. Jokainen voi tämän jälkeen itse päättää että pilaako kuulonsa vai ei.

Tälläinen valistustoiminta on mielestäni hyvä juttu.

328.9.2009 22:28

No, jos sen kerta voi ohittaa niin mitäpä tässä protestoimaan. Jos kuulokkeet "tukitaan" lopullisesti alkaa asia jo häiritsemään.

Onko kukaan kokeillut PSP:n mukana tulevia "ear friendly" kuulokkeita? Voin kertoa ettei niillä voi leffaa ainakaan katsoa jos haluaa puhetta kuulla.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung nostaa Galaxy S9:n hintaa – Näin paljon se maksaa Samsung nostaa Galaxy S9:n hintaa – Näin paljon se maksaa (23.2.2018 15:09)
Sunnuntaina esiteltävästä Samsungin Galaxy S9:stä tiedetään jo lähes kaikki tietämisen arvoinen. Muotoilu, tekniikka ja myynnin aloituspäivä ovat olleet jo hyvän tovin tiedossa. Sen sijaan puhelimen ....
5G-läppärit rynnivät markkinoille aiemmin kuin luulitkaan 5G-läppärit rynnivät markkinoille aiemmin kuin luulitkaan (23.2.2018 14:46)
Nokia kokeili aikoinaan millaista kysyntää matkapuhelinverkkoon kytkeytyvällä kannettavalla tietokoneella on. Markkinat eivät reagoineet 3G-yhteydellä varustettuun kannettavaan erityisen hyvin, ....
SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat (23.2.2018 14:36)
Älypuhelimet ovat tiiviisti pakattuja tietokoneita, joissa uusien ominaisuuksien tai suorituskyvyn lisääminen tarkoittaa lähes aina pinta-alan tarvetta muodossa tai toisessa. Tämän takia älypuhelinvalmistajat ....
1 kommentti
WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen (22.2.2018 22:20)
WhatsApp on maailman suosituin viestisovellus, jonka käyttäjämäärissä lähelle pääsee vain toinen yli miljardin käyttäjän viestin, Facebook Messenger. Molemmat omistaa tietysti Facebook, joka ....
Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella (22.2.2018 21:15)
Applen viime vuoden iPhone-julkaisut toivat merkittäviä uudistuksia yhtiön älypuhelinlinjastoon. Monille iPhone X:n näyttö ja käyttöliittymäuudistukset olivat merkittävin uudistus vuosikausiin, ....
1 kommentti

Uutisarkisto