AfterDawn: IT-alan uutiset

Ilmaa myyneelle nettihuijarille vankeutta Oulussa

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 24.9.2009 11:14 Kommentteja (14)

Ilmaa myyneelle nettihuijarille vankeutta Oulussa Sanomalehti Kaleva kertoo Oulun käräjäoikeuden tuominneen oululaisen miehen nettipetoksesta 80 päivän ehdottomaan vankeuteen ja vahingonkorvauksiin. Mies oli huijannut ostajia nettikaupoissa myymällä olematonta tavaraa.
Mies ilmoitteli netissä myyvänsä pienelektroniikkaa kuten Nokian kännyköitä ja Canon-merkkisiä kameroita. Innokkaan ostajan löydyttyä mies oli sopinut kaupat ja ostajat olivat, kuluttajien välisissä nettikaupoissa yleiseen tapaan, maksaneet mieheltä ostamastaan laitteesta sovitun kauppasumman. Tämän jälkeen huijarimyyjästä ei enää kuulunutkaan mitään eikä luvattua tavaraa koskaan toimitettu ostajille.

Syyttäjän mukaan miehellä ei alunperinkään ollut tarkoitus toimittaa laitetta, vaan mies oli ilmoittanut myyntikohteista netissä vain hyötymistarkoituksessa. Mitä ilmeisimmin käräjäoikeus oli syyttäjän kanssa samaa mieltä. Rikosnimikkeet olivat petos ja lievä petos.

Huijarimme rikollinen taival jäi tällä kertaa melko lyhyeksi, sillä mies ehti huijata ennen kiinnijääntiään ainoastaan kahdeksaa ostajaa eri puolilta Suomea. Olemattomien kauppojen yhteissumma oli 4 050 euroa.

Vastaavat nettihuijaukset ovat Suomessa valitettavan yleisiä. Tämän vahvistaa myös jutun syyttäjä ja korostaa, että ostajan pitäisi aina vaatia mahdollisuus tarkistaa tavara ennen maksua.

Oulussa käsittelyssä oli jo toinen nettihuijausten vyyhti lyhyen ajan sisällä. Oulun käräjäoikeus tuomitsi 11. syyskuuta vastaavanlaisesta rikoksesta vuonna 1982 syntyneen miehen viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja 30 päiväsakkoon sekä vahingonkorvauksiin. Mies oli huijannut kaikkiaan 45 ostajaa.

Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

124.9.2009 11:29

Munista hirteen joutuisivat sanon mä... :)

224.9.2009 11:43

"Mies oli huijannut oli ostajia"
Tuollainen typo.

324.9.2009 11:50

Tuollaiset ihmiset eivät tajuta, että jäävät aina (toivottavasti) kiinni. Tuollaiset viedään ladon taakse ja ammutaan >:(

Siis vertauskuvallisesti.

424.9.2009 13:08

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Argetlam:
Tuollaiset ihmiset eivät tajuta, että jäävät aina (toivottavasti) kiinni. Tuollaiset viedään ladon taakse ja ammutaan >:(

Siis vertauskuvallisesti.
Ei mitään vertauskuvallisesti. Ymmärrän kyllä yrityksiltä ja muilta isoilta tahoilta varastamisen, mutta että yksityisiltä, jotka etsii jo muutenkin halpaa käytettyä tuotetta, pitäisi viel alkaa kiusaamaan.. Ei huwa :/

524.9.2009 13:49

Minua on huijattu kaksi kertaa. Toinen sai ehdollista ja joutui korvaamaan kaikki huijaukset sekä joutui seurantaan. Ja yllätys ylllätys toinen tyyppi on kai tämä jätkä.

624.9.2009 14:29

Tälläisiä juttuja touhuaa yleensä tyypit joilla ei ole mitään ongelmaa sen asian kanssa vaikka jäisivät kiinni. Kyseessä on huijaus ja näistähän ei tunnetusti kovin helposti lähetä lusiin.

Sitten jos on valmiiksi esim. luottotiedot menneet niin eipä kai tuossa mitään menetettävää ole.

724.9.2009 19:38

Mäkin odottelen rahojen palautumista yhdeltä huijjarilta. Huijasi noin 10 ihmistä. Jokaisen tuotteen arvona n. 200e. Rikosilmoituksia on tehty ainakin 5..

824.9.2009 20:06

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ankle:
Vastaavat nettihuijaukset ovat Suomessa valitettavan yleisiä.
Ihan vinkkinä muillekin, jos ei maksun jälkeen ala kuulua mitään yhteydenotoista huolimatta, niin ei muuta kuin ilmoitusta "myyjälle" huijausepäilystä ja seuraamuksista. Jos ei edelleenkään kuulu mitään vaikka kuukauteen, niin ei muuta kuin rikosilmoitusta tekemään poliisilaitokselle oli ostosten arvo mikä tahansa.

925.9.2009 5:09

80 päivän päästä homma jatkuu.. Tuskin kaveri on saanut raha-asioitaan kuntoon linnasta käsin ja niiden takia nämä jätkät yleensä ajautuu tollasseen hommaan.

1025.9.2009 12:25

Liian lievä tuomio, 2 vuotta linnaa ois ollu sopiva. Tappaa pitäis tommoset.

1125.9.2009 13:18
al1714
Inactive

Miten näin pääsee tapahtumaan, eikö mikään varoita, no hurahtaahan monet yliluonnollisiinkin asioihin:)
Minä teen kauppoja vain virallisista nettikaupoista ja niistäkin mielummin jos löytyy kivijalka liike jostain päin, siis kotimaasta. On ainakin paikka minne mennä pelaan pesistä jos kauppa on muuta kun mitä on luvattu. Huutojuttuihin en ole mennyt vaikka monella on sieltä hyviäkin kokemuksia. Tietysti sulkutili systeemi oisi hyvä juttu, eli tavaraan voisi tutustua ennen kuin myyjä saa rahansa ja sitten kaupan peruunnuttua ostaja saisi rahat tililtä vasta kun myyjä saa tavaransa takaisin. Tässä tietysti pitäisi olla toimija välissä joka tietysti nostaisi hintaa mutta olsiko mahdollista, hyvä kysymys. Kun kuitenkin näitä huijauksia tapahtuu, olisi luotettava toimija joka ottaa vastuun kauppatapahtumasta varmaan hyvä juttu

1225.9.2009 14:54

Hah tuolta tekee niin loistavia kauppoja kokoajan ettei mitään rajaa.Ja kannattaa nyt sentään vähän luottaa ihmisiin ;).Yli sata kauppaa tehneenä eikä kertaakaan ole huijattu tai en vain ole lähtenyt vedätyksiin mukaan.Kyllähän se aika helppoa on selvittää vastapuolen mahdollinen kusetusyritys.Joo ja hei kukaan ei myy esim PS3 200 eurolla ainakaan Suomessa.

1325.9.2009 15:51

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Supo:
Hah tuolta tekee niin loistavia kauppoja kokoajan ettei mitään rajaa.Ja kannattaa nyt sentään vähän luottaa ihmisiin ;).Yli sata kauppaa tehneenä eikä kertaakaan ole huijattu tai en vain ole lähtenyt vedätyksiin mukaan.Kyllähän se aika helppoa on selvittää vastapuolen mahdollinen kusetusyritys.Joo ja hei kukaan ei myy esim PS3 200 eurolla ainakaan Suomessa.
Palautteet myyjän tiedoissa on toimiva järjestelmä. En kyllä ihan äkkiä rahaa etukäteen rupeis maksamaankaan mikäli ei olisi mahdollisuutta saada mitään tietoa toisestaosapuolesta(tunnistautumiset käyttäjäpalautteet yms) Itse tulee pyöriteltyä kauppaa niin myyjänä kuin ostajana ja ei ole kertaakaan tullut vastaan jotta huijatuksi olisin joutunut toki aina näitä tulee jotta rojut jää lojumaan toimipaikkaan lunastamattomina tai jotta sovitut kaupat on vedetty puihin ilman mitään syytä..kandee lukee ne paikan säännöt ja käyttää maalaisjärkeä sill' pärjää jo pitkälle ;)

1426.9.2009 21:52

Lainaus:
Innokkaan ostajan löydyttyä mies oli sopinut kaupat ja ostajat olivat, kuluttajien välisissä nettikaupoissa yleiseen tapaan, maksaneet mieheltä ostamastaan laitteesta sovitun kauppasumman.

Hieman ajatusta peliin Afterdawnin toimitukseltakin. Joskus nämä uutiset ovat kauheaa luettavaa.

Korjattuna:

Innokkaan ostajan löydyttyä mies oli sopinut kaupat ja ostajat olivat - kuluttajien välisissä nettikaupoissa yleiseen tapaan - maksaneet mieheltä ostamastaan laitteesta sovitun kauppasumman.

E: väli
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.9.2009 @ 21:54

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Viimeisimmät uutiskommentit

Uutisarkisto