AfterDawn: IT-alan uutiset

Applelta lisää vihreää tietoutta

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 25.9.2009 12:52 Kommentteja (4)

Applelta lisää vihreää tietoutta Apple on jälleen päivittänyt viestintää yrityksen toiminnan ympäristövaikutuksista. Omppuyhtiö esitteli torstaina verkkosivuillaan päivitetyn ympäristöosion, joka tarjoaa ympäristötietoutta tuotesuunnittelun, materiaalien, energiatehokkuuden ja kierrätyksen näkökulmasta.
Sivustolla Apple pyrkii viestimään konkreettisista toimenpiteistä, joilla yritys on vähentänyt ympäristökuormitustaan. Uusituilta ympäristösivuilta löytyy esimerkiksi tuotekohtaiset ympäristöraportit (tällä hetkellä ainoastaan englanniksi).

Apple alkoi panostaa vahvemmin vihreiden arvojen huomioimiseen ja viestimiseen vuonna 2007, kun ympäristöjärjestöt olivat kovin sanoin arvostelleet yhtiötä. Applen toiminta ei ole myöskään jäänyt pelkiksi aikomuksiksi. Vuosittain yritysten toiminnan ekologisuutta arvioiva Greenpeace kiitteli tämän vuoden ranking-listauksessaan Applea siitä, että se on viidestä suuresta tietokonevalmistajasta ainoa, joka on luopumassa myrkyllisten aineiden käytöstä tuotteissaan.

Uusilla ympäristösivuillaan Apple pyrkii entisestään parantamaan mainettaan. Yhtiö julkaisee esimerkiksi ensimmäistä kertaa hiilijalanjälkensä - kilpailevat yritykset, kuten HP ja Dell, ovat julkaisseet omat lukunsa jo aiemminkin. Applen hiilijalanjälki on 10,2 miljoonaa tonnia, kun HP:lla se on vain 471 000 tuhatta tonnia ja Dellillä 8,4 miljoonaa tonnia. Luvut eivät kuitenkaan ole vertailukelpoisia, sillä Apple laskee omaan lukuunsa mukaan mm. sen tuotteiden käytön aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt, HP ja Dell eivät.

Apple pyrkiikin samalla vaikuttamaan siihen, miten yritysten toiminnan aiheuttama ympäristökuormitus lasketaan. Usein yritykset arvioivat hiilijalanjälkensä ainoastaan niiltä osin, kuin ne pystyvät itse kontrolloimaan kasvihuonekaasujen syntyä. Tällöin huomioidaan ainoastaan tuotteiden valmistuksen ja kuljetuksen vaikutukset. Applen mielestä laskentaan pitää ottaa mukaan koko tuotteiden elinkaari aina valmistuksesta tuotteiden käytön vaikutusten kautta päättyen kierrätykseen. Näin laskettuna kilpailijoiden hiilijalanjäljet olisivat seitsemän kertaa suuremmat kuin Applella, yhtiö väittää.

Applen osalta tuotteiden käyttö aiheuttaa 53% kaikista kasvihuonekaasupäästöistä. Tuotteiden valmistus Aasiassa muodostaa 38 prosenttia ja Applen omat toiminnot ainoastaan 3 prosenttia. Yhtiön toimitusjohtaja Steve Jobs totesikin haastattelussa, että toimitilojen vihreydellä ei ole paljoa merkitystä, mikäli yhtiö tuottaa virtasyöppöjä ja myrkyllisiä aineita sisältäviä laitteita. Jobsin mielestä tämä on verrattavissa siihen, että kysyy tupakkayhtiöltä kuinka vihreä heidän toimistonsa on.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

125.9.2009 14:37

Tälläisellä "uudella" ajattelulla saa kyllä paremmin selitettyä laitteen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä ja näin se tulisikin esittää. Ja niinkuin Jobs lopussa sanoo, yrityksen vastuulla on myös tuotteen käytöstä aiheutuvat päästöt, vihreä konttori ei tarkoita viherää yritystä vaan on vain sinne päin.

Hyvä huomio Applelta että yrityksen vastuu myös laitteen käyttöön liittyen on olemassa, mutta silti vaikuttaa taas siltä että nykyajan keppihevonen "ilmastonmuutos ja vihreys" on taas saatu laukkaamaan ;)

225.9.2009 15:50

Taas lisä syy ostaa Applen tavaroita ;) Itse ainakin suosin Samsungia ja Applea sekä Nokiaa juuri tämän vihreyden takia.

325.9.2009 18:54

Mitäs jos lähtisi itse miettimään mitä tarvitsee ja mitä ei: äkkiä saattaa käydä niin, että Applen härvelin kohdalla saatu "virheys" omaan omatuntoon - suhteutettuna omaan kulutukseen laitteen käyttöiän ajan - on luokkaa 0.001%.

425.9.2009 19:05

Paskat! Applen vihreys perustuu siihen, että tulikuumalla iphonella voi sytyttää tupakan, näin säästyy tulitikkuja..

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto