AfterDawn: IT-alan uutiset

Laajakaista rakentuu syrjäseuduille valtion tukemana

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 24.9.2009 18:14 Kommentteja (18)

Laajakaista rakentuu syrjäseuduille valtion tukemana Hallitus antoi torstaina esityksensä laiksi laajakaistarakentamisen tuesta. Hallitus esittää verkkojen rakentamiseen osallistuvien kuntien jakamista kolmeen luokkaan sen mukaan, millaiset edellytykset niillä on rahoittaa hankkeita. Viestintäministeri Suvi Lindén pitää välttämättömänä, että kuntien erilainen taloustilanne otetaan huomioon tukea myönnettäessä.
Esitys jakaa kustannukset laajakaistan rakentamisesta valtion, kunnan ja verkon rakentajan kesken. Tuen saajan maksettavaksi kustannuksista jää vähintään kolmannes, ja loppuosa jäisi valtion ja kunnan maksettavaksi.

Hallituksen esityksen mukaan kuntien rahoitusosuus olisi 33, 22 tai 8 prosenttia. Kunkin kunnan rahoitustaso määritellään myöhemmin annettavassa valtioneuvoston asetuksessa. Hallitus ehdottaa myös muutosta maaseudun kehittämistukia koskevaan lakiin, jotta laajakaistahankkeisiin voitaisiin käyttää myös EU-rahoitusta.

"Kolmiportaisella rahoitusosuudella halutaan varmistaa, että kaikilla kunnilla olisi mahdollisuus osallistua tietoverkkohankkeisiin. Tämä on tärkeää muun muassa siksi, että sähköiset palvelut olisivat mahdollisimman monen kansalaisen käytettävissä asuinpaikasta riippumatta", Lindén sanoo.

Laajakaistatuki on tarkoitettu vain sinne, missä tietoyhteyksien kaupallisesti kannattava rakentaminen on mahdotonta. Tukea myönnettäisiin vain tarkkaan rajatulle harvaan asutulle alueelle rakennettavaan verkkoon. Tukikelpoisista alueista ja niiden rajoista julkaistaan liikenne- ja viestintäministeriön asetukseen liittyvässä kartassa.

Tuettaviksi valittaisiin sellaiset hankkeet, joilla palvelut saadaan käyttäjälle halvimmalla ja kokonaistaloudellisesti edullisimmin. Tuen saajan olisi sitouduttava tarjoamaan palveluita vähintään kymmenen vuotta tuen maksamisen jälkeen ja päästettävä myös kilpailevat teleyritykset omaan verkkoonsa.

Liikenne- ja viestintäministeriön määrärahoja on haja-astutusalueiden laajakaistatukeen varattu 66 miljoonaa euroa vuosille 2009-2015. Valtiotuen lisäksi lisärahoitusta laajakaistoihin uskotaan löytyvän EU:n rahoitusohjelmista noin 25 miljoonaa euroa. Tämä kuitenkin edellyttää, että komissio hyväksyy muutoksen maaseudun kehittämisohjelmaan ja maaseuturahaston rahoitukseen.

Hallituksen esitys laeiksi laajakaistarakentamisen tuesta on luettavissa kokonaisuudessaan täältä (PDF).

Edellinen Seuraava  

18 kommenttia

124.9.2009 20:36

Tuota onkin jo Suomeen toivottu kun briteille tuli sama homma vähän aikaa sitten, maksut suoritettiin muiden verkon käyttjien kustannuksella.

Monet kaverit kun asuu 15km päässä keskustasta(Kuusamon keskustasta, a.k.a. tosi korvessa) eikä siellä yli megan netistä ole kuultukkaan, vähän hankala pelata BF niiden kanssa :)

Tosin varmaan valmis joskus 2015?(Kaiken kattava verkosto)

224.9.2009 21:21

Luultavasti tähän käytetään jotain kallista langatonta tekniikkaa joka pitää uusia 10v päästä, koska se on vanhentunutta. Laitettas nyt kerralla kuitua niin kaistaa riittäs.

Nimim. Naapurissa ruoho on vihreämpää

324.9.2009 22:27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti RedStar81:
Luultavasti tähän käytetään jotain kallista langatonta tekniikkaa joka pitää uusia 10v päästä, koska se on vanhentunutta. Laitettas nyt kerralla kuitua niin kaistaa riittäs.

Nimim. Naapurissa ruoho on vihreämpää
No enpä olisi niin varma, kun tännekkin suunnitellaan valokuitua (ilmeisesti) ihan tuohon viereen eli aika hyvä tilanne sinällään. ;)

424.9.2009 23:47

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti RedStar81:
Luultavasti tähän käytetään jotain kallista langatonta tekniikkaa joka pitää uusia 10v päästä, koska se on vanhentunutta. Laitettas nyt kerralla kuitua niin kaistaa riittäs.

Nimim. Naapurissa ruoho on vihreämpää
Ihan valokuidulla lähtevät rakentamaan verkkoa. Ainakin täällä meidän pitäjässä. Eikös se ollut tavoitteena saada jokaisen kansalaisen saataville vähintään 100MB/s.

525.9.2009 0:24

Vähintään 100MB/s? Mitä jos olisi 100Mb/s?

625.9.2009 8:17

Tavoitteena saada jokaisen kansalaisen saataville vähintään 100Mb/s.
Ideana hyvä, mutta jos liittymämaksu ja kuukausimaksut tulee olemaan liian kalliit, on nopeat yhteydet toki saatavilla, mutta monikaan ei niitä hanki.

725.9.2009 8:52

Jaa..valtio voisi sitten ruveta avustamaan kaupunkilaisia ylettömien kämppien hintojen kanssa, saisikohan siihenkin EU avustusta :-D

825.9.2009 13:05

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti sobc:
Jaa..valtio voisi sitten ruveta avustamaan kaupunkilaisia ylettömien kämppien hintojen kanssa, saisikohan siihenkin EU avustusta :-D
Johan mm. asuntolainan korot ovat verovähennyskelpoisia ja avustusta taitaa saada ensiasunnon ostajakin.

925.9.2009 13:05

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti sobc:
Jaa..valtio voisi sitten ruveta avustamaan kaupunkilaisia ylettömien kämppien hintojen kanssa, saisikohan siihenkin EU avustusta :-D
Samaa mieltä. Asuntojen vuokrat on aivan liian ylikuumentuneet. Niihin pitäisi ehdottomasti saada, joko herkemmin tukea tai sitten vuokria pitää alkaa rajoittamaan.

Jollain lailla aika outoa, että pelkkään asumiseen vuokran suhteen voi mennä yli kolmannes palkasta hyvätuloiseltakin vaikka asunto olisi pieni.

1025.9.2009 13:23

Eikös nuo valokuitukaapelit vedetä tiettyyn pisteeseen asti, jonka jälkeen on asiakkaasta kiinni, haluaako hän maksaa 2000-3000€ kuidun vetämisestä talouteen asti.

Hyvä, jos saavat ensimmäistäkään asiakasta tuolla politikoinnilla.
Toisin sanoen, hitaat ja kalliit yhteydet ovat tulleet jäädäkseen.

1125.9.2009 15:12

Olisihan noissa HSDPA/HSUPA tekniikoissa potentiaalia vaikka mihin jotta syrjäseuduille saataisiin verkot nopeammaksi jo käytössä olevalla kalustolla mutta mikä siinä tukiasemien pystyttämisessä tiuhempaan on niin vaikeaa operaattori puolella?

1225.9.2009 15:30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Zeitsei:
Eikös nuo valokuitukaapelit vedetä tiettyyn pisteeseen asti, jonka jälkeen on asiakkaasta kiinni, haluaako hän maksaa 2000-3000€ kuidun vetämisestä talouteen asti.

Joo. Kaksi kilometriä taitaa olla se matka. Täällä tosin onneksi asuu muita vielä syrjempänäkin. :)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.9.2009 @ 15:30

1325.9.2009 15:38

Kaikenmoiseen turhuuteen sitä rahaa paasataan. Kupariverkot ajetaan alas, kun ensin saatiin ihmisille myytyä DSL yhteydet ja keskukset päivitettyä, ja ny sitte keksitään optinen kuitu, liittymismaksu alkaen 1000€ ja reipas 50€/kk yhteydestä, jota ei tarvitse. Meinaan ku nykyyselle dsl yhteydelle ei oo oikeestaa muuta tarvetta kuin P2P liikenne... 15 kiloo sekunnis edge-verkon kautta olis iha riittävä normaalille kuolevaiselle. Meinaan on sitä elämää netin ulkopuolellakin, nörtit, iha oikeesti.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.9.2009 @ 15:39

1425.9.2009 15:40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kenny79:
Kaikenmoiseen turhuuteen sitä rahaa paasataan. Kupariverkot ajetaan alas, kun ensin saatiin ihmisille myytyä DSL yhteydet ja keskukset päivitettyä, ja ny sitte keksitään optinen kuitu, liittymismaksu alkaen 1000€ ja reipas 50€ yhteydestä, jota ei tarvitse. Meinaan ku nykyyselle dsl yhteydelle ei oo oikeestaa muuta tarvetta kuin P2P liikenne... 15 kiloo sekunnis edge-verkon kautta olis iha riittävä normaalille kuolevaiselle. Meinaan on sitä elämää netin ulkopuolellakin, nörtit, iha oikeesti.
Minullekin riittäisi kyllä tuo megainen (no ei nyt mitään edgeä sentään), mutta Sonera tahtoo purkaa verkkonsa. Toivottavasti nuo laajakaistan maksut vielä pienenevät siitä nykyisestä 50€/kk. :/

1526.9.2009 0:16

On hienoa, että myös syrjäseutujen asemaa puolustetaan, kun laajakaistoista puhutaan. Myönnän, että kaupunkilaisena on vaikea kuvitella tämän olevan muuta kuin poliittisten irtopisteiden keräämistä. Mutta samalla tiedän, että paikoitellen muutama kilometri ydinkeskustasta tarkoittaa elämistä täydellisessä periferiassa.

En liputa 100-megaisten yhteyksien puolesta (en myöskään Lindénin), mutta jos se megainen yhteys saataisiin edukkaaksi todellisuudeksi ympäri maata, niin mielestäni saavutetaan jo jotain arvokasta. Ei sitä megaista kaistaa tietenkään juurikaan netti-TV:n katsomiseen käytetä...

Katsotaan miten EU:n komissio suhtautuu tähän hankkeeseen.

1627.9.2009 11:05

Mä kyllä tartten sen verran kaistaa että iptv tulee ongelmitta läpi ja samalla vielä pitää kaistaa riittää parille surfaajalle. Kyllä tuohon reipas kymmen megan yhteys tarvitaan vähintää. Pistetään vielä vähän HDjuutuubia pyörimään ja joku koittamaan pelata jotan verkossa... 24 meganen ei ole ollenkaan liioiteltu..

Niin tuskin joku yksinasuva tarttee kaistaa kovin paljoa mutta jos perheessä sattuu olemaan pari-kolme nuorta + vanhemmatkin käyttää nettiä aktiivisesti niin alkaa adsl:llät ja kuparilangat yskimään aikalailla.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.9.2009 @ 11:08

171.10.2009 10:19

Maaseudun puhelinlinjat ja laajakaistat.
@450 laajakaista on vammainen.

Hiukan taustatietoa edellä mainituista asioista: Olen kolmentoista vuoden ajan toiminut maaseudulla atk. neuvojana ja käynyt noin tuhannessa maaseudun yrityksessä. Olen toimittanut asiakkaille tietokoneet, ohjelmat ja opettanut niiden käytön, samoin pankkiyhteydet sähköpostin ym.
Monille kylille saatiin laajakaistayhteydet puhelinlinjaa pitkin.
Niihin käytettiin myös runsaasti yhteiskunnan varoja, hyvä niin. Nyt tuo kaikki työ ja yhteydet ovat valumassa hukkaan. Yhteyksiä ollaan korvaamassa @450 verkon palveluilla. Tämä on jonkinlainen palvelu niille joilla ei ole mahdollisuutta muuta kautta saada laajakaistayhteyttä. Valitettavasti vain sillä ei voida korvata jo olemassa olevia yhteyksiä niin, että taattaisiin samat palvelut ja toimintavarmuus kuin nykyisellä verkolla. Monella irtisanotulla on myös nopeampi liittymä kuin mitä tilalle tarjotaan. Myös puhelinten osalta mennään huonompaan suuntaan.
Nykyisillä tekniikoilla ei voida taata puhelinyhteyksiä sähkökatkostilanteessa, tukiasemia on ilman kunnollista varavoimaa vailla tuhansia ne olisi varustettava ehdottomasti diesel agrekaateilla jotta toiminta voitaisiin taata. Myöskin TeliaSoneran minullekin ilmoittama kuuluvuus vain katolle asennettavalla lisä antennilla ei voi olla riittävä. Minulla on Soneran liitymä jolla olen saanut vain yhden puhelun soitettua piipun päältä, tällä pitäisi korvata hyvin toimiva lankapuhelin. Meillä on myös leirintäalue on mukavaa ollut jo 20 vuoden ajan ilmoitaa asiakkaille, että täällä ei Soneran yhteydet toimi, saatte olla aivan rauhassa !
Olen hankkinut helmikuussa 2008 @450 yhteydellä toimivan laajakaistayhteyden minua sen toiminta ei vakuuta. Verkko on tehty niin harvaksi, että kunnollista yhteyttä ei saada kuin korkealle asennettavalla suunta-antennilla, tukiasemia on noin 100 km välein ja niiden yhteyksien määrä vain muutamia kymmeniä. Tuolle sadan kilometrin ympyrälle sopii tuhansia käyttäjiä joille kaistaa riittää vain rajoitetusti jos ollenkaan! On myös huomioitava, että kenttä on oltava moitteeton megan yhteysnopeudella jos kaistaa riittää. Sitä löytyy vain ani harvoin toistaiseksi. Tukiasemien määrä pitäisi nostaa moninkertaiseksi nykyiseen nähden. Tukiasemat on myös sijoittettu vääriin paikkoihin eli asutuskeskuksiin siellä nillä ei ole muuta tarvetta kuin saada mahdollisimman suuri väestöpeitto nyt se vain  teoreettinen. Kaistan rajoittamin tulisi myös kieltää koska se sallimalla annetaan operaattorille rajaton valta tarjota yhteyttä jolla ei todellisuudessa tee mitään mm. mokkulat 3g verkon ulkopuolella.
Myös Prioriteettin rajoittaminen 5gt jälkeen on järjetön, se mahdollistaa vain hyvin rajoitetun netin käytön, yksi ohjelmistopäivitys on jo 3gt joten prioriteetin ylitys estää netin käytön pahimmillaan kuukausiksi. Operaattori voi myös kohtuuttomien ehtojen perusteella katkaista yhteyden kokonaan. Palvelun tarjoajat on pakotettava tarjoamaan joka tilanteessa sitä nopeutta mistä maksetaan muussa tapauksessa operaatorin tulee olla korvasvelvollinen eikä mitään nimelliskorvauksia vaan todellisesta haitasta, voi olla tuhansia euroja.
Myöskään tuo megan yhteys mitä ollaan kaavailemassa miniminopeudeksi ei ole riittävä, toki sillä voidaan maksaa laskuja ja rajoitetusti surffailla netissä mutta kunnolliseen liikkuvaan kuvaan se ei riitä. Myöskin tulevaisuuden tarpeet olisi otettava huomioon.
Kaavailut uusista nopeista yhteyksistä ovat hyviä ja kannatettavia mutta niistä ei ole apua tahän tilanteeseen. Rakentamisaikakin veisi useita vuosia eikä sitovia päätöksiä ole tehty,

Myös täysin huomiotta on jäänyt mahdollinen kriisitilanne missä langattomat verkot ovat käyttökelvottomia esim: ydinasella ilmakehässä aiheutettu sähkömagneetinen pulssi mikä tuhoaisi kaiken nykytekniikan ja tiedon välityksen. Silloin olisi mahdollista ottaa käyttöön lankalinjat ja vanha puhelintekniikka millä vielä voitaisiin yhteyksiä hoitaa. Mikäli linjat hävitetään ei tätäkään mahdollisuutta voida käyttää. Meidän tulee myös varautua näiden tilanteiden hoitoon parhaalla mahdollisella tavalla ja säilyttää hyvä ja toimiva lankaverkko.

Katson tietämykseni ja kokemukseni perusteella, että nyt ollaan tekemässä korvaamaton virhe jos annetaan operaattorin rajattomalle ahneudelle valta tehdä mitä haluaa.
Oli myös virheratkaisu myydä operaattoritoiminnot ulkomaalaisille, nyt kaikki viestiliikenne on Ruotsin kontrolloitavissa, minkä ulkovallan lie tulevaisuudess

1812.10.2009 11:22

12 ehtoa
Kansanpuhelin – lankapuhelimesta kännykkään
” Lähtökohtana selvityksessä on, että ennen kuin lankapuhelinpalvelun tarjonta yhdellekään asiakkaalle lopetetaan, tälle tarjotaan korvaavia matkapuhelin- ja laajakaistapalveluita, jotka täyttävät selvityksessä esitetyt 12 ehtoa.”
Arvionsa perusteella ministeriö päättää, mitä muutoksia teleyritysten toimilupiin, lakiin tai muihin normeihin vielä tarvitaan palvelutason varmistamiseksi. Lähtökohta on, että ennen kuin lankapuhelinpalvelun tarjonta yhdellekään asiakkaalle lopetetaan, tälle tarjotaan korvaavia matka-puhelin- ja laajakaistapalveluita, jotka täyttävät ainakin seuraavat 12 ehtoa:
Kaikissa vaatimuksissa on lipsuttu ja pahinta on ettei kukaan valvo(ei ymmärrä mitä on tapahtumassa) uskotaan sinisilmäisesti TeliaSoneran vakuutteluita: kaikki on kunnossa ja vaatimuksia noudatetaan tinkimättömästi.
1) Sisätilapeitto. Matkapuhelu onnistuu kaikissa vakituisissa normaalirakenteisissa asunnoissa ja yritysten toimipaikoissa myös rakennuksen sisätiloissa ilman käyttäjän kustannuksella hankittavia lisälaitteita. Jollei sitä voida varmistaa, teleyritys huolehtii kustannuksellaan palveluiden saatavuudesta jollakin muulla tekniikalla.
Tätäkin vaatimusta on helpotettu, kuuluvuutta vaaditaan yhdessä paikassa ulkoantennilla.
2) Verkon sähkönsaanti. Matkapuhelinverkon tukiasemien sähkönsaanti on varmistettu niin, että palvelut toimivat moitteettomasti yleisen sähkönjakeluverkon häiriötilanteissakin vähintään kolme (3) tuntia. Taajamien ulkopuo-lella olevien tukiasemien häiriöttömän toiminnan vähimmäisaika nostetaan vähintään kuuteen (6) tuntiin 1.6.2010 mennessä.
Mahdollista vain jos maaseudun tukiasemat varustetaan automaattisesti käynnistyvillä agrekaateilla.
3) Päätelaitteen sähkönsaanti. Teleyritys huolehtii siitä, että kuluttajalle tarjotaan kohtuullisella hinnalla välineitä, joilla matkaviestinten akut voidaan ladata muualta kuin yleisestä sähkönjakeluverkosta, milloin kuluttajan vakituinen asunto ei ole yleisen sähkönjakeluverkon piirissä.
Tämä ei ole ongelma jos TeliaSonera maksaa !!
4) Hätäpuhelut. Hätäpuhelut ovat mahdollisia matkapuhelinliittymästä vastaavasti kuin lankapuhelimesta.
Seuraavassa suora lainaus matkapuhelimien käyttöohjeesta:
”Tämä laite käytää kaikkien matkapuhelinten tapaan radiosignaaleja, matkapuhelinverkkoa ja yleistä puhelinverkkoa sekä käyttäjän ohjelmoimia toimintoja. Tämän vuoksi yhteyksiä ei voida taata kaikissa oloissa. Sinun ei koskaan tulisi luottaa ainoastaan langattomiin viestimiin välttämättömässä kommunikoinissa kuten hätätilanteessa.”
5) Tekstiviestihätänumero. Yhteistyössä viranomaisten kanssa koko maassa otetaan käyttöön erityisryhmille erikseen osoitettavissa oleva yhtenäinen matkapuhelinverkon 112-tekstiviestihätänumero.
Ei ole kuulunut mitään, että palvelu olisi avattu ?
6) Erityisryhmät. Teleyritykset huolehtivat, että erityisryhmille on tarjolla matkapuhelinverkon (GSM) pääte-laitteita ja palveluita, jotka ovat palvelutasoltaan vähintään yhtä hyviä kuin lankaverkon vastaavat palvelut.
Taitaa olla mahdoton tehtävä ?
7) Lopettamisilmoitus. Lankapuhelinpalvelun lopettamisesta ilmoitetaan kuluttajalle vähintään vuotta aikaisemmin.
Tätä ehtoa Sonera on noudattanut yli odotusten, jatkuvasti pukkaa kirjeitä palveluiden lopettamisesta ja uhkailuja jos et nyt lopeta palveluita jatkossa maksat kaikki kulut itse.
Toki näin on tehty tähänkin asti jopa linjat on jouduttu korjaamaan itse.
Sonera hallitsee vain laskutuksen ja aiheettomat hinnankorotukset, näin asiakkaat pakotetaan luopumaan palveluiden käytöstä. On erikoista, että yrityksellä on varaa kohdella asiakkaitaan näin törkeästi. Mikä olisi se taho joka uskaltaisi puuttua tilanteeseen? Päättäjiltä odottaisin jämäkkää suhtautumista eikä nöyristelyä, Sonera pitää meitä pilkkanaan!!
8) Muut kuin vakituiset asunnot ja toimipaikat. Muualla kuin vakituisissa asunnoissa ja yritysten toimipaikoissa asiakkaille tarjotaan lopetettavien palveluiden tilalle korvaavia puhelinpalveluita ja vähintään peruspalvelutason laajakaistayhteyksiä kuluttajaviranomaisten ja Viestintäviraston hyväksymin ehdoin.
Viestintävirastolle tuntuu kelpaavan mikä huononnus tahansa kunhan TeliaSonera sitä vain esittää.
9) Hyvitykset. Teleyritys hyvittää kuluttajalle kuluttajaviran-omaisten ja Viestintäviraston hyväksymin ehdoin laitteet ja kustannukset, jotka käyvät tarpeettomiksi lankapuhelinpalvelun tai lankapuhelinverkon kautta tarjotun laajakaista-palvelun lakatessa.
Hyvitystä on luvattu aivan parikymppiä kuittia vastaan
10) Hyvitys langattomaan laajakaistaan siirryttäessä. Tarjotessaan lakkautettavan lankaverkon laajakaistayhteyden tilalle langatonta laajakaistapalvelua teleyrityksen on hyvitettävä kuluttajaviranomaisten ja Viestintäviraston hyväksymin ehdoin lisälaitteista ja järjestelyistä kuluttajalle aiheutuvat kustannukset.
Saapa nähdä, kustannukset voivat olla yli kymmenentuhatta euroa.
Ei toimivaa saada kuitenkaan
11) Laajakaistan nopeus. Laajakaistan peruspalvelutasoksi määritellään koko maassa 1 Mbit/s.
Ei tule onnistumaan @450 tekniikalla. Oli susi jo syntyessään. Tekniikka on vanhentunutta ja
kaistaa ei ole riittävästi. Vähimmäisnopeudeksi ollaan hyväksymässä vähintään 1 megabitti sekunnissa, mitattuna lähetysverkon päästä."
Lopputulos: todellinen nopeus käyttäjällä saa käytännössä olla mitä tahansa 0 ja 1 megabitin väliltä.
12) Julkisen tuen verkot. Julkisella taloudellisella tuella rakennetut laajakaistayhteydet ylläpidetään teleyritysten tekemien sopimusten mukaisesti.
Ihmettelen millaisia henkilöitä meillä on paikallistasolla ollut asioista päättämässä, ei ole ymmärretty edes alkeellisimpia sopimusteknisiä asioita (esim. palvelun kesto olisi pitänyt vaatia vähintään 50 vuoden sopimus)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto