AfterDawn: IT-alan uutiset

Applelta lisää vihreää tietoutta

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 25.9.2009 12:52 Kommentteja (4)

Applelta lisää vihreää tietoutta Apple on jälleen päivittänyt viestintää yrityksen toiminnan ympäristövaikutuksista. Omppuyhtiö esitteli torstaina verkkosivuillaan päivitetyn ympäristöosion, joka tarjoaa ympäristötietoutta tuotesuunnittelun, materiaalien, energiatehokkuuden ja kierrätyksen näkökulmasta.
Sivustolla Apple pyrkii viestimään konkreettisista toimenpiteistä, joilla yritys on vähentänyt ympäristökuormitustaan. Uusituilta ympäristösivuilta löytyy esimerkiksi tuotekohtaiset ympäristöraportit (tällä hetkellä ainoastaan englanniksi).

Apple alkoi panostaa vahvemmin vihreiden arvojen huomioimiseen ja viestimiseen vuonna 2007, kun ympäristöjärjestöt olivat kovin sanoin arvostelleet yhtiötä. Applen toiminta ei ole myöskään jäänyt pelkiksi aikomuksiksi. Vuosittain yritysten toiminnan ekologisuutta arvioiva Greenpeace kiitteli tämän vuoden ranking-listauksessaan Applea siitä, että se on viidestä suuresta tietokonevalmistajasta ainoa, joka on luopumassa myrkyllisten aineiden käytöstä tuotteissaan.

Uusilla ympäristösivuillaan Apple pyrkii entisestään parantamaan mainettaan. Yhtiö julkaisee esimerkiksi ensimmäistä kertaa hiilijalanjälkensä - kilpailevat yritykset, kuten HP ja Dell, ovat julkaisseet omat lukunsa jo aiemminkin. Applen hiilijalanjälki on 10,2 miljoonaa tonnia, kun HP:lla se on vain 471 000 tuhatta tonnia ja Dellillä 8,4 miljoonaa tonnia. Luvut eivät kuitenkaan ole vertailukelpoisia, sillä Apple laskee omaan lukuunsa mukaan mm. sen tuotteiden käytön aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt, HP ja Dell eivät.

Apple pyrkiikin samalla vaikuttamaan siihen, miten yritysten toiminnan aiheuttama ympäristökuormitus lasketaan. Usein yritykset arvioivat hiilijalanjälkensä ainoastaan niiltä osin, kuin ne pystyvät itse kontrolloimaan kasvihuonekaasujen syntyä. Tällöin huomioidaan ainoastaan tuotteiden valmistuksen ja kuljetuksen vaikutukset. Applen mielestä laskentaan pitää ottaa mukaan koko tuotteiden elinkaari aina valmistuksesta tuotteiden käytön vaikutusten kautta päättyen kierrätykseen. Näin laskettuna kilpailijoiden hiilijalanjäljet olisivat seitsemän kertaa suuremmat kuin Applella, yhtiö väittää.

Applen osalta tuotteiden käyttö aiheuttaa 53% kaikista kasvihuonekaasupäästöistä. Tuotteiden valmistus Aasiassa muodostaa 38 prosenttia ja Applen omat toiminnot ainoastaan 3 prosenttia. Yhtiön toimitusjohtaja Steve Jobs totesikin haastattelussa, että toimitilojen vihreydellä ei ole paljoa merkitystä, mikäli yhtiö tuottaa virtasyöppöjä ja myrkyllisiä aineita sisältäviä laitteita. Jobsin mielestä tämä on verrattavissa siihen, että kysyy tupakkayhtiöltä kuinka vihreä heidän toimistonsa on.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

125.9.2009 14:37

Tälläisellä "uudella" ajattelulla saa kyllä paremmin selitettyä laitteen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä ja näin se tulisikin esittää. Ja niinkuin Jobs lopussa sanoo, yrityksen vastuulla on myös tuotteen käytöstä aiheutuvat päästöt, vihreä konttori ei tarkoita viherää yritystä vaan on vain sinne päin.

Hyvä huomio Applelta että yrityksen vastuu myös laitteen käyttöön liittyen on olemassa, mutta silti vaikuttaa taas siltä että nykyajan keppihevonen "ilmastonmuutos ja vihreys" on taas saatu laukkaamaan ;)

225.9.2009 15:50

Taas lisä syy ostaa Applen tavaroita ;) Itse ainakin suosin Samsungia ja Applea sekä Nokiaa juuri tämän vihreyden takia.

325.9.2009 18:54

Mitäs jos lähtisi itse miettimään mitä tarvitsee ja mitä ei: äkkiä saattaa käydä niin, että Applen härvelin kohdalla saatu "virheys" omaan omatuntoon - suhteutettuna omaan kulutukseen laitteen käyttöiän ajan - on luokkaa 0.001%.

425.9.2009 19:05

Paskat! Applen vihreys perustuu siihen, että tulikuumalla iphonella voi sytyttää tupakan, näin säästyy tulitikkuja..

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Riittääkö jatkossa huoltajan suostumus WhatsAppin käyttöön? Riittääkö jatkossa huoltajan suostumus WhatsAppin käyttöön? (25.4.2018 15:07)
WhatsApp muutti käyttöehtojaan Euroopan Unionin tulevan tietosuoja-asetuksen mukaiseksi, mutta teki sen hieman isolla kädellä. Jatkossa WhatsAppin ikäraja on 16 vuotta. Nyt netissä onkin ....
2 kommenttia
Gmailin uudet ominaisuudet paljastettiin – Mahdollisuus lähettää tuhoutuvia sähköposteja Gmailin uudet ominaisuudet paljastettiin – Mahdollisuus lähettää tuhoutuvia sähköposteja (25.4.2018 14:43)
Google on esitellyt jättimäisen uudistuksen Gmailiin. Maailman suosituimpiin sähköpostipalveluihin kuuluvan Gmailin käyttöliittymä nykyaikaistuu ja samalla siihen tuodaan joukko uusia ominaisuuksia. ....
Amazon esitteli uuden palvelun – Tilaa tavaraa nettikaupasta auton takakonttiin Amazon esitteli uuden palvelun – Tilaa tavaraa nettikaupasta auton takakonttiin (25.4.2018 11:08)
Uutisoimme vuonna 2014 Volvon visioimasta roam delivery -kuljetusvaihtoehdosta, jossa verkkokauppaostokset voisi tilata suoraan oman auton takakonttiin. Työpäivän jälkeen ei siis tarvitsisi ....
Honor 9 Lite saapui Suomeen – Näin paljon se maksaa Honor 9 Lite saapui Suomeen – Näin paljon se maksaa (25.4.2018 10:44)
Huawei on aloittanut Honor 9 Lite -älypuhelimensa myynnin tänään Suomessa. Honor 9 Lite tulee myyntiin kolmessa eri värissä: Midnight Black, Sapphire Blue ja Glacier Grey. Puhelimen suositushinta ....
IoT-vallankumous voi alkaa Suomessa – Elisa käynnisti NB-IoT-verkon Suomessa IoT-vallankumous voi alkaa Suomessa – Elisa käynnisti NB-IoT-verkon Suomessa (25.4.2018 10:18)
Elisa kertoo tarjoavansa ensimmäisenä operaattorina valtakunnallista NB-IoT-verkkovalmiutta (Narrowband Internet of Things) omassa 4G-verkossaan. Kuten nimestä voi päätellä, on verkkoteknologia ....

Uutisarkisto